Zdravim a nejdrive omluva pokud jsem nedodrzel nejaka pravidla pro pridani tematu.
Jsem 40-catnik 187/95, ktery se donedavna aktivne venoval hokeji. Covid mi do toho hodil vidle a vyrazne jsem presedlal na muj sport c.2 cyklistiku.
Mel jsem to stesti, ze se mi po 2 mesicich kazdodenniho nahlizeni na Canyon webovky podarilo objednat Grizl CF SL 8 1by velikost L nekdy na plovinu rijna. Jezdim mix silnic, rozbitych okresech a ruznych lesnich ci polnich spojek s obcasnym narocnejsim terenem. Sjezdy nebo narocne single traily pro plnohodnotna MTB nevyhledavam. Mam rad jednoducha a kvalitni technicka reseni a jednoprevodnikovy Grizl mne docela oslovil. O pomeru cena / vykon u Canyonu asi neni treba psat. Lecos si oservisuji na stojanu sam v garazi a na dukladnejsi revize jsem se u cykloservisu na Canyon ptal, nemaji s tim problem. Zajima mne nazor zda neuvazuji uplne mimo, kdyz k osazenym 45mm plastum planuji jeste jednu sadu kol (treba s 11-kazetou 40-10, oproti te originalni 42-11) podobnou k DT Swiss 1800 pro osazeni plasti 28mm a tim bych mel komplet. Videl jsem nekolik videii fabriky Canyonu a i kdyz je lecos pozlatko, tak to na mne jisty punc kvality dela. GRX800 sada je skvela a vetsina komponent jsou i tak spotrebaky, uvidim jak mi bude vyhovovat prevodnik 40 a treba pujdu do 42, ale zajima mne Vas nazor na ram, vidlici a na kola. Diky moc
Nevím někdo jestli jsou kompatibilni blatníky z Grailu s Grizlem. Pokud si správně pamatuju, tak původně měli jen jeden model blatníku, teď jsou dva.
Ale třeba by se blatníky z Grailu daly na Grizla použít, pokud by se nasadili rozumné široké pláště - IMHO by tam měl být rozdíl hlavně v šířce blatníku?
Mohl by mi někdo z majitelů Grizla osvětlit, jakým způsobem probíhá seřizování vůle v hlavovém složení? Jsem zvyklý jen na klasického ježka, kde je ten princip jasný na první pohled, ale když jsem se podíval do útrob krku Grizlyho, našel jsem tam nějaký rozpěrný prvek, plastovou trubičku a tři malé O-kroužky. A hlavně u těch O-kroužků mi vrtá hlavou, k čemu tam vlastně slouží. A když se snažím utáhnout hlavko, tak mi připadá, že šroubkem můžu točit do nekonečna a necítím žádné zvyšování odporu při utahování. Upřímně si nejsem jistý, jestli je to normální nebo je něco špatně :)
Vyuzil jsem nabidky Jeziska a upgradoval naradovy bidon, kosik a naradi od Canyonu. Muj puvodni bidon je popraskany a pres vicko jsem vozil gumu..a tak nejak mi to ke Grizlu uz nepasoval. Skoncil na starem zimaku, kde stale patri k tomu lepsimu vybaveni…o). Libi se mi kompaktnost a funkcnost noveho setu. Tezke komponenty jsou zasroubovane v drzaku a zbytek presne vyplni bidon, nic nestercha. Naplne CO2 (25g) jsem koupil zvlast od Zefalu na TS Bohemia, obe za 129 CZk. Vaha celeho bidonu 0.4kg. Jeste jsem si vybral svetla Moon Nebula, zadni budu vozit na kole porad. Detaily na fotkach nize.
Kazdych cca 300 km cistim a mazu retez, merka ukazuje, ze je stale ok.
Jediny opruz je dostat z matneho laku cerne fleky, ktere se sem tam objevi ze stareho maziva z retezu nebo z prostoru hlavoveho ulozeni. Ta cerna se do toho matu uplne zazere. Pouzivam jen vodu bez chemie a ty fleky dostanu pryc jen velkou silou a suchym prstem
Minulý týden dorazil Grizl 7 (L). Už mám seřízeno a začínám jezdit. Hned jsem sundal pláště a nahodil Maxxis Rambler ze starého kola (700x40) jako bezduše. Jsem na tlaku kolem 2,5 baru, níže se bojím.
