MTB Brněnsko IV.
Dnes přes poledne menší xc padesátečka ve východním Krasu na xc kole :)
Moc často tam nejezdím, tak pro mně byly některé skutečnosti nové. Zelená z Kalečníku do Olšan bez lesa... I některé hlavní a zpevněné cesty docela poničené těžbou. Když jsem nakoukl na nějaký ten trailík tak většinou nepoužitelné po traktorech. Na ten krásný sjezd po modré z Olšan do Nemojan jsem nejel a objel jsem to. Existuje ještě? Šotolina z Lulče do Pístovic trochu dodrbaná, větší frakce v horní vrstvě, sjezd k hospodě v pohodě. U rybníka krásná nová hospoda, ve svahu po té staré. Rozjezd od prázdnin , zatím stánek venku. Trail kolem potoka z Pístovic do Račic ke hřišti velmi dobrý stav, ani zarostlý není. V Rakoveckém už se cesty po těžbě pomalu uzdravují. Alespoň ta červená TZ. Z Bukovinky na Lhotku tankodrom jako vždy, možná trochu větší :-)
Ta druhá polovina, od bodu 5 do cíle, je jetelná na gravelu?
Asi celý, kromě zelené přes červený vrch...
xc padesátečka na xc kole - nechcu prudit, ale to je fakt na gravel. Hned ze startu z kopce, 10km asfalt, ke konci taky a přes poledne? Peklo!
Na kazdou vyjizdku mit specialni kolo ?
Vždyť tam máš vždy několik možností, jak nejet po asfaltu, kór když s autem si můžeš vybrat i místo startu.
Nakresli do map, kudy bys to vylepšil. Co jsem viděl bylo buď zarostlý nebo zničený viz modrá z Ochoza k jeskyni, kde je teď za sucha 5cm blata a sotva projdou pěšáci... Když se ptám v jakým je stavu modrá do Nemojan, tak nikdo nic, a nosit se mi to po hromadě větví nechce...
To je divný, že tu modrou TZ jsem jel za posledních dvacet dnů už šestkrát a pokaždé s čistým kolem. Možná proto, že to jedu obráceně ;-)
Ne vážně, jeď se tam podívat. Překvapivě se cesta zahojila, utrpěl jen vizuál v krátké části.
Na tu modrou TZ od Nemojan zkus napsat mr.nikdo - je to skoro domorodec a měl by vědět. Od té doby, co tam Babišův Uniles napáchal zvěrstva právě na té modré a i předchozích částech "Olšaňáku" jsem přestal tímto směrem výlety úplně plánovat.
Tu trasu si samozřejmě můžeš udělat víc lesem a terénem na ještě mnoha místech, ale někdy je chuť, čas, síly nebo spolujezdci třeba jen na to, jak to máš, takže to ti kritizovat nebudu. Já bych spíš vynechal slovo "Kras", protože krasový jevy na té trase nevidíš žádný a kolem velmi mála z nich projedeš jen poblíž.
Modrá z Ochozi byla komplet rozruchaná takže dobře nasává vodu. V so odpo procházely na S od Brna lokální bouřky. Mě to chytlo na Loučce za Tišnovem, čtvrt hodiny ale vydatně. V ne dopo v údolích Krasu, snad tam okolí Ochozi patří:), ještě nebylo sucho, a v tom co vede MTZ byla kaše. Štvalo mě to, ale otočil jsem to na kraji lesa, nechtěl jsem být hned na prvním km obalenej blatem. U prvního domku jsem se zakecal s pánem a ten mi vyprávěl co Poláci vytvářeli...
Když několik dní neprší, tak je to asi v poho i když je genius loci pryč.
Ten dlouhý modrý sjezd do Nemojan jsem jezdil rád. Už před dvěma lety byla pod Olšany paseka, ale celkem uklizená. Mezi 2 až 3 byly nadělané pěkné dropy šikovně s terénem.
Jen mě napadlo jestli to ještě funguje.
Jasně, že se dá trasa vylepšit, ale to bych to tam musel lépe znát, takhle mi stačilo se projet a koukat kolem :)
Od tebe bych teda takovou gravel trasu nečekal :-) Zvolil bych spíš něco takového.
Přidal bych ten klimatizovaný výjezd lesem poblíž Junácké studánky-aby mu nebylo horko, Romantické údolí (aby aspoň někde uviděl to virtuální bláto), dále obchvat Olšan by se dal prodloužit až na modrou, atd.
