Reportáž: Bike Valachy Bílá - závody pro každého

Na Bílé se uplynulý víkend konal už třetí podnik ze seriálu DATART Valachy Tour, po běžkařské Noční stopě a červnovém triatlonu Valachy Man se tentokrát závodilo na kolech. Koho závody přilákaly? A kdo si odváží medaile? Nejen to se dočtete v tomto reportu.

Dětské závody a krátká trasa: užili jsme si to všichni

Předpověď na sobotu slibovala krásné počasí, tak nebylo nad čím váhat - ráno jsem sbalila celou rodinku, naložili jsme kola a hurá na Bílou, užít si hezký den, zazávodit si a posbírat další body do celkového hodnocení Valachy Tour. Trasy jsme měli dopředu nastudované, s dětmi jsme si je projeli a dospělácká volba padla na kratší variantu, tu si zvládneme užít v závodním tempu, na dlouhé bychom se asi trošku trápili.

Bike Valachy Bílá
Hned po příjezdu nás ale čekalo překvapení - dětské trasy byly změněny, takže obhlídka z minulého týdne přišla vniveč. Děti trošku vykolejené, ale naštěstí jsme před startem stihli nové trasy projet, tak se malé závodnice zase dostaly do pohody. Trasy byly dobře značené, na všech odbočkách a v zatáčkách bylo dost pořadatelů, takže nebyl problém je trefit. Bohužel si ratolesti vybraly smolný den a přišel pád na štěrku, vykřivené sedlo a spadlý řetěz.

...musím přiznat, že jsem v tomto už ne úplně malém balíku trošku podcenila startovní pozici.
Musím ale poděkovat organizátorům za sesbírání dítěte a nahození řetězu a hlavně pochválit malou závodnici za dojetí do cíle s krvavým kolenem a loktem. Zdravotnickou pomoc v cíli jsme vyzkoušeli poprvé (a doufám, že naposled), zdravotníci se na svém stanovišti rozhodně nenudili. Odřené děti tam v jednu chvíli stály frontu. Kdo nepadá, jezdí pod své možnosti… Ještěže se tyhle situace dají zachránit nanukem a kofolou. A perníková medaile taky pomůže.

reportáž Bike Valachy BíláBike Valachy Bílá

Zázemí bylo, jako obvykle na akcích Valachy Tour, (nejen) pro děti super. Hned několik stánků se soutěžemi, skákací hrad (vlastně náklaďák) a občerstvení je zabavili i na dobu dospěláckých závodů, nenudil se nikdo. V poledne se na start postavila víc než stovka závodníků 48 km dlouhého hlavního závodu a 10 minut po nich jsme startovali my na krátkou trasu.

Protože bylo hezky, nakonec se i na tento závod přihlásilo víc než 60 hobíků a musím přiznat, že jsem v tomto už ne úplně malém balíku trošku podcenila startovní pozici. Dost dlouho mi trvalo propracovat se ze zadních pozic dopředu a mezitím už bylo čelo závodu někde úplně jinde. Poučení pro příště.

Na trase byla celkem 3 větší stoupání, ale žádný složitý terén, ten přišel až v závěru, cestou z kopce. Ta byla natrasována po modré lajně bikeparku Bílá, který sice letos díky stavbě nové lanovky není úplně ve formě, ale nějaké úpravy už začaly a v některých místech tak byly vyšejpované hezké nové lavice a klopenky.
Tady se mi podařilo dojet a předjet aspoň pár závodnic a závodníků, kterým terén až tak nesvědčí a v cíli jsem byla velmi mile překvapená třetím místem v kategorii. I na krátké trati tak bylo o co a hlavně s kým závodit, navíc dvě občerstvovačky a dostavil se i takový ten pocit “profi” závodů.


Dlouhá trasa a jak to všechno dopadlo pohledem organizátorů?

Slunečné počasí přilákalo na Bílou celkem 180 dospělých sportovců a k tomu 120 dětí. Na start dlouhé trasy se postavil i Tomáš Višňovský, několikanásobný slovenský mistr v maratonu horských kol, který nedal soupeřům šanci a zvítězil stylem „start-cíl“ v čase 1:44. „Trasa byla skvělá. Tady na Bílé je všechno: roviny i kopce, strmý výjezd na výkon i trail, není tu bahno, trasa není zbytečně dlouhá... Bylo to super,“ pochvaloval si Tomáš Višňovský, který soupeřům ujel již v polovině závodu.

