Zdravím. Jezdím hlavně silnici, ale k vánocům jsem si pořídil gravel (Giant Anyroad 1 LTD 2018). Mám na tom najeto zatím 500km. Hlavně lesní cesty (na silnici mám silnici), vesměs za sucha. Lehkej terén mě na tom opravdu baví, ale z kamenů a kořenů mám dost vyklepananý ruce. Do kopce a po rovině to ještě jde, ale sjezdy musím jezdit hodně pomalu, jinak každá větší díra nebo kořen hrozí, že poletím přes řidítka. Docela bych na tom uvítal odpruženou vidlici, ale to je technicky neřešitelný. Předpokládám, že by pomohly šiřší pláště s terénnějším vzorkem. Koupil jsem to s bezdušovýma 30mm Giant CrossCut Tour 2 (v reálu 32 mm, https://www.giant-bicycles.com/au/crosscut-tour-2). Ráfky Giant SX-2 Disc (vnější šířka 25,5 mm). Naměřený místo v přední vidlici 55 mm, vzadu 41 mm. Napadlo mě dát dopředu širší a agresivnější plášť než dozadu. Případně pořídit něco širšího/agresivnějšího jenom dopředu a vzadu nechat ten původní. Je to dobrá úvaha? V terénních pláštích se nevyznám, proto uvítám konkrétní tipy na pro mě vhodný bezdušový pláště, případně jejich kombinaci (typ a rozměr). Cena cca 1000 Kč za plášť? Když to bude půlka, nebudu se zlobit.
Tak kucí, jen taková novinka....Rondo Ratt novej aerorychlík spíše silničního směru (mají vice modelů grevlů) postavenej na 650b kolech v šířce 47 mm (Vittoria)
Nejaky tip na plaste, ktere maji zmerenych 40mm? Ted vozim gravelking sk 700-38C (622-40). Ty maji 39 - 41mm a jsou pro me akorat. Uzsi nechci a vetsi nedam do ramu. Podobny vzorek, primarne asfalt, hladke lesni cesty, ale nejaky vzorek to mit musi, aby to nepodkluzovalo. S gravelking sk jsem spokojeny, ale rad bych po letech vyzkousel neco jineho, ale objem bych chtel zachovat. Kupovat plaste za tisice a pak zjistit, ze jsou uzke se mne nechce. Uz jsem se nekolikrat spalil :-).
Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli koupit speedera 36, nebo 40, budou bez duší. Jezdím hlavně po zpevněných površích (Praha a okolí), občas polní cesty. Nejsem závodník, po Praze jezdím do 30, mimo tak do 40. Budou oba pláště v těchle podmínkách stejně rychlé? Komfort je jasný, tam vede 40. Pořád pročítám a hledám, tady na foru prošel dost témat, ale nemůžu to rozseknout, resp. přímé srovnání dvou rozměrů jednoho typu pláště nikde nevidím. Když koukám na tohle srovnání, reálný rozdíl je velký, ale ten užší je s duší https://www.bike-forum.cz/foto/detail/69825-tufo-speedero-36-versus-40mm Teď mám riddlery 37 s dušemi, takže i ta užší speedera budou určitě pohodlnější. Do jakého rozměru byste šli vy?
Čauves. Píchnul jsem Spídero 40 a je tam takováhle díra jak kráva. Má najeto necelejch 600km, takže skoro nový a je mi ho líto :-D Zkoušel jsem to zalepit takovou tou sadičkou na Ťubles od Ferdusu, ale to se ani nechytlo. S duší to jezdit nechci a myslim si, že s takovou dírou to ani nepůjde. Napadlo mě to zanýst někam do pneuservisu, tam by mohly mít tužší a větší záplaty. Nebo to mam vyhodit a koupit rovnou novej? :(
Na doporučení Listera (a po výsledcích měření valivého odporu, kde Thundero 40 vyšlo úplně stejně jako Speedero 40, tzn. velice dobře) jsem se rozhodl vyzkoušet Thundero 44 mm. Sice to bylo v plánu až na příští sezónu, ale zalekl jsem se inflace :). Pár faktů ve srovnání se Speederem (ráfek vnitřní šířka 25,5 mm):
šířka při 3 bar: Thundero 46,3 mm (počítám, že se ještě o 0,5 mm vytáhne), Speedero 42,8 mm,
výška: Thundero je o necelých 5 mm vyšší než Speedero (pozor, údaj na šupleře není skutečná výška pláště měřená od podlahy, to by se obtížně měřilo),
hmotnost: Thundero 482 g, tzn. o 32 g více než Speedero.
