Slezský pohár amatérských cyklistů

Ideální soutěž pro silničáře, kteří to s tou cyklistikou nemyslí smrtelně vážně.

Chcete si zasoutěžit v pohodové atmosféře? Toužíte po tom pravidelně měřit své síly v různých silničních disciplínách? Láká vás celoroční soutěžení? Pokud jste byť na jedinou otázku odpověděli ano, něco pro vás máme. Slezský pohár amatérských cyklistů zanedlouho začíná svou další sérii, a ať už vám je šestnáct nebo šedesát, nemusíte váhat, protože každá věková skupina má v soutěži vyhrazenou svou vlastní kategorii.

Co je SPAC za organizaci?

Před léty vzniklo v České republice Sdružení amatérských cyklistů, jehož cílem byla organizace silničních závodů pro širokou veřejnost a to včetně jezdců nevlastnících licence Českého cyklistického svazu.

V rámci S.A.C. působí několik nezávislých subjektů (UAC - středočeský, JAL - jihočeský, SAL - severočeský, ZAL - západočeský, SK-MP - jihomoravský, olomoucký, SPAC - moravskoslezský), organizujících soutěže v jednotlivých regionech. Jednou ročně se pak pořádá společné mistrovství ČR pro všechny věkové kategorie, jehož organizací je vždy pověřena některá z krajských organizací. A právě SPAC bude v letošním roce (stejně jako v roce 2019) pořadatelem mistrovského závodu, který se ve dnech 15. - 16. 7. 2023 uskuteční v Suchdole nad Odrou.

Pokud jste z oblasti blízké moravskoslezskému regionu a chcete se zúčastnit silničních závodů ve výkonnostně akceptovatelné konkurenci a zároveň získat možnost startu v mistrovském závodě, máte ideální možnost zapojit se do právě začínající soutěže.

Seriál, který v letošním roce bude čítat 17 bodovaných závodů, začíná v sobotu 6. května v Krnově. Pro zařazení závodníka do celoročního hodnocení je potřeba registrace a zaplacení poplatku za licenci, který se vám však vrátí ve formě slevy na startovném v jednotlivých závodech. Chcete-li závodit jen příležitostně, k přihlášení na jednotlivé závody vám postačí průkaz totožnosti.

zavodnici

Jaká je charakteristika závodů SPAC?

Seriál zahrnuje všechny známé silniční disciplíny. Zde je jejich stručný výčet platný pro letošní rok:
  • 6x silniční závod
  • 5x závod nebo časovka do vrchu
  • 4x časovka
  • 1x maratón
  • 1x bodovací kritérium

Závody jsou buď s hromadným startem anebo rozděleny po jednotlivých kategorií, případně jsou některé výkonnostně srovnatelné kategorie sloučeny do jedné startovní vlny.

Výhodou oproti oficiálním soutěžím je skutečnost, že v závodech nejsou stanoveny časové limity, takže vždy budete klasifikováni.

Pokud se cítíte výkonnostně silnější než vaši vrstevníci, můžete se přihlásit do mladší kategorie...
Systém bodování je poměrně štědrý a nahrává především pravidelným účastníkům. To ale neznamená, že byste si přední umístění mohli zajistit pouhou účastí. Ke konci sezóny se škrtá jedna třetina nejhorších výsledků, takže o konečném výsledku rozhoduje vždy kvalita.

Kromě celoroční soutěže jednotlivců je dalším (a původně hlavním) motivačním faktorem soutěž družstev. Družstva může vytvořit tři až devět jezdců vlastnících licenci SPAC. Registrace družstva je bezplatná. Do celoroční soutěže se pak týmu započítávají výsledky třech nejlepších jezdců z každého závodu bez ohledu na kategorii.

zavodnici

Do jakých kategorií jsou soutěžící rozděleni?

Ve všech závodech seriálu SPAC jsou vypsány tyto kategorie:

  • Muži: A 19-29 let, B 30 - 39 let, C 40 - 49 let, D 50 - 59, E 60 - 65 let, F 66 let a více, M 15 - 18 let
  • Ženy: ŽA 15 - 39 let, ŽB 40 let a více

Vybrané závody pak organizují i soutěže pro handicapované sportovce, případně pro účastníky mladší patnácti let (Baby SPAC) - zde je ovšem již potřeba sledovat propozice jednotlivých závodů, zda pořadatelé vypsali soutěž i pro tyto kategorie.

Pokud se cítíte výkonnostně silnější než vaši vrstevníci, můžete se přihlásit do mladší kategorie, než do které podle data narození spadáte (s výjimkou kategorie M). Obráceně to z pochopitelných důvodů nejde.

peleton

Kolik činí startovné a jaké jsou registrační poplatky?

Registrační poplatek na sezónu činí 600 Kč na jednoho jezdce. Pokud ho zaplatíte, obdržíte licenci SPAC a budete zahrnuti do celoroční soutěže. Bez licence se ale můžete zúčastnit všech závodů také, pořadatelé závodů SPAC vás vždy ochotně přivítají.

