Garmin Fénix 7
Nejvetsi ficura mi prijde, ze je to svetlo, to si dokazu predstavit jako velmi uzitecny
multiband GPS pro saphire modely vidím jako zásadní pokrok. Fotká záznamu z dráhy, F6 vlevo, F7 vpravo ten samý běh. Jsem fakt hodně zvědavej
Hele ale i to vlevo je pekne presny. Vzdyt to vpravo ukazuje beh po nejakym ovalu ve dvou ruznych drahách. Takze tam je rozdíl metr?
Máš tam měřítko 8m, takže vlevo to lítá cca o 4m, když běžel v jedné dráze.
Dole je měřítko, takže 8m, zřejmě běh po úplně vnitřní a úplně vnější dráze. Proč jste to sem vůbec dávali, doteď mi stačila ta neSaphire verze :)
(dlouho otevřené edit okno, už to psal tomxxx)
Ajajaj... mne taky. Ale 30 litru uz je fakt strasne moc. Kor kdyz moje sestky nemam ani tricrvrte roku...
25, default to háže na to nejdražší provedení s titanovým páskem
Já mám F6 od srpna, jsou jak vyndané z krabičky. Ale není to PRO verze, což mě limituje, takže půjdou. Nakonec asi vyměknu a vezmu základní F7, ty ceny saphire jsou fakt trochu moc. Ale červík hlodá :)
F7 bez sapphire nemají tu lepší GPS
To (už bohužel :)) vím, proto červík hlodá. U velikosti 47mm to je rozdíl 17k vs 22k a to jsem ještě četl, že ty neDLC (takhle informace teď z webu pro jistotu zmizela) se celkem odírají, takže je lepší holá stříbrná než "obyčejná" neDLC černá, což by rozdíl ještě zvýšilo.
U F6 se ta černá luneta dá/nechá rozleštit na stříbrnou.
mel jsem cerne f3 a mam cerne 6x bez dlc a skrabance zadne (celkem cca 4 roky)
A to je problém až od f6? Já mám f5 v černý a drží to nesmysl dobře.
Taky bych bral f7, jenže ty moje pětky mrchy furt drží :D.
Četl jsem to nejspíš někde zde v jednom z Fenix vláken, že se to lehce poškodí (např. když člověk klepne o futro) a pak to vypadá mnohem hůře, než škrábanec ve stříbrné verzi. Jestli to není pravda, tak tím lépe.
neni to tak horky... jako lezt s tim po skalach nebo rezat flexou asi neni idealni, ale na normalni noseni kancelarsky krysy, behani a jezdeni na kole v klidu :
Souhlas, o futro to neškrábneš. Já mám škrábanec po pádu z kola.
Mne se zas vykutalely z kapsy, kdyz jsem si oblikal v sede kalhoty. Takze pak z cca pul metru na zamkovou dlazbu.
ja je vozim na riditkach, takze to pady preziva v pohode... mit je na kole na ruce, tak uz asi taky budou poznamenany :)
Můžu potvrdit ty futra. Už sem do nich několikrát *****l fakt silně a v pohodě, spíš se odloupne barva z futer... Já mám po pěti letech jeden škrábanec, když sem spadnul na silnici a klouzal se asi 10m.
Ja si skrabnul 5+ o baterii v koupelne. Machnul jsem rukou a uz to bylo. Sestky kazdopadne vydrzi vyrazne vic, i luneta snese mnohem vic nez ta na 5+
DLC luneta na 6 vydrží výrazně víc než na 5. Nicméně se mi povedl na 6 udělat ďubanec na safírovém skle o roh skleněného čela digestoře.
Tak mám takový pocit, že ten český článek je možná nepřesný (osobně jsem tam objevil více nesedících drobností), ale když kouknu sem porovnání F7 a Epix na položku "Vícefrekvenční polohování", tak se to s tou Saphire verzí týká možná jen Epixů. To by byla skvělá zpráva, protože tu přesnější GPS asi chci a jestli to mají i základní F7, mám asi vybráno.
Zklamu tě, safír je podmínkou pro multiband u E2 i F7.
Já stejně nechápu proč tolik lidí tak řeší GPS. To nějak doma pak studujete kde přesně jste jeli nebo tak něco?