Dnes jsem po dlouhé době dal na grevl kola osazena Pirelkama (650x50) to je neskutečná pneumatika.Vazi víc než Thunder burt a ByWay, navíc je mám na kolech, které váží víc než ty kde mám Thunder burt....no a přesto jedou pirelky znatelně líp.Je to poznat hlavně když se na silnici rozjede kolo do tempa, že se prostě řítí vpřed naprosto raketově
U ostatních 650b kol to vždy bylo něco za něco, ale cinturato je opravdu odlišné...objem navíc, pružnost, odolnost a rychlost
A to celou dobu věřím že lehčí kola pojedou lépe...omyl
Tak se mi shodou okolností sešlo na kole Tufo Speedero 36mm a 40mm tak posílám foto pro porovnani. Myslím, že je jasně poznat který je který, ale pro jistotu vzdu je 40mm :)
Zdar vespolek, lehce mimo téma, avšak úzce vzpjaté...
Vozíte někdo vložku do bezdušáku? Pořídil jsem karbon výplety a zvažuji použití vložky, má to nějaký znatelný ochranný efekt? Když to dostane pecku, tak to můžu zničit i přes vložku ne? V neposlední řadě pak, má to nějaký vliv na komfort? Koukal jsem, že hlásají zvýšení komfortu, ale moc se mi tomu nechce věřit...
Potřebuju zevnitř zalepit speedero, které má vroubkovaný vnitřek. Mám povrch šmirglem zbrousit do hladka, nebo jen klasicky trochu zdrsnit a s tím zbytkem si poradí lepidlo?
Čau gravelisti, má někdo tip a "zimní" pneu? Něco do mokra, bláta, sněhu - ideálně v rozměru 40-45c.
Mám teď Thundera, ale bahynko jim nechutná. Pokukuji po Hutchinson Tunda, Pirelli Cinturato gravel m, popř. Vittoria Mezcal gravel - nemá někdo něco vyzkoušeno?
Loni jsem vozil G-one Bite a dobrý, ale chtěl bych zkoušet dál...
Jelikož mám gravel teprve krátce a podle mého profilu kdy jsem umístil fotky svého stroje, tak sice asi nemohu doporučit konkrétní značku a šířku pláště, ale vycházim jen z toho jaký plášt mám nasazen od koupi a jaké mám jízdní dojmy z cca 2 měsíčniho ježdění. Mám Teda panaracer gravel king SK v šíři 38mm což určitě není nějaká hitparáda do terénu, ale po předělání po koupi na bezduse byl jednoznačný posun k lepšímu co se týče pohodlí. Dovolil jsem si foukat méně a to je v mém případě 2bary vzadu a 1,8baru vepředu na tuhle šíří při mých 74kg. Zkoušel jsem i méně, ale už to na silnici tak nejelo ale v terénu to určitě bylo znát. Je mi jasné že tato šířka není do terénu ideální ale byl jsme sakra překvapen jak to parádně jede na cestě a v terénu a teď myslím sucho až polosucho jak je to pořád docela fajn svezení. Tím terénem nemyslím žádné traily, ale běžné polní a lesní cesty normálního charakteru. Žádné Kořeny a kameny. Přece jen je to gravel.. Jelikož to tak parádně jede na cestě a při té rychlosti bych chtěl zůstat uvažuji po sjeti, že zakoupim to samé jen v 42mm. Jiný snad ani myslím nemají a ani bych asi už nechtěl. Snad nepřijdu o tolik rychlosti a pomůžu si hlavně v pohodlí v terénu. Vím že jsem asi nepomohl v rozhodnutí jaký plášt na gravel, ale snad můj pohled na tento model někomu pomůže a pokud nejezdí někdo ve sračkach a má rád i rychlost je to skvělá volba. Navíc na silnici je velmi tichý až jsem byl překvapen. Ale jak se člověk podiva na vzorek nemá tam co hučet.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
Tak kucí, jen taková novinka....Rondo Ratt novej aerorychlík spíše silničního směru (mají vice modelů grevlů) postavenej na 650b kolech v šířce 47 mm (Vittoria)
https://bikerumor.com/rondo-ratt-all-road-gravel-gravel-bike/
Líbí se mi to...
