MTB Brněnsko I.
O aktivitě OP v Josefovském údolí možná svědčí i to, že na mapy.cz zmizel Hviezdoslavůch chodník a hřebenovka. Nedávno tam ještě ty cestičky byly vyznačené.
Chodnik tam stale vidim.
Ve webových mapy.cz (vrstva Turistická) už chodník ani hřebenovku nevidím. V mobilní app ještě oboje je.
Potvrzuju. Stejne tak prisaham, ze driv (rok, dva zpatky?) byla hranice NPR presne po hrebenovce a ted je posunuta dal.
Mizí věci i z druhé strany údolí, třeba pěšina a vyhlídka na Slovenské stráni.
Ono je to asi dobře,když to budou mazat. Lidi totiž už teď lezou úplně všude. Možná by bylo nejlepší vymazat všechny cesty, kromě těch známých dálnic.
Pak zacnou mazat bikery, kteri se nejvic motaji po tech vymazanych pesinach, a budes prvni na rade ;)
My, co nezveřejňujeme stravenky, jsme v pohodě. Stravenkářům to pak spočítají zpětně všechno dohromady.
Myslíš za množinu dvojic souřadnice GPS + časový razítko, kterou lze vytvořit z pohodlí počítače a bez skutečné návštěvy danýho místa (v danej čas)?
Jo a taky: jen aby Seznam.cz nebyl snazší cíl pro případný estébácký tlaky co se privátních dat týče ;-)
To už by bylo moc práce, vyzobávat to po jednom ze Seznamu. Stravu mají jak na talířku.
Proc po jednom, mas to ve Stopari vsechno pekne pohromade, ne? ;)
Pššt! (ale museli by tahat každého zyglistu zvlášť.)
Oni by to na Seznamu urcite nejak zvladli vyfiltrovat ;)
Na takové čínské metody by Lukačovič zcela jistě nepřistoupil.
Hlavně se divím, že přistoupili na to mazání. Nevím o nikom, kdo by pro outdoor v CZ používal google mapy. Jestli mapy.cz klesnou na úroveň googlu, lidi je přestanou používat - přejdou na OSM a mnoho dalších, případně vznikne nějaká iniciativa, která přesnost zachová...
Na druhou stranu, těch kopaných trailů začíná být příliš a hlavně dokud se jen vyjížděly cesty, tak to celkem nebyl problém, ale poslední dobou se začaly kopat odpaly, dopady, a to už je i na mě trochu moc.
Chtělo by to ubrat na obou stranách.
Jednak ty kopané traily, jednak za posledních 5-8 let přibylo hafo prudkých sjezdů volně lesem, které tam předtím nebejvaly. Čímž tihle experti konají medvědí službu nám, kteří jezdíme po desítky/stovky let existujících chodníčcích a cestách :(
Přečtěte si diskusi dole pod článkem na https://dolekop.com/clanek/8626-etiketa-chovani-na-neoficialnich-trailech-vis-jak-se-chovat-co-delat-co-nedelat?fbclid=IwAR3irWQq2aDeRposu5-flfBzqFoYlOJyAfRbIvT4oo8IQ6UjDGwhuBA8EGw .
Ti blbouni tam kopou a ještě tam pak prý pořádají kurzy techniky jízdy pro začátečníky...
Kopie jednoho příspěvku z diskuse:
"Mára 25.6.2020 v 17:24 napsal:
S článkem vice méně souhlasím ale je potřeba vám nastavit zrcadlo, přijde mi že jste sami pokrytci, vaše rychlokurzy jízdy jenom produkuji více a více nezkušených lidí který se na ty traily na severu Brna (kvůli kterým pravděpodobně vznikl tenhle článek) dřív nebo později stejně dostanou a pak vyjíždí vámi tak nenáviděné objížďky.
A to že se občas o ty traily postaráte neospravedlňuje, že jste si z okolí Adamova udělali bikepark a vyděláváte na půjčování vozíku pro kola díky kterým si některý líní dementi vyvážejí zadky do kopce minivanem s vozíkem pro 10 kol a ty traily to schytaji o to víc když nemusí šlapat žejo :), lidi v okolí to nasere o to víc, už je to moc vidět jak dole u piva sedí skupinky v integrálách, to už musí vidět každý a divím se že tam ještě nikdo nenatahuje dráty mezi stromy a nesype sklo a hřebíky, jezdí nás tam už fakt moc. "
Neporadaji...