Není to kvůli kolu, je to kvůli běhu. Běžec často trénuje podle tempa a bez multibandu tempo lítá nahoru a dolů. Ale i na tom kole je fajn mít hladkou čáru a vidět třeba rozdíl, po jaké straně ulice jsem jel tam a zpět ;-)
Jasně u běhu to trochu chápu, ale i tak se přece nedíváš co 10 sekund jak rychle běžíš nebo jo? Já jsem si dával zobrazit avg lap pace a podle toho už se dalo běže určité tempo velice přesně.
Jo, nutně potřebují vědět, po které straně cesty jeli... :-D
Záznam GPS je pro mě jedna z hlavních funkcí. Dozvím se z toho spoustu toho, co mě zajímá (tempo, nastoupáno, ...). A od hodinek za 20 prostě chci, aby to dělaly dobře, protože jinak si mohu koupit něco za 3. Je fajn, když po konci společné aktivity nemají 3 lidi 3 úplně jiné hodnoty a nikdo netuší, které jsou správné. Rád bych měl něco, na co se mohu spolehnout.
Já to chápu, ale jen se zeptám, zda-li si nějak více porovnával výstup ze 3 stejných Garminů? Protože porovnávat výstup z jiných přístrojů mi přijde o ničem, byť se určitě shodneme, že by všechny podobné Garmin přístroje měli ukazovat stejně:) Já mám pouze zkušenost, kdy běhám občas s manželkou. Nejdříve FR645 a FR910 a rozdíl minimální a poslední rok dvoje FR645 a taky minimální rozdíly. Např. na 10 km rozdíl do 50-100 m, výškově cca +-20, tak nějak přibližně. Víc to určitě nebude. Ona ta přesnost je stejně relativní a sám mám zkušenost, že běhat opravdu tempové tréninky to chce na oválu nebo nějakých rovinkách a jakmile se člověk dostane do terénu, tak tam hraje roli tolik faktorů, že je nějaká absolutní přesnost k ničemu. Abych to na závodech nepřepálil, tak si hlídám tep a tempo je celkem fuk a věř, že už jsem jich přepálil dost:)
Taky nejsem typ co řeší exaktní přesnost. Spíš naopak to fakt neřeším. Nicméně vozil jsem x let Sigmu Rox 11. Ať měla sigma kde co blbě, tak se mi nikdy nestalo, že by mi na kole ukazovala rychlost znatelně špatně i třeba někde v lese. Jasně, třeba změna rychlosti byla pomalejší, než kdybych měl ještě magnet na rychlost, ale Garmin Edge 530 je fakt hrůza, což mě celkem překvapilo.
Tak jám mám taky 530, ovšem ten cca rok a půl co ji mám, jezdím min. z 95% na silnici, kde je ta přesnost o malinko lepší. Na začátku jsem nepoužíval senzor rychlosti a co si pamatuju, tak to měření rychlosti nebylo sice nejpřesnější v okamžitý rychlosti, ale celkově to přesný bylo. Se senzorem rychlosti, to je samozřejmě o dost lepší. A věřím tomu, že Sigma mohla být i lepší. U všech těhle přístrojů záleží na algoritmu výpočtů, četnosti záznamu apod. Tudíž je teda klidně možný, že Sigma měla měření třeba po více jak jedné sek. a k tomu ještě nějaký vyhlazovací algoritmus, tudíž měla méně odchylek a rychlost tedy tolik nepřeskakovala. Tipoval bych, že výsledný záznam byl z obou přístrojů nakonec podobný.
Jsem právě koukal, jak ty hodnoty u Edge 530 skáčou, třeba o proti starému Edge 800, ale jak píše horolezec, tak průměrná rychlost je dobře.
Ze 3 stejných Garminů ne, ale třeba z Garmin + Suunto + Samsung hodinek + 2 telefonů. A když máme jiné hodnoty, tak mě zajímá, komu to ustřeluje, hodím to nad mapu a kouknu. A celkem by mě štvalo, kdyby ty nejdražší hodinky ukazovaly nejhůře nebo hůře, než mobil za 3k. Prostě mě láká to, že sice za hodně peněz, ale dostanu hodně muziky. Že projdu skalní město a záznam se drží cest a nevypadá jak z černé skříňky splašeného dronu.
