Jsem zacatecnik a mam nove kolo a prijde mi ze ma neprilis dobre vycentrovana kola. Jak moc muze vycentrovane kolo stranove "hazet" a od jake vychylky je nutne kolo nechat precentrovat. Pripadne poraddte kam dat kolo kvalitne precentrovat.
Tak to asi nelze obecně říct. možná 1-2 mm, ale i to je dost. Jinak vycentrovat kolo je spíš věc zkušenností. Nezáleží jen na vycentrování do boku, ale i na výšku. Ale musí výt i samotný střed přesně v ose s ráfkem. Pokud máš kotoučovky, je spíš než dokonalý vycentrování důležité, aby byly všechny dráty stejně napnuté.
To byl i můj případ, když jsem jel na garanšku s bikem, tak mi docentroval kola, ale zase jsem měl každej drát jinak naplej, tak jsem to musel stejně předělat. Skuz to docentrovat, ale vždy otoč tak o půl otáčky a pak to zkus roztočit a uvidíš, jestli se to zlepší. Vždy dotáhni ten drát, kterej míří k tý straně, která ti uzkakuje dovnitř. Je možný i o půl otáčky povolit ti protější 2 dráty. Ale a? jsou oba alespoň trochu stejně napnutý. Ale nevím, jestli to lze vůbec popsat. Prostě si stím pohrát.
No pokud na tom kole ještě nejel a je tam milimetr
osma tak bych šel šupito presto zpět do kšeftu a? to přitáhnou. Vloni jsem takto vyrazil s jedním a na 25km se mu nevešlo zadní kolo do vidlice. Ten prodavač to měl zkontrolovat hned při prodeji.
Jo, já zase zažil, že na novém kole daly pláště obráceně, i když tam byla šipka. Nějak asi neřešili vzorek. A ještě lepší bylo, že přední pláš? byl OK a zadek ne. Zajímavé metody... A je fakt, že dráty taky nebývají zrovna od výroby moc dotažené. Na Remerxech jsem necentroval i přes 10000km. A to jsem měl výplet 2mm bez úpravy za asi 140Kč.
jo eště sem slyšel o nějakým zlomení ráfku či výpletu? teďka nevim, ale princip byl v tom že se novej ráfek vypletl vycentroval, pak se to celý pošlapalo, promačkalo aby si to sedlo a znovu docentrovalo. Výsledek supr. Mam to na zadnim kole a tužší a stabylnější výplet sem eště neměl.
Sám si dycky udělám jenom hrubej výplet a doladění nechám na odborníkovy. Je to výrazně rychlejší.( zn. obě ruky levý)
Pošlapat kolo. to snad ne!! Dělá se to tak, aspoň ve slušnejch servisech, že když doděláš výplet, tak všechny dráty, který se navzájem kříží zmáčkneš proti sobě. Ono se to tročku rozhodí, pak se to znova vycentruje a je to. Výplet se po první jízdě ještě rozcentruje (ale už ne tolik - tím pomačkáním vlastně simuluješ jízdu), všechno si sedá... Pak se to doladí a frekvence nutnosti kola centrovat závisí už jen na stylu jízky a kvalitě ráfků/výpletů...
to bude ono. S tím pošlapáním jsem to přehnal.
Nicméně je to provedený tak že po 500km se to ani nehlo. A když zkusím výplety u nových kol co se prodávají ve kšeftech, tak se to nedá srovnat. Podle mě to prodejci dost zanedbávají a čekají nato kdo příde s rozhozeným výpletem.
Prodejci tam mají kola se strojním výpletem, který je udělaný bez toho dorovnání a dotažení.
zažil jsem i na biku za 40tisKč
Snad jen špičkové biky, které se prodávají po kusech jsou udělané OK.
to ja vim. Ale mluvim o tom, že to kolo by mohlo vyjet trochu vyladěný, když už za něj vysolíš 15-40tis. kč. Viz muj případ co jsem popslal, že si z prvního výjezdu neseš kolo pod paží. Každej sebou centrklíč nevozí.
Max. 0,5mm i to bych rekl ze je ne uplne optimalni. Ale pokud mas nove kolo, zvykne sednout vyplet, a je potreba ho jit znovu zacentrovat. Od toho jsou i garancky.
nebyl by k mani odkaz s navodem na centrovani (a pokud mozno i s obrazkama)podle tech vasich popisu to moc dohromady nedam :/ kdysi jsem to zkousel, ale vim ze jsem mel nejakyho "pomocnika"
Kdyz se to tady tema probira, u nas ve meste predelavaj silnicic a ja sem na matinym polosilničním kole najel na obfrezovanej kanal, skoro sem ho teda preskocil, vedle jelo auto, tak ze sem nemohl objet a na zabrzdeni nebyl cas, ale doslo k tomu ze se ten rafek v miste narazu zplostil, je tam asi 5-10 cm trochu narovananej smerem dovnitr,tak ze neni kulatej, vzdycky to s kolem hodi kdyz se to z toho mista odvali, nevite co s tim ??? asi servis co
mám dotaz ohledně centrování s použitím centrklíče
po malé havárce mám vzadu malou osmičku (do strany), mám šanci to docentrovat pouze centrklíčem, jestli se to sním dá řešit (nikdy dřív jsem ho nepoužil), nebo radši dát do servisu ? :/
Může se mi projevovat ohnutá zadní osa (FH-M615) i jako osmice na kole? Všiml jsem si, že mi zadní kolo trochu hází, nicméně nechtěl bych si hrát s centrováním, kdyby byl problém v ose. Nějaký nápad jak to zjistit? (Když se točí kolo, tak se mi trochu vrtí kazeta )
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
novy kolo? taq jim ho odvez do kramu na garancku. meli by to vycentrovat sami a zadara.