„Na začátku jsem nechal kluky, ať ukáží, jak jsou na tom, a viděl jsem, že mám rezervu. V druhé části už jsem si jel svoje tempo. Čtyři měsíce jsem netrénoval, toto je od té doby třetí závod, ale ty roky, co jsem jezdil jako profík, naštěstí tělo nezapomnělo,“ dodal.

reportáž Bike Valachy Bílá
Druhý Petr Šťastný za vítězným Višňovským zaostal o 4 minuty. „Dnes mě bolelo úplně všechno. Na začátku jsem se snažil čelo roztrhat, ať nás jede vepředu co nejmíň, a asi jsem to docela přestřelil. Z toho rychlého startu jsem se pak dlouho vzpamatovával. Na konci už jsem toho měl opravdu dost. Závěrečný trail byl krásný, ale já už jsem sotva držel řídítka. Jsem rád, že už jsem v cíli,“ vyprávěl Petr Šťastný. Pětinásobný vítěz celé DATART Valachy tour přesto mohl být spokojen, díky bodovému zisku za druhé místo se výrazně přiblížil šanci na další obhajobu titulu.

Mezi ženami zvítězila Monika Kučerová, průběžně třetí žena v celkovém bodování tour, před druhou Kateřinou Krutílkovou a třetí Ivetou Řičánkovou.

Bike Valachy Bílá
Zpestřením cyklistického dne na Bílé se stala výzva organizátorů, že od nich zvláštní cenu v podobě sportovních ponožek s logem DATART Valachy tour obdrží každý závodník, který bez sesednutí z kola vyjede část trati v délce 150 metrů do prudkého kopce lyžařské sjezdovky. V tomto náročném výkonu dokázalo obstát 68 bikerů.

Skvělými sportovními výkony se na Bike Valachy Bílá předvedly i děti, které v rámci Dětské Franz Josef Kaiser Valachy tour závodily v šesti věkových kategoriích od 100 metrů pro čtyřleté sportovce na odrážedlech až po 5 kilometrů pro patnáctileté školáky a školačky.

Bike Valachy Bíláreportáž Bike Valachy Bílá

Seriál DATART Valachy tour vyvrcholí v sobotu 21. října závodem Běhej Valachy v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. V tentýž den budou vyhlášení i absolutní vítězové celého seriálu.

Vítězové Bike Valachy - muži:

  1. Tomáš Višňovský (PROefekt team).....1:44:57
  2. Petr Šťastný (Sport Import)..................1:49:02
  3. Patrik Toman (Bike ProRacing)............1:49:44

Vítězky Bike Valachy - ženy:

  1. Monika Kučerová ((Superior riders)....2:08:48
  2. Kateřina Krutílková (GHOST Team).....2:12:48
  3. Iveta Řičánková......................................2:14:22
Zdroj fotografií: archiv autorky a DATART Valachy Tour
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

BLINDURO 2023: Jaké bylo a který závod byl nejlepší?

BLINDURO 2023: Jaké bylo a který závod byl nejlepší?

Vzhledem k tomu, že jsem loňský rok absolvoval všechny závody série Blinduro (kromě jeho gravel odnože), rozhodl jsem se Vám sepsat zážitky a dojmy z pohledu průměrného hobby jezdce, pohybujícího se na konci první poloviny startovního pole.
Triatlon Valachy Man 2023 (nejen) očima redakce

Triatlon Valachy Man 2023 (nejen) očima redakce

Přehrada Bystřička se na poslední červnový víkend stala centrem terénního triatlonu. Valachy Man, jak se tento podnik jmenuje, přilákal přes 700 sportovců, kteří si závody užili hned v několika variantách.
MTB Amtech - Juvacyklo 2023 - mně sedí kopce, nemám rád rovinatý závody

MTB Amtech - Juvacyklo 2023 - mně sedí kopce, nemám rád rovinatý závody

Mně sedí kopce, nemám rád rovinatý závody! Tak přesně tato slova padla z úst Petra Šicha, letošního vítěze, ihned po dojezdu do cíle.
keyboard_arrow_up