Čau.
zkoušel jsem tu něco málo pohledat, ale nenašel jsem podobné téma. (OK, nehledal jsem 10 minut.)
Budu si kupovat nové kolo (nové nebo z druhé ruky) do 30k.
Nemůžu se jen rozhodnout, jestli mám zvolit klasický MTB nebo si mám koupit celopéro, který bych rád, ale nikdy jsem ho přecejen neměl.
Jezdím spíše výletově a dálky a kombinuju všecky cesty nebo povrchy, kam se dá dostat. Ale je fakt že z 70% tj silnice nebo uhlednější cesta. Jsem posera a zběsilá rychlost z kopce dolů mi moc neříká, naopak šlapat kopce nahoru mi zase problém nedělá. Ale tu a tam potřebuju (nebo mám chuť) sjet nějakej bizár, nebo se dostanu na otřesnou cestu. A v těchto chvílích si v ždycky říkám, jaka by to byla švanda mít celopéro. Ale nic neplánuju, nejezdím žádně závodní traily cíleně atp.. Jsem prostě cykloturista s přesahem chtít se s kolem dostat kamkoli.
Jakou geometrii kola hledat aby mi to krásně šlapalo do kopce a mám hledat i celopéra nebo je to prostě kvůli 7% uplatnění zbytečná zátěž - servis. Snad mi rozumíte, kam s tím mířím.
Klidně mi můžete nějaké modely doporučit.
Mockrát díky, snad se tady to téma stále neopakuje.
V tom případě za me jednoznacne MTB. Kup si kolo podle toho, kde najezdis nejvíc km. Nehledě na to, že full za 30 nebude nic moc.
Tak zajdi do nějakého cykloobchodu kde nabízí testovací kola, celoodpružený si půjč a vyzkoušej. Asi zjistíš že oproti hardtailu stejného zaměření (xc nebo trail/enduro) toho na fullu o moc víc nesjedeš, akorát to sjedeš rychleji a pohodlněji.
Každopádně za 30 000 je nový celoodpružený nesmysl, to je prostě malo na kvalitní kolo. Jestli chceš trochu prasit v terénu, koukni na trailový hardtail Qayron Spyro 1, jestli chceš prasit v terénu trochu míň, koukni na Canyon Grand Canyon AL SL 8.0, to je někde na pomezí XC/Trail, je sice přes limit ale osazenim pecka.
A taky popřemýšlej na čem vlastně jezdíš teď, nové mtb může výrazně změnit tvoje návyky.
Tvuj rozpocet Ti to ulehci ;), 30k a rozumny full = mega štěstí na bazaru ;)...
HT
Hele no ještě jinak...
jako když už si to celopéro pořídím.. neřešte teď cenu.. vadí tomu tlumiči, že by byl prostě zamklý třeba 70% jízdy? Asi ne, ne?
jenže teď mi jde o to, abych zvolil správnej rám..potažmo, pokud chci jezdit rychle do kopce na silnici (plácám teď) , je nějakej full, kterej má takovej rám jako defakto klasický MTB? A jestli je, má cenu to kupovat?
Celopéro je na ježdění v terénu, na asfaltu je to strašný opruz. Jestli chceš jednoho univerzála, tak HT s dobrou vidlicí a teleskopkou. Ta ti pomůže v těch technických sjezdech možná víc, než zadní odpružení.
Jestli plánuješ mít víc kol, tak klidně celopéro na blbnutí v terénu a k tomu třeba gravel.
Nenech si to rozmluvit, žádný "opruz" to není. Přesně takový univerzál mám, na silnici jsem s tím možná o chlup pomalejší než na HT, určitě o hodně pomalejší než na silničce, a co, jezdím výlety a ne závody. Resp., jezdím na tom i závody - orienťáky, ale to jen na okraj... Oproti předešlému HT nepozoruju ani zpomalení, ani že bych se víc nadřel, ale podstatně více pohodlí na rozbitých cestách ano. A to mi tu ten full skončil jako nouzovka jen náhodou, chtěl jsem stavět karbonové HT, ale nakonec už třetí sezónu jezdím jen tohle a díly na HT jsem rozprodal.
Hele, vybrat si musíš sám. Podle mně nejvíc záleží jaký terén na ježdění máš kolem baráku. Zkrátka kam se můžeš vydat každý den po práci (škole) aniž bys musel jet někam hodinu autem. Pokud bydlíš v Polabí, pak je ten full asi nesmysl. Ale pokud máš za barákem les a kopce, pak full minimálně za vyzkoušení stojí.
Tady zkušení borci ti radí určitě dobře ale pokud nejsi polykač kilometrů, tak z pohledu nadšeného turisty jako jsem i já .... full je skvělá a zábavná záležitost. Každopádně vyzkoušej, uvidíš sám:)
V tvém případě bych na fulla zapomněl. Na solidního fulla bys potřeboval aspoň dvojnásobek a stejně to nebude tak rychlé, nenáročné a jezdivé, jako HT za poloviční cenu. Máš-li v planu jezdit to, co popisuješ, tak bude pěkné HT za 30k rozhodně rozumnější volba.