Kolo mi přijde pořád trochu uskákaný, resp. bych si dovedl představit větší pohodlí. Řeším hlavně předek. Asi vyzkouším dát dopředu původní plášť (Schwalbe G-One Bite 45mm), i když jsou to tedy těžítka (600g oproti 420g u Maxxisů). Ještě jsem někde viděl gelové polštářky pod omotávku, ale nemám s tím moc zkušeností.
Případně poradíte něco jiného. Nemám v úmyslu jezdit žádný pekla, na to mám bika. Silnice 40%, zbytek lesní a polní cesty.
Po dnešních prvních 80km s novými EIE záplety s DT350 na Speederech 40 mi přišlo pocitově, že je to fakt paráda. No bez wattmetru pouze hádám a to, že jsem byl na průměrce o 2km rychlejší přikládám všem 3 atributum stejně: lehčí ráfky, jezdivější pláště a hlavně to placebo nadšení...o). Speedero odvaluje o poznání lépe...ráfky jsou tužší, ale nijak nepohodlné na 3 bar. Speedero má na tomto tlaku asi 42.7mm...za to Schwalbe jen 45.73...asi nižší tlak (i když na omak jsem pokles z 3bar nepoznal) nebo jsem blbě měřil.
Co se týká instalace, tak nasadit Speedera na ráfky byl opruz, protože jsem měl strach jak moc si můžu dovolit zapáčit na karbonech i přes ty plastové pakny. První natlakování levnou Lidl pumpou bylo bez problémů, při 4-5 bar se ozvaly u každého ráfků 2 rány, jak si to správně sedlo. Nechal jsem přes noc a druhý den oba těsnily perfektně...vyfoukl jsem a dolil cca 80 ml mléka do každého.
Vyčistil jsem pořádně řetěz a kazetu, po 2000 km na starém ořechu docela výrazné rýhy, ale asi to ničemu nevadí, kazeta šla dobře sundat.
Příjemné překvapení bylo jak záplety, kotouče a kazeta perfektně sedly na místo, aniž bych musel štelovat třmen nebo hazku...paráda.
Jedinou vadou na kráse je téměř nehlučná 36 zubová rohatka, kterou téměř neslyším ani já. Oproti ječivým praporků, DT 370. Tam, kde stačilo na cyklostezce přestat šlapat a byl jsem slyšet, tak dneska dost průser. Nijak se to po 80km nezměnilo...uvidim, dam tomu nějaký čas, třeba se ta vazelína z rohatek časem dostane jinam.
Přikládám pár fotek a pár čísel porovnání s DT Swiss 1800 se Schwalbe G-One Bite.
“Jedinou vadou na kráse je téměř nehlučná 36 zubová rohatka, kterou téměř neslyším ani já. Oproti ječivým praporků, DT 370. Tam, kde stačilo na cyklostezce přestat šlapat a byl jsem slyšet, tak dneska dost *******. Nijak se to po 80km nezměnilo…uvidim, dam tomu nějaký čas, třeba se ta vazelína z rohatek časem dostane jinam”
Diky dovolene mimo CR bez kola, jsem toho zatim s novymi zaplety moc nenajel, tak s dnesnimi 80km zaokrouhleno na 500km…no rohatka porad velmi ticha, nutne presuny po preplnene cyklostezce jsou peklo, nejsem slyset. Mel bych to rozdelat a nejakou vazelinu jednoduse odstranit ? Nebo budu instalovat zvonek…ach jo.
Tak jsem behem dovolene a zmene puvodnich dovolenkovych planu, diky nachlazeni manzelky mohl vic jezdit. Po 1000km s novymi zaplety se rohatka zacina vice ozyvat. Tak se to asi lepsi. Prumerky na trasach mam o neco vyssi a jine hodnoty a watty nemerim. Nicmene to hlavni, tedy pocit z jizdy je paradni.