Ceny startovného jednotlivých závodů se liší v závislosti na organizačních požadavcích. V průměru lze ale výši startovného paušalizovat částkou v rozpětí dvě stě až tři sta korun. Držitelé licence SPAC pak mají na každém závodě 50 Kč slevu, což jim při absolvování alespoň dvanácti podniků zajistí návratnost poplatku za licenci.

Jinak řečeno - za souhrnnou částku 4500 Kč absolvujete celý seriál závodů, což je ve srovnání se startovným na ostatních akcích opravdu lidová záležitost.

cyklisti

Jezdí se každý rok stejné závody?

Každá sezóna je až na kosmetické úpravy v kalendáři z velké části podobná té předchozí. Občas nějaký závod vypadne (nejčastěji z důvodu oprav a uzavírek silnic), občas přibude nový. Ve většině případů se opakují i termíny jednotlivých závodů.

Pokud jste noví, tak vám zhruba dvě sezóny potrvá, než si všechno pořádně najedete.
Kandidáty na celkové vítězství spočítáte na prstech jedné ruky, zbytek tvoří hobíci...
U některých závodů pořadatelé čas od času změní trať, takže nemusíte mít obavy, že spadnete do nějakého stereotypního kolotoče. Naopak, vzhledem k tomu, že je SPAC pořádán především pro ryzí amatéry všech věkových kategorií, můžete uvítat každoroční pravidelnost, díky které si můžete relativně snadno naplánovat dovolenou ještě předtím, než dojde ke zveřejnění závodního kalendáře.

Jsou závody SPAC náročné?

Každý závod je bez ohledu na trať náročný tak, jak si ho udělají samotní závodníci. To platí především pro závody s hromadným startem. Avšak s přihlédnutím k relativně vysokému počtu individuálních disciplín (časovky do vrchu, časovky), bude často záležet především na vás, jak moc velké utrpení budete chtít absolvovat.

Z hlediska výškového profilu se s výjimkou asi pěti závodů jedná o tratě, které je schopen ve svižnějším tempu absolvovat každý zdatnější turista.

cyklisti na ceste

Jak velká je na závodech SPAC konkurence?

Ta se často liší závod od závodu. Standardní počet účastníků na jednotlivých závodech se pohybuje mezi jednou a dvěma stovkami jezdců všech kategorií dohromady. Starty jsou povětšinou sloučeny z několika věkových kategorií, takže průměrný balík čítá zhruba sedmdesát jezdců. V případě hromadného startu všech kategorií se může přiblížit dvěma stovkám. Výjimku tvoří Beskyd Tour, kde počet účastníků jednoho z nejtěžších maratonů v ČR pravidelně přesahuje tři stovky.

Kvalitativní složení startovního pole je ve všech kategoriích podobné jako na velkých akcích komerčního charakteru. Kandidáty na celkové vítězství spočítáte na prstech jedné ruky, zbytek tvoří hobíci, kteří hledají čas na trénink v době mezi pracovními a rodinnými povinnostmi a jsou rádi za každou chvilku strávenou na kole.

Samozřejmě že v cyklistice platí, že tempo startovního pole se podřizuje tempu nejaktivnějšího jezdce, takže do doby, než se z pelotonu vyčlení dominantní vedoucí skupina, můžete počítat s tím, že některé úseky trati projedete v balíku rychlostí, o které jste ani netušili, že dokážete vyvinout.

Jak bude vypadat seriál v letošním roce?

6. 5. Kritérium Krnov. 1300 metrů dlouhý okruh s bodovanými průjezdy, na kterém hned na začátku sezóny prověříte svou anaerobní vytrvalost. Sprintuje se do 150 metrů dlouhého stoupání, které je navíc hned za prudkou levotočivou zatáčkou. Pokud je vaší slabinou výbušná síla, měli byste právě tento podnik zařadit do jídelníčku.

20. - 21. 5. Časovky - první v Žabni u Frýdku Místku, druhá v Bohumíně. Žabeň je svým charakterem spíš prolog, neboť měří pouhých 12 km, po rovince jedete pouze první kilometr a potom následuje zvlněný profil stoupavého charakteru. Cíl je oproti startu asi o 30 metrů výš. Bohumín je oproti tomu klasická ryze rovinatá záležitost o celkové délce 20 km se třemi obrátkami.

28. 5. O cenu města Krnova - tentokrát klasický silniční závod s hromadným startem podle kategorií. Start je na náměstí v Krnově, ze kterého je dvou kilometrový nájezd na 27 km dlouhý okruh po jehož absolvování (počet kol se liší v závislosti na věkové kategorii) se vracíte zpět do Krnova. Profil klasikářský, v každém kole jsou dva mírné zhruba dva kilometry dlouhé kopce.

3. 6. Časovka - Velká cena Frýdku-Místku. Ve skutečnosti se závod odehrává u vodní nádrže Morávka. Měří 18 km. První polovina stoupavá k obrátce, zpátky do cíle téměř neustále z mírného sjezdu. Technicky nenáročná časovka.