Kdyby jenom mazali z mapy - oni tam také chytají a pokutují turisty. Viz zápisek z 18.4. na stránkách Stráže přírody CHKO Moravský kras: http://www.strazcichkomk.cz/home/zpravy
A to jsem si myslel, že MP jsou nejhorší. Tihle to ještě dělají dobrovolně a zdarma. To je jak milice.
Jojo to je pekelna brigada
Jsem myslel, že jsou to stránky nějaké domobrany, militantní rétorika - čelí nájezdníkům, odvrací útoky apod.
Njn to je tak kdyz das urcitymu typu lidi funkci ...
V korporatu ***** vymysli novou tabulku a u ochranaru se z nej stane militantni pomocna straz s falesnym pocitem vlastni vyjimecnosti.
I cesta od modré značky nad Krkárnu. Střeží to tam fest i díky hnízdění na Býčině. Až fógli vyletí, snad bdělost v lokalitě trochu opadne...:(
Tam měli vždycky zátarasy. A shora od asfaltky taky. Jednou mně tam soudruh řešil domluvou. (Ale ta domluva trvala snad kurwa hodinu :-(
A ta cesta za fabriku už je definitivně zarostlá?
Asi ještě ne, ale to by ses po ní musel i vrátit. (To jsou manévry kvůli ptákovi, kterého stejně potom myslivci aktivně sestřelí.)
Kras se kvůli tomu zavírá a jinde se to líhne v elektrárně.
Nemám rád absurdity. Třeba jako chození po špičkách kolem sokolů hned vedle asfaltování sítě cest.
To jo, myslel jsem, že zmizela z map.cz. V offline mapách v mobilu (shodou okolností jsem je stahoval asi před týdnem) ji vidím, takže tipuju, že to seznam smazal zřejmě na intervenci CHKO nejspíš v posledních dnech.
Zakázaný ovoce chutná nejlíp. Zbejvá už jen TV reportáž s velmi konkrétní zmínkou, co je všecko ještě přísněji zakázaný a smazaný, a jistě se to nemine účinkem jako třeba v případě lomu u Rudic.
:-)
Na tom možná budu mít podíl, je to tak dva měsíce zpátky, kdy jsem ležel se zánětem a z nudy (na práci nebylo psychický odhodlání) si začal dopisovat na toto téma AOPK, konkrétně se správkou CHKO MK.
Mimo jiné se taky v té době začalo objevovat na FB Blansko ve fotografiích a vůbec u místních dost fotek z NPR Býčí skála, Ruský kříž, Supí jeskyně, Jidáška atd...a masivní flamy o tom co je nebo není v NPR legální a zda cesta, která je v mapách je legální pro turistiku nebo není, zda cesta vyježděná od traktoru je nebo není legální pro běhání a procházky. (O biku samozřejmě ani slovo).
Mimochodem si myslím, že když se budem chtít bavit o tom, jestli nás nechají (budou přehlížet) na Shattově cestě, ve Vaječníku a případně na modré přes Jáchymku, tak s tím jak jsem viděl loni rozj***ou Hřebenovku a Francii (pokud vím správně kde to je), tak nás tak akorát pošlou do někam...
Ono je totiž lepší do některých věcí nerýpat, pak to dopadá takto. Dopisování a dohadování se správou CHKO nikam jinam vést nemůže. Co sis myslel že tím dokážeš ?
Presne taky, opet se tim potvrzuje, ze kdo se moc pta, moc se dozvi, a ze sdilet verejne fotky z mist, kam se nesmi, je cicovina...
Presne. A dale tu spoustu veci verejne neuvadet, bo praskac Mozzek to tu sleduje.
Nic, ptal jsem se v čistě obecné rovině na výklad toho co je značená cesta a co ne, a jestli to, že je v turistické mapě je dostatečný k tomu aby byla značená. Jen jsem se zeptal na Hviezdoslavuv chodnik jako přiklad.
Tak jsi se například zeptal a najednou kouzlo - chodník v mapách není. Říká se tomu aktivní blbec ...
na Hřebenovce byl ***** akorát jeden palouček (na začátku) a pak dojezd. Letos mi přijde, že je hodně rozbitá část za vyhlídkou, kde byly schůdky. A neřekl bych, že to můžou bajkeři.
U Francie vůbec nevím o čem píšeš, ta byla v létě tak zarostlá, že se přes maliní nedalo projet..