mi se nelibi "zlomena" vrchni trubka a vidlice
S Grizlem jsem taková docela konzerva...ale tady ten zlámanej rám i ta vidle...jako dobrý, neurazí o)
Jeste by se mohli inspirovat lefty a mit tu zlomenou vidlici s jednou nohou, at to stoji za to.
Tak pro nás konzervy to zrovna není.
By mně zajímalo, jak bude fungovat ta vidle, bo má Enve je tvrdá jak šutr, zlatá vidle z Grade, to bylo větší pohodlíčko...
No jo, vzhled je jasnej....klasická trubka ocel atd se mi líbí taky nejvíc.U Ronda mi nejhezčí vždy přišel jejich levnej hliníkáč s raw vzhledem
Jen ta volba kol mě překvapila :-)
za mě fajn, akorát ta orientace na rychlost a 650b mi moc nesedí ..
Nová kalkulačka na tlaky od Jana Heineho
https://www.renehersecycles.com/tire-pressure-calculator/
Dělaná přímo pro grevl
Má tam vždy dvě hodnoty, kdy je u toho rozměru nejnižší valivej odpor
Počítá se s kvalitní pneumatikou, váha jezdec a kolo
To jsem tak nějak pochopil z toho co tam u toho píše.... dobrá hračka
nevím, třeba tu váhu podceňuji :-)
Novinky 2022
Vittoria Terreno Zero Gravel TNT 700x47....asi konkurence pro Schwalbe RS
Nejaky tip na plaste, ktere maji zmerenych 40mm? Ted vozim gravelking sk 700-38C (622-40). Ty maji 39 - 41mm a jsou pro me akorat. Uzsi nechci a vetsi nedam do ramu. Podobny vzorek, primarne asfalt, hladke lesni cesty, ale nejaky vzorek to mit musi, aby to nepodkluzovalo. S gravelking sk jsem spokojeny, ale rad bych po letech vyzkousel neco jineho, ale objem bych chtel zachovat. Kupovat plaste za tisice a pak zjistit, ze jsou uzke se mne nechce. Uz jsem se nekolikrat spalil :-).
Slavná chvíle ....gravel bike ve filmu
Ben Affleck a film Deep Water :-D:-D
Kam se hrabe mistrák
Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli koupit speedera 36, nebo 40, budou bez duší. Jezdím hlavně po zpevněných površích (Praha a okolí), občas polní cesty. Nejsem závodník, po Praze jezdím do 30, mimo tak do 40. Budou oba pláště v těchle podmínkách stejně rychlé? Komfort je jasný, tam vede 40. Pořád pročítám a hledám, tady na foru prošel dost témat, ale nemůžu to rozseknout, resp. přímé srovnání dvou rozměrů jednoho typu pláště nikde nevidím. Když koukám na tohle srovnání, reálný rozdíl je velký, ale ten užší je s duší https://www.bike-forum.cz/foto/detail/69825-tufo-speedero-36-versus-40mm Teď mám riddlery 37 s dušemi, takže i ta užší speedera budou určitě pohodlnější. Do jakého rozměru byste šli vy?
Jak vozíte Thundero vzadu?
Stejným směrem jako vepředu - tedy boční výstupky do šipky nebo naopak?
Občas by se hodil lepší grip vzadu do záběru, ale nevím jestli tam je rozdíl, kdybych ho otočil.
Já mám oba stejně, klidně zadní přehodím, jestli to má smysl, ale jen tak se mi to zkoušet nechce.
