Test: Cyklokraťasy CRAFT ADV Offroad vs. CRAFT PRO Gravel Bib

Výběr cyklokraťasů může být pro vaše vyjížďky poměrně zásadní. Jak si v testu vedly dva velmi odlišné modely švédského Craftu?

Dostaly se k nám na test dvoje cyklokraťasy výrobce Craft, každé určené pro jiný typ cyklistiky. I když je cyklistika jen jedna, volbu kraťasů bychom přeci jen měli přizpůsobit jízdnímu stylu, jak jste se mohli dočíst například v článku s tipy pro výběr cyklokraťasů. Dnes se tedy podíváme na dva na první pohled odlišné kousky: CRAFT PRO Gravel Bib a CRAFT ADV Offroad XT. Testovala jsem je v dámské variantě, ale jsou v dispozici i v pánském provedení, na nikoho se nezapomnělo.

Kterými začít? Musím prozradit, že jsem si oblíbila oboje. Rozlišuji, na jakém kole, na jak dlouho a s kým pojedu a podle toho vyberu model. Hned ze startu je potřeba si ukázat velký rozdíl mezi oběma kraťasy (kromě střihu a určení, samozřejmě), a to cyklistickou vložku.


Craft má poměrně přehledně očíslované typy cyklistických vložek od C6 po C1 a s výběrem vhodných kraťasů i vložky vám může pomoci kalkulačka přímo na jejich stránkách. Té hned na začátku musíte prozradit, jak vážný je váš vztah k cyklistice, samozřejmě je potřeba označit, jestli vám kalkulačka má nabízet pánské nebo dámské cyklistické vložky, jestli preferujete kalhoty se šlemi nebo do pasu, jestli mají být elastické nebo volné a jakou mají mít délku. Jde o poměrně komplexní dotazník, který vám navíc vysvětlí výhody a nevýhody jednotlivých možností. Za tuhle kalkulačku palec nahoru, může volbu správných cyklokraťasů rozhodně usnadnit.


CRAFT ADV Offroad XT

Jde o volné kraťasy s odnímatelnými vnitřními kalhotami s cyklistickou vložkou kategorie C4, konkrétně Craft Infinity C4, z chladivého materiálu. Co to u Craftu znamená? Podle popisu jde o vložku “ideální na kratší výlety nebo vyjížďky s častými zastávkami, která nabízí pohodlí a kýženou “měkkost” a elasticitu poskytne i na nejtěžších trailech.”

Počítá se tedy s tím, že nebudete až tak dlouho na kole sedět, ale budete se občas zvedat a s kolem někdy třeba i půjdete. Vložka by vám tak měla zajistit dostatečně pohodlný posez a zároveň by vám neměla překážet. Z dalších technických popisků - vložka je strečová ve všech směrech, bezešvá, s antibakteriální úpravou, anatomicky tvarovaná, laserově střižená a má certifikát nejvyšší kvality Oeko-Tex®. Vlastně jí tak nic nechybí vůbec nic.


...kraťasy opravdu perfektně sednou a během ježdění nemají vůbec potřebu se posouvat.
Něco jsem v ní najezdila a můžu říct, že proti ní nic nemám, osobně ale preferuji trošku jinak tvarované vložky, odpovídající spíše vyšším řadám od Craftu. Ale to je spíš na osobních preferencích. Fajn je ale prodyšný materiál, ze kterého jsou vnitřní kraťasy ušity - protože s volnými kraťasy na sobě máte vlastně dvě vrstvy, je dobré, když jsou prodyšné. Pochválit lze i protiskluzový pásek na konci nohavic, který nijak netlačí a vnitřní kraťasy se nevozí.


Na samotných kraťasech na první pohled zaujme velký nápis Craft na pravé nohavici a velká kapsa. Ta je opravdu skvělá, vejde se do ní pohodlně telefon a případně i další věci, dá se otevřít a zavřít jednoduše jednou rukou (i za jízdy). Při šlapání věci v kapse nijak nezavazí a je praktické mít mobil kdykoli rychle po ruce. Kapsy jsou pro mě jednou z nejdůležitějších součástí kalhot - když mám na zádech batoh a přijdu o možnost strkat věci do dresu, je to nutnost. A tahle kapsa je super.


Samotné kraťasy jsou ušity z elastického a odolného materiálu, s ozdobnou nášivkou na nohavici, nechybí ani reflexní prvky. Praktický je systém větrání - na vnitřní a zadní straně stehen jsou drobné ventilační dírky (látka je perforovaná).


Zapínání v pase zaslouží taky pochvalu, i když s drobnou výtkou. V pase jsou druky a suchý zip a právě ten může způsobovat problémy. Párkrát se mi povedlo zalepit jej ne úplně přesně a trošku to odskákalo podvlékací tričko. Dá se tomu samozřejmě vyhnout, pokud se na zapínání budete alespoň minimálně soustředit.