Kluci hlavne rikali ze na Francii serou. Ze uz ji nebudou temer vubec chodit opravovat. Ze tam zaclo jezdit tolik lidi ze se to neda. A tim jak tam zacali i xc jezdit a nedavali tu puvodni stopu tak najednou je tam sama chicken line.
Jestli ho nechces, tak ho klidne odkoupim
Cemu se tlemis? Je to pravda...
Staci kdyz si na pul hodiny stoupnu na Kuleho trail. Malej dvojak skacou tak tri z deseti jezdcu. Objizdka jako krava kolem nej.
Posilak dole pred zlutou tak ten uz ma tri stopy dokonce. Loni mel jednu.
No, ale třeba ten před rokem přidanej skok přes zatáčku (dřevěnej odpal) je vlastně zkratka, že (nejede se jedna klopená zatáčka)? A proč vlastně z původně flow trailu dělaj postupně hopsačku, když je hned vedle Zamilec?
A pak se můžeme dostat do debaty, kdo má určovat, co je správná trasa, správná vejška překážek... kdo tam má jaký práva (odpověď je samozřejmě nikdo mimo vlastníka či jeho zástupce žádný - držme hubu a krok, že to zatím docela dobře jde a fakt bych byl spíš vopatrnej s tím viditelným překopáním kusů lesa - zvláště v PR - a hromadnýma akcema včetně dokumentace na YT).
Jestli myslis tu lavku (ktera je ted v tezkym polorozpadu) vedle te oplocenky. Z ktere se doskakuje k te klopence. Tak tam byl zamer ze cela ta zatacka se nakope trochu vic nahoru a dopad bude vlastne do vyjezdu klopenky. Mela byt prave tezsi varianta se skokem a lehci puvodni s zatackou.
Tim ze je ale strasny sucho v tom kopcu tak cokoliv tam nakopes tak nevydrzi vic jak dva dny a je to zboreny. Proto z toho zatim sešlo Ta hlina proste nedrzi u sebe. A nikdo tam nebude tahat 100litru vody aby to prolil trochu.
Me treba vadi ten step up skok kousek pred krizenim zlute. Tam byl peknej narychlovak v tom korytu. Ted pred tim step upem musim pribrzdovat protoze jinak me to posila strasne do vzduchu a smerem na ty stromy az za dopad. Ale stejne to skacu. Jinak bych musel jezdit levou stopu a ta me nebavi vubec.
Podívej se na to z druhé strany: Kuleho trail - před lety původně prakticky bez skoků, pro old school XC jezdce normálně sjízdný. V pohodě i na prastarém 26" HT bez strachu o rám, kola i jezdce. Akorát tam nějaký dement furt přidává (a zvyšuje existující) skoky. XC jezdci nezbývá, než začít objíždět nebo tam nejezdit vůbec.
Tam je hlavne problem v tom, ze pulka tech veci je uplne spatne nakopana. V dnesni dobe totalne prasny povrch tomu pak vubec neprida.
XC jezdec má ještě třetí možnost: začít se učit skákat :-). Já s tím začal právě kvůli stále větší "nesjízdnosti" Kuleho trailu...
Naučit se skákat a koupit si navrch rovnou nové kolo, protože to jeho stávající na skákání fakt dělané není. A dlouhých výletech se s ním trápit...
Njn, když tam kdysi byla jen pěšina, tak to vedlo v jednom místě skrz velmi úzké místo mezi stromy a pařezy - a nikdo s tím neměl problém. Jak tam začalo jezdit víc lidí, tak vyjeli objížku vlevo těch stromů. Tu někdo nedávno zaházel dřevem aby se jezdilo původní trasou. Ale namísto toho vznikla nová objížka vpravo těch stromů :-/
Některé bikeparky to řeší tak, že na začátek dají těžkou překážku, která se nedá objet. A pak tam jezdí jenom lidi se skillem...
Nejezdím ani jedno, ale z jara bylo dost rozhrabaný to co bylo vidět z Shatovky. Francie (jestli je to to co si myslím, tam jsem nikdy nenašel 100% kde vede) byly zase v tom co bylo vidět z TZ v průdkým svahu vyvalený drny, což bude při přívalovým dešti docela problém (i když ten už asi nehrozí).
Tak zrovna Hřebenovka ve srovnání se stavem i jen před 10-15 lety byla loni teda rozdrbaná fest :( Od bajkerů...
