Kadence šlapání
Technika šlapání je nejcizelovanější v dráhové cyklistice. Běžná kadence šlapání tam je kolem 120 ot/min. Výlety k rychlostem 70km/h jsou dosahovány na kadencích kolem 150 ot/min. Technika šlapání musí být těchto kadencích zvládnutá a efektivní.
Kdo chce se svojí technikou šlapání pracovat, měl by použít takový materiál, aby ho nelimitoval, naučit se technicky zvládnout kadenci vyšší a pak poslouchat svůj vnitřní metronom a dát na pocit. Když nastřelím čísla, tak technicky zvládnout 110 ot/min a pak se uvidí jestli to bude 70 ot/min nebo přes 90. V členitém profilu je fajn pro odpočinutí si mít možnost kadence prostřídat. I svalový metabolismus je adaptovatelný: Sáblíková si přenesla ze štrekařského rychlobruslení lámání, výše zmínění dráhaři spojují svalový objem, enormní sílu a kadenci.
Pokud nemáš průměrnou rychlost na rovinkách během několikahodinových výletu 35-45kmh, je toto srovnání úplně mimo a to jak kvůli aerodynamice, tak kvůli nesrovnatelně vyšším výkonům.
Efektivita o které ty mluvíš a která se ve spojení se závodníky řeší, je dosáhnutí nejvyššího možného výkonu za určitou dobu. Efektivita která zajímá běžné cyklisty a hobbíky je nejdelší možný nájezd za určitou míru únavy.
Pro hobbíka na dlouhém sportovním výletě fakt nebude optimální kadence přes 90.
V MTB disciplínách to pak platí o to víc, že jezdec toho má mnohem víc na práci než sedět na zadku a točit nohama.
Pro hobbíka na dlouhém sportovním výletě fakt nebude optimální kadence přes 90.
Jakého hobíka, jak dlouhém výletě, jakou rychlostí, v jakém profilu? Žasnu, kde bereš tu jistotu. Jediné, co by mohlo hrát roli, že nejsem hobík, ale rekreant, takže pro mě tohle dementní omezení 90 rpm není závazné.
Jasne je to individualni, ale prave pro lidi, kteri nemaji moc zkusenosti je takovahle prumerna kadence spis skodliva a uplne zbytecna. S neexistujicim zakladem techniky slapani a mekkou tretrou, pokud vubec, toho moc vymyslet nejde. Spis je dulezitej cil toho cloveka a vubec musi vedet proc a co dela. Kdyz si chce jezdit podle sebe, tak to je stejne fuk a proste nekdo jede vylet nizkou kadenci a nekdo toci jak vzteklej protoze to videl v televizi na draze. :-)))
Jezdit si můžeš jak chceš nikdo tě v ničem neomezuje. Pokud si myslíš, že šlapat 90rpm a jet třeba 25kmh je efektivní, to je tvoje věc.
Každopádně až teď mi došlo, že ty znaky před tvým nickem jsou ten krab :-O
Abych to rozvinuj, rychlou kadenci přes 90 dávám jen v momentech, kdy se chci opravdu rychleji rozjet protože u té vyšší kadence je vyšší akcelerace. Každopádně když normálně jedu po rovince takových těch 26-36kmh, zkrátka nejedu nad 40kmh a ani se nerozjíždím ze zastavení, tak obvykle držím něco mezi 70-80rpm. K 90rpm se dostanu možná když už se blížím k těm 40kmh.
Mimochodem fází "musím rychle šlapat" jsem si už prošel a v podstatě ji měl jednu celou sezónu. Nicméně jsem se na to pak úplně vyprdl a šlapu tak, jak mi to přijde vhodné.
Nevím co je ZP TP ani RPTHD, nemohu tedy tímto směrem debatu rozvíjet dál :)
Na rychlosti, pokud nejsi na trenažeru, opravdu záleží. Stoupající aerodynamický odpor zvyšuje nároky na akceleraci a vyšší kadence akceleraci zlepšuje. Když bych to řekl tak, jak by mě za to každý fyzik zabil, tím že tě vzduch zpomaluje musíš neustále zrychlovat. Jako když máš nádobu ze které vytéká vody a ty potřebuješ udržet hladinu - musíš vodu neustálé dolévat.
Je to mimo jiné i o té setrvačnosti vzhledem k celé sestavě (tj. odpor vzduchu, gravitace, atp.) a kvůli odporu vzduchu (který se s rychlostí nezvyšuje lineárně) se s rychlostí zvyšují i nároky pro udržení té dané rychlost. Rozjeď se třeba na 45kmh, přestaň šlapat, a sleduj jak rychlost klesá. Pod 35 se dostaneš opravdu závratným tempem, pak to delší dobu klesá na 25, a po 25 už pak zpomaluješ velice mírným tempem a k 10kmh se budeš dostávat hodně dlouho.
Abych to řekl tak nějak laicky polopaticky, vyšší rychlosti není těžké udržovat jenom proto, že musíš moc šlapat, ale hlavně proto, že čím rychleji jedeš, tím víc jsi zpomalován.
