Světový pohár horských kol v Novém Městě: olympijská předehra v českých kulisách

V neděli 26. května skončila Novém Městě na Moravě letošní třetí zastávka světového poháru horských kol v disciplínách XCC a XCO. A protože se jednalo o poslední šanci získat body do olympijské kvalifikace, bylo se opravdu na co dívat.

Celý program byl oproti předchozím ročníkům nahuštěný prakticky do dvou dní. V pátek byly na programu jen oficiální tréninky a short tracky kategorie U23. Zato v sobotu a v neděli diváci nevěděli, co dřív. Ale postupně.

Zázemí: show a plná aréna

Kamiony a stany jednotlivých týmů prakticky obsadily biatlonovou arénu v Novém Městě a jak je na těchto akcích zvykem, týmy nechávají diváky nahlédnout do zákulisí příprav. Opět jsme se tak mohli dívat na závodníky rozjíždějící se na válcích, na týmové porady, přípravu jídla, ve stanech se odehrávaly autogramiády a představení jezdců. Záleží na každém týmu, kam až diváky pustí. Třeba ve stanu Specialized Factory Racing jste tak mohli narazit na autogramiádu Petera Sagana.

Světový pohár horských kol v Novém městě

Oproti loňskému roku byl ale letošek chudší na technické novinky. Loni bylo Nové Město první zastávkou světového poháru a měli jsme zde možnost poprvé vidět nové (první MTB) Pinarello stáje Ineos, na kolech se začal objevovat Sram Transmission.

Letos se nic takového nedělo, jedinou větší technickou zajímavostí, které si nešlo nevšimnout, bylo celkem hojné využívání systému SRAM Flight Attendant. Když to vezmu kolem a kolem, kralovaly fully víceméně podobného ladění, hardtaily byste ve startovním poli elitních kategorií spočítali na prstech jedné ruky.

Světový pohár horských kol v Novém městě

V průběhu loňského léta přibyla ve Vysočina aréně nová tribuna, za kterou vznikl prostor jakéhosi nádvoří. Ten v průběhu světového poháru organizátoři využili k pořádání různých show, rozhovorů nebo představování novinek některých značek (třeba nového Superioru XF Team). Na louce nad hotelem probíhal test fest, ve kterém byly k půjčení a vyzkoušení desítky různých kol, v areálu byste našli i několik prodejních stánků, velkou cateringovou zónu nebo stany partnerů se soutěžemi nejen pro děti. Reportáž o tom, co vše se v průběhu světového šampionátu dalo v Novém Městě vyzkoušet a zažít, přineseme v magazínu již brzy.


A trošku stranou od cyklistiky - v sobotu návštěvníci areálu opravdu nevěděli, co dřív. Kromě závodního programu a široké nabídky dalších aktivit totiž kartami zamíchal semifinálový zápas českého týmu na hokejovém mistrovství světa. V zóně partnerských stanů ale bylo hned několik velkých obrazovek a kromě tradičního cyklistického fandění se areálem neslo i mnoho hlasitých gólových oslav.

Sobotní short tracky a XCO kategorie U23

Jako první se v nabitém sobotním programu postavili na start junioři. V jejich XCO závodě měly české barvy hned několik želízek v ohni, třeba Kryštofa Bažanta, stříbrného medailistu z nedávného mistrovství Evropy. V Novém Městě se ale klukům nepodařilo na bednu dosáhnout, v konkurenci 126 závodníků se z 13 českých reprezentantů nejlépe umístil právě osmý Kryštof Bažant, kterého na trati zbrzdil pád přes řídítka.

Suverénním vítězem závodu se stal s více než minutovým náskokem, stejně jako v loňském roce, dán Albert Philipsen. Junior, o kterém ještě hodně uslyšíme.

Světový pohár horských kol v Novém městě

Hned po juniorech ale přišel start short tracku elitní ženské kategorie. Po upršeném pátku byla v sobotu trať sprintů ještě poměrně mokrá, ale i tak velmi rychlá. Hned od začátku došlo k několika pokusům o nástup, ale peloton je v podstatě vždy zachytil a závod, navíc „zpestřený“ několika pády, tak byl napínavý až do konce. Do cíle nakonec dojela nejrychleji Alessandra Keller, pronásledovaná Pauline Ferrand-Prévot a třetí Haley Batten. Jediná česká zástupkyně na startu Jitka Čábelická sice na čelo ztratila, ale dojela si pro 21. místo a tím pádem i pro dobrou startovní pozici pro nedělní XCO.