Přesně tak. Když si představíš, že to tam ochranáři vidí, nebo tam dokonce potkají houf 20+ bikerů najednou (což jsem třeba já zažil), tak je zázrak, že to není už uzavřený celý natvrdo.
To pridej jela se tam i akce s cca 70 lidma ... zas na druhou stranu ted je kolem Adamova nakopanejch tolik veci ze to asi ani nevadi. Ale stejne tam bude mraky lidi furt jezdit zakaz nezakaz ...
Pošlete mi někdo ty nový věci :))) Happy Hill znám. Slyšel jsem od Rozhledny k Bílovicím a o nové Francii
Kamarád co bydlí v Babicích hlásí pravidelné šatlování od Adamova, kde těsně před zákazem vjezdu u myslivny (samozřejmě dojedu až úplně nakonec, protože nechcu 300 m šlapat) vyleze z dodávky, za plného řevu 6-8 blbců, naskáčou na kola a takhle tam řádí klidně celý víkend. Toho si všimne i slepej. Takže vizitka bikerů v oblasti je jasná ...
Konkrétně v oblasti hřebu, sl. stráně, jáchym. býčiny apod. bylo v minulosti (jaro) osazeno dost fotopastí, jestli to sledujete, tak rys v krase už dávno není .... Co na těch fotkách asi můžou vidět.
Že to následně někdo zavře, zajistí výjimku a dokonce vymaže z mapy, chápu protože lidská troufalost nezná hranic. Jestli si to za den sjedu 1x nebo 7x je fakt velkej rozdíl.
Nechci tvrdit, že s tím souhlasím, že tam taky občas nejedu, ale ku...a šatl??? - chápu moderní pojetí doby, ale toto už je i pro CHKO trochu přes čáru. Větší prasata pak už jsou snad jenom motorkáři. Někdo víc rozumu do hrsti, nebo nám z krasu zbudou jen asfaltky a hromada pokut bokem.
a největší prdel je, že pak od takovejch borců slyšíš jak by zakázali e-biky ...
Nevím, kamarádi od první jízdy v Adamově plánovali, že koupí Felicií ***** up na shuttle, udělají k ní 10 klíčů
docela nesmysl ne ? max 2 lidi a z toho jeden musí zas dovést dolů auto :-)
Nevím, mně to víc nezajímalo.
Kdyby se udelalo to lano se sjezdovkou a bikeparkem u prehrady, treba by tihle lidi jezdili prevazne tam. Samozrejme takovy areal je vetsi zasah do prirody, nez takova parta zvladne za cely zivot...
takový pacienti co mají potřebu šatlovat na ilegály v NPR ať si zajedou do nějakého bikeparku s lanovkou ... dementi
Začínám mít strach že se tím šatlováním v Adamově se otevřela pandořina skříňka, sem zvědav jak tohle skončí...
Klasická otázka je, jestli bylo dřív shuttlování nebo nové traily. Nová Francie a nový trail na straně Hřebenovky jsou minimálně o level jinde než ostatní traily. Z části je to ještě nevyjetím, ale i tak to musel projíždět někdo jednak se skillem a minimálně na Enduru, ani bych se nedivil shuttlování a freeridu. Tím chci říct, že tam možná bude spojitost....
No a hlavne, ze se tu hejtuji elektrokola :-).
...a kdyby je tam 5x za den "vytahla" elektroendura, tak by to bylo lepsi?
Stejne, ale to nebylo o tom, jak se dostat nahoru. Muj point mel byt o tom, ze se tu hejtuji elektrokola jak nici prirodu, ale pri tom tu nezanedbatelna skupina bikeru dela totez. S priklonem k technictejsimu jezdeni to je cim dal vetsi problem. Vadi mne to. At se ti lide jedou vyradit do bikeparku. Od toho tu jsou, stejne jako okruhy pro motorky nebo motokrosova trat pro krosky.
Zasadne si protirecis. Takove jezdeni totiz v BP nenajdes. Minimalne u nas ne.
Nepochopil jsem te. Muzes to rozvest?
Co na tom nechápeš? Tohle jsou čistě přírodní traily.. Žádnej bp s roletama..