Co je naopak skvělé je Velcro pásek a možnost stažení suchými zipy. Tahle funkce ve spojení se zvýšeným pasem v bederní části zajišťuje, že kraťasy opravdu perfektně sednou a během ježdění nemají vůbec potřebu se posouvat. Zároveň ale pas nijak netlačí, takže i když si cestou dáte oběd a vaše proporce se v oblasti pasu změní, pořád se do nich vejdete.


Cyklokalhoty CRAFT PRO Gravel Bib

Neztrácíte výhodu volných kraťasů, které nějakou tu kapsu mají vždycky a přitom na sobě máte bibky.
Bibky na gravel mě zaujaly na první pohled, a to i když gravel (zatím) nemám. Na první dobrou jsem si představila, že je využiju jak na silničce (i když opravdový příznivce aero vybavení by si to možná představit nedokázal), tak na horáku - přeci jen na nějaké to rychlejší XC poježdění vezu raději elasťáky než volné kraťasy. A co že mě to na první pohled tak trklo? Hlavně materiál, ze kterého jsou ušity a kapsy.


Začněme materiálem. Bibky jsou ušity z materiálu Lycra Sport energy, který má být zároveň kompresní (a podporovat tak optimální funkci svalů), vysoce elastický, strečový ve všech směrech a prodyšný. Za mě je všechno opravdu tak. Kraťasy jsou na nošení velmi příjemné, nikde netlačí (o plochých švech vůbec nevíte) a netahají, střih vylepší myslím každou postavu. Bezešvé šle doplněné materiálem Mesh Superlight, ze kterého Craft vyrábí i svá lehká povlékací trička, netahají ani neřežou a i na zádech super sedí.


A ty kapsy? To je za mě bomba. Neztrácíte výhodu volných kraťasů, které nějakou tu kapsu mají vždycky a přitom na sobě máte bibky. Super. Na pravé straně jsou dvě síťované kapsy (využívám hlavně větší z nich na mobil), na levé straně je kapsa jedna (pro mě hlavně na kapesníky). Další síťovanou kapsu najdete, jak bývá v kraťasů se šlemi zvykem, na zádech. Je poměrně velká, ale za jízdy samozřejmě hůře dostupná - pro mě úkryt na věci (typicky klíče).


Co ale na kraťasech oceňuji velmi je cyklistická vložka. Craft je vybavil svou nejlepší vložkou C1 a je to znát. Pokud vás zajímají technické parametry, tak i vzhledem k tomu, že se jedná o nejvyšší řadu, má vložka všechny vlastnosti, na které bychom mohli jen pomyslet - je elastická, jednodílná, bezešvá, antibakteriální, má tvarované okraje, je anatomicky tvarovaná a má certifikát nejvyšší kvality Oeko-Tex®. Tloušťka vložky je v sedací části 12mm a hustota závisí na velikosti kraťasů - od 80 do 120 kg/m3. Pro mě to je zatím nejlepší vložka, ve které jsem jezdila. Ani po několika hodinách v sedle žádný problém, a to už je co říct…


Měla jsem trošku obavy o životnost kapes a materiálu obecně. Kapsy jsou ze síťoviny, bibky působí takovým “lehkým” dojmem. Ani po mnoha kilometrech, průchodech lesem a tahání kola různými terény ale nikde nic - materiál se nijak nežmolkuje, síťovina se netrhá, tvar kraťasy neztratily… pořád vypadají a drží, jak mají.


Tak které?

Pokud jste si položili tuto otázku, odpověď vám nedám. Oboje kraťasy jsou za mě super a mám pro ně využití pro různá pojetí cyklistiky, mají spoustu až překvapivých vychytávek a jsou teď moje první volba na vyjížďky. Vlastně ani jedněm nemám co vytknout a tak i když se cenovka 3 649 Kč za Craft ADV Offroad a 4 390 Kč za CRAFT PRO Gravel Bib může zdát vysoká, myslím, že odpovídá kvalitě. A taky věřím, že stejně jako jiné věci od Craftu, se kterými mám zkušenost, vydrží dlouho.
Zdroj fotografií: Jiří Bělák
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.
Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Zimní cyklistické oblečení je pro ježdění v nižších teplotách nezbytnost. Pokud nechcete mrznout, jsou zimní kalhoty a bunda kousky výbavy, do kterých se určitě vyplatí investovat. Jak se osvědčila Alé Riparo R-EV1?
Jak vybrat kraťasy na kolo

Jak vybrat kraťasy na kolo

Asi nikomu se nelíbí, když ho od ježdění na kole odrazuje bolavá sedací část. Nebudu chodit kolem horké kaše – prostě je nanic, když vás z kola bolí zadek nebo dopadnete ještě hůř.
keyboard_arrow_up