Muži ve svém short tracku taktizovali daleko víc a i když se občas některý z jezdců o nástup a únik pokusil, peloton nikoho ujet nenechal. Cílovou páskou tak jako první projel Victor Koretzky, který nastoupil až v posledním kopci a nikoho už před sebe nepustil. Druhý do cíle dospurtoval Christoph Blevins a třetí Thomas Litscher. I tady měly české barvy jen jednoho zástupce – Ondřeje Cinka. Tomu se závod příliš nepovedl a se 17 vteřinovou ztrátou dojel do cíle na 35. místě.

Světový pohár horských kol v Novém Městě

Odpoledne pak přišly na řadu cross-country závody kategorie U23, ve které jsme měli hned několik želízek v ohni. Mezi ženami byla velmi nadějná pozice Adély Holubové, šesté z pátečního short tracku. Adéla ale bohužel hned v prvním kole spadla na kořenech a ztrátu už dohnat nedokázala. Nakonec z toho byla 17. příčka.

Na čele si ale jela kompletně svůj závod Isabella Holmgren, která nedala žádné soupeřce šanci a stylem start-cíl si dojela pro vítězství s náskokem více než 2 minut! Navíc nutno podotknout, že MTB není její specializací – zaměřuje se na silnici a cyklokros, kde rovněž sbírá tituly…


Mužský závod v kategorii U23 byl o poznání vyrovnanější a napínavější. I tady jsme pokukovali po českém úspěchu, ale i Jana Zatloukala postihl pád a v průběhu závodu se zvládl dotáhnout jen na 21. místo. Netajil se přitom tím, že cílem byla první desítka. Vítězství si nakonec pohlídal Riley Amos, který dlouhou dobu bojoval s nakonec druhým Bjornem Rileym a třetím Lucou Martinem.

Světový pohár horských kol v Novém Městě
Nabitý sobotní program ještě zpestřil maratonský hobby závod, který závodníky protáhl náročným 60km okruhem. Další možností, jak si zazávodit, byl večerní Night Race, který je hlavně o zábavě.

Nedělní bomby

Podobně jako se o závodní program sobotního rána postarali junioři - chlapci, ten nedělní byl v režii dívek – juniorek. V závodě si zcela nekompromisně dojela pro vítězství slovenka Viktoria Chladoňová, ale tentokrát se neztratily ani české závodnice, kterých se na start postavilo hned 12. Skvělé šesté místo vybojovala Amálie Gottwaldová, 14. skončila Hana Viková a 15. Kateřina Dušková.


Kromě juniorů byla ale poměrně brzká ranní hodina vyhrazena i startu maratonského závodu. XCM bylo natrasováno na dva okruhy o celkové délce 123 kilometrů, přičemž na závěr maratonci objeli jedno kolo závodního XCO okruhu. V mužském závodě se v čelní skupině dlouho drželi i Filip Adel i Martin Stošek, nakonec ale odpadli a pro vítězství si dojel Fabian Rabensteiner. Nejlepším českým závodníkem byl právě Filip Adel na 8. místě. Ženský závod ovládla namibijská reprezentantka Vera Looser, o skvělé 6. místo se ale postarala česká závodnice Karla Löffelmann.

Nedělní dopoledne ale ovládl především cross-country závod ženská kategorie Elite. I ten měl poměrně přímočarý průběh. Brzy po startu z čelní skupiny závodnic odpoutala Pauline Ferrand-Prévot, která si svou pozici pohlídala a až do konce závodu před sebe nikoho nepustila. Poměrně dlouho ji pronásledovala Puck Pieterse, které ale začaly docházet síly a do cíle nakonec dorazila 4., když se před ni na druhé místo dostala vedoucí žena světového poháru Haley Batten a na třetí Alessandra Keller, vítězka short tracku.

Světový pohár horských kol v Novém Městě

V závodě nebyla nouze o pády – počasí sice závodnicím přálo a celou neděli na ně svítilo slunce, ale kameny a kořeny zůstaly po předešlých deštivých dnech mokré a kluzké. Na start se postavily jen dvě české závodnice, z nichž lépe dojela Jitka Čábelická na 36. pozici (Jana Czeczinkarová skončila 60.)