A to je právě to, co člověk těžko může očekávat od těchto přístrojů, ta přesnost určitě nebude lepší jak z telefonu, protože ten z principu upravuje polohu ještě z více zdrojů a např. záznam z něj ve městě je zatím znatelně lepší. Ovšem je třeba brát v úvahu, co vše ty přístroje měří a jak dlouho vydrží v souvislosti s jejich váhou a velikostí. Já osobně používám Garmin asi od roku 2012, momentálně tak osmý přístroj a řekl bych, že ta přesnost se vylepšuje, ale nijak skokově. Možná nový multiband GPS bude zase přesnější, ale pokud bude hnusně, výkyvy počasí a horší výhled na oblohu, tak to prostě nic nezachrání. S tím je třeba se prostě smířit. A věřím, že tyhle nový typy budou jedny z nejpřesnějších, ovšem vždy se může stát, že někdo s jiným přístrojem bude mít momentálně přesnější záznam.
Já jsem zase celkem rád, že jsem koupil základní F6s, protože až ty zmizej z trhu, bude člověk kupovat "neplastové" hodinky s transreflexem za 15 a víc. Mapy nepotřebuji a hudbu také ne.
Jsem právě na podzim vybíral nástupce FR645 a u těch FR745 mi ta cena přišla už přehnaná. A hlavně jsou celé plastové. To ty FR645 měly aspoň kovovou lunetu, tak to s koženým pásem vypadalo dobře i na běžné nošení. Takže jsem nakonec taky šel do F6s za 8,5k a dobře jsem udělal.
Tohle třeba nechápu, nosím Garminy nonstop již asi 6 let a plastové provedení (735XT) mi v ničem nevadí. Nic ulomeného atp. jsem nikdy neměl. Naopak mi vyhovuje, že je lehčí než kovové (a také obvykle tenčí)
U toho kovového mi přijde, že je to poněkud póza, nebo snad do nějakých extrémních podmínek.
Mě se právě u těch FR 645 rozpadly stěžejky, jinak jsem s nimi byl spokojený. Celou dobu jsem čekal, že příjde nástupce a nic. Chvíli jsem uvažoval o FR745, ale když jem mohl mít F6s za lepší cenu, tak nebylo o čem přemýšlet. Normální Fenixy bych už ale nechtěl, ty jsou opravdu těžké.
Mám to úplně stejně, kupoval jsem minulý rok na jaře, chtěl jsem decentní, jednobarevné, ne moc tlusté hodinky a FR745 vyšel jako vítěz.
Celočerné F6 se dělaly jen v nějaké vyšší verzi a k velikosti se přidalo negativum i v ceně.
Já to beru tak, že fenixy jsou takové civilnější. Trvalo mi celkem dlouho, než jsem si ospravedlnil, že si je vezmu mezi lidi mimo sport. Ale forerunnery beru jako hodinky fakt jen na sport. Do kanclu nebo do města si taky neberu kopačky a štulpny. Každý to má jinak.
Tak srovnávat s kopačkami je úplně mimo. Co mám zkušenost, tak na vzhledu trvají takoví ti „manažeři“ z nižších pater, kteří by se strašně rádi dostali výše... Ti, co již jsou za vodou, obvykle tyhle vzhledové ***** neřeší.
Neřeší, klidně si vezmou casia za litr, protože je mají rádi a snobskejm blbcům jsou pro smích, ale hodinky z marťánků bych přenechal dětem.
Ten široký rámeček u okrajů displeje jak u F5 je teda pořádná krok zpět.
Taky mi přišlo, ale je tam po obvodu širší solární proužek, údajně 2x vyšší efektivita než u F6. Vzhledem k tomu, že display by měl být úplně stejně velký a celkové rozměry taky, tak je asi užší ta kovová luneta nebo nevím. Ale na první pohled to vypadá blbě/jako krok zpět, to souhlas.
mají o něco užší lunetu a ten rámeček je širší kvůli proužku pro provedení solar, kterej na obrázku není moc vidět
Právě že někde sem četl, že to mají i verze bez solaru..
jasněže mají, mají stejnej displej ;-).
Jo to je dobrá vychytávka.