No jenze to jakou rychlosti se pohybujes zavisi zasadnim zpusobem na okolnich podminkach. Jednou jedu v bezvetri na stejne rovine 35km/h na 250W v kadenci 85 a podruhe jedu 25 protoze mi fouka celni vitr. Chovani svalu to ale neovlivni a porad jedu stejnou kadenci. Stejne tak na biku na stejnem miste jedu 33 a 23, a na fatbiku 18, ale kadence je porad shodna protoze proste drzim danou zatez, jen se zmenily odpory stroju nebo prostredi ne?
Když jedeš proti větru, aerodynamický odpor je o to větší, takže teoreticky při těch 25kmh narážíš na stejný odpor jako při 35kmh v bezvětří.
A ano, taktéž pozoruji to samé, proti větru jedu pomaleji při stejně nebo někdy i vyšší kadenci.
Kdyz jedes na stejnem kole a stejnem miste na stejnem vykonu jednou 25 a jednou 35, tak ty odpory budou asi jine ne? :-))
aerodynamicky odpor je dan tim jakym mnozstvim vzduchu musis projet. Kdyz fouka, projizdis pri rychlosti 25kmh vetsi mnozstvi vzduchu nez v bezvetri pri stejne rychlosti, tedy narazis na stejny odpor jako pri te vyssi rychlosti v bezvetri.
Rychlost je relativni velicina. Ty na tachaci vidis tvoji rychlost vuci zemskemu povrchu. Nevidis vsak mnozstvi vzduchu ktere mines.
Jak muzu mit stejny odpor, kdyz jednou tu vzdalenost ujedu za hodinu a jednou za hodinu a 20 minut pri stejnem usili, ktere vynakladam?
Protoze aerodynamicky odpor ti brani v pohybu skrz vzduch. Cim vic vzduchu projizdis, tim vetsi je aero odpor. Tzn. kdyz fouka, narazis na odpor vzduchu i kdyz stojis na miste.
Ano to jsem chtel slyset. :-)
Jake miliony zrychleni a zpomaleni? Kdes na tohle dosel?
Nenapsal jsem, že automaticky pojedeš rychleji zvýšením kadence, i když teda co si budeme povídat, pokud na stejném převodu zvýšíš kadenci, pojedeš rychleji. Psal jsem, že vyšší rychlost si bude žádat vyšší kadenci a následně jsme docela dlouho řešili proč ta kadence a také potřebný výkon tolik roste s rychlostí. A ty pak v posledním odstavci popisuješ proč pro vyšší výkon je lepší vyšší kadence.
Ačkoliv se studie celkem shodují, že vyšší kadence jsou vhodnější pro vysoké výkony, zrovna tak se celkem obecně shodují, že zbytečně vysoká kadence je neefektivní, protože děláš zbytečně mnoho pohybu aniž bys využíval svůj anaerobní potenciál. Je to jako když bys přenášel cihly - nebudeš běhat sem tam a přenášet to po jedné cihle, nabereš si kolik pohodlně uneseš a jdeš rozumnou rychlostí. Zrovna tak si nenaložíš příliš mnoho cihel, protože se tak akorát strháš.
Důležitější než najít si nějakou kouzelnou kadenci je najít sám pro sebe ideální poměr mezi aerobní a anaerobní námahou.
Hlavní problém v tomto je, že zatímco ze studie vyplývá co tady opakujeme pořád dokola, že při tom vysokém výkonu bude vhodná vyšší kadence, špatné zjednodušení výsledků je nakonec přeloženo jako vyšší kadence = vyšší výkon a tak máme spousty jezdců co při 25kmh v bezvětří šlapou 90rpm, protože závodníci přece taky šlapou rychle, takže to tak musí být zákonitě nejlepší, ne?
No a co jsem hlavně řešil já, to že dáš do pedálů nějaký výkon samo o sobě není vypovídající o rychlosti kola. Je potřeba brát v potaz kde všude tu rychlost a výkon ztrácíš a aerodynamický odpor ve vyšších rychlostech je tím největším faktorem a znovu a opět, s rychlostí (tedy relativně vůči tomu vzduchu) roste více než lineárně a ty ho neustále musíš překonávat nejenom abys zrychlil, ale abys vůbec rychlost udržel. Přirovnání ke zrychlování je zcela vhodné, protože tam také musíš vyvinout rychlosti zdánlivě neadekvátní výkon a jezdci se obvykle rozjíždí s vyšší kadencí, protože míra zrychlení je větší.
Co spatřuješ zásadně špatného na kombinaci faktorů: malý výkon jezdce & bezvětří & rovina & 25 km/hod & 90 rpm?
No hlavně to, že jezdec s malým výkonem ti nepojede 25kmh cestou do práce a pak taky to, že 90RPM je už celkem hodně. Pak ještě do toho když má zadní 300lm zadní blikačku a přední světlo 1200lm na strobo.
