Ty kliky jsou moc pěkné! Ale trochu škoda toho převodníku, ty dvě tlusté vzpěry se mi tam nějak nehodí. Řadící páčky taky vypadají dost zajímavě. No a brzdy jsou děs, ale to jsme věděli.
Takže spíš konkurence Eagle axs než Transmission, uvidíme co cena.
Sram má přímou montáž ošetřenou patenty, takže Shimanu nezbývá než montovat na Sram UDH patku ... Řešení typu Transmission se od Shimana nedá očekávat.
Shimano ma vlastni patent na direct mount řešení. Pokud se ho rozhodne využít, UDH jako naprostá zbytečnost skončí v propadlišti dějin.
https://bikerumor.com/shimano-patent-direct-mount-rear-derailleur-rigid-bracket-device/
:D spíš si toho výrobci ani nevšimnou, když už teď je většina prodanejch top bajků na Sramu...
Většina prodaných TOP bajků, je bezvýznamný plivanec v celkových počtech prodejů kol. Drtivou většinu prodejlů tvoří low-end a mainstream, kde SRAM dlouhodobě prakticky nemá co prodávat. K tomu je třeba dotat, že UDH není první "univerzální patka", není ani nejlepší a technicky jde vlastně o relativně nesmyslné řešení, stejně jako většina (truc)standardů, které SRAM kdy vytvořil. Skutečnou funkcí UDH bylo jen plnit funkci trojského koně při zaplavení trhu dostatkem rámů na trhu kompatibilních s jejich Direct Mount přehazovačkou. Od jejího vydání už SRAM univerzální patku k ničemu nepotřebuje, protože patku jako takovou vůbec nehodlá používat. Tolik k funkci "univerzální" patky, která je tak "univerzální", že ji ani tvůrce nehodlá dále používat.
Pokud se tedy Shimano rozhodne pro vlastní direct mount řešení (což zatím deklarují, že nechtějí), celkem logicky obsadí většinu trhu, protože na většině trhu budou toto řešení prodávat, zatím co SRAM většinu trh uignoruje a UDH vůbec nestojí za to, aby ho někdo dále udržoval.
Low-end bajky jsou většina prodejů, ale vývoj jde z high-endu dolů...
Za pár let si povíme, kdo bude v propadlišti dějin.
Nijak mě to netěší, Sram potřebuje fungující konkurenci, jinak už mu s cenama úplně hrábne, ale Shimano už fakt trendy neurčuje.
Tohle už dávno neplatí. Dnešní Highend jde v mnoha ohledech úplně opačným směrem než mainstream. Viz Linkglide 11sp. vs. 12sp.
A zrovna u SRAMU jsou navíc mistři v tom vytvářet high-end řešení, která jsou naprosto nepoužitelná pro adaptaci do mainstreamu nebo lowendu. Názorným příkladem je třeba XD ořech, který si vymysleli okolo powerdome kazety a vůbec nedomysleli, že na takový ořech pak už nikdy žádná levnější kazeta nepůjde osadit. Nejen z finančních ale i ekologických důvodů se totiž kazety z jednoho kusu nikdy masivně vyrábět nebudou. A technicky nemá XD žádné jiné výhody.
Akorát na XD už dávno jsou kazety, který nejsou z jednoho kusu.
A Linkglide jsem naživo viděl přesně nulakrát.
Ano. Nýtované GX, u kterých nejdou vyměnit sjeté nejmenší pastorky a je stále tak drahá, že Deore kazetu si za ni koupím 3x. Úplný sen každého výrobce kol.
Linkglide je na všech kol osazených CUES.
Lidi to kupujou...
Výměna nejmenších pastorků je dost teoretická záležitost, dělá to akorát pár podivínů a to ještě jen pokud se jim ty malý pastorky náhodou podaří sehnat.
Orvané nejmenší pastorky jsou běžný standard v servisech. Zákazník si koupí HT s pohonem 30/1x-5x a pak to hobluje na cyklostezkách s předvídatelným výsledkem.
Lidi kupujou nejvíce kola do 30k. Zastoupení SRAMu v této kategorii se limitně blíží nule.
Protože při cenách Sramu je to všechno na NXu?
Deore funguje v podstatě bezchybně a nestojí nic.
A SRAM následkem vlastních rozhodnutí není schopen vyrobit sadu na úrovni Deore za cenu na úrovni Deore.
Proč by to chtěli kdyžůžou sekat SX který se stejně prodává na nových kolech dobře?
Vic nez deore?
To těžko. Na každé kolo s plastovým SX je ve stejné cenové kategorii 20 kol s CUES nebo Deore.
Otázkou je jestli je to vůbec zajímá. Celej Sram si jede spíš highend a pro lowend dělá sem tam něco. Hammerhead, Time, Zipp je pouze highend, Rockshox a Sram řazení a brzdy dělají i "lowend za hodně peněz" a minimálně v tom řazení a odpružení uměli i levněji, ale z nějakýho důvodu se na to vykašlali a Shimano se tam teď pere s Microshitem, Tektrem a spoustou kopií. Proč by tam sram měl být taky?
Jestli něco funguje spolehlivě, jsou to úspory z rozsahu. High end hračky sice vypadají efektně, ale ty si koupím naprosté minimum zákazníků.
Nicméně se nejspíše shodneme na tom, že SRAM lowend nejspíše moc nezajímá. Z čehož ovšem potom logicky vyplývá, že většinu zákazníků zase nezajímá SRAM (minimálně v tom smyslu, že si ho nekoupí)
Lamborghini prodá míň než 1 % aut z pohledu VW skupiny, ale přineslo 46 % zisku.
Marže je král.
Tak to je silný matroš ... :D
Asi mi to nevychází. By řádově každý 20. prodaný auto muselo být lambo, to je moc. Počítám asi blbě.
Někde to tvrdili po zveřejnění letošních výsledků, do detailu jsem to nezkoumal... Každopádně marži má Lambo na Urusu gigantickou a poslední dobou mi i v Praze přijde, že to prodávaj jako rohlíky... Když si vezmeš, že elektro modely VW group jsou většinou ztrátový, tak ono to pak vychází.
Jak můžou být ztrátový a tesla na tom dělat nejlepší marži mezi běžnými auty?
