Formula RX
Ahoj, vozim Formuly RX uz niekolko mesiacov na novom xc biku Lapierre pro race 300. Brzdny ucinok je vynikajuci, zvukovy prejav odpudzujuci a zda sa ze moznosti ich nastavenia su znacne obmedzene. Neustale mi pocas jazdu skru dosticky o kotuce. V servise mi povedali, ze lepsie sa to na tychto low end brzdach uz neda nastavit, z coho som dost sklamany:(
Myslite, ze to je naozaj pravda aby by mi tie brzdy mali suchat aj pri priamej jazde po rovine bez akehokolvek namahania ci prepruzenia ramu alebo vidly..? Myslite ze by mohlo pomoct nieco ako vymena kotucov alebo dosticiek, alebo najradsej celych brzd? KTore brzdy by ste odporucali? Chcel by som nejake osvedcene, fakt spickove brzdy, ktore nemaju podobny problem. Dik za rady…
Máš křivy kotouče ;-)
Kotuce by mali byt rovne. Alebo mozu sa skrivit samovolne po dvoch mesiacoch pouzivania? Zatial bike absolvoval len jeden maraton a nejake menej namahavejsie bezne vyjazdy. Este ani raz som nezhadzoval ani koleso, ani bike neopieram na stranu kotucov. A ake kotuce by si teda odporucal? Preco by mi teda v servise neodporucili ich vymenu?
mam paky R1, prasce RX, brzdí to super, ale strasne pískaju neviem si poradit :) strasne to lezie na nervy. pisakju prakticky od zaciatkuz /od zajazdenia tj. dakych 300km/
na druhých kolesách kde mam low end shimano kotuce tam to nepíska, ale brzdny ucinok sa neda zrovnavat, su akesi lenivsie
Kotouč se o trošku ohne snadno a dochází k tomu běžně.
Tak pískání nezpůsobuje brzda samotná, ale destičky a kotouč, pokud se nepletu. A dál samotny prase přece taky nemůže mít vlit na škrtání, když se vůbec nehejbe ;-)
kotouč je kolikrát křivej i když dojde novej.Si roztoč kolo a dívej se meezi destičky a kotouč podle toho snad poznáš jestli je křivej ne???
Napíšeš.Kotouče by mali byt rovné…
tak se podívám a vidím jeslti sou rovné…
160 mm me necinká 203mmm sem tam
Vozim od 5/10 FOrmuly RX na X-Controlu 410 a uz od zacatku mi vydavaji pri brzdeni piskavy zvuk. Ani po cca 2000 km se jejich zvukovy projev nezmenil. Co se tyce skrtani pri jizde, tak v tom jsou naprosto bez problemu. Jen to brzdeni:-( Dostal jsem tip ze by se meli ztisit po vymene kotoucu za Aligatory. Mozna je to reseni. Ja osobne to zatim resit nebudu, sice mi pri brzdeni lehce piskaji, ale na druhou stranu to nijak drasticky neni. Kazdopadne jsem s nimi spokojeny a to min. pro jejich skvely brzdny ucinek;-)
I třeba pasta mezi desky a kotouč může pomoct. Ono těch vlivů je hodně.
Hezky je to vidět u mojich The One. Mám je na dvou kolech, oboje se stejnými kotouči i deskami (originál jednodílné kotouče + origoš sintr desky).
Na jednom kole jsou zcela tiché obě. Na druhém přední zcela tichá a zadní kvílí jako blázen. Kvílí ale většinou jen při prvním lehkém stisku a pak stichne. Zatím jsem neměl potřebu to ani řešit (tedy ani pastu mezi desky a kotouč jsem nezkoušel, dosedací plochy mám ofrézované a vše pečlivě seřízené).
uf, tady má MlokCZ překlep a hned dvakrát.
Samozřejmě, že pasta mezi desky a kotouč nepatří.
dává se mezi desky a pístek.
na kotouč pasta nesmí. Mlok to ví, ale aby to někoho nezmátlo.
A ta pasta je tam dobrá k čemu?
je to měděná pasta a dává se tam, aby to nekvičelo. Někdy to pomůže.
Vymysleli to tuším motorkáři.
asi to utlumí vibrace destiček v brzdě.
Soráč, to je slušný překlep, dělám moc věcí najednou a pořádně nekontroluju co píšu.
Mezi desky a kotouč by proti pískání asi taky pomohla, ale vedlejší další efekt by nebyl příliš žádoucí :-)
na tohle je specialni spray od Wuerthu, pouzivali sme ho na tuningove auta. Odmasti kotouce a nemelo by to pak piskat.
Ale jinak je to zbytecny, staci projet louzi a voda to pekne rozezpiva :D A takovy sutriky.. blaticko..
To škrtání vůbec nesouvisí s tím, že to jsou low end nebo high end brzdy, ale nejvíce s tím, jak jsou konstruované.
A tohle je jediná mírná nevýhoda všech novějších Formulí (i u starších to bylo, ale ne tolik), že mají hodně malou vzdálenost desek od kotoučů.
