Rychlebské Hory
Dost dlouho nosím v hlavě přejezd hřebene Rychlebských hor a třetí tejden v srpnu by se to snad konečně mohlo podařit. Bohužel to nebude úplně ideální, protože na to budu v lepším případě mít necelej den, v horším jen časný ráno až poledne a taky východisko bude Stará Červená Voda. Pokud manželku neukecám, ať pro mě potom zajede třeba do Javorníku nebo Bílé Vody autem, tak bude potřeba se do Staré Červené Vody zase i vrátit.
Určitě bych chtěl směr Smrk->Borůvková hora a na znalce mám čtyři zásadní dotazy:
- Kterou část hřebene okolo Smrku si rozhodně nesmím nechat ujít (= kde nejpozději najet)?
- Kterou část hřebene okolo Travné už si můžu nechat ujít (= kde už můžu sjet)? Každou část singlíku mezi borůvčím opláču ;-)
- Kudy tam tak nejlíp (= rozumnej kompromis rychlosti přesunu a hezkejch cest) od toho směru Žulová či Černá Voda najet?
- Kudy z toho hřebene zase sjet (líp asi do toho Javorníku, ale jestli je to do Bílé Vody něco extra, zvážím to - jinak u hradu Rychleby a Travné už to trochu znám)?
Tak já bych třeba v tvém případě vzhledem k časové omezenosti na Smrk úplně zapomněl, taky ta část hřebene je asi ta nejméně zajímavá. Soustředil bych se na sedlo Peklo a pak dal a snažil se dojet až na Koníčka a pak se dá sjet přes Travnou dolů.
Nebo začít někde u Hranicek a protáhnout na Boruvkovou a pak dolů do Javorníku - hlavně protože, že ten sjezd z Borůvkové je mnohem zajímavější než jakýkoliv jiný na celé trase.
Podle mě je celý Rychlebský hřeben poctivá práce na celý den. Navíc z Červené Vody už je to docela daleko, většina km pod hřeben a zpět bude prostě jen tupé točení nohama, žádná velká zábava tam nebude. Z Černé Vody se dá využít turistická značka přes starý násep, ale to je asi tak nejvíc terénní cesta, co mne napadá. Zpět to bude asi ještě horší, když budeš končit v Javorníku, tak to bude buď asfalt nebo nějaké široké polní cesty - přesně neporadím, protože rovinky na MTB nejezdím. Do Bílé Vody bych nejel, zpět to máš 10km asfaltu jen do Javorníku.
Pokud bys trval na tom Smrku, tak máš dvě možnosti - brzo ráno se nějak dopravit do Žulové nebo Vápenné a pak chytit vlak na Ramzovou. Problém je přestup v Lipové, kde špatně navazují spoje, často se tam čeká 20-30minut. Nebo domluvit se zbytkem skupiny výjezd na Ramzovou ať tě tam vezmou s sebou autem.
Pak pohodový výjezd na Smrk přes Petříkov - klidné pozvolné stoupání, co nesebere moc sil.
No a pak to bude jen o tom, kolik budeš mít času a sil. Rychlebský hřeben totiž není žádné hřebenová dálnice, často se budeš pohybovat úplně mimo značené cesty, většinou je to úzký chodník přes kameny, kořeny. Prudké výjezdy (častěji spíš tlačení + horolezecký výstup na Kovadlinu), střídají kratší a prudší sjezdy, technické a opět po úzkém chodníku, moc se tam letět nedá. Průměrná rychlost se pohybuje v řádech jednotek km za hodinu.
Mám projektou docela velkou část hřebene, chybí mi jen část mezi Špičákem a Hraničkami - když to tady proces tak zjistíš, že doporučuji jet.po Červené, protože přímo hraniční cesta údajně není moc dobra. Od Hraniček se dá jet naprosto bez potíží přes Koníčka (tlačení) až nad Zálesí (před Čedičový vrch). Další úsek směrem k hraničnímu přechodu jsem zatím nejel - zkoušel jsem koisek pokračovat ze Zálesí, ale nepřišlo mi to moc prostupné. V plánu jsem to měl na minulé pondělí, ale bouřka mne z hřebene srazila dolů. Zatím jsem to jen objížděl přes modrou a zelenou značku a pak asfaltkou zpět k hranici - ale je to docela velká ztráta metrů.