Já tam byl právě s kamarádem na e-bajku (nejsem z toho odvařený) a několik poznámek:
- nebyl vůbec nadšený - díky tomu, jak je e-bajk těžký a hůř ovladatelný zrovna tyhle traily e-bajky moc jezdit nebudou, alespoň dokud se to hodně neudusá a nevyjedou se chicken lajny s větším poloměrem zatáček
- e-bajky ***** zabírají i nahoru - je to někde napůj mezi bajkem a motorkou - vždycky do kopce zcela bezpečně vím, kudy jel, je tam patrná stopa, kterou v takové míře kolo nezanechá
e-bajky jsou něco mezi bajkem a motorkou, to se nedá změnit
ten hejt je úplně stejný, je jedno jestli tě nahoru vytlačí motor na kole nebo v autě :))
Šťourání se v tomto hovně tomu určitě nepomáhá... Neříkám, že se o tom není potřeba bavit, ale ideálně přímo s těma klukama. Možná by nebylo od věci, kdyby tuto větev Ufoun bloknul i s reakcema, protože jak říká Pepek: "moZZek nespí!"
+1
Odkud přesně myslíš blokovat?
Jako zakladatel máš možnost blokovat příspěvky. Nestačí zablokovat jenom hlavní, ale i všechny reakce pod tím.
Ok, tak který konkrétně bys mi radil blokovat?
já bych to killnul komplet včetně příspěvku od lrotrekl79 14.5.2020 16:49 a vše dál, kde se začala řešit Hřebenovka a spol.
Tak na to asi nemám. Teda pokud neexistuje efektivnější způsob:
- kliknu na ten 16:49, dám zablokovat
- chvilku to vezme a pak to skočí nahoru
- dohledám, co jsem zablokoval, dám Rozbalit a v podstatě se opakuje procedura od kroku 1
Todle fakt pro tu spoustu postů nebudu absolvovat :-(
Nebudte připosraní. Už jste viděli, aby se v CZ něco důsledně dodržovalo? I kdyby zakázali bajky úplně mimo značené cesty, tak za 2 měs. nadšení milicí opadne, a vsichni na to budou srát. V AUT to taky nedodržují.
Naopak, chyba je, že nefunguje dostatečně ČEMBA nebo něco podobného, aby bajky veřejně a hlasitě bránili. Systém šoupat nohama a byt zticha přinese jen větší problém.Ideální by byl opak- vystartovat do útoku.
Co si pod tím "útokem" představuješ?
Medializovat MTB, křičet o vic BP a trail center, ukazat velikost MTB trhu, spojit se s e-bajky. Požadovat ježdění kdekoliv, v NPR vsude kde můžou chodci...
A ve výsledku bude kompromis soucasny stav
Teorie her-pokud bude jen jedna strana řvát, pujde to jejím směrem...
Aha. Co bych pro to měl udělat?
Jestli mně tady vnímáš, tak víš, že já taky, ale atomovka se nepořizuje, aby byla použita, ale aby držitele atomovky nikdo neohrožoval...
Opět jedna paní povídala..
Mezi těma 6-8 uřvanýma blbcema je několik blbců co nakopali/vyhrabali a pravidelně udržují všechny Adam/Vranovský traily.. o kterých tady plkáte..
A rozhodně drtivá většina z nich není zamýšlená aby tam jezdili davy.. Takže kdo na to nemá, vyjíždí chicken lajny a přehnaným bržděním strhává drážky v šikminách.. Ať raději jede potrénovat do mariánskýho..
A 5-6 trailů tam dám i za svý, jen s tím šatlem to zabere trochu míň času..
Mezi těma 6-8 uřvanýma blbcema je několik blbců co nakopali/vyhrabali a pravidelně udržují všechny Adam/Vranovský traily.. o kterých tady plkáte..
A rozhodně drtivá většina z nich není zamýšlená aby tam jezdili davy.. Takže kdo na to nemá, vyjíždí chicken lajny a přehnaným bržděním strhává drážky v šikminách.. Ať raději jede potrénovat do mariánskýho..
Ses nějak rozjel...-)
Sakra.. :)
Ufone raději to tady celý blokni pls.. :D
Že ty si shutloval, když si to dal 6x za takovou chvilu...-)
Samozřejmě je možný, že tam šatluje i 6-8 blbců co na trailech nehrábnou rukou..
Ale tak to je asi všude..
Appka Mapy.cz uz o nektery cesty v NPR prisla, ale treba ty PhoneMaps vypadaji jako zdatna konkurence:
poslední komentář: 11. 8. 2026 o 10:12
poslední komentář: 2. 6. 2026 o 8:10