centrovani
Po zime jsem mel 130kg, asi uplne nepotrebuju vic snidat, aby se neco takovyho stalo :D Nicmene je fakt, že osa to asi spíš jenom stáhne, takze by na to nemela mit velky vliv asi
To by tam musel být buď šílený vakl nebo jsi moc snídal a ohnul jsi i tělo náboje nebo jeho příruby.
Může se mi projevovat ohnutá zadní osa (FH-M615) i jako osmice na kole? Všiml jsem si, že mi zadní kolo trochu hází, nicméně nechtěl bych si hrát s centrováním, kdyby byl problém v ose. Nějaký nápad jak to zjistit? (Když se točí kolo, tak se mi trochu vrtí kazeta )
Přečti si ten návod.Opravdu na tom nic není :o)
Ten klič by měl být v poho.Ale ten klič koupíš v každé cykloprodejně.Jde jen o to,aby ti pasoval na tvé niple.Ale tenhle force je na více průměrů,takže pasovat bude.Tak ať se daří :o)
snad to nepodělám ještě výce :D ale to házení do strany je při bližším pohledu zřetelné hned, tk snad to zlepším natolik aby se dalo jezdit bez servisu
http://www.kupkolo.cz/…4-3-9_z5683/?…
tento je ok ?
Chce to jen trpělivost a zkoušet a zkoušet.Já jsem se to učil podle návodu na ivelo.cz
http://www.ivelo.cz/…trovani-kol/
Nemáš co zkazit.Když ti to nepůjde,nebo na to nebudeš mít nervy,tak to prostě odneseš do servisu a hotovo :o)
Dotáhni, popřípadě povol centrklíčem a máš hotovo. Dokud jsem neměl centrovačku, tak jsem honil ráfek mezi špalíkama :-)
mám dotaz ohledně centrování s použitím centrklíče
po malé havárce mám vzadu malou osmičku (do strany), mám šanci to docentrovat pouze centrklíčem, jestli se to sním dá řešit (nikdy dřív jsem ho nepoužil), nebo radši dát do servisu ? :/
a když tak vždy 1/4 otáčky ?
No tos to chlapče prostě bouchnul. A to se řeší novým ráfkem. Bohužel silnice mají jiná pravidla. Jak vymážneš ostře kanál tak zaručeně centruješ anebo měníš ráfek. Sice na rovnání ráfku nějaký bazmek existuje ale nemám. Na novým kole jsem měl výplet taky jak bláto. Celý obě kola jsem musel dotáhnot. Centuji pomocí špalku a ne na mm. ale taky na ty desetiny. Chce si to jen pohrát. Je pravda že co se centrování týče tak se chce nechat obouchat na nějaký plečce. Moje první kolo jsem vyplétal dva dny a centroval asi tak týden. Ale žádný učený z nebe nespadl.
Kdyz se to tady tema probira, u nas ve meste predelavaj silnicic a ja sem na matinym polosilničním kole najel na obfrezovanej kanal, skoro sem ho teda preskocil, vedle jelo auto, tak ze sem nemohl objet a na zabrzdeni nebyl cas, ale doslo k tomu ze se ten rafek v miste narazu zplostil, je tam asi 5-10 cm trochu narovananej smerem dovnitr,tak ze neni kulatej, vzdycky to s kolem hodi kdyz se to z toho mista odvali, nevite co s tim ??? asi servis co
to vazne na netu neni nejakej popis????
Kdysi platila norma, která uváděla stranovou toleranci do 1/2 mm a výškovou do 1 mm. Jinak pokud máš hodinky / strojaři vědí / dá se ráfek bez problémů centrovat do desetiny.
Ten rafek uz muze byt dost pokrivenej. Pozna se to prave tim ze aby byl vycentrovanej je vyplet velmi nerovnomerne napnutej.
na www.cykloelen.cz/cl3.html se docetl nasledujici: Podle ČSN nesmí být ráfek uchýlen do stran od osy souměrnosti o více než 1 mm. Radiální házení nemá přesáhnout 2 mm
Ta norma bude asi jedna z techhle http://seznam.normy.biz/trida.php?page=7&trida=30&id=30
Najdi si někoho kdo to umí, a? tě to nauči, na popsání je to moc dlouhé, dej to raději do servisu a bu? u toho a sonduj.
nebyl by k mani odkaz s navodem na centrovani (a pokud mozno i s obrazkama)podle tech vasich popisu to moc dohromady nedam :/ kdysi jsem to zkousel, ale vim ze jsem mel nejakyho "pomocnika"
Souhlasim že je max o.5mm max. Osobně dokonce občas centruju i když se mi už nevejde do zadní stavby ... jóó kotouče
to ja vim. Ale mluvim o tom, že to kolo by mohlo vyjet trochu vyladěný, když už za něj vysolíš 15-40tis. kč. Viz muj případ co jsem popslal, že si z prvního výjezdu neseš kolo pod paží. Každej sebou centrklíč nevozí.
Prodejci tam mají kola se strojním výpletem, který je udělaný bez toho dorovnání a dotažení. zažil jsem i na biku za 40tisKč Snad jen špičkové biky, které se prodávají po kusech jsou udělané OK.
to bude ono. S tím pošlapáním jsem to přehnal. Nicméně je to provedený tak že po 500km se to ani nehlo. A když zkusím výplety u nových kol co se prodávají ve kšeftech, tak se to nedá srovnat. Podle mě to prodejci dost zanedbávají a čekají nato kdo příde s rozhozeným výpletem.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41