Uvidíš kam až se dostaneš. Z hřebene vede spousta cest a když odbočíš dřív tak v podstatě vždy skončíš buď ve Skorošicích nebo Račím údolí.
Díky za tvůj čas pro zevrubnej popis. Momentálně na to všechno koukám do mapy a zkusím pokračovat pod lazzovým příspěvkem s nějakejma nástřelama.
Zdar Mirku, zrovna se topokousim projet :)
Jak pise Lister - je to singl docela technicky narocnej, i roviny se obcas tlaci, bo se blbe mezi kameny manevruje... nakonec sem to zredukoval na dva vyjezdy/sjezdy. Mrkni na stravu... Necelej den na celej hreben je asi mimo i na tebe s tvou vykonnosti, rekl bych :)
Jel sem od Paprsku pres Brusek na Smrk, Brusek moc pekny, pak me zahnala do udoli bourka, nicmene modra TZ mistama pecka singl.
Pak sem vyjel Racim udolim a po zluty do Hranicek - nejnadhernejsi udoli vubec. Hreben Singl odtud dal na Konicka je fajn, ale pekne vystavil - zejmena ta tlacenka naKonicka. A pak me dobil ten lesni bar s lezakama v prameni, to byla konecna; nicmene tobe se to urcite neprihodi :)
Sjezd po cerveny z Boruvkovy bych si klidne odpustil- singl je par set metru podel potoka, jinak rozryta siroka cesta, casto znicena od lesaku, docela sem *****...
*****... Píše se *****! ;-)
Tvl neuč me klít:))
Díky. Jak jsem psal, Račí údolí znám, ženu a dítě na tažné tyči jsem protáhl i přes zříceninu Rychleb a kromě sjezdu z Borůvkovýho vrchu se s Listerem v tom podstatným sdělení shodujete.
První trasa k připomínkování (parkování v Javorníku):
Javorník-Kazatelny-Račí údolí-Roveň-Špičák (po červené)-Hraničky (po hranici)-Koníček-Travná-Borůvková hora-Javorník
A pak mám ještě pracovní verzi zatím menšího a vzhledem k procentu zpevněných cest snad i rychlejšímu okruhu ze Žulové:
Žulová-Nýznerovské vdp.-Smrk-Kovadlina-Špičák-Žulová
Tady by možná byl prostor přetrasovat přes Lví horu, nebo u Smrku dát trochu hřebene na jihozápad, nebo naopak protahovat od Špičáku. V takové krajině mi určitě nevadí ani jet tam a asi zpátky (= dodržovat čistě okruh nepotřebuju).
Checkpoint 9 je celkem zbytečný. Není tam žádný výhled a "vrchol" (on to žádný vrchol není) je utopený v rašeliništi. Radši si zajeď stejnou vzdálenost na JZ na pěknou vyhlídku Brousek. Hřeben přes Brousek, Travnou horu, Bílé kameny po Jivinu je o dost hezčí a jezdivější. Pak se dá po zelené sjet do Bielice a po projeti za nimi přes sedlo Peklo se vrátit k nám. Anebo z Bielic po zelené na hranici a nevynecháš ani tu Kovadlinu.
Chtel jsem napsat totez, protoze jsem tam ve stredu byl a nestalo to za to :-).
Díky.
Takže ty navrhuješ buď:
nebo:
chápu-li to dobře.
U té první varianty se mi to napojení na sedlo Peklo po předchozí ztrátě vejšky po zpevněné a následným spádnicovým dokopcem ne úplně pozdává.
A opravdu je úsek Smrk (hraničník)-Peklo hodný vynechání?
Trošku jsem upravil tvou první variantu, tak jak ji znám já:
Ze Smrku na Peklo je hned za Smrkem úsek, který je taky dost podmáčený. Když to srovnám s cestou kolem Travné hory, tak úsek mezi body 10-14 u mě jasně vyhrává, co se týká atraktivity a sjízdnosti. I sjezd do Bielic je po zelené z větší části zajímavý.
Výšky neztratíš tolik, jak to vypadá. Taky jsem se poprvé trochu bál a jel schválně přes body 15 a 16. Pak následuje asi 150 m přímo proti vrstevnicím a teď si nejsem jistý, jestli ten krátký krpál není z jílu. :) Ale jakmile se vyškrábeš nahoru na Peklo, tak už můžeš pokračovat dál po hřebeni na Břidličný (ze kterého je taky fajn výhled - po nepatrné zajížďce).
