Clik valve (ventilek)
Mám taky na čtyřech kolech a zatím velká spokojenost. Funguje tam i zpětná kompatibilita, takže clik valve nafoukneš i se starou hlavou, ale nasazení nebo sundání nemusí jít vždy lehce (osobní zkušenost Topeak dílenská pumpa a Lezyne kapesní). Takže když budeš potřebovat dofouknout v terénu a zapomeneš si pumpičku, měl by Ti být schopen pomoci kdokoliv. Redukce stojí pár peněz a s tou samozřejmě clik spolupracuje ideálně. Upouštění vzduchu vyžaduje cvičené prsty, nebo nějaký nástroj, kterým na trn na špičce ventilku zatlačíš. Bohužel, se starými měřáky tlak nezměříš.
Tzn. pro nafouknutí lze použít i stará pumpa (byť ne 100% ideálně, ale v nouzi s tím lze počítat), ale pro změření tlaku (při které se logicky musí dostat část vzduchu ven) je potřeba redukce nebo nová hlava, jo?
Přesně tak.
jsem to koupil i s tou hlavou a ta teda moc netesni dost to uchazi, za mne to sou ventilky pro ty co maji levy ruce ????
Jak těsní hlava netuším. Mám (zatím) redukce.
no mám tu redukci, nakliknu ji na ventilek a netěsní to :)
https://www.kupkolo.cz/adapter-sks-clik-tec-pro-schwalbe-clik-valve_z135589/#ui-state=dialog
Může to bejt nějak vadný, buď ventilek (ale že by oba) nebo klidně ta redukce. Ideálně vyzkoušet nějakou jinou, tohle by dělat určitě nemělo.
+1
Ja mam redukce ze sady, ale myslim, ze je to stejna redukce jen v jiné barvě. A vše cajk.
https://www.tsbohemia.cz/schwalbe-ventilek-sv-scv-conversion-sada_d542657
Hlavy jsem přehodil na Joe Blow Mountain a neuchází nic. Podle mě úplně levej nejsu, ale to *****í se s prestou mi fakt nechybí ;)
Úplně vážně čemu přesně říkáš *****í se s prestou? Povolení pojistky nebo něco jiného?
Povolení, často zmáčknutí, aby se to odlepilo (kdy už jde často tmel skrz), nasazení hlavy Joe Blow Mountail hlavy (možná není z nejpraktičtějších), kdy než to tam člověk usadí a zajistí pákou (občas se i blbě oběma rukama blbě manipuluje mezi drátama), tak to chce dost cviku a zas to mezitím fučí... Fakt se mi po tom nestýská a v kombinaci s bezdušma je to topka ;)
takže máš nahovno pumpu ale chyba je ve ventilku, achjo
Pumpa je super (čitelnost a přesnost manometru manometru), origo hlava trochu na*****. Sorry, ale mě prostě ten galuskáč nevyhovuje, AV mi přjde jako zbytečný hovado. Tohle nacvknou i děcka, nebo si kolo může fouknout manželka, což si předtím nedovedu představit... Nejsem dealer Schwalbe, ať si používá kdo chce co che, já jsem spokojenej a spousta lidí zjevně taky!
Tak tomu rozumím, že když ta hlava nejde dobře nasadit a pořádně netěsní, tak ten zážitek je pak s click valve daleko lepší. Nemáš strach, že se tmelem zanese i click valve? Tam mně právě přijde ta blbuvzdornost presty dokonalá. Utáhneš a máš jistotu. Když je zalepená, tak mám u sebe pořád náhradní vnitřek a klíč a jen vyměním - operace na 5 min.
Tak právě tam vůbec k nějakýmu velkýmu průtoku, kdy se prohulí tmel ven nedojde. Leda když to člověk odpouští (což většinou nedělám), nebo když to fakt křivě nasazuješ a povede se ti drbnout do toho trnu. Když jsem třeba doplňoval tmel, tak jsem povyšrouboval tu SCV vložku aby to pomalu uteklo kolem a tmel nestříkal skrz (což jde samo i s prestou).
