Od základu: 29, 27,5 nebo 26? - MTB a vhodná velikost kol

Za poslední roky prošel celý segment horské cyklistiky zajímavým vývojem. Velké změny nastaly i ve velikosti kol.

Velikost kol na kole se udává v palcích (inches). Podle ní umíme předvídat, jak se kolo bude chovat v různých jízdních podmínkách. V tomto článku si rozebereme různé velikosti kol horských kol.

veľkosti kolies

Velikost kol kdysi

V minulosti byl pouze jeden král: 26tka. 26 palcová kola vládla světu, byl to jediný standard kol pro MTB. V podstatě se kola rozdělovala na: dětská, horská (26) a silniční. Za poslední dekády nastala v cyklistice velká (r)evoluce. Ze zažitých 26 palcových kol se začaly různé disciplíny horské cyklistiky přesouvat na jiné – větší průměry kol.

Momentálně se využívají hlavní 3 velikosti kol horských kol = 26, 27,5 a 29 .

koleso, servis

Faktory a vlivy

Různé velikosti kol ovlivňují také různé faktory.

Tuhost kola – čím je kolo menší, tím je délka špic (špice = velmi zjednodušeně tenká tyčka, která spojuje ráfek a náboj kola) kratší a zároveň je kolo tužší. Platí to samozřejmě i naopak, tedy čím je kolo větší, tím jsou špice delší a kolo je méně pevné. Toto platí obecně, ale praxe je taková, že výrobci umí i díky inovacím a kvalitním materiálům zkonstruovat velmi pevná 29 palcová kola, která vydrží i ty nejnáročnější sjezdy.

Hmotnost kola – jelikož na menší kolo výrobci použijí méně materiálu, bude logicky lehčí. Důležitá je také rotační hmotnost, kterou pociťují jezdci více (jelikož kolo rotuje). Vyšší hmotnost (v případě většího kola) má samozřejmě i plášť na kole, duše, páska v ráfku, insert...

Obratnost a manévrovatelnost – Jakmile je kolo na kole větší, schopnost manévrovatelnosti a ovladatelnosti kola se sníží.

Průchodnost terénem – větší kolo snadněji prochází přes nerovnosti a zdolává různé překážky.

priechodnosť terénom, porovnanie väčšieho a menšieho kolesa
Akcelerace/zrychlení – menší kolo se rozjede rychleji než větší kolo.

Kontakt s terénem - větší kolo má větší styčnou plochu pláště s terénem.

Setrvačnost - Větší kola mají i vyšší setrvačnost. Tuto vlastnost oceňují zejména výkonnostní cyklisté.

kontakt s terénom pri rôznych veľkostiach kolesa

Shrnutí - jak to tedy je

Menší kolo = tužší, lehčí, ovladatelnější, lépe zrychluje ale má horší průjezdnost terénem i menší kontakt s terénem.

Větší kolo = méně tuhé, těžší, hůře ovladatelnější, pomaleji zrychluje, ale má lepší průjezdnost terénem i větší kontakt s terénem. Lepší setrvačnost.

Další vliv – velikost kola

Kolo tvoří rám a kola. Čím jsou kola větší, tím musí výrobci zvětšit – prodloužit také rám. Proto obecně nejsou větší kola tak vhodná pro extra malé cyklisty.

Cepo a Imro na Tematíne

Velikosti jízdních kol pro různé disciplíny

V MTB disciplínách se stále používají všechny typy kol. 26 palcová kola najdeme na kolech určených pro pumptrack, dirt a slopestyle protože musí být velmi tuhá a obratná.


27,5 a 29 palcová kola vládnou převážně ostatním disciplínám, přičemž menší - 27,5 používají zejména nižší nebo mladší cyklisté, protože mohou kolo lépe ovládat. Naopak větší - 29 palcová kola jsou vhodná pro vyšší jezdce, jakož i ty, kteří chtějí zažít všechny výše zmíněné vlastnosti většího kola.

Dalo by se říci, že 29 palcová kola „zachránila“ sportovní hardtaily (kola s pevnou stavbou), protože výrazně zvýšila jejich komfort a průjezdnost terénem a stále zůstala zachována jednoduchost celého systému. Větší průměr našel své uplatnění u sportovních jezdců a v současnosti je v této kategorii standardem.


Mullet – 27,5 vzadu a 29 vpředu

Extrémnější disciplíny horské cyklistiky vyžadují obojí - i výhody většího kola (průjezdnost, grip), ale na druhé straně i výhody menšího kola (tuhost, obratnost). V tomto případě konstruktéři jízdních kol vymysleli tzn. mullet setup, což znamená, že zadní kolo je menší a přední kolo větší. Tím zkombinovali výhody obou světů, přičemž světový pohár ve sjezdu jezdí světová elita právě s touto kombinací.


Co je pro mě vhodné?

Pokud jste se dočetli až sem a kladete si tuto otázku, musíte zvážit všechny zmíněné faktory a vlastnosti výše. Z mého osobního pohledu má největší vliv na výběr velikosti kol výška, jakož i zaměření a technická způsobilost cyklisty. Tedy je rozdíl, zda se chcete zlepšovat o vteřiny a berete to vážněji než když se jedete jednou za čas rekreačně povozit.

Pokud bych měl někomu poradit při rozhodování, určitě bych zvažoval mezi 27,5 nebo 29 palcovými koly. Pokud se jedná o 26, až na pár výše zmíněných výjimek se tento rozměr již téměř nepoužívá.


Pamatujte však na jediné - cyklistika musí přinášet radost. A tak neřešme velikost kol, typy a výbavu kol, ale vypněte prohlížeč, oblečte se a běžte jezdit.

Věděli jste, že: Existují horská kola is 36palcovými koly?

Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
tomasmartinak 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: Elektrokola pro začátečníky a pokročilé

Od základu: Elektrokola pro začátečníky a pokročilé

Už dávno neplatí, že elektrokola jsou novým trendem. Jsou novou kategorií cyklistiky a jejich portfolio se každou sezónou rozšiřuje.
Od základu: Pláště pro MTB – základní výběr a tipy

Od základu: Pláště pro MTB – základní výběr a tipy

Pláště jsou nejdůležitější částí na kole. Jak vybrat pláště a na co si dávat pozor? V tomto článku vás provedeme základními tipy.
Od základu: Jak si vybrat MTB pedály?

Od základu: Jak si vybrat MTB pedály?

Pedály jsou jedním ze tří kontaktních bodů kola s jezdcem. Je to tedy velmi důležitý komponent. Jak vybrat pedály a na jaké faktory se při výběru zaměřit?
keyboard_arrow_up