10. 6. Grand Prix Forman. Silniční závod u Nového Jičína, který je situován do mírně zvlněného terénu bez výraznějšího stoupání. Rychlý okruh pro silové jezdce.

17. - 18. 6. O cenu Kilpi a časovka na Loučku. Dva závody do vrchu. První s hromadným startem, druhý jako časovka. O cenu Kilpi je tradiční dvanáct kilometrů dlouhý podnik se startem na náměstí ve Frenštátě pod Radhoštěm a cílem na Pustevnách, časovka na Loučku je oproti tomu nový závod s premiérou v roce 2022, který se však rychle zapsal do povědomí jezdců především díky svému ikonickému, sice je pár set metrů dlouhému ale zato 22 % prudkému závěru.

24. 6. Beskyd Tour. Totální vrchařina nejhrubšího zrna. Tradiční silniční maraton je již poněkolikáté zařazen také do seriálu SPAC. Do celkového hodnocení se jezdcům v závislosti na věkové kategorii započítávají výsledky z trati na 120 resp 165 km. Výškové převýšení dlouhé trati je bezmála 3500 metrů, kratší trať je milosrdnější a čítá pouze dvě tisícovky.

15. - 16. 7. Mistrovství ČR amatérských cyklistů. V sobotu časovka, která se v Suchdole jezdí na trati dlouhé zhruba 20 kilometrů po absolutní rovině. Silniční závod je oproti tomu situován do Oderských vrchů a patří k tomu náročnějšímu, co seriál SPAC nabízí. Dvě táhlá stoupání o délce kolem tří kilometrů a následné technické sjezdy v každém z přibližně 25 km dokonale prověří vaše vrchařské i sjezdařské schoplnosti.

29. 7. Trojčasovka na Kasárny. Specifický závod na jeden z vrcholů na česko - slovenském pomezí. Závod se skládá ze tří etap a z nich každá je jako individuální časovka do vrchu. O vítězi rozhoduje součet časů. Na Kasárny vedou tři různé příjezdové trasy a každá z nich představuje jednu etapu. Jedná se o celodenní záležitost a mezi jednotlivými etapami jsou zhruba dvouhodinové přestávky.

6. 8. Časovka na Lysou horu. Letošní prázdniny budou přát vrchařům. Stoupání na nejvyšší vrchol Beskyd je tradiční záležitostí. Kopec o délce 8600 metrů a převýšením 700 m patří k tomu nejtěžšímu, co lze v České republice na silničním kole zdolat.

20. 8. O cenu města Petřvald - konečně něco pro sprintery. Rovinatá trať s jedním krátkým stoupáním na deseti kilometrovém okruhu je vhodná pro rychlostně vybavené cyklisty. Počet kol se liší v závislosti na věkové kategorii. Startuje se ve vlnách podle toho, do jaké věkové skupiny spadáte.

2. 9. Mokrolazecká 60. Závod má o něco málo více než šedesát kilometrů, ale díky trati v členitém terénu v okolí Hrabyně na nich nastoupáte kolem 1200 výškových metrů. Trať tvoří tři okruhy o celkové délce přes dvacet kilometrů a specifikem je hromadný start všech kategorií. Peloton se však díky úvodnímu stoupání na Hrabyň velice rychle protřídí a kdo nemá výkonnost, moc dlouho si v něm neužije.

9. 9. O pohár starosty Orlové. Závod identický se závodem v Petřvaldu. Jede se podle stejných pravidel na stejném okruhu, liší se pouze tím, že jej organizuje jiný subjekt.

16. 9. Do vrchu Pusteven. Tradiční rozloučení se sezónou ve formě krátké časovky do vrchu na nejnavštěvovanější vrchol Beskyd. 5300 metrů dlouhý kopec je ideální pro silově založené vrchaře. Startuje se přímo na úpatí kopce.

Pokud máte zájem o více informací, dozvíte se je na stránkách www.spac-os.cz.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Říjen - ukonči sezónu se ctí

Říjen - ukonči sezónu se ctí

S říjnem máme spojené babí léto, příchod podzimu a útlum závodění. Několik akcií však v talonu stále zůstalo.
Bike Valachy: užijte si na Bílé víkend se závody i programem pro celou rodinu

Bike Valachy: užijte si na Bílé víkend se závody i programem pro celou rodinu

Seriál DATART Valachy tour bude už brzy pokračovat další akcí: v sobotu 16. září vás čeká ve Ski areálu Bílá tradiční závod horských kol Bike Valachy pro dospělé i děti, na nějž v neděli 17. září naváže Den s Moravskoslezským krajem plný aktivit pro děti i dospělé.
Červenec - slunce, seno, závody

Červenec - slunce, seno, závody

Léto je v plném proudu, sezóna také. Kde všude si budeme moci v červenci ověřit naši výkonnost?
keyboard_arrow_up