Zdravím ve spolek. Diskuze jsem prošel, ale přeci, stále nemám jasno. Má někdo prosím vlastní zkušenost s kategirií kol gravel v porovnání s endurance. Případně konkrétně, vyzkoušel si obojí. Vím, že co kolo v dané kategorii, to jiná geometrie. Obecně však řeším, který typ kola pro mě bude lepší, resp. jaké konkrétní kolo. Preferuji jednoznačně silnici, ovšem ne vždy se po ní dá všude bezpečně (do)jet. Někde ani vyloženě silnice nevedou. Takže občas to vzít po polňačce, nebo lesní cestě, je nevyhnutelné. Momentálně jezdím na silničce, ale nevejdou se mi silnější pláště, než 25. A na těch je to mimo silnici (měkký povrch nebo kameny) občas dost nepříjemné. I když se do toho (ne)klidně občas pouštím K tomu potřebuji kvůli zádům trochu vzpřímenější posed. Na silničce mám řídítka zvednutá nástavcem o cca 6 cm. Je to fuj, ale záda nebolí. Takže z hlediska pohodlí bych měl volit gravel, ale na druhou stranu, až tolik mimo silnice nejezdím a pláště chci používat cca 30, max 32, což zase mluví pro endurance. To svezení po silnici na úzkých pláštích je prostě nádhera. Gravel (odolnější) sada je pro mě zbytečná, bláto nenávidím. Už to řeším několik měsíců, pročetl jsem řadu diskuzí, ale stále nevím. Konkrétně se rozhoduji např. mezi koly od Meridy SCULTURA ENDURANCE nebo SILEX. Každé jiné, přesto mi svým způsobem obě vyhovují. Každé něčím jiným. Ale jsou i další. Tak pokud má někdo vlastní zkušenost, prošel si řešením tohoto dilema, prosím, ať se se mnou o ní podělí. Děkuji!!!
Vypadá to jednoznačně na převahu silnic. Když už gravel, který má bez debat univerzálnější využití, tak určitě nějakej z těch rychlejších. Gravelů je dost široký spektrum. Z provařených rychlejších kousků mě napadají: Ridley Kanzo Speed, Ridley Kanzo Fast, Cervelo Aspero, Trek Domane, 3T Exploro, Scott Addict Gravel..
Jenže tyhle rychlejší gravely zas mají obvykle taky docela silniční geometrii, takže to chce pohlídat Reach + Stack, ať to neni moc masakr kvůli těm zádům.
https://www.theproscloset.com/blogs/news/why-you-should-ride-an-endurance-road-bike
To mi přijde tak nějak rozumně vysvětlený....to co píšeš bych asi šel po kolech jako Synapse, Roubaix, Domane atd
Ahoj, mám od podzimu Sculturu Endurance, v zimě jsem vozil normálně široké gumy se vzorkem a teď přes léto hladké. Kolo v pohodě zvládne silnici i lehčí terén. Pokud ti stačí v rámu místo na cca těch 35mm, tak bych šel radši do nějakého endurance. Ten Silex je už spíš kolo na výlety místo MTB - zkoušel jsem ho taky. Jinak sám jsem měl také vleklé problémy se zády, ale na to ti žádné kolo nepomůže, chce to hlavně pravidelně a správně cvičit. Jestli jsi neviděl, mrkni sem https://granfondo-cycling.com/merida-scultura-endurance-custom-2021-review/
Jestli mas rad ceske hory, tak tam to hraje spis pro gravel, sposta tech cest je ve spatnem stavu a jsou idealni pro plaste kolem 40mm. Kdyz je ten celek poskladany smysluplne, tak gravel je fakt velmi rychly i na asfaltu. Pokud se nevyzivas ve spurtech, casovkach v protivetru, tak bych rozhodne vzal gravel. Navic si mnohem vic uzijes sjezdy.
Ta Merida scultura má vysokou hlavu a krátkej rozvor...u velikosti L je to cca 20 cm hlava (jestli tohle hledáš).To je opravdu jiný kolo než "gravel" ...tam máš dlouhej rozvor a hlava takhle vysoká u velikosti L nebývá...
Jestli si současnou silničku necháš, zvaž možnost rámu, který na zvolené 32mm pneu pojme i blatníky. Zrovna letošek je vyjma dvou týdnů v úvodu června vyloženě blatníkový. Podélpotokový a lesní asfalty sotva do dalšího deště uschnou. Za dní s nízkým krátkým sluncem jsou mokra ještě trvalejší.
Neřeš kategorie, ale kup si to, co má pro tebe vhodnou geo., převody a vlezou se z rezervou pláště, které chceš jezdit.
Děkuji všem za názory. Bohužel, když to shrnu, nijak zásadně jsem se v rozhodování neposunul. I když možná trochu ano. Blíž mi jsou spíš kola typu endurance. Teď bych ještě potřeboval konzultovat, do jaké míry se vyplatí si připlatit za různé deklarované pružící prvky, jako je IsoSpeed u Trek Domane nebo Mikro odpružení SAVE u Synapse. Zatímco u SCULTURA ENDURANCE žádné speciální pružící prvky deklarovány nejsou, zato stojí ve shodné výbavě oproti před tím jmenovaným modelům o 20 tis. méně, což je dost peněz. Takže je pak otázka, o kolik větší komfort dražší modely přinesou. Má někdo prosím s tímto zkušenost?
Isospeed funguje dobře a rozhodně je cítit, že pracuje. Nicméně za rozdíl 20t v ceně to podle mě nestojí. Spíš bude rozhodovat co se ti víc líbí a pak to odpružení může být plus.
Nedávno jsem gravel prodal, protože se ukázalo, že mě endurance silnice na 32 mm pláštích pokryje takřka to samý, ale je výrazně rychlejší, lehčí a tato konkrétní geometrie i pohodlnější. To jak letí mě bavilo a že trošku víc drncá na těch pár terénějších pasážích mě už netrápilo. A pokud ano, můžu dát až 37 mm pláště a nazdar. Pokud jsi kovaný biker, je pro tebe gravel silniční až dost, ale jak už si zvykneš, je celkem zbytečný cpát na rychlý kolo objemný pláště a odolnější-těžší kola. Je to spíš krok zpět. Z mýho pohledu ti tedy bude endurance nebo CX vyhovovat víc.
Využiju téma a přidám se s dotazem. Jezdím na Břeclavsku a nějak sem zjistil, že mě uplně nebaví nakládat kolo do auta a jet celkem daleko, abych si trochu zajel na HT a v okolí na RB CRR 290 s rx 2027 ráfkem mi to přijde jako přepal a mám pocit, že se nadřu víc než bych musel. Prostě mám pocit, že radši švihám trochu rychleji než se proháním po šutrech. Měl jsem půjčeného gravela od qayronu a dost se mi to líbí. S mojí váhou cca 112kg a 196cm výšky je celkem problém něco rozumného najít, je něco lepšího než canyon grizl v carbonu za těch 50k? RB bych poslal do světa, takže ten rozpočet kolem 50k si myslím, že už je snad rozumný. Chtěl bych ideálně nějakého rychlejšího gravela endurance silnička by na moji váhu byla asi risk, kdy neplánuju dávat širší pláště než 40mm. Na koupi nespěchám a je mi jasné, že musím sledovat všude možně stránky.