Protoze jsou prebyrokratizovanej evropskej korporat s odborama… Plus jsou pozadu, Tesla mela taky na zacatku velky ztraty, ted uz si delaj i vlastni baterky a to je hned jina matematika.
To jo, proto má teď taky Sram všechny přehazky na jedno brdo - všude jen pár modelů elektriky, stejný baterie, terminály pro ně, nabíječky, řadicí tlačítka atd. Akorát to zabalej do jinýho plechoplastu. To samý brzdy - stejný třmeny, stejný těla pák akorát jinak vyfrézovaný, vidlice a tlumiče v různých stupních lisících se pouze v drobnostech atd. Na to celý si dají slušnou marži a maj na salámu.
Shimano si v tomhle ohledu právě udělalo asi patnáctej tvar brzdovejch destiček, asi čtvrtou nabíječku, nový nářadí na kazetu a řidší minerál.
To je celkem jedno, pokud v kazdé té skupině prodá mnohem více kusů naž SRAM.
Co bude na kolech do 30k mě zcela upřímně vůbec nezajímá...
Myslím, že ani Sram ty sady s malými maržemi a velkými starostmi taky ne. :-)
To je samozřejmě OK, jenomže přesně tohle rozhodne o osudu řešení typu UDH, které se v highendu nepoužívá.
Cože se v high-endu nepoužívá? :D
Highend SRAM snad používá nějakou patku?
No jasně, je to na UDH standardu, na jinej rám to nedáš.
Jenže UDH (standard) je jen ta patka. Ta "díra" a její použití je čistě proprietární (SRAM má na to patent) a nesmíte ji použivat. Je to takový typický "Sramstandard" podobně jako XD. To taky prohlásili za volně použitelné řešení, ale jen pokud jste výrobce kol. Pro výrobce kazet už to tak open není (Viz E13 a jejich alternativní systém montáže)
Psal jsi, že UDH řešení se v high-endu nepoužívá, což je blbost. Nový Sramy jsou na UDH, jen se tam montujou napřímo bez patky. Ale pokud budeš mít rám, co není UDH, tak ho tam nenamontuješ.
UDH - universal derailleur hanger, v prekladu univerzalni hak prehazovacky. Ten novy sram fakt nepouziva. Montuje se na ramy, kam se da namontovat UDH.
Slovíčkaříš. UDH je primárně standard pro rám, na kterej buď namontuješ univerzální patku, nebo novej Sram napřímo... Proto je to dneska u high-end rámů nejrozšířenější řešení.
Jsi fakt mimo. Sram standardy jsou mnohem lepsi, nez ty sracky co plodi Shimano pripadne jini vyrobci. XD byl od zacatku otevreny standard, jak zacinal microspline? Kolik standardu i-spec existuje vs jeden matchmaker?
XD kazety dela Sunrace, Garbaruk, Leonardi Factory, E13, KCNC, NOW8 a urcite existuje nekdo dalsi. Kdo dela microspline?
UDH standardizuje system montaze prehazovacky na ram. Neni to jen patka. Neco si o tom zkus precist.
Četl jste tu licenci? Nejspíše nikoliv, protože byste si tyto výlevy odpustil:
"...2.
Licensed Products
Licensed Products are defined as any hubs sold by the Licensee that incorporates the Property. This is limited specifically to a part commonly known as the driver body and the unique interface features on the driver body that mate with a drive cassette as shown in the application..."
https://www.xddriverbody.com/s/SRAM_XD_XDR_license_agreement_2018_Nov.pdf
zdroj: https://www.xddriverbody.com/
SRAM volně licencuje "driver body", o kazetách se tam nepíše vůbec nic. Proto taky E13 musí tento patent obcházet instalací pomocí kazety ze dvou samostatných kusů.
Uchycení přehazovačky na rám standardizoval už systém Syntace X12. Na rozdíl od UDH neměl žádná právní omezení na straně přehazovačky, ale předevěím skutečně fungoval - tj. chráníl rám a přehazovačku, přičemž se jednalo o tuhý spoj, který nešel ohnout. Buď byl rovně, nebo se zlomil. Nic z toho se o UDH říct nedá. Z praxe jsou už známy případy, kdy se UDH patka protočila a poškodila rám, nebo se naopak urvala, a byl pak problém ten zbytek dostat z rámu. Přesně tyhle "benefity" nám "standard" UDH přinesl. A navrch je ještě otrávený vendor lockem, kdy SRAM skrze patentu omezuje použití Direct mount přehazovačky v montážním otvoru. Což jaksi z definice popírá smysl slova "standard".
Jo, proti tomu Shimano udelalo Microspline volny pro vsechny a vubec nebyl problem sehnat jiny naby nez Shimano :))
Máte nějaké konkrétní informace k licencování a dostupnosti Microspline, kromě obecně známého pomalého rozjezdu před mnoha lety, nebo jsou to jen osobní dojmy? Ideálně skutečný text ujednání?
Na konkretni pasaze licencniho ujednani kola nejezdi.
A to je nahoda, bez zadniho naboje taky ne.
Kola jezdí na komponenty. A pokud preferujete kolo zaplevelene vendor lockem, kde praktický každý upínací mechanismus bude patentován, takže si budete muset kupovat jen součástky toho jediného správného výrobce (TM), což je mimochodem vlhký sen managorů ze SRAMu, tak to tedy as you wish a good luck :)
To bohuzel v cyklobranzi delaj uplne vsichni, Sram se Shimanem si v tomhle ohledu muzou podat ruce.
Nějaké příklady?
Třeba Centerlock na straně náboje i kotoučů využívají všichni. Není zde nějaké omezení, že by SRAM směl vyrábět jen náboje ale nesměl kotouče. Ale možná je tam licenční poplateček?
K Microspline jsem nic nedohledal, nicméně kazety třetích stran dostupné jsou a využivají standarndí uchycení. Náboje vyrábějí snad úplně všichni.
Středová složení omezení nemají, tam byl snad každý nový střed velmi rychle volně k dispozici.
U Shimana to byl Dual control, prakticky jedine logicky fungujici mechanicke razeni na silnicnich kolech. Pravdepodobne to byla nejvetsi motivace Sramu udelat silnicni bezdratove razeni.
O co přesně šlo? Pokud je mi známo, SRAM má mechanické silniční páky (brzda+řazení v jednom) normálně v nabídce.
