53/39 vs. 50/34
Mam taku otazku, ako sa da naucit jazdit efektivne zo sedadla, iba tak, ze budem jazdit zo sedadla?
A druha otazka, ako je mozne, ze Contador jazdi velku cast zo sedadla, ked podla odbornikov to nie je tak efektivne ako jazda v sedadle?
Protože odborníci na to nemaj mentálně.
a mentalisti, zase na to nemaj odborně…
Proč jezdí Contador tolik ze sedla, ví jen sám Alberto Contador. Doufám, že si nemyslíš, že to tady ví někdo lépe a bude za něj mluvit. Takže ho můžeš zkusit kontaktovat, má vlastní internetové stránky. Ovšem, očekávej, že bude mlžit, podobně jako to dělal třeba Lance Armstrong.
taky si myslím, že zde to vědí všichni líp, než on sám…a nejlíp to tu vědí ti, co viděli kolo akorát z rychlíku…avotomtoje.
chtěl bych se to naučit, kadenčně ze sedla. na MTB se snažím ze sedla minimálně, kromě XC.
Koukni, jak jezdil Pantani. Pokud se chytíš dole za oblouky, tak se tělo prakticky nehýbe a nutí tě to točit vysokou frekvencí. Je to ale nářez pro záda i nohy, než si na to zvykneš. Pak to ale nemá chybku.
ale Pantani na to měl speciální custom geometrie kola. Navíc já to chci na závody na bajka.
v cem byla specialni?
Přesně nevím, byla tomu věnována část jednoho dokumentu co jsem viděl. Komentovali tam rámy Bianchi na kterých jezdil a říkali, že mu je dělali na míru, právě pro jeho specifický styl jízdy do kopce.
Vyssi hlava a naznaky slopingu.
54/44 OMG :-)
priznam se, ze jsem to v tom ramu nevidel O:-).
jinac predni galdu tomu lepil dobry slompak :-))
Já jízdu ze sedla nechápu vůbec, a nezáleží na tom jestli jedu kadenčně nebo lámu těžké převody (oboje tedy hodně do čtverce). Časem jsem pochopil, že jít na víc než minutu ze sedla je pro mne smrt na zbytek vyjížďky a nestojí to za to. Asi někde dělám chybu :(
Tak to děláš opravdu někde chybu :-)
IMHO specialne na techniku slapani ze sedla hodne pomuze jezdeni na festce.
…nebo spinning :-))
Co je festce?
na festce: na kole s jedním pevným převodem, používá se hlavně na dráze nebo na zimní najíždění na rovině
Rekord v jízdě ze sedla mám kolem 30km a tedy něco kolem hodiny. To je tak, když člověk, který se na prdeli hodně potí, nenamaže vložku v kalhotách během tropického dne a pak si zpocený na delší dobu sedne na nějakou nevětranou lavičku. Ještě pár dní jsem si nemohl sednout na zadek a sedlo bylo krásně vyžrané do půlek od soli :-) Bylo to během výjezdu na Lysou Horu v cca 35°C horku a den předtím jsem ještě mocně chlempal pivisko a tak jsem se potil ještě o poznání více.
Já necelých 100 km :-)
Při cestě do Ostravy jsem před Prahou zmoknul a v Olomouci už jsem mě tak parádní beďár, že jsem byl před zásadní otázkou - jít potupně na vlak nebo do Ostravy poslední stovku dát vstoje :-)
kdyz jdes ze sedla, je lepsi si tam nalozit o 1–2 pastorky tezsi kvalt. kdyz sednes, tak to zas vratit zpet.
jinaks to pochopil spatne. mels to pochopit, jakoze je treba se to naucit a ne, ze to nestoji za to ;-).
Pochopil jsem to dobře, a budu s tím muset něco dělat. Akorát se ze sedla strašně rychle zruším :(, a nevím proč. S tím kvaltem to samozřejmě znám a dělám.
Kontroluj, že ze sedla najednou výrazně nezrychlíš. Snaž se držet stejnou rychlost, jinak se logicky hned zrušíš.
I při stejné rychlosti skoro každý jde o pár tepů nahoru oproti jízdě v sedle i když ze sedla jezdit umí. Ale nemělo by to být o moc (maximálně tak 5–10 tepů).
Ze začátku to můžeš zkoušet tak, že si naopak ze sedla hlídáš stejné tepy, i když tak pojedeš třeba o něco pomaleji.
Kdybych si počítal tepy, tak zapomenu šlapat.
Důvodem jízdy ze sedla u mně je hlavně zapojení jiných svalů a celkové protažení těla.
na silnicce jsem si zvykl hodne sledovat co delam,
jak slapu, jak radim, jestli jsem uvolnenej, a to v kazdym okamziku(nezavodim)
podle myho je cely slapani o tom, neprat se s kolem,
znat svy a nechat kolo jet,
zni to jako kravina, ale celkem si za tim stojim:)
pokud je v nesouladu tvoje telo a kolo, pak te to stoji mnoho sil navic, ktery zase potrebujes k dobrymu pocitu z jizdy,
proste kolo nebrzdit, nechat ho jet:)
a hlavne jet hlavou:)
100% souhlas. A kolo s volnobezkou ti ledascos odpusti, ale festka ti hned nakope.
Pantani spurtoval celý kopec … :-)))
Mi to vždycky připadalo, že ho vytančil :-)
Hezké bylo vidět tanec Pantaniho, versus hrubá síla Jana Ulricha :-)
neviem preco jazdi zo sedla aleberto „el steak“ conatdor ale ja kvoli tomu ze odlahcim prdel. ale uznavam ze on na to ma asi iny dovod, predsaj len ta jeho musi niest tak o 35kg menej.
Je rozdiel ist zo sedla pri kadenci 40 otacok za minutu pri rychlosti 8 km za hod. a ine je ist zo sedla 80 otacok za minutu 24 km za hod.. Ja sa chcem len opytat ci len Contador je nejaky iny alebo je to nejake efektivne, resp. ked budem trenovat zo sedla a budem tak aj jazdit ci budem lepsi?
budes lepsi :)