Zakládám nové téma pro technickou diskuzi ohledně ebike motorů a dalších technických věcí ohledně ebiků. Pokud chce někdo řešit problematiku ebike vs klasické kolo ať si na to vybere jiné vlákno.
A začínám dnes oficeálně uvolněnými informacemi ohledně nového Avinoxu M2 a M2S:
- Avinox M2 (performance is independent of battery configuration)
- Regular Modes: 1100 W, 110 Nm
- Boost Mode: 1100 W / 125 Nm
- Avinox M2S + 800 Wh fixed battery (FS800) or 600 Wh (FS600)
- Regular modes: 1,300 W / 130 Nm
- Boost mode: 1,300 W / 150 Nm
- Avinox M2S + 800 Wh removable battery (RS800)
- Regular modes: 1,300 W / 130 Nm
- Boost mode: 1,500 W / 150 Nm
- Avinox M2S + 700 Wh
- Regular Modes: 1500 W, 130 Nm
- Boost Mode: 1500 W / 150 Nm
On top of that, all Avinox M2 and M2S motor systems offer a support factor of up to 800%.
A motor lze použít na původní osazení a mělo by být všechno kompatibilní. Akorát jsem neviděl, jestli na ebiku osazeném M1 po výměně motoru na M2S bude nutné měnit i displej nebo bude také kompatibilní. V ukázkách nastavení na displeji to vypadá vše stejné jako u M1, ale zatím to nikdo nepotvrdil (že půjde použít i původní displej a tedy vyměnit výhradně motor pokud tedy budou samostatně sehnatelné).
Tady pak velmi podrobný test (ze kterého jsou i ty překopírované parametry):
https://ebike-mtb.com/en/avinox-m2-test-dji/
Rattle byl úplně vyřešen jinou konstrukcí, to je super. Drag ve spoustě video recenzí hodnotí jako extrémně snížený, nicméně v tom testu v odkazu je to změřené a zase o tolik lepší to není a pořád je tam drag o něco vyšší než má třeba Bosch CX5 (i když už nižší než u M1).
Když se celkově zamyslím nad upgradem M1 -> M2S, tak za mě vidím výhodu výhradně ve vyšším kroutícím momentu, ten by se někdy hodil. Drag není takový rozdíl (a s vypnutým motorem u Avinoxu nejezdím). Rattle sice nějaký nepatrný na M1 mám, ale nic co by mi obtěžovalo.
Škoda, že není varianta větší interní baterie. Takže pořád můžu být rád za 864Wh u individuálního řešení baterie u Rotwildu.
Tak změřeno i zde:
https://www.ebike-lab.de/en/motor/avinox-m2s-fp700
https://www.ebike-lab.de/en/motor/avinox-m2s-fs800
Kombinace se starší 800Wh baterií neznamená jen restrikci na 1300W, ale i restrikci po jakou dobu je schopný motor podávat max výkon. Chlazení motoru bylo tedy opravdu hodně zlepšené i přes téměř stejnou hmotnost motoru a nejslabším článkem je ta starší verze baterky.
Co jsem čekal bylo upravení zvuku při sjezdu,stalo se budiž.
Ale
Další zvýšení už tak nesmyslného výkonu,vyšší hnotnost.
Baterie stejné,nová baterie pro maximální výkon s nižší kapacitou 700wh.
Systém pohonu není postavený na takový výkon,Talaria Komodo má v tomto ohledu daleko lepší parametry za podstatně nižžší cenu.
Tak já vidím jako největší problem ty nesmyslné vykony které povedou k restrikcim a nejspíš už nebudou e kola mit možnost využívat postavení jako klasické kolo až se toho chytne nějaký horlivý proletař.
Jinak samozřejmě technicky utekli všem o tom žadná
Současně s dnešním uvolněním embarga na informace o nových motorech dnes zpřístupnili update Avinox Ride aplikace na verzi 1.3.30 (tedy jedna verze přeskočena, 1.2.29 nebyla nikdy zveřejněna).