Sram musi pouzivat double tap shifter, misto logickeho jednoducheho razeni jednou packou nahoru a druhou dolu.
Díky. Tyhle patenty jsou mor.
Centerlock je presne priklad zbytecnyho standardu od Shimana. Proc nedelaj jenom 6-diru jako vsichni ostatni? centerlock ma funkcne nulovej prinos. (Ano, vim, ze delaji oboji, mam 3 kola s Shimano 6d kotoucema)
A o stredech mi ani nemluv, Shimano press-fit byl nejhorsi stred, co jsem v zivote mel. Mizerne zatesneny, zivotnost pul sezony, ale doma jsi to bez specialniho naradi nevymenil.
To je vec názoru. Já zas nechápu, proč ještě dneska někdo dělá 6 bolt, místo Centerlock. Snad jen pokud jsou tam ty poplatky.
Centerlock je technicky jednoznačně lepší řešení (kazetu taky neutahujete 6 TORX šrouby), spoj je pevnější a bezpečnější (kotouč neupadne ani po úplné deomntáži matice), náboje jsou lehčí a výměna je snazší a mnohem rychlejší (pokud nechcete vytahovat ten směšný argument výměny kotouče na trailu). U Centerlocku navíc neexistuje nic jako stržený šroub. Ale hlavně, nikdo vám ho necpe a naopak ani vám nebrání jej používat.
Mám na všech kolech Shimano brzdy, ale u všech jsem cíleně bral 6-d náboje. Tebou popisovaný "problémy" mi přijdou vycucaný z prstu, v životě jsem je neměl.
Centerlock je úplně zbytečnej atyp, kterej Shimano cpe výrobcům jako OEM, aby sis musel kupovat novej kotouč zase od nich.
Centerlock stojí za prd
JJ, u matice s vnějším ozubením se mi povedlo strhnout drážky, proto jsem pořídil posléže ty s vnitřní drážkou, ale i tak bych vždy preferoval těch 6 šroubků, co mám na Tribánovi, je to sice větší matlačka, ale o stržení se nebojím! ;-)
Co je to speciální nářadí? Na šroubovací střed potřebuješ klíč, na pressfit lis. Když zajdeme do extrému, tak sikovky vs dřevěná deska a kámen. Takže spíš na šroubovací střed potřebuješ speciální nářadí ;) a životnost aktuálního XT PF středu mi nijak špatná nepřijde.
A třeba na ten slavný šroubovací střed mám už asi 6 nebo 7 klíčů protože každý výrobce si myslí, že potřebuje vlastní rozměr a počet drážek. Na PF mám pořád jeden a ten stejný lis.
Ještě nějakej vyrážeč, abys to dostal ven... Jasně, na šroubovací střed potřebuješ klíč, ale pokud se nepletu, tak ten je už desítky let standardní a stojí pár korun... A když máš obě ruce levý jako já, tak chceš fakt radši blbuvzdornej závit :))
Standardní rozhodně není. Zrovna před měsícem jsem se potřeboval zbavit toho nesmyslu SRAM DUB na jednom novém kole, a standardní klíč pro misky BSA na to fakt nepasoval, protože SRAM a RaceFace používají nějaký vlastní.
Shimano klic ti nepasoval :D
Ale jo, mas pravdu, taky jsem ho koukam kupoval, jen uz jsem na to zapomnel…
MTB: Shimano XT BSA potřeboval jinej klíč než TOKEN BSA (nebo plastovou redukci).
Gravel: T47 BSA střed zase potřebuje jinej klíč.
Ale další klíč na střed už snad potřebovat nebudu :-)
Jenom poznámka, T47 <> BSA
Ale jinak ten ***** s Shimano BB-MT800 je taky vtipnej. Ten střed jsem koupil jenom jednou a ta plastova redukce na standardni Shimano BSA klic se rozpadla asi po 3 pouzitich.
Naštěsti je tu BB-MT501
Který je ten standardní? ;)
mám z alíka klíč za 4 dolary. jednou stranou sundavám centerlock třmeny a druhou stranou DUB střed:)
Tak, tak, radši šroubovací, jako úplně levej nejsem, ale to spešl nářadí si nějak pořizovat nechci, navíc nestojí pakatel jak ten spešl klíč. A nějak to bastlit viz příspěvek výše, to bych si fakt netroutl, tak zas tak šikovnej nejsem! :-D
Shimano nic nebrání si tu licenci zaplatit, nechce .
To stejné s baterkou v přehazce, smyku, najednou to po hodně letech jde.
?
To jsou ale stejně tak je běžný standart výměna celý kazety.
A skoro to vypadá že to sram vůbec nezajímá. Na kola 25+ umějí výrobci nabídnout vidlici + řazení + brzdy což nikdo jiný neumí a levnější trh je jim šumafuk - jinak by tam s jejich sílou už byli.
No bohužel výdrž doerka je tak tragické, že se rozhodně vyplatí jít do XT, nebo GX
Zrovna ty hliníkové pastorky u SLX, XT a GX nic moc nevydrží. Deore je full steel.
Velký hliníkový pastorky jsou úplně v klidu.
Štastný to uživatel :)
Já už z tohoto bláta nechci ani převodník ani kazetu.
Nesmíš na tom tolik jezdit. Já na ty kola jenom koukám.
Akorát je ojede dřív než zbytek kazety možná půl procenta lidí.
Akorát to dojíždí na tom, že je v praxi stejně 95% kazet vyměněno celých i když by na to teoreticky šly sehnat samotné pastorky.
Pro linkglide ekosystem letos predstavili silnicni/gravel paky na coz hodne lidi cekalo. Hodne to posunulo moznosti, jak pro domaci stavby, kdy si muzes nakombinovat co chces a jak chces - jednoplacka, dvojplacka, 9, 10, 11 rychlosti, rovna riditka, dropbary, vse funguje se vsim. Duraz na odolnost. Pokud projdes stredni kategorie kol vetsich vyrobcu - napr. canyon, tak uz to v nabidce maji.
Ekologický důvody :D
Ty si dobrej. Už se smiř s tím, že pastorky nikdo nemění, vždycky celou kazetu.