Tak po uspesne vymene origo zapletu za EIE karbony, ktere jsou sakra znat, si rikam cim bych si udelal na Grizlu dalsi radost do budoucna. Do vanoc je 5 mesicu a to je tak doba, kterou potrebuju na rozkecani, prochazeni nabizenych reseni na netu, objednani, dodani a montaz na bike. Napadly mne karbonove berany. Cekam od toho lepsi pohlceni vibraci a lepsi ergo uchop na horni casti, ktera je ted ciste kruhova. Uspora vahy je nice to have.
Origo berany “ Canyon H17 Ergo AL Handlebar” jsou sirky 440, reach 70, drop 130 a prumer 31.8. Flare je minimalni nebo zadny (presne nevim).
Zbezne jsem procital temata na karbonove berany a i s ohledem na soucasne rozmery, ktere mi s 90mm predstavcem vyhovuji, bych uvital stejne nebo velmi podobne tvarem i rozmerem.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
Btw z Kolofixu mi napsali, ze mam kolo privezt po mesici nebo 150km, co prijde driv…o)
Presmyk nemam. Prehazovacku jsem lehce dosteloval…
Nema nekdo link na vykres Grailu ? Zajimaji mne loziska v hlavku v obou verzi.
https://www.canyon.com/on/demandware.static/-/Library-Sites-canyon-shared/default/dwc2772b31/explosiondrawings/explosiondrawing-R095-01.pdf
Dotaz na mazání řetězu (já vim, je toho mraky na fóru)...
Zatim nejezdim žádnej extra bordel, takže řetěz / kazeta jsou relativně čistý, jak často by se mělo mazat ?
Čistil jsem a mazal po 500km.
Mam tohle mazivo podle doporučení Štěrby:
https://www.alza.cz/auto/castrol-chain-lube-racing-retezovy-sprej-400ml-d5827053.htm
A jsou zde verze v hliníku, docela finančně dostupné a hlavně skladem o)...
https://www.canyon.com/cs-cz/gravel-bikes/bike-packing/grizl/al/
Ahoj,
je velký rozdíl v sadách u modelu Grizl AL 6 (RX400) a AL7 (GRX810)?
Vrtá mě v hlavě červíček do nové sezony. Mám už doma Luxe a Ultimate, k tomu hliníkové HT a plečku.
Nechtěl bych se zbytečně pouštět do drahého kola, aby mě ho pak bylo líto. Chtěl bych z něj dojížděče, Bikepacking, občas toulání krajinou.
Bohuzel nemam s cim porovnat. Po 800km chodi sada GRX810 bez problemu. Lehce a kratce jsem po 100km ladil hazku a chodi skvele a presne.
Nevím někdo jestli jsou kompatibilni blatníky z Grailu s Grizlem. Pokud si správně pamatuju, tak původně měli jen jeden model blatníku, teď jsou dva.
Ale třeba by se blatníky z Grailu daly na Grizla použít, pokud by se nasadili rozumné široké pláště - IMHO by tam měl být rozdíl hlavně v šířce blatníku?
Mohl by mi někdo z majitelů Grizla osvětlit, jakým způsobem probíhá seřizování vůle v hlavovém složení? Jsem zvyklý jen na klasického ježka, kde je ten princip jasný na první pohled, ale když jsem se podíval do útrob krku Grizlyho, našel jsem tam nějaký rozpěrný prvek, plastovou trubičku a tři malé O-kroužky. A hlavně u těch O-kroužků mi vrtá hlavou, k čemu tam vlastně slouží. A když se snažím utáhnout hlavko, tak mi připadá, že šroubkem můžu točit do nekonečna a necítím žádné zvyšování odporu při utahování. Upřímně si nejsem jistý, jestli je to normální nebo je něco špatně :)
Vyuzil jsem nabidky Jeziska a upgradoval naradovy bidon, kosik a naradi od Canyonu. Muj puvodni bidon je popraskany a pres vicko jsem vozil gumu..a tak nejak mi to ke Grizlu uz nepasoval. Skoncil na starem zimaku, kde stale patri k tomu lepsimu vybaveni…o). Libi se mi kompaktnost a funkcnost noveho setu. Tezke komponenty jsou zasroubovane v drzaku a zbytek presne vyplni bidon, nic nestercha. Naplne CO2 (25g) jsem koupil zvlast od Zefalu na TS Bohemia, obe za 129 CZk. Vaha celeho bidonu 0.4kg. Jeste jsem si vybral svetla Moon Nebula, zadni budu vozit na kole porad. Detaily na fotkach nize.