S clik valve je to to sámé, můžeš vozit náhradní prestu vnitřek, nebo clic valve vnitřek. Je to úplně stejný případ...
přesně tak je to jen nástavec/vložka na to stejné tělo
a jak jeto s tou cepickou u clik? jeto nutny, nebo se nic nestane pokud ji tam nedas
Letos to testuji na enduru v bordelu (rozumej, jsem linej se s cepickou zabyvat) a zatim konstatuji, ze se nic nestane...
dobra zprava :) presne z toho duvodu ji nevozim
:) Já sem tam hned viděl ty hromady drahých click valve versus presta vnitřky za pár korun. Ten vyhodíš a nic neřešíš, vyhazovat click valve bych se asi kroutil. Každopádně to zanášení mně zajímá nejvíc, pořád mně přijde, že se tam může něco dostat a ten mechanismus může být náchylnější než presta řešení. Tak doufám, že poreferujete i případnou negativní zkušenost.
tohle je fakt asi už na každým. Teď jsem kupoval dva ventiky ~135kč.... i kdybych počítal do provozu biku jen pláště a destičky... ale jasně, halíře dělaj talíře.
Já normálně na ventilcích vozím čepičky, takže pokud se udrží, nevidím problém.
Kdo má strach, tak jezdí s čepičkou ;)
Tož, to já si připlatim!
To by mě taky zajímalo, chápu že ten click valve bude lepší, časem na něj určitě přejdu ale že by presta byl nějak zásadní problém?
Zas na druhou stranu musím uznat, že moji rodiče mají presta ventilky všude zohýbané až běda, moc nechápu jak se jim to vždy povede. A to foukají prakticky výhradně dílenskou pumpou :-)
Aneb jak se sám popřít v jednom příspěvku :)
Pokud má s nějakám produktem velká část uživatel v praxi problém, pak jde o blbě navržený produkt. A je úplně jedno, co si o takových uživatelích všichni myslíte.
Dílenskou pumpou to neuděláš. Mně se to dělo na ručních pumpičkách bez hadičky. Od té doby co mám na všech hadičku, tak nemám problém ani tam.
Tak třeba kapesní Lezyne s hadičkou byla pro změnu loterie jestli tu SV vložku vyšroubuje při oddělávání nebo ne! To mě mohlo dycky ***** ;)
:) Tak musíš to mít pořádně utáhnuté.
To jsem snažil dělávat (klidně dotáhnout ještě před nasazením), ale přišlo mi, že ani to není úplně jistota. Podle mě jsem to nedotahoval zrovna málo. Ze začátku jsem dotahoval klíčem i ty SCV, než jsem zjistil že se to má udělat jen rukou ;)
proc?
Přitom stačí závit a těsnění v pumpičce malinko máznout vazelínou...
Máznu i těsnící kužel ve vložce ventilku a je klid.
jen nesmíš mít pumpu, která se na ventilek šroubuje (většinou malé cestovní pumpy)
Která se šroubuje na jádro ventilku. Na tělo ventilku je to asi cajk.
Teoreticky sice cajk, ten clik nastavec je uzsi, nez telo ventilku, zato je ale tlustsi a delsi, nez klasicke jadro ventilku, takze se nevejde do hlavy pumpy. Tedy pokud vubec nejaka takova pumpa existuje :P
Mám dílenskou pumpu Zefal s digi měřákem, existuje varianta se šroubovací nebo s nasazovací hlavou. Říkal jsem ji, že šroubovací bude jistota (nasazovací má takovej ten automatickej systém, kdy se přepne na ventilek, kterej se právě používá). Mno ale po dvou letech už závit v hlavě nebyl ideál (hlava je z hliníku), tak to při foukání bylo trochu složitější. Ale toto odpadlo přechodem na Clik - mám našroubovanu redukci, cvak, cvak a paráda :)
Edit: co jsem ještě nezkoušel, tak CO2 pumpu (Lezyne). Venku ještě nebyla příležitost (ťuk, ťuk) a jen tak vyplácat bombičku se mně nechce.
Pouze pro doplnění. Upuštění vzduchu není problém. Stáčí sundat originální čepičku, otočit ji a vrchem čepičky zatlačit na ventilek. Jde to velmi dobře.
neříkal bych velmi dobře, ale jde to :) ...