Ekologický dopad je při výrobě, která je energeticky náročná a má obrovské množství odpadu. Což ve výsledku leze dost do peněz. Recyklace pastorků nemá z pohledu ekologie na nic vliv :)
Už ti někdo prozradil, že odpad z CNC se zase vezme a použije?
Jinak když už se bavíme o ekologii, tak teda za mě je horší vyrobit 10 tisíc kol co se prodávají v tescu za 5 tisíc, než 10 kol za 300 tisíc, co vygenerují výrobci podobnou marži.
Myslíte roztaví a opět materiálove zpracuje? To je všechno řádově náročnější a dražší než výroba jednotlivých pastorků.
Ty jsi novej Yura?
Docela by mě zajímalo, co konkrétně máš na mysli pod tím technicky nesmyslným řešením a truc standardama. Předem díky za odpověď, samotnýho mě nic moc nenapadá.
Třeba XD ořech. Toto řešení nepřineslo vůbec nic. Nevyřešilo zakusování kazety (kazeta z jednoho kusu se nezakusuje do žádného ořechu), nepřineslo ani možnost osazení menšího pastorku než 11T (to lze udělat i na ořechu standardní konstrukce - viz Shimano Microspline). Jediným důsledkem použití tohoto konkrétního řešení je znemožnění použití jakékoliv levnější kazety, což XD automaticky diskvalifikuje pro jakékoliv masové použití v mainstreamu nebo lowendu.
Co si budem, s tím zakusováním si protiřečíš, navíc nejmenší pastorek je 10z, a to že na 9z kazetu od shimana nově potřebuješ zase jinej klíč beru spíš jako výraznej krok zpátky. Obecně nevidím potřebu 9z pastorku, rozsah kazet je dneska tak velkej, že ti stačí akorát používat větší převodník. Ukažte mi rám (ne dětskej) kam nejde dát 36z. XD ořech navíc vyřešil vrzání kazet na MS ořechu, do kterého se snadno dostával bordel. Jediným argumentem by možná byla možnost vyměnit jen některý pastorky, ale při dnešní výdrži 12s kazet už to taky není taková výhra. To že je ta technologie dražší na výrobu je docela logický, ale to je problém tak elektrokol z Mountfieldu, když i dneska najdeš xd ořech na kolech okolo 30-40 tis.
Nechci tím říct, že shimano nemá některý věci vymyšlený dobře, ale microspline to fakt není
Microspline má svoje problémy. Do tohohle ořechu se zase může kazeta zakusovat nejen ve směru rotace ale dokonce i ve směru osy zadního kola. Výsledkem jsou lamely zhrnuté druhým pastorkem :)
Nejlepší ořech je HG, který je z oceli a je prakticky nezničitelný. To, že se ho někteří výrobci rohodli vyrábět mimo specifikaci z bláta není chyba tohoto ořechu.
Jenže vy si pletete přínos ořechu a kazety. Toto všechno jsou přínosy kazety z jednoho kusu a kazetu z jednoho kusu SRAM vyráběl už pro HG ořech někdy v době 9sp/10sp.
Tobe nekdo ve Sramu slapl na babovicky a nebo te plati Shitmano ?
Shimano microspline je odpověď na XD. To rozhodně není "standardní konstrukce" HG ořechu.
Cílem CD kazet rozhodně není lowend.
Jedná se o standardní konstrukci ořechu v tom smyslu, že tento ořech má lamely, na které lze nasadit jednotlivé pastorky i celé bloky či dokonce kazety z jednoho kusu. XD toto neumožňuje (lze pouze celé kazety), ale žádnou jinou výhodu za to nenabízí.
Ořech nemá přinášet výhody. Ořech má fungovat. XD funguje.
To není argument, proč SRAM zvolil zrovna řešení typu XD a jaké výhody mu to přineslo proti standardní konstrukci ořechu.
10z pastorek. V tý době to ještě nikdo na HG neuměl, nakonec i Shimano si kvůli 10z vymyslelo novej Microspline standard.
To není odpověď na otázku, proč k dosažení 10T pastorku je nejvýhodnější zrovna řešení typu XD (SRAM totiž mohl zvolit jakékoliv). Máte zde uvedeno několik nevýhod XD řešení, ale žádná výhoda tohoto konkrétního řešení zde nezazněla.
BTW Shimano vyrábělo ořech pro 9T pastorek už minimálně před 20 lety (viz Capreo).
Do hlavy jim nevidím. Ale z nějakýho důvodu kvůli 10z pastorkům vymysleli Shimano i Sram nový ořechy. Asi k tomu důvod byl, když to udělalo i Shimano, víc do toho nevidím.
Je škoda, že se neshodli na stejným, ale co jsem jezdil HG, XD a Microspline, tak jsem neměl problém ani s jedním. Vymýšlíš tady nevýhody spíš v teoretický rovině.
XD má výhodu, že se do něj nezakusují kazety.
V tomhle má zas pravdu, že to je spíš výsledek konstrukce kazety než ořechu. Kazeta konstruovaná na XD ořech by se nezakousávala ani do HG.
Přesně tohle je úplný nesmysl. SRAM vyráběl kazety z jenoho kusu už jako 11-3x pro HG ořech a nezakusovaly se ani do něj.
Na druhou stranu, pokud byste pro XD vyrobil kazetu, která by pro kontakt s ořechem využívala skutečně jen největší pastorek, skončil by dorvaný úplně stejně.
Plus lehčí kazetu kvůli x-dome, možnost narvat pastorek Transmission kazety hned vedle rámu aniž by tam ještě musel výt stahovací šroub...
X dome kazetu narvete na jakýkoliv ořech (SRAM je vyráběl už pro HG).
Jediná "výhoda", ke které jsme se za celou diskuzi dobrali je tedy možnost nestandardního uchycení/posunutí kazety.
Zase se poustis tam, kde to neznas. CSMX9X je na XD orech a z vice kusu. A je to levnej srot:-)
Pro kontext by se slušelo dodat, za kolik ten samý číňan vyrobí kazetu s identickým rozsahem pro HG nebo MS ořech.
Jistě, Číňan vyrobí, ale pro HG to bude začínat 11z pastorkem a pro MS 10z.