To ale vynechám tu Kovadlinu. Což nevím, do jak velké míry je škoda.
Ještě jsem si do foroty vytvořil tu variantu, že po hřebeni pojedu kus oběma směry (s tím, že to dle času a chuti můžu otočit dřív než až na Polské hoře):
Každopádně to vypadá, že ani pak ten následující rok se nebudu muset bát, že by mi tam trasy docházely ;-)
Na Kovadlině nic extra zajímavého není...
Tohle se mi líbí. Budu muset někdy vyzkoušet, takhle pes Polsko zpět jsem to nikdy nezkoušel. Jen teda vynechám tu červenou ze Špičáku, protože to je fakt docela nuda.
To první je můj standardní okruh z Javorníku. Takhle to jezdím a baví mě to. Hlavně úsek kolem Koníčka je fajn. Sjezd z Borůvkové hory ke takový jaký je. Část je terénní, část široké cesty, není to žádný extra singl, ale taky žádná nuda. A celkově je to asi ten nejzajímavější sjezd, který z Hřebene je.
To druhé je bez potíží jetelné, tam.neni žádný úsek na tlačení. Stihneš za dopoledne při slušném tempu. Jel jsem podobný okruh loni a dal jsem po práci. Lví Horu vynechej. Teď už bude skoro neprostupná. Rychlé to zarůstá a dá se jen brzo na jaře. Navíc tam na to poslední dobou s údržbou kašlou a když jsem to sjížděl na jaře, tak jsem se s kolem některými úseky skoro neprotlačil.
Jet že Smrku na druhou stranu je dobrý nápad. Já mám tuhle část Hřebene snad ještě radši. Jezdím až do Kladského a zpět přes medvědí boudu - ten zpáteční úsek mám snad ještě raději než hřeben. Je to prima trasa.
Jak to popisuje Carousel zpět přes Polsko to neznam. A tady mám dotaz - jak moc nepříjemné stoupání je ta zelená značka zpátky na hřeben - to asi nebude úplně zadarmo.
+1. Taky dík za tip. Na Kladské sedlo jsem to terénem ještě nedotáhl.
A doporučuju Kladské po silnici ze Starého Města na podzim. Ty serpentiny jsou barevný ráj.
Z Bielic na Peklo to není tak žhavé jak to vypadá. O příspěvek výš je mapka, jak to jezdím já. Je tam jen jeden krátký úsek hned pod Peklem, který by rozbahněný mohl klouzat.
Všiml jsem si, že dva úseky (Hraniční vrch a pak Koníček směr Travná) tam nemám přímo po hranici. Dá se to celý jet po hranici, nebo je to tam místy nejetelný a je víceméně nutný jet kousek vedle po značených?
Hraniční vrch jsme vzali po ten kousek po zelené protože hranice je dokopce a vypadala zarostle a nechali jsme se zlákat cestou. Koníček rozhodně po hranici pěkný úsek pokud chceš k baru tak od něj kolmo nahoru se vrátíš na hranici.
Díky. Bar vynechám. Na ty tři a půl hodiny proviant uvezu.
Ještě jsem si všiml, že tam mám trochu zajížďku na Špičák - vyplatí se? (z mapy to vypadá všecko jako singlíky). Ušetřenej čas by se dal použít třeba na zajížďku na Vysoký Kámen při sjezdu po červené z Borůvkové hory. To taky vypadá "z mapy dobře".
Na vrcholu Špičáku jsme nebyli takže nevím, ale rozhodně tě to dost zdrží. Jinak za ním se drž hranice ta červená je pokrytá těžbou (jeli jsme tam kvůli vodě...). Z Borůvkové dolů jsme nejeli, takže nevím, ale asi bych zvážil dojet to do Zlatého stoku ono by to časově zas takový rozdíl být nemusel (asi dvě stoupání jinak sjezd)...
Z Boruvkove hory na Vysoky kamen po cervene jsem sel pesky na zacatku prazdnin a na kole by stal za to akorat usek Skalni vrch - Pod Bilou skalou. Zbytek je siroka lesni cesta. Z Vysokeho kamene dal dolu ovsem netusim, treba je tam neco zajimavyho.
Zdar, zrovna jsme to absolvovali kompletně od Lichkova po Zlotý Stok po hranici a pak Javorník -> Základna Rychleby... Jeli jsme to 4 dny pohodovým kochajícím tempem.
