Malý dotaz k měření řetězu (ačkoliv k tomuto tématu je nformací na netu nespočet): Měřím "vytahanost" pomocí měrky. Jenže řetěz má takové kroužky, které jsou volné, takže po vložení měrky to bylo na třetím stupni. Kdybych zatlačil, tak měrka propadne. Jaký je správný postup? Májí se kreoužky zatlačit do stran (tj. mírně na měrku zatlačit), nebo měřit volně? Ve finále to změřili v bajk shopu šuplerou a řetěz byl dávno zralej na výměnu. Díky za typ. R
Nikde nemohu najít, jaké procento protažení řetězu měří měrka Shimano TL-CN42. Dává pouze informaci go/no go, což není špatné, ale nikde nepíší zda hranice je 0.5 nebo 0.75 ???
Protože jsem škrt a nechce se mi kupovat pro 11sp řetěz další měrku co měří i 0,5% vytahání, a protože věřím spíš kvalitní šupleře než nějakému kousku plechu, tak bych chtěl zkusit měřit vytahání řetězu šuplerou. Zajímal by mě správný postup. Protože to, co jsem našel na internetu mi přijde všechno špatně. V zásadě všechny návody nabádají k tomu si nastavit na šupleře 132 mm, šoupnout ji mezi články, roztáhnout a změřit vzdálenost 132,x a tady už se návody rozcházejí, při jakém x řetěz vyměnit.
A teď jak si myslím, že by se řetěz měl měřit. Pokud jsem úplně mimo, tak mě opravte. Postup:
napnu řetěz
změřím délku x zevnitř rolen přes n-článků
změřím délku y z vnějšku rolen
spočítám z = x + (y-x)/2 abych dostal vzdálenost čep-čep
délka nevytahaného řetězu by měla být n-krát 12,7 mm, takže z toho už snadno zjistím, o kolik je řetěz při délce z-vytahanější
Pro mě je měrka typu CC4 irelevantní. I když řetěz není "protažený", ale má už opotřebované válečky, tak stojí za to jej vyměnit, jelikož nefunguje tak pěkně, jako s neopotřebovanýma.
Jo, už sem to tu někde psal, měnil jsem na kole sestry HG53 a ta Kovys měrka šla úplně skrz, ale po přeměření 100 článků metrem nebyl přetažený, byl akorát na výměnu, tj. na 0,5 % prodloužení. Ta měrka je prostě udělaná tak aby na řetězech s různou tolerancí měřila s rezervou a neměnilo se pozdě, ale může se stát, že se mění zbytečně brzo.
no, me prijde, ze retez < X0 > porad drzi, ale jak se dostane na 50% tak je v trapu treba i po 50km, neco jako ukazatel paliva, kdy na prvni pulku najedu 400 a na druhou 200
Já jsem myslel, že poctivý spalovák najede na nádrž minimálně 1000km v kuse. Ale jak to tak vidím, tak nenajede :-)
Řetěz měřím pověšením a na délce 90 článků. Ano musí jít dolů z kola, ale je to nejpřesnější měření. Je k tomu třeba jen trn (uřezaný vrut) a naměřená ryska s 0,5% protažením. Řetězy voskuju, takže je při sundávání vždy jen pověsím a zkontroluji zda je ještě vhodný na voskování nebo vhodný do šrotu.
Já kolem 500, ale jsou to efektivní koníci. Takže když je nekopeš do slabin, tak si vystačí s málem. Ale stačí je pobídnout a během zlomku vteřiny mají naběhlé žíly a pěnu u huby :-)
To jim spíš bude zakaznik nadávat že kvůli nim přejel řetěz a kvůli nim musí měnit kazetu.
Je to o komunikaci, prostě záleží jestli chce ten člověk mít kolo připravený "na celou sezonu" nebo jen "v daný moment ok" (takže tam nechat řetěz co ještě 400 najede, střed co jestě možná 1000 dá apod.).
Tak ono asi zalezi, za kolik ti ten servis retez, nebo jiny ND nadeli, ja ted nechal menit stred a retez, kdyz jsem koukal na muj nakup tak bych prodelal 200 a mam vtom i praci
Měřil jsem měrkou řetěz (vnější strana) řetězu, přiložím na řetěz, měrka nepropadla, měrku jsem přiložil na (vnitřní stranu) řetězu, měrka propadla. Je řetěz na výměnu?
a chci se zeptat jestli se má nebo musi nebo je vhodny měnit řetez když je opotřeben v 50% ?? jako to je tak 700km na XT řetezu , to ab\ch každej měsic koupil novej, docelo brzo, nebo ?