Světový pohár horských kol v Novém Městě

Odpolední mužský závod měl zcela pod kontrolou jediný muž: Thomas Pidcock. Ani na okamžik nenechal nikoho na pochybách, že tohle je jen jeho show a on je v ní jedinou hvězdou. Nino Schurter ho celých 7 okruhů statečně stíhal, ale Pidcock si jej dobře ohlídal. O prvních dvou místech tak od druhého kola nebylo pochyb. Zajímavý byl souboj o 3. místo. Ve skupině stíhající Nino Schurtera bylo šest jezdců, kteří působili velmi vyrovnaně. Nakonec pro sebe bronz urval Marcel Guerrini. Tom Pidcock si tak z Nového Města odváží neskutečné 6. vítězství v řadě! (Abychom byli přesní - první dvě vybojoval v kategorii U23 a další 4 v kategorii Elite.)

Světový pohár horských kol v Novém Městě

Závod byl navíc hned na startu poznamenám hromadným pádem, který pro 5 závodníků znamenal konec. Z osmi Čechů na startu se nejlépe dařilo Ondřeji Cinkovi, který sice pomýšlel výše, ale do cíle nakonec dojel na 26. příčce, dle svých slov hlavně díky podpoře fanoušků.

Světový pohár horských kol v Novém Městě

Olympijská předehra

Již jen necelé dva měsíce nás dělí od zahájení pařížských olympijských her a protože startovní listina na olympijádu má jen omezené množství míst (pouhých 72!), sváděli závodníci boj i o ně. Počítání a tipování, kdo se na Olympiádu podívá a kdo nikoli je stále jen odhadem a finální nominace závisí na jednotlivých národních federacích.

Důležité ale bylo vyjet v Novém Městě co nejvíce bodů pro hodnocení národů, protože šlo o poslední závod, ve kterém se kvalifikační body daly získat. Podle umístění v tomto žebříčku totiž jednotlivým státům připadnou v olympijských závodech jedno nebo dvě startovní místa. Nebo žádné. I proto šlo o velmi důležitý závod.

Světový pohár horských kol v Novém městě
Každý mohl ale zvolit jinou strategii - někdo už měl olympijský start vlastně “jistý” a mohl ladit formu právě do Paříže, jiní naopak potřebovali co nejlepší výsledek právě v tomto závodě… až se v příštích dnech sečtou body a uzavřou nominace, budeme ohledně startovní listiny olympijského závodu moudřejší.

Na kompletní výsledky všech novoměstských závodů se můžete podívat zde.

Svěťák v NMNM: 10/10

Za mě osobně dostává novoměstská zastávka světového poháru 10/10. Přispělo k tomu dobré počasí, hromada fanoušků, trať, na které vlastně nejsou žádné nudné úseky a neustále je na co se dívat (kdyby vás zajímalo, jak jednotlivé pasáže vypadají z pohledu jezdce, před pár lety jsme je projížděli s Karlou Štěpánovou). Obecně opět na celé akci panovala skvělá atmosféra.

Je škoda, že české výsledky zůstaly lehce za očekáváními, já jsem třeba trošku smutně pozorovala i to, jak se nedařilo Jolandě Neff. Komu se naopak vcelku dařilo byly jezdkyně Orbea Factory Team, se kterými jsem předtím v jejich stanu dělala rozhovor a byly moc fajn (v magazínu MTBIKER jej najdete již brzy). Zážitkem bylo i moderování Daniela Stacha u kamenného sjezdu Rock´n´Robe, které jen trošku kazilo komolení jmen (třeba z Toma Pidcocka se tak stal Tim).


Jednoduše: světový pohár je velký kolotoč, který rozhodně stojí za to vidět, zvlášť když jej pravidelně máme na domácí půdě v takto vysoké kvalitě. A pokud chcete alespoň přičichnout k atmosféře letošního ročníku, projděte si celou fotogalerii pod článkem.
Zdroj fotografií: Radek Kašík
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Prima Cup Dolní Morava: těžká písemka

Prima Cup Dolní Morava: těžká písemka

I když Jeseníky patří na mapě k těm „placatějším“ horám, nastoupané metry v tomto závodě štípnou. Kopce, kopce a zase jenom kopce.
Silesia Bike Marathon: slezská MTB maturita

Silesia Bike Marathon: slezská MTB maturita

To nejhezčí, co můžete vidět ze sedla svého kola v Opavě a okolí? Tak to je Silesia Bike Marathon, jeden z nejstarších závodů horských kol v naší vlasti.
Rusavská padesátka: bahenní lázně v Hostýnských vrších

Rusavská padesátka: bahenní lázně v Hostýnských vrších

Rusavská 50 je významný regionální závod horských kol, pořádaný již tradičně v obci Rusava na Kroměřížsku. Letošní ročník se dočkal několika změn a výrazného zpestření, které si pro nás připravilo počasí.
keyboard_arrow_up