A nebyl by pro tebe rozumnější spíš kvalitní gravelbike? S ohledem na plánovaný nájezd se 70 % zamčení pružení a ten zbytek v nenáročném terénu...
hele na fulla, který by byl obstojný bys potřeboval více peněz, takhle můžeš koupit slušné HT, případně vybrat dobrý rám, hodit tam pevnou karbonovou vidlici, gumy tak 2.3 a myslím, že na tvoje ježdění naprosto ideální (y)
Je to tak, jak Ti tu většina radí, na fulla to chce aspoň padíka, příště si kupuj kolo na podzim, dávají slušný slevy. Jinak do těšch 30ti, si najdi nějaký HTčko co nejvíc slušně osazený. To znamená nevybírej mezi značkama Specialized, Scott, atd. Ale spíš Kellys, Canyon atd. Neboj se taky objednat z netu, pride Ti to sice v krabici, ale neni to nic slozityho. Já sem si takhle objednal pěknýho Kellyšáka, asi o 13 míň než ofic.
Canyon GRAND CANYON.
Jestli tady furt hledáš záchytná stébla, aby sis mohl odůvodnit celopéro, tak si vlákno nazval špatně, :-). Můžeš to vlákno založit znovu, třeba 10 důvodu proč celopéro, a máš do dvou dnů jasno, že ho musíš mít.
Na Tvůj popis jízdy je však celopéro kravina.
Hele i s poloperem ujedes velke rozbite trasy....
Cele pero.je na pikosoctverec
Kupuj HT. Pokud fakt nebudes jezdit "rychleby"
Lidí moc díky za plodnou diskusi.. jsem čím dál víc přesvědčen o HT.. jen bych trošku upřesnil, že jezdím 70% silnice.. napsal jsem to špatně...
Spíš si na mapě řeknu, hele dneska pojedu tam, nějaký nesmyslný spot, který se mi líbí - tam jsem ještě nebyl .. a cesta jak se tam dostat je většinou silnice cyklo a polnacka... Ve finishi sice možná občas jsem v totální kunde, třeba posledně jak jsem na virske přehradě tahal kolo na nějakou šílenou zříceninu, kam šlo stěží již pěšky... Tam ale začne ta zábava. Ale dostat se k ní je právě těch 70% silnic. Takhle jsem to myslel. Dojedu si k cíli prostě po svejch.
Naprosto ní přijdou směšní všichni ti sjezdaři co u nás v Brně nejsou schopní vyjet do Soběšic a čekají na Lesné na autobus , aby tam oblečení jak motorkáři nacpali mezi ty důchodce toho svého mazla :) ... Ale je fakt že si to se mnou nikdo nedovolí, páč je vždycky sjedu za to,že když to jsou schopni sjet a mlet o tom jak to je zuzo ten 10 minutovej padák dolů , kterýmu předchází čekat hodinu na autobus, ikdyz by tam za 2o minut intenzivního šlapání dávno byli, měli by to zvládnout i vyjet a nebrečet jak malý holky :)) no hate, just saying a kidding
Mám XC Fulla a řekl bych, že jezdím podobný terén jako ty. Každopádně bych neměnil :) Na silnici nemyslím, že bych byl nějak výrazně pomalejší než na HT a v terénu, i na té polňačce se to dost hodí. Rozpočet jsem měl sice trošku jinde, ale myslím, že na bazaru nějaký slušný kousek můžeš vyhmátnout.
Co se týče ničení ložisek, prorážení tlumiče apod... nejsem na to odborník, ale myslím, že to se může stát když pojedeš nějakou šílenost, budeš vážit metrák a zapomeneš odemknout... stejně XC full ani na silnici nějak moc nepropružuje
Byl jsem na tom podobně. Jezdil jsem na hardtailu polňačky a asfaltky. Před rokem jsem si koupil ojetého trailového fulla za 32 tis Kč. Nevěděl jsem co od toho čekat, neměl jsem ani poněti do je to "drop", "skalka", a jiné... Strašně mě to chytlo, začal jsem víc vybírat a plánovat trasy (bez nudných úseků), začal jsem dojíždět ke trailům, trávit víkendy v trailcentrech, našel jsem si pár nových kamarádů se stejným postižením a dnes jezdím na karbonovým all-mountainu, který je dražší než moje auto.
Já ti doporučuju koupit bazarové trailové kolo (zdvihy 130 mm) za těch 30 tis. Kč. Důležité je, aby sis nevybral vrak. Chvíli ho pojezdi a uvidíš. Když ti to nesedne, kolo téhle cenové relace zase prodáš s poměrně malou ztrátou (ne-li bez ztráty).