Jinak teda nehodnotím to, že někdo jede větší kadenci, taky občas jen tak z šoufky jedu třeba 15km okruh na nějaké směšné kadenci a snažím se držet techniku šlapání. Hodnotím spíš to, o čem slýchávám jezdce mluvit během výletů.
Tak neposlouchej jezdce na kolech, ale cyklisty. Ti drží hubu a šlapou.
Aj. Sakra, to jsem jezdec na kole.
pobavilo,díky :DDD
No hele treba ja s mym ubohym najezdem 3-4k za rok bez jakehokoliv systemu udrzim na xc ht po asfaltovy rovine 25km/h uplne bezproblemu vic nez hodinu v kuse. Na am/en fullu bych rekl ze taky, ale tam nemam tachec tak nevim.
Pane kolego, ale tady se mluví o hobících - cyklisté, co kolo berou jako sport. Ne lidé, kteří jezdí na kole na výlety :-) ...
Já kolo beru jako sport a jezdím na výlety :3
OK, možná na to mám špatný náhled já - mně se tyhle dvě věci vylučují. Pokud se na něco dívám jako na sport = trénuješ a případně do toho chodíš na závody (výlet není efektivní forma tréninku).
Já jel Komárku na 34×29, jinak souhlas :-)
A pak tu jsou takovi, kteri toci v tom kopci 70 a vyhrajou ;-)
Ale z toho jejich vyletovani je bedna, takze to asi nedelaji spatne :-) A prumer 29 nebo 34km/h IMHO o parnik je.
Ano, jsou to dva různé pohledy na sport. Někdo jezdí, aby měl formu, někdo si zase drží formu, aby mohl jezdit.
Jsou to různé typy sportovního vyžití a teď slovem sport nemyslím soutěž, ale fyzické vyžití nějakou disciplínou. Pro mě je kolo v první řadě o zážitku a v druhé řadě o fyzickém vyžití.
Tzn. když mám jen nějakou chvilku čas, dělám si třeba jen hodinové kolečko po okolí, prostě dám si těch 15 nebo 30km podle toho na čem zrovna jedu. Když mám víc času, jezdím obvykle tak, abych jel nějakým příjemným prostředím.
No a když mám čas celý den, jedu si vyloženě na výlet. Buďto si vymyslím že bych se rád někam podíval a vezmu to přes tři kopce, nebo prostě někam náhodně vyrazím a když někde vidím něco zajímavého (typicky kopec), tak tam jedu. Každopádně fakt nevím, proč by se výlet měl vylučovat se sportovní jízdou. Právě naopak, mě to přijde jako jediný rozumný způsob provozování sportu, jinak to fakt člověk může provozovat akorát doma a točit nohama jako křeček pro nějaký výsledek na papíře. Nic proti tomu, jen mě osobně to přijde úsměvné.
Zásadní rozdíl je, že nemám strukturovaný trénink, protože by mě něco takového v životě nebavilo. Nevýhodou je, že si občas neuhlídám míru námahy a přetáhnu to.
Opět mi cpeš do huby něco co jsem nenapsal.
Jako MatFyzik souhlasím, Lukáši!
Vím, proto jsem to zmiňoval :-)
Ty jezdíš jako rekreant na výletě kadenci okolo 90ot/min? Většina rekreantů jezdí spíše nižší kadenci. Já jen, jestli jsi sprchu špatně nepochopil.
Jasně, protože abych se dostal na 100 km s nějakým mírným nastoupáním přes průměrku 30 km/h, tak zkrátka musím šlapat v průměru nad 90 rpm, když šlapu pomaleji, tak prostě jedu pomaleji.
S průměrkou nad 30km/h s brdkama ale zase takový rekreant asi nebudeš :) Jinak jde šlapat i pomaleji, ale více do síly. Také to jde. Jde o to, komu co lépe vyhovuje. Znám kluky z obou táborů a jezdí jim to srovnatelně.
Ale já šlapu rychle i při průměrce 27-28 km/hod, jen se pak flákám do těch brdků. :-D
Co komu lépe vyhovuje se takhle jen podle kadence nepozná, resp. by se muselo definovat k čemu vyhovuje? Optimalizace soustavy musí být definována nějakým účelem, takhle obecně to nejde. Obecně se jen zdá, že je výhodné umět šlapat i rychleji, než paní radová. Alespoň u dětí to platí 100%. Slabším to umožní nezničit se, silnějším jezdit rychleji.
Tak umět jezdit vyšší kadencí by měl umět každý, kdo to myslí s cyklistikou trochu vážně. Mě třeba nejvíc sedí 85-90. Když jedu do stálého stoupání delší dobu (v řádu minut) 300W + tak se v tomto rozmezí cítím nejlépe. Na rovinách si raději také založím, než abych tam jel kadenci 100+
Na brzděných válcích v zimě objem kolem typicky kad. 100. Když jsem na nich zkoušel max. kadenci tak kolem 170, ale to už hrozilo vytržení nohou z prdele :)
Jsem starý hobík a zajímá mě jen dosažený čas v závodě. 180 km časovku jedu za 4:42. Kde přesně jsem v Tvé úvaze?
Amen.