A vidím tam:
Added support for customizing Boost mode duration.
To by mě zajímalo, co tím myslí, to už nastavovat až k 1 minutě šlo, co se tedy změní? Kdyby tak byla změna, že by šel Boost režim úplně konfigurovat (hlavně snížit násobič). Ale to dle toho popisu nevypadá.
Update mám už sice naistalovaný, ale nemám u sebe ebike, takže mi v aplikaci k vyzkoušení nepustí (musí být připojený motor, aby to šlo).
A tohle by mě také zajímalo. Že by šel uživatelsky vytvořit další nový režim s plnou konfigurací jako ostatní?
Added support for adding new assist modes.
Uz jsem to rěšil s kolegou, vy, co mate motor Shimano EP801, dokážete z něj dostat watty? Mám Cannondale Moterra sl a ani tuk.
Umět to přece musi, jinak by pripomoc nemohla fungovat, ale nikde se to nezobrazuje. Jen graf pripomoci a ten je dost chabej.
Tak me zajímá, jestli je to motorem, nějakým software omezením, který by treba nejakou aktualizaci mohlo zmizet nebo to ma zamčený Cannondale nebo se s tim mam proste smířit a mam smůlu.
Dik!!
Info ke kompatibilitě upgradu:
Na ebike s M1 stačí nakonec vyměnit opravdu jen motor a tedy ještě kabely. Displej je kompatibilní a měnit se nemusí. A baterie ta je jasná, ta lze použít s tím omezením na 1300W (což je úplně fuk, podstatné je, že to neomezuje navyšeí krouťáku).
Zůstává pak už jen otázka, jak (a jestli vůbec) budou samotné motory dostupné.
Nevím jestli je to teď běžný a nebo to mají jen některý kola, ale nový Amflow s novým Avinoxem už má celkem snadno odnímatelnou baterii. Dneska toho naskákalo nějak moc, abych si to všechno důkladně prošel, ale tohohle jsem si všiml.
Mě by spíše zajímaly ultralehké motory pro lehké e-biky - typu silnička/gravel cca 13kg, nebo MTB 16-18kg.
Stačí mi velmi slabá přípomoc, silnou baterii nepotřebuji
Značkuji si. Tohle mne zajímá
Po velmi dlouhém zvažování jsem si pořídil první e-bike Cube Stereo. Kolo fajn, překvapil mne ale zvuk motoru. Na podzim jsem zkoušel CX4 a už si nepamatuju, jak byl hlučný a nyní byla možnost ve své podstatě vyzkoušet jen velikost před krámem. Když jsem hledal o CX5 informace, bylo psáno, že je relativně tichý. Proto mne hlučnost - hlavně "styl" zvuku - poměrně nepříjemně překvapila. Je tohle prosím běžný projev CX5 ? Jedno video je s mobilem na rámu a druhé s mobilem v ruce - režim ECO, kadence +-80, výkon 175-200W
Čau je to běžná věc kámoš měl strive, to reklamoval kvůli motoru, místo toho koupil stereo 177 a stejný problém hlučné jak blázen, když jedeme společně vnímám jenom jeho motor, můj motor není téměř slyšet specialized/brose3.1.
Mates
Stejný motor je v každém rámu jinak hlučný. Rám hodně zesiluje zvuk. Já to řešil povolením motoru a vytlumením.
Můžeš se prosím rozepsat, případně dát foto, jak jsi provedl " vytlumení" motoru?
Kolo na záda, povolit motor, aby se dal nadzvednout a do všech trubek nacpat nějakou hmotu. Já jsem si nařezal polsrování, které se vkládá pod okna při převozu.
Ano, CX4 je nějak takto slyšet. CX5 neznám. Záleží na zatížení a rychlosti jakou jedeš. Při rychlejší jízdě to je méně výrazné. Když to trápíš z nuly do prudkého kopce (asi CX5_1) a v krajním případě přes kořeny, tak je to slyšet více.
