Poslední evropská zastávka SP: francouzský prach a horko

Uplynulý víkend hostilo francouzské středisko Les Gets poslední evropskou zastávku světového poháru v XC disciplínách.

Snad poprvé v sezoně na závodníky a jejich týmy svítilo celý víkend sluníčko a nemuseli se tak vypořádávat se zimnou a blátem, jako na předchozích podnicích světového poháru. Možná bylo místy naopak až moc teplo. A komu toto počasí svědčilo nejvíce?

Les Gets 2023

Les Gets loni hostilo mistrovství světa a tak i letos byly na víkend 9. - 10. září přichystány tratě pro všechny disciplíny světového poháru horských kol s výjimkou endura a maratonu, které se pojedou až následující víkend. My máme fotografie z XC závodů a budeme se tak věnovat především jim.


Prvním z prašných závodů elitní kategorie byl short track žen. Domácí favoritka Pauline Ferrand Prevot (Ineos Grenadiers) se necítila úplně fit, takže do závodu nenastoupila a jako první se tak do cíle v pátečním vedru dostala Puck Pieterse (Alpecin Deceuninck), pro kterou to bylo letošní první vítězství v této disciplíně.

Mezi muži na stejné trati předvedl velmi bojovný výkon domácí Victor Koretzky (Specialized Racing), který nejdříve odstřihl Lucu Schwarzbauera (GER, Canyon Cllctv) a nakonec přesprintoval svého krajana Jordana Sarroua (Team BMC).


Nedělní XCO závod byl mezi ženami v režii Mony Mitterwallner (AUT, Cannondale Factory), která se po zlatu v Andoře veze na vítězné vlně. Teprve jednadvacetiletá Rakušanka nedala svým pronásledovatelkám šanci, když vedla celou druhou polovinu závodu. Na druhém místě do cíle dojela Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck), vítězka pátečního short tracku a třetí příčku obsadila dvojnásobná mistryně světa z Glasgow Pauline Ferrand-Prévot (FRA, Ineos Grenadiers).

Les Gets 2023světový pohár v XC

Les Gets

V závodě mužů vkládali domácí fanoušci naděje především do vítěze short tracku, Victora Koretzkého (FRA, Specialized Factory). A ten je nezklamal. Celý závod se pohyboval na čele a cílovou páskou projel s velkým náskokem. Vcelku neuvěřitelný výkon předvedl Nino Schurter (SUI, Scott Sram). Během závodu se pohyboval na čele, pak jej však stihl defekt. I tak se ale dokázal na čelo vrátit a nakonec si odváží stříbrnou medaili. Třetí příčku obsadil mistr Evropy Vlad Dascalu (ROU, Trek Factory).

světový pohár v XC


Zajímavostí v Les Gets bylo časté nasazení hardtailů. I když jsou místní tratě plné kořenů a skoků, například v ženském short tracku zvolilo HT hned 5 ze 40 žen včetně Loany Lecomte (FRA, Canyon Cllctv). K dalším zajímavostem této zastávky světového poháru patřilo představení nového kola Ondřeje Cinka. Premiérově tady odjel závod na novém modelu Mondraker F-Podium a velmi si pochvaloval jeho geometrii, která mu prý pomáhá hlavně do kopce.

světový pohár v XCLes Gets

V cross country disciplínách se na start postavilo hned 15 českých reprezentantů. Jak se jim dařilo? V elitních kategoriích short tracku se představil jen Ondřej Cink, který do cíle dorazil na 16. místě a vyjel si tak 2. startovní řadu pro nedělní závod. To mu evidentně svědčilo, většinu závodu se pohyboval na čele a nakonec si z Les Gets odváží 8. příčku, druhý nejlepší výsledek této sezony SP.

Skvělý výsledek předvedla opět v kategorii U23 Adéla Holubová (Rouvy Specialized), když v XCO dojela na skvělém 6. místě. Výborný výsledek v téže kategorii ještě podtrhla 13. místem Patricie Srnská (Dukla Praha) a 18. příčkou Simona Spěšná (jb Brunex Superior Factory). Mezi muži v téže kategorii bylo nejlepším českým výsledkem 25. místo Jana Zatloukala (Nutrend Specialized Racing).

Les Getssvětový pohár v XC

Kompletní výsledky naleznete zde, prohlédněte si i další fotky z Les Gets a galerii níže.
Zdroj fotografií: Radek Kašík
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

BLINDURO 2023: Jaké bylo a který závod byl nejlepší?

BLINDURO 2023: Jaké bylo a který závod byl nejlepší?

Vzhledem k tomu, že jsem loňský rok absolvoval všechny závody série Blinduro (kromě jeho gravel odnože), rozhodl jsem se Vám sepsat zážitky a dojmy z pohledu průměrného hobby jezdce, pohybujícího se na konci první poloviny startovního pole.
Reportáž: Bike Valachy Bílá - závody pro každého

Reportáž: Bike Valachy Bílá - závody pro každého

Na Bílé se uplynulý víkend konal už třetí podnik ze seriálu DATART Valachy Tour, po běžkařské Noční stopě a červnovém triatlonu Valachy Man se tentokrát závodilo na kolech. Koho závody přilákaly? A kdo si odváží medaile? Nejen to se dočtete v tomto reportu.
Lenzerheide: alpské pokračování světového poháru

Lenzerheide: alpské pokračování světového poháru

Na začátku června se do švýcarského Lenzerheide sjela světová XC a downhillová špička, aby si to v alpských kulisách rozdala o další body do světového poháru.
keyboard_arrow_up