A tím jsou náchylnější ke škrtání. A je nutné je mít lépe seřízené (včetně přesně ofrézovaných dosedacích ploch, bez toho jsem nemohl The One na jedné vidlici seřídit vůbec) + opravdu rovný kotouč. U některých brzd s výrazně větší mezerou se drobné ohnutí kotouče třeba ještě nemusí ani projevit, u Formulí ano.
Tak tak, R1 sem šteloval snad měsic a vyřešilo to až koupě novejch rovnejch kotoučů.
Tak já se štelováním problém neměl. Jen mi to donutilo vyřešit ofrézování dosedacích ploch u jedné vidlice, u které jsem to jako jediné neměl. Stačilo, že to způsobilo mírnou nerovnoběžnost desek s kotouči a seřídit už to nešlo.
No já měl kotouče křivy jako prase, a čim vic sem je rovnal, tim to bylo horši :-)
Při prvním rovnání kdysi dávno mi to taky moc nešlo. Rovnal už jsem ale hodněkrát a mám rovnák na kotouče, teď už mi to jde dobře.
OK, tak mi pls porad, u ktorych vyrobcov je medzera medzi kotucom a doskou najvacsia, alebo daj nejaky konkretnymy model brzd, ktory si myslis ze je naozaj spicka.
Ja sa obcas rad prejdem aj na asfalte a tam sa ludia otacaju, ze co to ide za hlucny kolos a to mi len skrtaju brzdy:)
Všechny ostatni :-)
Třeba Avidy mají mezeru o hodně větší. O tom to ale není. Právě díky té malé mezeře také Formule tak dobře brzdí. The One jsou třeba nejlepší brzdy, co jsem jezdil. Já problém s tou malou mezerou nemám, jen to vyžaduje mít vše lépe poštelované.
A teď je otázka, zda to je vůbec škrtání z malé mezery, to co popisuješ.
Taky to třeba může být cinkání od rozvibrování kotouče od hrubšího vzorku pláště na asfaltu při určité rychlosti. Tímto trpí většina brzd a ovlivňuje to pouze uchycení kotouče, daný kotouč a vzorek pláště, samotná brzda na to vliv nemá. Tedy má, tady naopak větší mezera bývá horší, při menší dojde dříve ke kontaktu desky s kotoučem a to většinou cinkání naopak sníží.
avid mi právě přijde, že má celkem malou mezeru.
Ale oproti Formule má obrovskou mezeru všechno :-)
Můžeš mít kotouč na střed a vzorný mezery na obou stranách kotouče,ale jak si na to sedneš tak(u celopéra o to víc vzhledem k nižší tuhosti zadní stavby proti HT)se to pohne vzadu k vnitřní desce a v předu k vnější.Alespoň moje zkušenostu u CUBE STEREO a brzdách Formula.Ty mezery jsou fakt malý,takže vzadu při nezatíženým kole drhnu o vnější desku a jak nasednu,tak se to srovná a je to v poho.Předek mě sejří o něco víc,protože jak zatížím kolo tak to začne mňoukat o vnější destičku.Tedy se snažím to nezatížné nastavit tak,aby byl kotouč blíže k protilehlé destičce.Seřídit se to dá ,ale někdy bych do toho už kopnul.
Jinak dobrý:)
Tak na seřízení je to naopak spíš snaší, na nezatíženém kole prostě seřizuješ co nejblíže vnitřní nebo vnější desce (já seřizuju tak, aby se to nezatížené ještě točilo, tedy žádné velké drhnutí o vnější/vnitří desku).
Co mi ale vrtá hlavou, proč vepředu a vzadu se to hne k opačné desce :-)
I mě:)
asi aby to prostě nebyla nuda.
je to jednoduchý :) teda vlastně ani moc ne. Ale bude to nějak takhle – zadní stavba se zatíží, tedy se prohnou horní ramena a ty se začnou tlačit do stran od sebe. A tím jak se tlačí od sebe tak pohnou i třmenem brzdy směrem ven, a tedy se kotouč přiblíží vnitřní desce. U přední vidlice se nohy neprohýbají, ale prohýbá se náboj na osce směrem nahoru a tím se kotouč přiblíží vnější desce. Tak nějak by to mělo být :)
To dává smysl. A co zadní náboj, ten taky přeci bude pracovat jako přední? Je ale možné, že zadní stavba pracuje vždy výrazně více než ten zadní náboj, tak se to v tom ztratí. Taky by to potvrzoval postřeh z praxe, že zadní pevná osa tomu nijak nepomůže (dokonce by to mohla i zhoršit, sníží prohnutí náboje a tím se více projeví prohnutí horních ramen zadní stavby), stejně se mi kotouč přiblíží k vniřní desce i na kole s X-12 osou.