CX5_1 je lesní pěšina na rovině, sem tam kořen, lehčí převod, kadence kolem 80, mobil na spodní trubce
Z toho záznamu to až tak na lesní pěšinu nevypadá, to je pravda. Jak ale píšu, CX4 není bezhlučný. Je slyšet. Ale není to nic, co by mi vadilo. Holt jedu na elektrokole a to má své výhody i nevýhody. Ještě bych zvážil to, že pokud byl mobil k trubce přiložen, tak trubka funguje jako zesilovač zvuku.
Osobně mi více vadí 180 brzdové kotouče na centerlock, které bez příčiny začnou cinkat i když jsou uprostřed a jsou rovné a jsou studené.
A ty kotouče ti cinkají jen při nějaké rychlosti a zpravidla na tvrdém povrchu? Jestli ano, tak to většinou dělají pláště, když se odvalují a při nějakém harmonickém kmitočtu to rozvibruje i kotouč. Mně to dělá třeba na asfaltu při cca. 23km/h.
Ano, tvrdé povrchy. Jezdím převážně na asfaltových cyklostezkách, popřípadě okreskách III. třídy. Že by se to stávalo při určité rychlosti jsem si sám nevšiml, ale jo to dobrý tip. A ta rychlost 23km/hod odpovídá rychlostem, kterými jezdím. Dík. Obvykle stačí na okamžik stlačit brzdu a přestane to. Když jsem se na to ptal v místním servise, tak odpověď byla "Jo, to 180 dělají a nemá to řešení".
Jinak pláště mám relativně hladké https://plaste.heureka.cz/schwalbe-al-grounder-27_5x2_60_65-584/#prehled/
Mno, tak s těmahle pláštěma by to mělo být asi v pohodě, spíš to dělají hrubší vzorky. Co to zkusit s jiným kotoučem? Dělají se i tlustší, třeba 2mm (Sram HS2 a další), ty jsou vůči rezonancím a kroucení odolnější.
Mám na elektrokole brzdy Shimano BR-MT410 s původními kotouči SM-RT30-M Ø 180 mm. Zkusil jsem dopředu, kde se mi zdálo, že to cinká nejhlučněji, dát SM-RT54 a že bych slyšel výrazný rozdíl to zrovna ne. Cinká to plus minus stejně, ale ten pocit je jen subjektivní, nijak jsem to neměřil.
Problém je v tom, že podle https://productinfo.shimano.com/en/compatibility/C-461 moc jiných možností pro změnu nemám. Všechny kotouče mají 1,8 mm. Dříve jsem se na to ptal a RT-EM300 mi nebyly doporučené. Důvod proč, si už bohužel napamatuji. Kotouče RT-CL300 v tabulce tehdy myslím ještě nebyly.
S brzdama jsem jinak spokojen, pro mé užití jsou dostatečné a nemám důvod si vymýšlet nějakou výměnu. Jen to cinkání mě zlobí a když jsem se na to dnes díval, tak jsem informaci o rezonančních frekvenci našel i jinde.
Kotouče RT-EM300 jsou s magnetem a jsou určené pro elektrokola, která mají snímač vyvedený v patce rámu. Jinak je to stejný kotouč jako SM-RT30.
203 mm kotouče to dělají ještě víc,ale hlavně záleží na kotouči jako takovém.RT 10 RT 30 peklo
Buď rád, že tam nemáš 203mm MDR-P s Alberty jako já, to už mi pak nedělá jen při konkrétní rychlosti, ale cca v celém rozsahu 20-25km/h. A k tomu ještě i jiné hladké tvrdší povrchy, nejen pěkný asfalt.
Oproti tomu 203mm RT-MT800 s Wicked Will to nedělají vůbec ani na pěkném asfaltu.
Ofiko ifo.Zàběh motoru je až 500km.Event.reklamace na hlučnost až po této vzdálenosti.
Už i Canyon se chysta přejít na Avinox, i když jim to tedy bude ještě trvat.