Nevím měl sem gxovej řetěz najeto asi 1600km, v servisu všude říkali že je už ko, myslím i suplera říkala ko, ale parkrool cc4 říkal že ok. Moc mi neverim
Praktické poznatky z měření řetezu pomocí Parktool CC-4. Nebyl jsem si jistý, zda ji správně používám, ale posledních několik výměn prokázalo, že ano.
Mám více měrek.
Orientačně měřím pomocí Unior 1643/4, s kolečkem, rychle ukáže, jak je řetěz "daleko".
Když naměřím na Unioru 0,6 (tedy na výměnu), začnu měřit i pomocí CC-4.
Řetěz měním, když CC-4 zapadne na první zub (0.5).
Nyní jsem na několikátém řetězu ověřil, že když Unior naměří 0.6, tak CC-4 ještě nepropadne. Tentokrát mi u 11s řetězu propadla CC-4 ve chvíli, kdy Unior ukazoval už 0.8.
Takže díky CC-4 jsem jezdil řetěz déle. Potvrzeno tím, že kazeta zatím nikdy nestřílela.
Ultegra 12s na silničce Lapierre Xelius, najeto cca 9 tisíc km. Podle CC-4 je řetěz pořád ok, podle nějaké starší no name měrky jsem na druhém zubu, šuplerou jsem naměřil 132 mm. To je nějaký zázrak nebo co?:-) Na starších silničkách mi řetězy vydržely tak dva nebo tři tisíce km. Měřil jsem to stejně.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
Tohle je řetěz Shimano XT CN-M8100, najeto 1.906km, protažení na 115 článcích, vážím 90kg a bydlím na Kokořínsku, na silnici mám silničku
Nikde nemohu najít, jaké procento protažení řetězu měří měrka Shimano TL-CN42. Dává pouze informaci go/no go, což není špatné, ale nikde nepíší zda hranice je 0.5 nebo 0.75 ???
Protože jsem škrt a nechce se mi kupovat pro 11sp řetěz další měrku co měří i 0,5% vytahání, a protože věřím spíš kvalitní šupleře než nějakému kousku plechu, tak bych chtěl zkusit měřit vytahání řetězu šuplerou. Zajímal by mě správný postup. Protože to, co jsem našel na internetu mi přijde všechno špatně. V zásadě všechny návody nabádají k tomu si nastavit na šupleře 132 mm, šoupnout ji mezi články, roztáhnout a změřit vzdálenost 132,x a tady už se návody rozcházejí, při jakém x řetěz vyměnit.
A teď jak si myslím, že by se řetěz měl měřit. Pokud jsem úplně mimo, tak mě opravte. Postup:
Příspěvek k diskuzi CC4 měrka vs ostatní
Ta zelezna hlasi davno vymenit, CC4 ani tak moc ne. Myslim :)
Pro mě je měrka typu CC4 irelevantní. I když řetěz není "protažený", ale má už opotřebované válečky, tak stojí za to jej vyměnit, jelikož nefunguje tak pěkně, jako s neopotřebovanýma.
Jak se poznají opotřebované válečky? Kdy poznáš, že je potřeba měnit řetěz?
Řetězy (11,12 sp.) měním dle klasické měrky, mám i měrku s vymezením vůle, ale leží ladem, jelikož se neosvědčila - viz výše.
Jo, už sem to tu někde psal, měnil jsem na kole sestry HG53 a ta Kovys měrka šla úplně skrz, ale po přeměření 100 článků metrem nebyl přetažený, byl akorát na výměnu, tj. na 0,5 % prodloužení. Ta měrka je prostě udělaná tak aby na řetězech s různou tolerancí měřila s rezervou a neměnilo se pozdě, ale může se stát, že se mění zbytečně brzo.
Většina jich je vyrobená podle plotu. Vezmeš 3 stejný měrky a každá měří trochu jinak...
no, me prijde, ze retez < X0 > porad drzi, ale jak se dostane na 50% tak je v trapu treba i po 50km, neco jako ukazatel paliva, kdy na prvni pulku najedu 400 a na druhou 200
Já jsem myslel, že poctivý spalovák najede na nádrž minimálně 1000km v kuse. Ale jak to tak vidím, tak nenajede :-)
Řetěz měřím pověšením a na délce 90 článků. Ano musí jít dolů z kola, ale je to nejpřesnější měření. Je k tomu třeba jen trn (uřezaný vrut) a naměřená ryska s 0,5% protažením. Řetězy voskuju, takže je při sundávání vždy jen pověsím a zkontroluji zda je ještě vhodný na voskování nebo vhodný do šrotu.