- 9z MS je jen ta 9-45z dnes představená
- 10z pro HG má jen SRAM XS-1270. O jiné HG kazetě začínající 10z pastorkem nevím :-)
A vyrobí to mnohem levněji. Výrobci uvádí, že pro výrobu kazety z jednoho kusu, která má ve výsledku hmotnost 340g spotřebují přes 10kg vstupního materiálu. To je řádobě nějakých 97% odpadu.
Dalším takovým technickým nesmyslem je DUB. Pokud došli k názoru, že 24mm osa je málo, mohli třeba začít prosazovat BB T47.
Oni se místo toho rozhodli narvat ~30mm osu do otvoru pro 24mm osu a ve výsledku se pak uživatelé diví, že jim ty tenké ložiska nic nevdrží. O nutnosti povolovat kliky 3 metrovou tyčí ani nemluvě.
Ty jsi se sem registroval aby jsi tu rozjel ten Shitmano marketinkový hnojomet.
Děláš Shimanu medvědí službu :-)
Vozím DUB střed několik let a je naprosto bez problému. Ložiska kontroluju každý rok.
AI bot, dělá reklamu na nový XTR... Zvykej si, nová doba.
To je takový oblíbený závěr každé diskuze. Kdo není s námi, je proti nám. :)
Kritika technických řešení SRAM neznamená adoraci Shimano a naopak. A vůbec proč zrovna shimano? Výrobců je tu dneska vícero.
Protože se tu Shimana zastáváš naprosto nekriticky a jednostranně.
Já třeba střídal obojí, i teď mám na jednom bajku mechaniku Sram, na druhým elektriku Sram, na třetím mechaniku Shimano a i elektrický Shimano jsem vozil (a teď vozí přítelkyně)... Takže si myslím, že mám celkem nezaujatý srovnání, a tvoje argumentace mi přijde jednostranně komická, jak atyp od Shimana je vždycky "geniální řešení", zatímco atyp od Sramu "bránění konkurenci"...
A děláš velkou chybu, že nemáš Campu! Kuwa, už jsem na ní dlouho nejel! :-)
Ekar bude horkej favorit, až se konečně rozhodnu pořídit gravel :)
Ekar jeste zije? Se mi zda, ze postupne mizi a nahrazuje ho sram red 13sp
https://www.campagnolo.com/cz-en/ekar/
Dokonce lehce přepracován proti první verzi! ;-)
včera vyšel super record 2x13, psali, že to bude do budoucna jako platforma pro všechno a půjde to spárovat/provozovat i jako gravel sada (1x13), recenze jsu zatím zajímavé... ale osobně jsem Campu nikdy neměl, tak nevím :)
JJ, viděl jsem nějaký video se závodní mašinou Cofidisu, kde byl nějaký prototyp, co testujou závoďáci, přece jenom je Campa opět zpět ve WT! ;-)
Dík za článek, ta nová 13 eCampa vypadá moc pěkně, až budu starý a bohatý, třeba si ji pořídím! ;-)
Na stavbu to je dostupne, ale nabidka hotovych kol nejak mizi.
JJ, Canyon to měl v nabídce, tuším, že už též nemá, ale nějaký ty Italský značky to možná na hotový kola dávat budou...
Ano mají, je to vždy s borama nejhezčí a nejdražší kolo v nabídce. Dnes jsou všechny lepší rámy jen na elektrické sady a campa bohužel nemá alternativu na úrovni ultegry a 105. Proto bohužel campa chybí ve střední a vyšší střední třídě.
Já teď koukám po silnici kolem 150 tis. Hrozně by se mi líbilo něco na bezdrátovým Chorusu, ale ten neexistuje.
Když s elektrikou začínali, tak tuším měli alespoň Record, teď koukám, že dokonce i Choruse, ale vše bylo ještě s ráfkovejma brzdama, teď bohužel jen Super Record, kdybych neřešil peníze, jdu do něj, i když pro to moje "šolichání" by to nedávalo vůbec finančně smysl! :-(
Za 150 to bude už pěkná raketa, ale asi bude muset být osazena od konkurence, pokud tedy nepostačí mechanika, já mám sic elektritku od Sramu, ale šel bych teď spíš do Japonce! ;-)
A co se týče Ekaru, ten už Canyon myslím v nabídce nemá, dříve nabízel tuším Grizla s Ekarem a vyšlo to cenově, tuším, stejně jako s elektrickým Rivalem ;-)
Ja myslim ze by jsi si mel jit poradne zasukat. Az se vyklidnis a polevi tlaky a frustrace, tak muzes v klidu zrusit ucet. Nikomu tu ten tvuj spam chybet nebude.
tak... ostatně číslovka v nicku nevěstí nikdy nic dobrého :)
Zasukat a zrušit ucet :) Slyšíš Patriku?Takhle se zbavuje závislosti na BF
Kde mu je konec ? :-)
Když on sem obecně docela často přijde někdo novej s číslovkou, aby nám vysvětlil, jak to 20 let děláme blbě:)
OK, nemáš rád SRAM, už to asi všichni pochopili, tak bychom se zase mohli bavit o novinkách.
od tebe to sedí :) ty zase každému vysvětlíš že není dost správný, když si myslí něco jiného než ty, nebo se směje jiným vtipům... :)
sorry za OT, ale to nešlo nechat ležet :)
Jo, do vás hloupoučkejch dezolátů kopu a kopat budu dál - naštěstí je vás tu jen pár.
Argumenty proti SRAMu má jakš takš věcné, tak nechte flame pěkně hořet :-)
Nemam zkusenosti s novym sramem.
Muzu se tedy zeptat: za vas radsi direct mount nebo kladicky patka?
Tu kazetu mozna v budoucnu prubnu, uvidim co cena a kvalita…
Chapete nekdo, co chteli v Shimanu rict tou XC kazetou 9-45?
V porovnani se standardni 10-51 ma mensi rozsah, vetsi skoky v dolni casti kazety a vetsi ztraty trenim. Vypada to jako uplny nesmysl.
Snad jedině gramy. Menší přehazka, převodník, řetěz.
Vic prodanejch nahradnich dilu, protoze se rychleji sjede.
Tak když budu brát XTR jako racing sadu, tak to dává dost slušný smysl?
Že si to koupí každý turista s prachama a pak bude brečet, je věc druhá.
Ušetřených 45 g na kazetě a 4 g na hazc? Takový drobný se neřeší ani na svěťáku, zvlášť když to způsobí vyšší ztráty v pohonu kvůli malýmu počtu zubů. Navíc kdyby udělali karbon kliky, tak ušetří víc...
