Lenzerheide: alpské pokračování světového poháru

Na začátku června se do švýcarského Lenzerheide sjela světová XC a downhillová špička, aby si to v alpských kulisách rozdala o další body do světového poháru.

V proměnlivém počasí, kdy se několikrát denně střídal déšť s horským sluníčkem, se hlavně na nedělní závody sjela do Lenzerheide spousta fanoušků. A komu fandili? Nebude překvapením, že domácím: Nino Shurterovi (který pochází z téměř sousedního města Chur) či Jolandě Neff. Třeba v posledním kole závodu mužů vlastně nic jiného než “Nino, Nino” nebylo slyšet. Atmosféra neskutečná.

cyklistkazávodníci

Samozřejmě ani tentokrát nechyběly stany a kamiony jednotlivých týmů, diváci mohli okukovat závodníky rozjíždějící se na válcích… v přípravě se ale našly i zajímavé výjimky. Třeba Ronja Blochinger, závodnice kategorie U23, se ve čtvrtek před short trackem vůbec nerozjížděla v boxech, ale jen si sedla a meditovala (pokud to tak můžeme popsat). A potom: vyhrála. Cesty a metody jsou různé.

závodníci na Lenzerheidezávodníci na trati Lenzerheide

Ale k programu: short track byl rychlý a napínavý, jako obvykle. V elitní ženské kategorii se po několika výměnách na čele ujala dvě kola před koncem vedení Jenny Rissveds (TEAM 31 IBIS CYCLES CONTINENTAL) a stejně jako v loňském roce, i letos závod vyhrála. Za ní cílovou pásou projely Alessandra Keller (THÖMUS MAXON) a mistryně světa Pauline Ferrand-Prévot (INEOS GRENADIERS). Mezi muži se vítězný Luca Schwarzbauer (CANYON CLLTVC) dostal do vedení až v posledním stoupání a vítězství uhájil v závěrečném sprintu před Jordanem Sarrou (TEAM BMC) a Sebastianem Fini Carstensenem (LAPIERRE MAVIC UNITY).

cyklistizávodník v skoku

V nedělním XCO závodě, za mohutné podpory diváků zvítězila mezi ženami evropská šampionka Loana Lecomte (CANYON CLLCTV), která hlavně v posledním kole vystupňovala tempo a ostatní z čelní skupiny nestačily. Druhá nakonec dojela Anne Terpstra (GHOST FACTORY RACING) následovaná domácí Alessandrou Keller (THÖMUS MAXON). Na Pauline Ferrand-Prévot (INEOS GRENADIERS) tentokrát zbyla bramborová medaile.

víťězzávodnice

Mezi muži nedal na domácí půdě Nino Schurter (SCOTT SRAM MTB RACING TEAM) nikomu šanci a kromě vítězství v tomto závodě si zajistil i zápis do historických tabulek. Se 34 vítězstvími ve světovém poháru předčil dosavadního šampiona Juliena Absalona a stal se tak nejúspěšnějším závodníkem v historii světového poháru XCO. Druhé místo si zajistil Alan Hatherly (CANNONDALE FACTORY RACING) před Jordanem Sarrou (TEAM BMC).

Lenzerheidev cíli

Bodové rozdíly v průběžných výsledcích světového poháru jsou ale stále minimální:

  1. Puck Pieterse (NED | ALPECIN-DECEUNINCK) 466 bodů
  2. Loana Lecomte (FRA | CANYON CLLCTV) 457 bodů
  3. Pauline Ferrand-Prévot (FRA | INEOS GRENADIERS) 440 bodů
  4. Alessandra Keller (SUI | THÖMUS MAXON) 430 bodů
  5. Anne Terpstra (NED | (GHOST FACTORY RACING) 394 bodů

  1. Nino Schurter (SUI | SCOTT SRAM MTB RACING TEAM) 475 bodů
  2. Jordan Sarrou (FRA | TEAM BMC) 410 bodů
  3. Thomas Griot (FRA | CANYON CLLCTV) 336 bodů
  4. Thomas Pidcock (GBR | INEOS GRENADIERS) 330 bodů
  5. Alan Hatherly (RSA | CANNONDALE FACTORY RACING) 328 bodů

závodnice na trati
V Lenzerheide se ale jel i downhill, a bylo na co koukat. Na start kvalifikace se v elitní kategorii postavilo 40 žen a 180 (!) mužů. Vítězství nakonec slavila legenda ženského downhillu Rachel Atherton (ATHERTON CONTINENTAL), která tak oslavila už 40. prvenství ve světovém poháru, tentokrát následovaná místní hvězdou Camille Balanche (DORVAL AM COMMENCAL) a německou šampionkou Ninou Hoffmann (SANTA CRUZ SYNDICATE). Mezi muži ovládl finále mladý britský nováček Jordan Williams (SPECIALIZED GRAVITY), který bral první místo hned ve svém prvním startu ve světovém poháru. Ve druhém čase dojel Loris Vergier (TREK FACTORY RACING GRAVITY) a třetí nakonec skončil světový šampion Loic Bruni (SPECIALIZED GRAVITY).

jezdec v dresezávodník na startu, downhill

České barvy v Lenzerheide hájila Jitka Čábelická (GAPP SYSTEM - KOLOFIX MTB RACING TEAM), které se XCC příliš nepovedlo, ale vylepšila to 47. místem v XCO, kde na startu stála i další češka, Jana Czenczikarová (BERRIA VITTORIA FACTORY TEAM). Mezi muži se výrazně lépe dařilo Ondřeji Cinkovi (PRIMAFLOR MONDRAKER GENUINS RACING TEAM) - v short tracku skončil na 19. místě a v prvním elitním závodě po pauze obsadil skvělou 10. příčku, když Jan Vastl (ROUVY SPECIALIZED) dojel 54. a Matěj Prudek 80. I v downhillu stáli na startu Češi, na výraznější úspěch ale nedosáhli: Stanislav Sehnal skončil 112. a Daniel Fabok 165.

downhilldownhill, skok

Příští zastávka světového poháru nás čeká zanedlouho, už ve čtvrtek 15. 6. startují první závody jeho pokračování v Leogangu.

Nezapomeňte se podívat na další fotografie z Lenzerheide v naší galerii.
Zdroj fotografií: Radek Kašík
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Světový pohár horských kol v NMNM 2023: nová kola, souboj generací, barvy a bláto

Světový pohár horských kol v NMNM 2023: nová kola, souboj generací, barvy a bláto

Nové trasy, nová kola, vybavení, barvy všude okolo, ale taky déšť, mokré kořeny a bláto. Především ale skvělé výkony a atmosféru. To vše a ještě mnoho dalšího přinesly první závody světového poháru horských kol.
Poslední evropská zastávka SP: francouzský prach a horko

Poslední evropská zastávka SP: francouzský prach a horko

Uplynulý víkend hostilo francouzské středisko Les Gets poslední evropskou zastávku světového poháru v XC disciplínách.
Krásami Lužických hor: jaký byl letošní Malevil Cup

Krásami Lužických hor: jaký byl letošní Malevil Cup

Třetí červnový víkend přilákal do Lužických hor téměř devět stovek bikerů a bikerek ze 14 zemí na 24. ročník MTB maratonu Malevil Cup. Co místní tratě závodníkům nachystaly?
keyboard_arrow_up