zadní náboj bude určitě pracovat taky, dokonce by měl pracovat víc než přední protože je širší a nese víc váhy. Zadní stavba ale asi pracuje víc, nebo je možné že se zadní náboje dělají kvůli většímu zatížení tužší (proto jsou taky často o dost těžší) a pracují tedy méně. Vypozorované to ale nemám, jsou to jen moje odhady :) u zadní stavby asi není jiné pomoci než posunout třmen tak aby se po nasednutí kotouč vycentroval. Vpředu to řeší pevné osy. V zatáčkách samozřejmě poleví i ony. Všechno se to sice hýbe jen o setinky, ale na 180mm kotouči to udělá už nějakou desetinku a u mikro mezer formulí to pak začíná škrtat. Ne nadarmo se říká že by se kotouče měly štelovat na zatíženém kole.
uf to jsou dohady.
zadní náboj je těžší, protože je větší a je na něm ořech.
To s tou tuhostí je pěkná blbost.
tak to je jasný že když je větší a je tam víc hejblat že bude těžší. Sice nejsem výrobce nábojů, ale když uděláš něco širší a složitější, tak to zároveň musíš i pevnostně upravit aby to něco vydrželo, ne?
dohady v tom nebudu pokračovat.
jj přesně tak a nebo možná úplně jinak :-)
To su celkom zaujimave informacie. Je pravda, ze to je take akoby cinkanie na cimbale. A tiez je pravda ze ked idem napr 40kmh tak to uz takmer nerobi. A je to tak, ze mi to robi hlavne na asfalte, skusim teda nafukat gumy natvrdsie lebo teraz mi to robi pri relativne makkych…
Ale ako vidim, moze sa mi kludne stat, ze kupim nejake drahe brzdy a problem zotrva nadalej…
Co vravite na brzdy Magura Louise alebo Marta?
Kamarad mel na Bergamontovi brzdy Magura SL, makaly bez probolemu, brzdily skvele, jen mu po 3 letech pouzivani odesla prava packa, resp. neudrzela tlak. Nahradni dily se nesehnaly, tak je sundal a koupil Elixiry. Par tydnu na to kolo prodal protoze na E-bayi vydrazil fulla Bergamont, ten ma opet Marty SL a i ty funguji stejne jako na starem kole. Snad jen aby se taky nepodelaly:-)
RX neměň, kola nepřehušťuj, a na asfaltu už nejezdi.
Když na asfaltu jet musíš, tak neposlouchej co se kde šustne, ale kochej se.
MlokCZ> Dnes som do kolies fukol vyse 50 PSI a suchanie/skrtanie/cinkanie sa znizilo o neuveritelnych 80 percent. Dakujem Ti Mloku, netusil som, ze hustota tlaku to moze az tak velmi ovplyvnovat.
Dalsiu zmenu co som spravil je vymena sedlovky, pretoze povodnu som mal vysunutu uz tesne nad limit, co mohlo tiez sposobovat iste pnutie ramu. Teraz je tam dlhsia, cize sa vnutri opiera o ram vacsou plochou.
uf, nejen, že píšeš mě a je to pro mloka, to bych překousl.
Ale ještě k tomu uděláš pravý opak toho co ti radím :-)
beriem Tvoje rady Ruprt – maju svoje opodstatnenie. Ale po hlavnej sezone si velmi rad zajazdim aj po asfalte. Podvecer po praci vybehnut sa prehnat po hradzi mi vzdy padne vhod. Vobec mi nevadi, ze mam XC dezen. Mozno si raz kupim a budem prehadzovat specialne kolesa na asfalt aby bol pokoj.
Koukám, že tam máš RR. Ty mají poměrně hustý vzorek a ne až tak vysoký a zase tak moc velký bordel s brzdou většinou nedělají. To se docela divím.
Kdybys tam měl třeba aspoň ve předu NN, tak by to bylo normální, ten občas s brzdou na asfaltu při určité rychlosti může dělat orchestr slušný.
Dobre ze som nekupil NN, vahal som medz RRalph a NN, s ktorymi som mal perfektne skusenosti na minulom biku, ale chcel som skusit nieco ine… a po case musim zhodnotit ze NN boli lepsie, ale nevadi:)
hope tech X2 řekl bych že větší mezera než avid.
proto už formule nechci, tohle neudělali oc dobře. Ale bohužel i Elixiry proti třeba J7 mají tu vzdálennost mnohme menší.
hon za výkonem a váhou se děje zmenšováním pístku v páce a následně změny poměru k pístku v třmenu a zbytek je hydraulika :)
Já jsem tedy rád, že to brzdí jak to brzdí i za cenu té malé mezery.
čus jasan vyměmn origoš kotuče formuly dej tam dřebas avidy aspon ja mam stim zkušenosti a udělej nebo si nech brzdy protahnout tzv vyndat destičky dat tam kvalitnějši a pistky prostřiknout wd olejem a šroubovakem protahnout
a bude to trošku lepši uvidiš
Bez vyčištění pístků bych je do brzdiče moc nezasouval, prostříknout WD 40 nestačí, to je odfláknuté.