To zalezi, kolik krmis koni :D
Já kolem 500, ale jsou to efektivní koníci. Takže když je nekopeš do slabin, tak si vystačí s málem. Ale stačí je pobídnout a během zlomku vteřiny mají naběhlé žíly a pěnu u huby :-)
jenze tohle je navykovy, auto se zacne chvet a holka vedle zacne mackat kolena k sobe a tj ten okamzik proc ziju :DDD
Neni lepsi, kdyz macka kolena od sebe? :)
Musis bejt trpelivej :D
Taky mám podobný problém. Na řetězu GX najeto asi 1200 km, v Kolofixu že je řetěz zralý na výměnu.
A tady ten parktool hlásí: Jezdi klidně dál.
A ptal ses, čím to v tom kolofixu měřili?
On si bude každý servis tak trochu chránit pr..l.
Vem si,že Ti řeknou,že je řetěz OK .Ty natočíš 500 km v bordelu(blátě).Pak vyměníš řetěz a on bude střílet.Kazeta za x tisíc v kopru.
To ta druhá varianta je pro ně teda potom o dost lepší, nevymění jenom řetěz, ale rovnou i kazetu a třeba se povedou i převodníčky :))))
To je pak už o tom,jak to mají v tom servise nastavený.
Myšleno přístup k zákazníkům.
To jim spíš bude zakaznik nadávat že kvůli nim přejel řetěz a kvůli nim musí měnit kazetu.
Je to o komunikaci, prostě záleží jestli chce ten člověk mít kolo připravený "na celou sezonu" nebo jen "v daný moment ok" (takže tam nechat řetěz co ještě 400 najede, střed co jestě možná 1000 dá apod.).
Tak ono asi zalezi, za kolik ti ten servis retez, nebo jiny ND nadeli, ja ted nechal menit stred a retez, kdyz jsem koukal na muj nakup tak bych prodelal 200 a mam vtom i praci
No jo no, tohle (bohuzel) nahrava vetsim firmam, ktere maji u dodavatelu nizsi nakup, protoze vyssi obrat.
Přesně tak jsem to myslel.
Měřil jsem měrkou řetěz (vnější strana) řetězu, přiložím na řetěz, měrka nepropadla, měrku jsem přiložil na (vnitřní stranu) řetězu, měrka propadla. Je řetěz na výměnu?
Prosim nekdo kdo se vyzna v tom . da se spolehnout na měrku Force na měreni řetezu 1x12 ??
ccca po 600km ukazuje opotřebení 25%, nezapadne skoro vůbec, samozřejme řetez je napnuty,
řetez XT
dekuji
dekuji za reakce !
co přresne za měrku doporučujete na 1x12 shimano ?
To je vymoženost 12x, na singlespeedu řetěz vydrží u hospa dojížděče doživotně a mě aspoň 4 sezóny.
hm no jsem zklaman že aj SLX aj XT řetez vydržíí cca par set km,
po 500km jsem v půlce životnosti řetezu, to mam tak za 3 tydny, to je desne malo,
ok koupil jsem tady měrku Park Tool PT-CC-4 !
a chci se zeptat jestli se má nebo musi nebo je vhodny měnit řetez když je opotřeben v 50% ?? jako to je tak 700km na XT řetezu , to ab\ch každej měsic koupil novej, docelo brzo, nebo ?
diky za rozumne odpovedi
Nevím měl sem gxovej řetěz najeto asi 1600km, v servisu všude říkali že je už ko, myslím i suplera říkala ko, ale parkrool cc4 říkal že ok. Moc mi neverim
Praktické poznatky z měření řetezu pomocí Parktool CC-4. Nebyl jsem si jistý, zda ji správně používám, ale posledních několik výměn prokázalo, že ano.
Mám více měrek.
Nyní jsem na několikátém řetězu ověřil, že když Unior naměří 0.6, tak CC-4 ještě nepropadne. Tentokrát mi u 11s řetězu propadla CC-4 ve chvíli, kdy Unior ukazoval už 0.8.
Takže díky CC-4 jsem jezdil řetěz déle. Potvrzeno tím, že kazeta zatím nikdy nestřílela.
Mi už z těch řetězů *****!!!
Stejný řetěz, stejné místo!
Ultegra 12s na silničce Lapierre Xelius, najeto cca 9 tisíc km. Podle CC-4 je řetěz pořád ok, podle nějaké starší no name měrky jsem na druhém zubu, šuplerou jsem naměřil 132 mm. To je nějaký zázrak nebo co?:-) Na starších silničkách mi řetězy vydržely tak dva nebo tři tisíce km. Měřil jsem to stejně.
Měřím zavěšením, ale až tak po pětitisících, myslím, že to tak stačí.
Točím dva řetězy a po dvaceti až pětadvaceti tisících dám zrovna i nové šestikolečko :-D