Nemyslím gramy, kdyby řešili gramy, tak nejezdí na fullech, ale 9 kolo určitě užijou a naopak 50 jim není k ničemu.
Oni ti Japonci nejsou takový jitrnice. Že třeba nechápou českou mentalitu, to možná ne no :-D
Zase se netvařme, že cykloprůmysl pravidelně nevyprodukuje nějaké technicky suboptimalní či dokonce zcela debilní řešení, které se navíc vůbec neshoduje s tím, co chce zákazník. V tom mají výrobci poměrně slušnou tradici. :)
Stejnýho efektu dosáhneš větším převodníkem :D
Pokud ho na rám dostaneš :)
Tak oni už teď jezdí 40t? Už mají asi dál trošku problém :-D
Takový převody potřebujou akorát lidi tady na B-F, lemrám závodníkům i na svěťáku stačí lehčí...
Já to vidím jako variantu na mullety kde je hazka celkem blízko země.
Je na dolekopcom disciplíny, stejně tak hazka s kratším ramínkem, čtyřpístkové brzdy a bytelnější kliky.
https://www.mtbiker.cz/clanky/129904/nove-shimano-xtr-9200-pani-colombova-v-plne-parade.html
Merida s kazetou 9-45
To teď bude móda dávat menší kazety? A tím pádem i menší převodníky.
Za mě jako pouhého sledujícího, jsou mnohem zajímavější nové mech. Eagly s UDH uchycení. Viděl jste už nějaká kola osazena těmito sadami? Kromě MMR Kenta.
https://www.merida-bikes.com/cs-cz/bike/4757/ninety-six-9000
Proč menší? Já třeba spokojeně jezdím 11s 10-44 a kdyby někdo pořád dělal expandery, tak nemám důvod měnit. Za mě je dobře, že je na výběr a naopak kvituji, že pořád jen kazety nezvětšují.
Protože 9s pastorek umožní o 10% menší převodník při stejnym převodu. Je to pár gramů a bude tam daleko rychlejší opotřebení ale umožní.
Ale bude tam větší tření a tedy i ztráty. Což je pravděpodobně důvod, proč Shimano u silnice zůstalo u kazet začínajících 11T.
Jasný, já neřešil ten 9z pastorek, jen že ne každý chce 50+ kazetu.
Jenže ono to vlastně je jako 50z kazeta - rozsah je 500% jako kazety 10-50z. Akorát místo převodníku např. 34z (34/10 = 3,4) můžeš mít převodník 32 a převodový poměr bude i tak větší (32/9=3,56). To neni kazeta o menšim rozsahu ale o menší váze systému. Ekvivalentní 10-44 by byla kazeta 9-40z.
Asi největší benefit je na nějaký enduro - kratší hazka, menší převodník = lepší průchod terénem.
Logicky jo... Reálně je cílovka marketingem zmasírovanej hobbík, co nutně potřebuje ušetřit 40 gramů :))
Tak kdo se divil, proč máme stejný kolo a ty to máš tak těžký? Gramíčky jsou důležitý, nemluv tady tak sprostě :)
To já tě jen chtěl nachytat, že sis tu váhu vymyslel :))
Ale co jsem tak zatím viděl promo videa, tak samý endurko atd...
Na všech promo videích se jezdí v terénu - i na XC kola. Nikdo netočí videa s reálnám použitím, kdy to jede po šotolině/cyklostezce k hospodě.
Tak na promo videích... Ale kolik jsi viděl v reálu endurek osazenejch na Shimanu?
Asi žádný:-D
Nevyhrála teď Elly Hoskin v Polsku na Shimanu?
Nevím, pár jich určitě najdeš (pominu teď, že zrovna profíci neřeší a jezdí co nafasujou), ale zrovna na enduru mi fakt přijde, že Sram vidím na drtivý většině kol...
Jo to souhlas. Jak jsi psal - marketingem zmasírovaní hobbíci. ;)
Protože tam má mechanický Shimano jepičí životnost. Často to bývá na levnějších modelech do Deore/SLX, ale na těch dražších je jich fakt málo no. A nemyslim si že se to nějak moc změní - Sram tam má prostě dost dlouhou páku s AXS systémem - sedlovkou, wattmetrem případně FA. Když koukám na ty nový modely na elektrickym Shimanu a elektrickym Transferu. K jednomu kolu 2 různý nabíječky, k ebikum rovnou 3, to je prostě fail.
Už jedna nabíječka na kolo je fail... ;-) Zbytek už je pak jedno.
Jepičí život....tohle se ti psalo o GRX.Vyrezne jen potká vodu atd.Můj šaltr fungoval několik let, celoročně, obalenej ledem.Ještě teď počítám ze u nového majitele normálně funguje
Slx, XT...jo, několikrát jsem chytnul někde skalku, ohnul a sel saltr do koše.Jinak ale zase..normálně funguje celej rok.Nevím..možná to menim dřív než to ma možnost ukázat jepičí život ) spis mi vadi ta 12s citlivost na úder
Já 2x opotřebené XT a 1x SLX (zaseklý zarezlý čep ramínka nebo ukrutný vakl nebo obojí), vše +- po 200 hodinách. Teď mám jednu X0 Lunar a jednu GX Lunar, nájezd 500+ a 300+ hodin a stále běhaj jako nový i když už jsou obě taky slušně poškrábaný...
To je prostě náhoda. Mám doma v šuplíku úplně stejně GX jako XT. Jedná rána a GX v řiti. I na gravelu už mi radí blbě a to tam mám pár stovek km. A GX stojí 2x tolik jak XT
Edit: tak koukám že GX dost spadnulo. Teď už se nad tím asi dá přemýšlet, když jdou vyndat čepy a vyměnit jen část z jiné hazky.
https://www.pinkbike.com/news/25-ardtails-of-ardrock.html
Levnejch pohonu dost u normálních ne-top jezdců :)
Kolem mě dost... Ale my jsme rejon razovitý, a tu jdou lidi spíš po poměru cena/výkon, než po tom být in... :-)))
Dneska beztak funguje všechno co bych tam dal.Prachy radsi cpu do kol.Vždyť i ty riditka a jejich zdvih mají větší vliv na ovládání kola, nez jestli je saltr takovej nebo makovej
Řídítka by se měla uvádět na trh s takovou slávou jako šaltr :))
A co teprve takovej predstavec.