Tak to asi nelze obecně říct. možná 1-2 mm, ale i to je dost. Jinak vycentrovat kolo je spíš věc zkušenností. Nezáleží jen na vycentrování do boku, ale i na výšku. Ale musí výt i samotný střed přesně v ose s ráfkem. Pokud máš kotoučovky, je spíš než dokonalý vycentrování důležité, aby byly všechny dráty stejně napnuté. To byl i můj případ, když jsem jel na garanšku s bikem, tak mi docentroval kola, ale zase jsem měl každej drát jinak naplej, tak jsem to musel stejně předělat. Skuz to docentrovat, ale vždy otoč tak o půl otáčky a pak to zkus roztočit a uvidíš, jestli se to zlepší. Vždy dotáhni ten drát, kterej míří k tý straně, která ti uzkakuje dovnitř. Je možný i o půl otáčky povolit ti protější 2 dráty. Ale a? jsou oba alespoň trochu stejně napnutý. Ale nevím, jestli to lze vůbec popsat. Prostě si stím pohrát.
No pokud na tom kole ještě nejel a je tam milimetr osma tak bych šel šupito presto zpět do kšeftu a? to přitáhnou. Vloni jsem takto vyrazil s jedním a na 25km se mu nevešlo zadní kolo do vidlice. Ten prodavač to měl zkontrolovat hned při prodeji.
Jo, já zase zažil, že na novém kole daly pláště obráceně, i když tam byla šipka. Nějak asi neřešili vzorek. A ještě lepší bylo, že přední pláš? byl OK a zadek ne. Zajímavé metody... A je fakt, že dráty taky nebývají zrovna od výroby moc dotažené. Na Remerxech jsem necentroval i přes 10000km. A to jsem měl výplet 2mm bez úpravy za asi 140Kč.
jo eště sem slyšel o nějakým zlomení ráfku či výpletu? teďka nevim, ale princip byl v tom že se novej ráfek vypletl vycentroval, pak se to celý pošlapalo, promačkalo aby si to sedlo a znovu docentrovalo. Výsledek supr. Mam to na zadnim kole a tužší a stabylnější výplet sem eště neměl. Sám si dycky udělám jenom hrubej výplet a doladění nechám na odborníkovy. Je to výrazně rychlejší.( zn. obě ruky levý)
Pošlapat kolo. to snad ne!! Dělá se to tak, aspoň ve slušnejch servisech, že když doděláš výplet, tak všechny dráty, který se navzájem kříží zmáčkneš proti sobě. Ono se to tročku rozhodí, pak se to znova vycentruje a je to. Výplet se po první jízdě ještě rozcentruje (ale už ne tolik - tím pomačkáním vlastně simuluješ jízdu), všechno si sedá... Pak se to doladí a frekvence nutnosti kola centrovat závisí už jen na stylu jízky a kvalitě ráfků/výpletů...
to bude ono. S tím pošlapáním jsem to přehnal. Nicméně je to provedený tak že po 500km se to ani nehlo. A když zkusím výplety u nových kol co se prodávají ve kšeftech, tak se to nedá srovnat. Podle mě to prodejci dost zanedbávají a čekají nato kdo příde s rozhozeným výpletem.
Prodejci tam mají kola se strojním výpletem, který je udělaný bez toho dorovnání a dotažení. zažil jsem i na biku za 40tisKč Snad jen špičkové biky, které se prodávají po kusech jsou udělané OK.
to ja vim. Ale mluvim o tom, že to kolo by mohlo vyjet trochu vyladěný, když už za něj vysolíš 15-40tis. kč. Viz muj případ co jsem popslal, že si z prvního výjezdu neseš kolo pod paží. Každej sebou centrklíč nevozí.
Max. 0,5mm i to bych rekl ze je ne uplne optimalni. Ale pokud mas nove kolo, zvykne sednout vyplet, a je potreba ho jit znovu zacentrovat. Od toho jsou i garancky.
nebyl by k mani odkaz s navodem na centrovani (a pokud mozno i s obrazkama)podle tech vasich popisu to moc dohromady nedam :/ kdysi jsem to zkousel, ale vim ze jsem mel nejakyho "pomocnika"
Kdyz se to tady tema probira, u nas ve meste predelavaj silnicic a ja sem na matinym polosilničním kole najel na obfrezovanej kanal, skoro sem ho teda preskocil, vedle jelo auto, tak ze sem nemohl objet a na zabrzdeni nebyl cas, ale doslo k tomu ze se ten rafek v miste narazu zplostil, je tam asi 5-10 cm trochu narovananej smerem dovnitr,tak ze neni kulatej, vzdycky to s kolem hodi kdyz se to z toho mista odvali, nevite co s tim ??? asi servis co
mám dotaz ohledně centrování s použitím centrklíče
po malé havárce mám vzadu malou osmičku (do strany), mám šanci to docentrovat pouze centrklíčem, jestli se to sním dá řešit (nikdy dřív jsem ho nepoužil), nebo radši dát do servisu ? :/
a když tak vždy 1/4 otáčky ?
Může se mi projevovat ohnutá zadní osa (FH-M615) i jako osmice na kole? Všiml jsem si, že mi zadní kolo trochu hází, nicméně nechtěl bych si hrát s centrováním, kdyby byl problém v ose. Nějaký nápad jak to zjistit? (Když se točí kolo, tak se mi trochu vrtí kazeta )