Najezd 1600 km a Grizl slape jak hodinky.
Kazdych cca 300 km cistim a mazu retez, merka ukazuje, ze je stale ok.
Jediny opruz je dostat z matneho laku cerne fleky, ktere se sem tam objevi ze stareho maziva z retezu nebo z prostoru hlavoveho ulozeni. Ta cerna se do toho matu uplne zazere. Pouzivam jen vodu bez chemie a ty fleky dostanu pryc jen velkou silou a suchym prstem
Vcera jsem po 2000 km otocil zpet predstavec do puvodni polohy…chtelo to trochu zvyku o).
Minulý týden dorazil Grizl 7 (L). Už mám seřízeno a začínám jezdit. Hned jsem sundal pláště a nahodil Maxxis Rambler ze starého kola (700x40) jako bezduše. Jsem na tlaku kolem 2,5 baru, níže se bojím.
Kolo mi přijde pořád trochu uskákaný, resp. bych si dovedl představit větší pohodlí. Řeším hlavně předek. Asi vyzkouším dát dopředu původní plášť (Schwalbe G-One Bite 45mm), i když jsou to tedy těžítka (600g oproti 420g u Maxxisů). Ještě jsem někde viděl gelové polštářky pod omotávku, ale nemám s tím moc zkušeností.
Případně poradíte něco jiného. Nemám v úmyslu jezdit žádný pekla, na to mám bika. Silnice 40%, zbytek lesní a polní cesty.
Po dnešních prvních 80km s novými EIE záplety s DT350 na Speederech 40 mi přišlo pocitově, že je to fakt paráda. No bez wattmetru pouze hádám a to, že jsem byl na průměrce o 2km rychlejší přikládám všem 3 atributum stejně: lehčí ráfky, jezdivější pláště a hlavně to placebo nadšení...o). Speedero odvaluje o poznání lépe...ráfky jsou tužší, ale nijak nepohodlné na 3 bar. Speedero má na tomto tlaku asi 42.7mm...za to Schwalbe jen 45.73...asi nižší tlak (i když na omak jsem pokles z 3bar nepoznal) nebo jsem blbě měřil.
Co se týká instalace, tak nasadit Speedera na ráfky byl opruz, protože jsem měl strach jak moc si můžu dovolit zapáčit na karbonech i přes ty plastové pakny. První natlakování levnou Lidl pumpou bylo bez problémů, při 4-5 bar se ozvaly u každého ráfků 2 rány, jak si to správně sedlo. Nechal jsem přes noc a druhý den oba těsnily perfektně...vyfoukl jsem a dolil cca 80 ml mléka do každého.
Vyčistil jsem pořádně řetěz a kazetu, po 2000 km na starém ořechu docela výrazné rýhy, ale asi to ničemu nevadí, kazeta šla dobře sundat.
Příjemné překvapení bylo jak záplety, kotouče a kazeta perfektně sedly na místo, aniž bych musel štelovat třmen nebo hazku...paráda.
Jedinou vadou na kráse je téměř nehlučná 36 zubová rohatka, kterou téměř neslyším ani já. Oproti ječivým praporků, DT 370. Tam, kde stačilo na cyklostezce přestat šlapat a byl jsem slyšet, tak dneska dost průser. Nijak se to po 80km nezměnilo...uvidim, dam tomu nějaký čas, třeba se ta vazelína z rohatek časem dostane jinam.
Přikládám pár fotek a pár čísel porovnání s DT Swiss 1800 se Schwalbe G-One Bite.
Nevím, jak se to stalo, ale mám prasklou gumovou vložku v sedlové trubce.
Myslel jsem, že je to jen ten lem nahoře, ale celá ta vložka je mnohem hlubší
Neřešil někdo výměnu a jestli se dá sehnat. Při jízdě to velmi nepříjemně vrže. A navíc to vypadá, že je tam ta vložka snad vlepená?