Treba nedavno udelal RaceFace predstavec s offsetem, takze jednim smerem mas riditka dolejs, ale kdyz ho das opacne, tak mas riditka vys… Podle jejich promo materialu uplna revoluce :))
No a vidis jak to reklamní promo funguje...jedinej predstavec co si pamatujes jeho uvedení na trh )) ja taky ))
Chlapci tady se řeší nová XTR sada, všechny ty hyper super dooper vychytávky za desetitisíce a vy sem taháte řidítka a představec? Co vytáhnete příště? Koncovky na bowdeny??? :)
Na ktery :D
Když dáš krátký kliky, což je aktuální trend a IMHO obrovský benefit, tak dáš menší převodník kvůli menší páce tak jako tak, a menší kazetu vlastně vůbec nepotřebuješ.
Když chceš šlapat v bordelu z kopce, tak potřebuješ ještě kratší kliky atd.
Za 1, ale nevím proč mi to pořád počítáš :)
Protože to neni menší kazeta jak píšeš. Je to velká kazeta ve zcvrklym provedení. :-)
:)
Ta Merida Ninety Six dobre presluhuje. Ofiko max. prostupnost ramu 2.35", tak tam musi bejt tovarne osazena guma vzadu 2.25" a vepredu 2.4". Smutny. Hlavne, ze maji bowdeny skrz hlavu, tatari.
Ta sada vypadá úplně v klidu. Vzhledově, kamse hrabe transmission, na ten jsem si furt nezvykl.
Asi jo, až na ty kliky, tam vidím dost promarněnou příležitost. Elegantní jednoduché tvary, a pak na to nakreslí takový cirkus. Když si vezmu, jak rezervovaně, prémiově a cool by vypadaly střibrné kliky s čeným XTR nebo ta antracitově šedá jak mají na převodníku, tak bych tomu grafikovi nafackoval.
Dole rychlej photoshop bastl
Bez napisu....stříbrný nebo tmavý
Napis všechno vždycky pokazi
To souhlasím. Ale zároveň chápu že to musíš nějak obrandovat :) Mohli ho udělat maličký někde na straně ve stylu současného XT
Malinký a v místě kde se Shimana hned osoupaji :)
Jejich verze je hezci, ale jeste zalezi, jak to bude vypadat na kole. Je spousta zajimavych komponentu, ktere pak na kole vypadaji jak pest na oko.
proč nepoužili na kliky karbon?
Zeptej se Romana3D
)
Už to mají na bike-discount. Jsem pak teda spíš zvědavej, za kolik bude deore.
Ty kráso, to jsou ceny.
Ja zrovna chtěl XTR pedály, tak buď se na ně vykašlu a nebo zkusím chytit 9100 za dobře.
Kolik stalo pri uvedeni Transmission?
Nevim, sice sem magor, ale šalt za 15 tisíc si na kolo dávat nebudu, takže to jde mimo mě.
Ale XTR pedály za 190euro, to je celkem mazec
Já vůbec nechápu, proč by někdo kupoval shitmano pedály, když existuje Time;)
Konusy na pedálech jsou nejlepší věc.
Shimano pedaly uz nikdo nekupuje… Kdysi v devadesatkach nekdo koupil 540ky za par stovek a ted se dedi z generace na generaci, protoze porad fungujou :))
Ja treba kupuju, po nekolika sezonach se loziska toci dobre, ale dosedaci plochy uz jsou vymackane.
A na nejakem starsim kole i ty 540 jeste mam :D
Já si chtěl udělat radost novejma XTR na cyklokrosku, ale ony starý XT furt držej a já jsem v pasti.
Ja mam porad PD M 505, vic jak 20 let jsem jim daval cocku na zimaku za kazdyho pocasi, nedrhnou, bez vule. Az loni jsem je hodil domdilny do krabice a dal na zimaka M520 z gravelu kam jsem na sezonu dal nove XT
Ty M520 taky slouzily 4t km rocne 10 let, loziska nedrhnou a bez vule.
Ja vlastne SPD pedaly nikdy rozebrat nepotreboval…
Jakej maj stack ty skvělý Time?:-))
Nevím, po pravdě mě nic takovýho nikdy nenapadlo řešit (tipl bych, že to Shitmano bude mít o nějakej milimetr míň, když to vytahuješ) - narozdíl od toho, jestli se do toho dá zacvaknout v blátě nebo ne:)
To je jedno, aktuálně stojí méně.
Mně v tom odkazu přijde zajímavé i toto.
https://www.bike-discount.de/de/shimano-rt-cl700-center-lock-bremsscheibe
RT-CL 700 kotouče bez toho ***** ICE-TECH bimetalu. Třeba se nebudou tak kroutit, mohly by být dobré. Ten vzor perforací mi přijde fajn, při brždění krásně tichý, oproti třeba SM-RT64 co jsem měl na kole předtím. Kdyby to měli dřív, na bimetal bych se vykašlal.
Tak abych to shrnul - není to na přímou montáž a nemá to aretaci raménka (shimano je dlouhodobě pain při nandavání zadního kola), ale jinak: vysmáli se trapno systému kladek sramu tím, že udělali kladky plné, přepínání odřazování je na páčce (nemusím do aplikace), asi to bude řadit v tahu hůř než transmission a lépe než axs eagle, ale zase to řadí rychle, páčky mají odezvu a dají se různě nastavit, je to kompatibilní se starými kazetami a řetězy, takže nekonečné možnosti převodů (na transmission je jedna kazeta a řetěz za milion) včetně starých Sram kazet. Baterie hezky schovaná v těle hazky, asi není moc možnost jí vyklepat (sram má tu pidi pacičku, kde se bojím, kdy ji urvu, nebo kdy se ochodí). Cenovka bude asi časem kolem X0, a vyjdou ještě dvě sady - XT levnější než GX a ještě levnější Deore. Kazeta 9-45 mi přijde jako taky fajn krok, když to je možnost a né jediná možnost. Vzhledově za mě úplně v klidu. Kliky jsou těžký hliník, tam už je shimano fakt tvrdohlavý, ale zase když se podívám co udělal sram s X0 a GX s klikama, tak shimano je ještě dobrý. A když budu řešit vzhled klik, tak se koukněte na sram, za mě jsou transmission kliky fakt kekel.