Pro všechny co chtějí na tu velkou horu doporučují nové legální singly v Polsku nad Jodlówem kousek od konce je hospoda a pak už jen po cyklo na Schronisko. Singl je hodně příjemný nenáročný. Ceny na Schronisku nebeské, doporučuji se najíst na chatě na konci trailu.
Celá hranice je super a moc nepoučuji z ní kamkoliv odbočovat protože to kazí atmosféru (výjezd/východ na kovadlinu rozhodně pohodový stačí vzít tu pěšinku trochu na polsko a jste nahoře velice příjemně)
.
Nejlepší úseky bych dle mých preferencí seřadil takto:
- Paprsek -> Peklo
- 1424 -> Kladské sedlo (do 9h, nebo po 19h všední dny)
- Borůvková hora -> Zlatý stok
- Kladské sedlo -> Paprsek
- Peklo -> Borůvková hora
- Lichkov -> Schronisko
Díky, ale...
...teď jsi to tady myslím ještě víc zamotal :-).
U té Kovadliny to zní jako dobrej tip - pak jste se kousek vrátili na ten vrchol?
Podle mapy.cz teda vypadají vrstevnice nejpřísněji nad Černám koutem (směr Koníček).
Jo jo, z Černého koutu je to tlačenka, to by asi nevyjel ani Jarda :-)
No ne my skončily na vrcholu je tam cesta co v dobré kondici i vyjedeš, ale konec asi 40m se tlačí nahoru.... Aha ne na vrcholu, ale u rozcestníku ikdyž to asi nikomu nevadí...
S tím výjezdem od černého koutu si nejsem jistý. Já jsem to určitě šel, ale kolega to dost možná i vyjel, ale spíš to je cca 150m tlačenka. Jinak od Přírodního baru doporučuji se vrátit přímo rovnou nahoru na hranici je tam pěkný sjezd.
Tak jsem zabrousil na rozhraní Jeseníků,Kralického Sněžníku a Rychlebek a moc se mi líbila cesta z Kunčické hory pod Chlupenkovcem. Tam jsme narazili na krasne kopané lovecké chodníčky, které nás pak dovedly na Medvědí boudu pod Paprskem. Od kol tam nebyla téměř stopa až po překřížení červené značky tam bylo stopy vidět,ale tady už to bylo mokré a ve vysokém boruvci. Po tu červenou to byl luxus. Je tu takových chodníků někde více? Nechci nějaké moc kořeny a šutry. Toto byl ideál co si představuji.
Nikdo nic?
Doufám, že nikdo nic. Chraňme staré dobré chodníčky před kopáči trailů, kteří by je velmi rychle zničili, vykopali klopenky a nalopatkovali dvojáky.
Taky pravda. Netrefil jsem na to náhodou. Profičel jsem mapu a zkusil a vyšlo to moc pěkně. Jak se člověk nemotal po těch turistických cílech byli jsme v lese sami. Při čekání na přůjezd CCT na Vídelskem sedle jsem se zajel mrknout k chatě Zaječí skok a k prameni a taky jen 3 pesaci.
Ja byl v Rychlebkach uz potreti, ubytovani v Cerny vode, ja jezdim spis mimo traily a pijde mi, ze je to takovej zatim neobjevenej kraj. Tak foufam, ze tam budou mit rozum a nebudou instalovat nabijeci stanice pro ekola jako v Jizerkach a Kruskach :)
Na Paprsku jsem je videl :-(.
Si mi pripomnel, ze jsem tam vlastne nekde jednu nabijeku videli, nemuz si vzpomenout kde. Tak nic, no :)
U te hlavni chaty, vedle v chodu do restaurace.
Tam jsme nebyli, bylo to někde jinde, ale nemůžu si vzpomenout kde.
Stejně je to zajímavé. Ještě před pár lety (někde dodnes) byl problém si někde v restauraci dobít mobil. I když byla zásuvka, nebyla ochota personálu. Asi by na tom zchudli. A teď všude cpou nabíječky na kola nebo před supermarkety na auta. Jsem docela zvědav, jak dlouho jim to vydrží zadarmo...
Ty nabíječky a elektřinu zdarma totiž neplatí majitel restaurace, ale kraj, tedy se jedná o dotace z peněz z našich daní pro lenochy.
poslední komentář: 11. 8. 2026 o 10:12
poslední komentář: 2. 6. 2026 o 8:10