Podporu zkusím.
“Jedinou vadou na kráse je téměř nehlučná 36 zubová rohatka, kterou téměř neslyším ani já. Oproti ječivým praporků, DT 370. Tam, kde stačilo na cyklostezce přestat šlapat a byl jsem slyšet, tak dneska dost *******. Nijak se to po 80km nezměnilo…uvidim, dam tomu nějaký čas, třeba se ta vazelína z rohatek časem dostane jinam”
Diky dovolene mimo CR bez kola, jsem toho zatim s novymi zaplety moc nenajel, tak s dnesnimi 80km zaokrouhleno na 500km…no rohatka porad velmi ticha, nutne presuny po preplnene cyklostezce jsou peklo, nejsem slyset. Mel bych to rozdelat a nejakou vazelinu jednoduse odstranit ? Nebo budu instalovat zvonek…ach jo.
Tak jsem behem dovolene a zmene puvodnich dovolenkovych planu, diky nachlazeni manzelky mohl vic jezdit. Po 1000km s novymi zaplety se rohatka zacina vice ozyvat. Tak se to asi lepsi. Prumerky na trasach mam o neco vyssi a jine hodnoty a watty nemerim. Nicmene to hlavni, tedy pocit z jizdy je paradni.
Tak po uspesne vymene origo zapletu za EIE karbony, ktere jsou sakra znat, si rikam cim bych si udelal na Grizlu dalsi radost do budoucna. Do vanoc je 5 mesicu a to je tak doba, kterou potrebuju na rozkecani, prochazeni nabizenych reseni na netu, objednani, dodani a montaz na bike. Napadly mne karbonove berany. Cekam od toho lepsi pohlceni vibraci a lepsi ergo uchop na horni casti, ktera je ted ciste kruhova. Uspora vahy je nice to have.
Origo berany “ Canyon H17 Ergo AL Handlebar” jsou sirky 440, reach 70, drop 130 a prumer 31.8. Flare je minimalni nebo zadny (presne nevim).
https://www.canyon.com/en-cz/gear/bike-parts/contact-points/handlebars-and-stems/canyon-h17-ergo-al-handlebar/9100883.html?dwvar_9100883_pv_lenkerbreite=440%20mm&dwvar_9100883_pv_werkstoff=ALUMINIUM
Zbezne jsem procital temata na karbonove berany a i s ohledem na soucasne rozmery, ktere mi s 90mm predstavcem vyhovuji, bych uvital stejne nebo velmi podobne tvarem i rozmerem.
Dival jsem se na Zipp SL70 Aero
https://r2-bike.com/ZIPP-Handle-Bar-Road-SL-70-Aero-black-44-cm
a
Easton EA70 Aero
https://www.tradeinn.com/bikeinn/en/easton-ea70-aero-125-mm-handlebar/137806143/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=11814199&country=cz&gclid=Cj0KCQjw0JiXBhCFARIsAOSAKqD14IewC_Th8LWquZH61gTeFbPwyvA0auQcD-69sr7VUHaBRLHrGmcaAvfMEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Stranky jsem vybral jen pro nahled.
Dotazy:
Diky moc
Ahoj, jake vozite na Grizlu blatniky? Nasel nekdo neco lepsiho nez jsou ty origo Canyon?
Dotaz na rocni servis.
Po roce s Grizlem najezd lehce pres 4000. Nove zaplety 1500. Kolo nejezdilo vodou, blatem, vyrazne nezmoklo, pouze prasnym prostredim.
Cekam na ovalny prevodnik a vymenim puvodni retez, kazeta se mi zda ok. Hazka chodi presne.
Kotouce maji tloustku cca 1.7. Desky se mi taky zdaji ok s dostatkem materialu, Brnensko je holt placka.
Stred i hlavko taky ok, nevyluzuje zadne zvuky, vibrace.
Canyon servis plan doporucuje rocni servisovani urcitych komponent, ale pocitam, ze pokryva vyssi najezd a pouzivani v extremnejsich podminkach.
Zanedbam neco, kdyz necham servis na pristi rok s podobnym najezdem tedy celkove kolem 8000 ?