Jako toto? Tam už budou kopřive. A obchvat Olšan až na modrou je co?
Kopřive jsou dobrý na revma. Obchvat prodloužit ke hřbitovu, nebo až na modrou, když tam chtěl jet. https://mapy.cz/s/hecuhodana
Sice chtěl jet na MTZ, ale tam je to přece po smrti a zbytečně padáš moc dolů, takže jsem zvolil moji variantu obchvatu Olšan a Račic viz. fotky.
Kopřivy dávám max. do čaje ;-)
Nádhera :), v Ráji bych něco takového sesmolil taky :)
A je to teď fční?
Plánoval jsem to tak, aby to i teď bylo průjezdné.
No mohl by třeba prozkoumat tu Beštanku (a ten druhý výjezd zespoda Podkozí)
To by mohl, ale asi by si tím celou vyjížďku pokazil :-D
Super, dík.
Na oplátku bych věděl o jednom časově ne zcela vytíženém soudruhu, téměř domorodci, který by to mohl tak jednou za týden projet s mačetou v zájmu zachování stavu A1.. ;-)
Tak beru zpět, dnes jsem jel kolem Mokerskýho balatonu a část horní vrstevnice nad Pozořicema po Žalmana a je to místy úzký a zarostlý už tady, takže trasu si dej tak na podzim nebo příští jaro ;-) Prostě vegetace na vzestupu.
Díky za upozornění. Zvažoval jsem to tento týden zkusit projet, jak v těch vedrech už není chuť na nějaký výjezdy na kašpárka a už vůbec ne kopřivo-ostružinový džungle.
Tak zkus tu původní Scotyho trasu, ta zarostlá nebude :-)
No to by mě stejně zajímalo, jestli ta ČTZ v Rakoveckým je v celé délce (teda až k Budkovanu) nezarostlá. A taky bohužel neprojel její část pod Pístovicema - tam si pamatuju v kopřivovým období taky výživnej úsek. Prostě když už to tím směrem není nějak zajímavej terén nebo dokonce delší traily, tak aby to byly aspoň lesní cesty a cestičky bez masochismu. Ale asi to bude až na tu druhou půlku listopadu, no.
K Budkovanu bude léčba revmatismu zcela určitě velmi důkladná. Ale takto nemůžeš uvažovat, to by ti zbyly jen ty stringowky.
Náhodou dobrý. Včera jsem jel tudy a krom trávy přes louku úplně v klidu
Taky kdo by jezdil do Jedu spodem, když si můžeš 400m vedle zalítat po černé až k rybníku, že...
Tak ta spodní vrstevnice pod MTZ se dle té mé trasy dá. Hlavně neuhýbat na Tři studýnky bo tam je úsek nakkt, ale sjet do údolí a nějak do Olšan.
Na té horní zase bude blbej úsek minimálně na konci kde je to exponovaný i když to od Kalecu vypadalo docela ok.
Obchvat silnice v Ostrově by býval byl super, kdyby tam teď nebyly pastviska pro ovce. Skončili jsme na konci lesa, ale dá se vrátit kousek a objet to po spodní louce.
A tady se nenechat zlákat nově budovanou cestou (kvůli budoucímu satelitu?) jako zkratkou k lesu bo končí asi 100m před borem a je to tam pak zarostlý ;-)
To muselo dát práce :-)
? Ani ne.
Projeto ;-) Trochu víc zarostlý Nad Humny před Olšanama a pak některý úseky za Bukovinkou kolem Lhotky. Jinak do těchto veder celkem pohodová trasa :-) Strava tvrdí 53km. Vyrážel jsem z Hádku, kde sem to vo..bal po silnici do Hostěnic, potom už po naklikané trase.
No že sis dal načas :-) Vlákno se jmenuje MTB, Scotyho příspěvek : XC. Takže logicky stačí jedno kolo: treking.
to už bude stylem trati XC Maraton, ne?
Taky mam ten pocit :-) pred kazdou vyjizdkou procentualni graf ruznych povrchu a az dle toho vyber kola a samozrejme nutne prezuti vhodnych plastu.
No ale hlavne po pridani modni bf konstatny z toho vzdycky vyjde gravel.
Protoze na gravelu se musi jezdit od silnice az po enduro.
poslední komentář: 11. 8. 2026 o 10:12
poslední komentář: 2. 6. 2026 o 8:10