Jsem spíš sramař, ale mně přijde, že co udělalo shimano je naprosto super, jasný vyšlo to pozdě, ale přijde mi nefér, abych to hned odsoudil jen proto, že to nemá direct mount, protože kurňa, proč nikdo neflamuje t-sram, že to není s ničím kompatibilní?
Já to prosímpěkně hejtím obojí, protože to je na baterku.
Posledně jsem naplánoval trasu a nahrál do Garmina, oblíknul se, nalil flašky, vzal helmu, obul se, vytáhnul kolo před byt... A co myslíš... Vybito.
To znám, pak běžím v nášlapech po bytě k silničce (a naopak), abych vyndal nabitou baterku z ní.
To máš ještě dobrý, já mám zbytek kol socka verze na mechanice, takže jsem musel čekat na nabití...
Na druhou stranu, za 5 minut by to melo byt nabite na nejakych 5 hodin jizdy, mozna i vic. Ale rozumim. Ja mam na elektrickem Sramu kola dve a poridil jsem si jednu nahradni baterii. Kdyz prijedu a baterie se hlasi o nabiti, hned tam dam tu nabitou a vybitou pozdeji nabiju, aby byla zase pripravena. Kdyz nekam jedu autem, automaticky beru nahradni baterii s sebou do auta.
Si kup náhradní, ta se uživí vždycky.
Kecáš, to se nemůže stát! Vždyť to na baterku vydrží měsíc a poslední týden to na tebe intenzivně bliká, že máš slabou baterku!
To se říká, no... Akorát ti lidi zapomenou vždycky dodat, že na přehazku většinou při jízdě moc nekoukáš :D
Mně se to teď dost překvapivě vybilo u nejvzdálenějšího trailu. Cestou zpátky by se mi to bývalo fakt hodilo párkrát přehodit. Druhej den jsem nabil, oblíkl se, vylezl s kolem ven a nic. Vybitá byla páčka.
Tomu nevěřím... Mě všichni vždycky tvrdí, že se to nemůže stát... ;-)
jeto divny, meto vybitou packu hlasilo skoro mesic v garminu, a kdyz se oteplilo < mysleno v kolo v byte > tak baterka ok
Tak to baterky tak nějak dělaj, s klesající teplotou se zpomaluje reakce, klesá napětí podle kterýho to měří stav baterie. Když to lidi baví místo lanka...
vsak ja vim, reagoval jsem nato, ze je divny, zeto nedalo dostatecne dopredu vedet, nicmene cr-2032 ma kazdej zlutej ve vecerce zadvacku, lanko jsem u nich jeste v nabidce nevidel :DDD
Však taky - minimálně na mtb - žraly lanka naposledy původní 10spd shimano přehazky.
Nebyly to spíš 10sp Sramy? Ta mi ukousla 2 lanka...
Taky, ale tam byla 11 dřív, takže naposled to Shimano. No každopádně je to +- 13 let zpět, od té doby biková mechanika řadí bez rizika ztráty spojení. :-)
V zivote mi neprasklo lanko abych ho musel shanet po vecerce ...
Naštěstí gumu ve večerce mají, tam je větší šance prasknutí.
Byla doba kdy lanka praskala běžně. Mám za to že u 10sp sramu, ale už si to přesně nepamatuju. Každopádně dvě duše a lanko byla povinná výbava:)
Tak to me nejak minulo. Hodne let jsem jezdil XT 3×9, pak chvili XT 2x11 a od te doby uz je Eagle GX hazka.
Ale lanko mam v tool packu na kole porad taky. Ale spis z duvodu ze bych blbe chytil klacek.
"proč nikdo neflamuje t-sram, že to není s ničím kompatibilní?"
Dost lidí se tady vyjadřuje stylem "to není bug, to je featura" a vyhodit extra prachy jim nevadí, hlavně že mají Sram :)
Ergonomii řazení chválí uplně všichni recenzenti a mega plus to bude pro někoho, kdo střídá kola elektrika-mechanika. Když už si konečně zvyknu na pody, tak sednu na kolo s X01 mechanikou a furt dokola.
Další plus jsou stávající převodníky, ne zúžené t-type, takže na stávající kliky šup levný 0mm offset kvůli 55 lince a jede se. Výběr převodníků t-type compatible použitelné pro starší kliky je zoufalý.
Na druhou stranu t-type v tězším terénu funuguje tak pěkně a spolehlivě, že si to může člověk alespoň nějak ospravedlňovat.
Mne se to tedy celkove taky libi a "packy" od Sramu mi fakt nesedi, tohle bude lepsi
V podstate suhlas, len ciste technicka:docela sa cudujem ze ani v top xc verzii to nema powermeter(ne ze by som to potreboval). Inak ak sa nemylim, tak to ide namontovat aj na ramy s uhd ci? A zaujimave je porovnanie rychlosti radenia je toho uz na nete plno a tam shimano vyhrava o dlzku kona. Uvidime casom.
Ano, do UDH rámu dáš UDH patku a do ní tuto hazku.
Promin, ale nedalo mne to :-). UDH patka je neco jako led dioda :-).
Slovíčkaření. Takhle to je lepší - "Ano, do rámu podporujícího UDH dáš UDH a do ní tuto hazku." ?
Ne tak uplne. LED neni standard, zatimco UDH ano, takze pokud chces zachovat informaci o tom, ze mluvis o patce UDH standardu, tak musis napsat jak UDH, tak patka.
Tak na svěťáku koukám na XTR skvělá reklama, už tam někdo běžel do depa bez řetězu :D
A k tomu to Cink vyhraje na XTR, ale na starym lankovym :D
Jak mohl vyhrát na kole bez deseti baterek, fakt nechápu. Spiknutí lankařského průmyslu.
A ještě v takovém blátě, teda možná proto :)))
Neměl náhodou ebike? To by hodně vysvětlovalo… :-D
jeste ze uz tu neni tester ... ten by ti to vysvetlil ze za to muze Sram :-)
poslední komentář: 9. 7. 2026 o 13:34
poslední komentář: 1. 7. 2026 o 16:06