26. května Bosch uvolní pro Gen5 "Performance update 2.0".
asi teď trochu litujou že měli kampaň na těch max 750W. Kdyby s tím teď hnuli tak budou za blbce. Ten motor by klidně těch 900W dal...
Koncem roku (zatím ještě nepotvrzeno)
Tak se začnou objevovat gravely s Avinoxem:
Bez odblokování mi tohle ale moc smysl nedává. Okamžitě vyletět na rychlostní limit a pak studená sprcha, že to moc dobře nejede (teď myslím oproti klasikému gravelu). Na druhou stranu odblokované to nebude tak do očí bijící jako u fullu, tedy pokud to jezdec nebude zrovna nadměrně přehánět (stylem jezdit 40km/h do 5% stoupání).
https://www.bosch-ebike.com/en/news/newfeatures-2026-05
Tak to vyšlo i oficiálně, vše dle očekávání, až na jednu drobnost.
600% podpora: Up to 600% support only up to 15 km/h.
Bude to omezené do 15km/h. Tomu moc nerozomím, co tím Bosch sleduje. To se může chovat pěkně nepříjemně. Když se překročí 15km/h, tak to podporu ubere? Já tedy 600% nepoužívám ani u Avinoxu (kde je funkčních 800% bez jakéhokoliv omezení, Turbo mám snížené na 450% a Boost v podstatě nepoužívám), tak mi to může být fuk.
Ale stejně by mě zajímalo, co má být cílem takového omezení? Chtějí těm nízkokadečním jezdcům jezdící maximální přípomoc na nejtěžším převodu šetřit nejmenší pastorek? :-)
Garmin v 31.23 fw beta pro x40 a x50 zařízení se dnes objevila nová fíčura
Added Support for Bosch smart system eBikes
tak už jen ze strany Bosch 4.5. nový upgrade a je to hotové
K Bosch updatu:
O 600% přípomoci tam říká, že to byla nějaká dohoda více subjektů. A tedy vlastně to nemá vůbec žádný technický základ, proč to tak je, ale jen dohodnuté omezení pro danou kategorii ebiků.
Ahoj, lze nějak zmírnit kňourání motoru na Giant E+ (1919) - Giant Powered by Yamaha?
Delší dobu pošilhávám po nějakém lepším lehkém e-biku s lehčím motorem. Jestli to bude e-gravel, nebo e-MTB (spíše typu XC/All Mountain) ještě nevím. Váha je pro mne důležitá, protože kolo neustále někde převážím, přenáším, cestuju s ním vlakem atp.
Stačily by mne slabší motory, krouťák stačí kolem 50Nm (+/-). Baterii nepotřebuji s kdovíjak velkou kapacitou, ale možnost extenderu by se hodila.
Co takhle nějaké dobré srovnání následujících:
Zajímalo by mne i jaké jsou dostupné baterie, jestli je možný extender (a jaké kapacity), jak je to s propojením na Garmin, pro jakou kadenci jsou vhodné a zda se dá nějak rozumně načipovat na US verzi, tj. 32km/h
Jen upřesňuji k potencionálnímu blokování.
Vlákno je o tématu "eBike motory/technika". Nějaký lehký offtopic, který vznikne z původní diskuze k tématu nevadí a nemám s ním problém. Ale příspěvky zcela mimo mísu přesvědčující o tom, že vlastně zaměření celého vlákna je špatně budu bez váhání blokovat (na to ať si dotyční založní vlastní, které bude o jejich tématu).
Proto jsem si to vlákno založil, abych přesně tomuhle předešel.
Přihodím sem dotaz - jaká je pověst ( zejména poslední generace ) motorů Specialized / Brose? Plánuju nový éčko - zatím se přikláním k Bosch gen 5 ( mám v hledáčku Pivot AM / Cannondale Mottera Carbon 1 ), ale přimotal se mi do výběru i Spešl Levo R a ty motory/baterky mají zajímavé parametry, ale jsou pro mě úplná neznámá...