Máte někdo srovnání Thundera 44 a Pirelli Gravel H 45? Jsou ty Pirelli v něčem lepší, kromě takřka dvojnásobné ceny?
Čauves. Píchnul jsem Spídero 40 a je tam takováhle díra jak kráva. Má najeto necelejch 600km, takže skoro nový a je mi ho líto :-D Zkoušel jsem to zalepit takovou tou sadičkou na Ťubles od Ferdusu, ale to se ani nechytlo. S duší to jezdit nechci a myslim si, že s takovou dírou to ani nepůjde. Napadlo mě to zanýst někam do pneuservisu, tam by mohly mít tužší a větší záplaty. Nebo to mam vyhodit a koupit rovnou novej? :(
jaké používáte mlíko na tuffo ? origo nich ? nebo klidně finishline třeba
To mám teda dilema, jaké pláště koupit, až sjedu stávající...když to tady všechno čtu :o)
Na doporučení Listera (a po výsledcích měření valivého odporu, kde Thundero 40 vyšlo úplně stejně jako Speedero 40, tzn. velice dobře) jsem se rozhodl vyzkoušet Thundero 44 mm. Sice to bylo v plánu až na příští sezónu, ale zalekl jsem se inflace :). Pár faktů ve srovnání se Speederem (ráfek vnitřní šířka 25,5 mm):
šířka při 3 bar: Thundero 46,3 mm (počítám, že se ještě o 0,5 mm vytáhne), Speedero 42,8 mm,
výška: Thundero je o necelých 5 mm vyšší než Speedero (pozor, údaj na šupleře není skutečná výška pláště měřená od podlahy, to by se obtížně měřilo),
hmotnost: Thundero 482 g, tzn. o 32 g více než Speedero.
Dnes jsem po dlouhé době dal na grevl kola osazena Pirelkama (650x50) to je neskutečná pneumatika.Vazi víc než Thunder burt a ByWay, navíc je mám na kolech, které váží víc než ty kde mám Thunder burt....no a přesto jedou pirelky znatelně líp.Je to poznat hlavně když se na silnici rozjede kolo do tempa, že se prostě řítí vpřed naprosto raketově
U ostatních 650b kol to vždy bylo něco za něco, ale cinturato je opravdu odlišné...objem navíc, pružnost, odolnost a rychlost
A to celou dobu věřím že lehčí kola pojedou lépe...omyl
Tak se mi shodou okolností sešlo na kole Tufo Speedero 36mm a 40mm tak posílám foto pro porovnani. Myslím, že je jasně poznat který je který, ale pro jistotu vzdu je 40mm :)
No, já zvařžuji ty 40ky zrušit. Na 303S koupit 32 mm silniční pláště a koupit 650 B záplety a na ty nahodit 47-50 mm pláště.
Takové pseudo silniční a pseudo XC HT řešení. Nebude to ani jedno, ale blížit by se to trošku mohlo.
Zdar vespolek, lehce mimo téma, avšak úzce vzpjaté...
Vozíte někdo vložku do bezdušáku? Pořídil jsem karbon výplety a zvažuji použití vložky, má to nějaký znatelný ochranný efekt? Když to dostane pecku, tak to můžu zničit i přes vložku ne? V neposlední řadě pak, má to nějaký vliv na komfort? Koukal jsem, že hlásají zvýšení komfortu, ale moc se mi tomu nechce věřit...
Dík!
Potřebuju zevnitř zalepit speedero, které má vroubkovaný vnitřek. Mám povrch šmirglem zbrousit do hladka, nebo jen klasicky trochu zdrsnit a s tím zbytkem si poradí lepidlo?
Čau gravelisti, má někdo tip a "zimní" pneu? Něco do mokra, bláta, sněhu - ideálně v rozměru 40-45c.
Mám teď Thundera, ale bahynko jim nechutná. Pokukuji po Hutchinson Tunda, Pirelli Cinturato gravel m, popř. Vittoria Mezcal gravel - nemá někdo něco vyzkoušeno?
Loni jsem vozil G-one Bite a dobrý, ale chtěl bych zkoušet dál...
Dik!
Jelikož mám gravel teprve krátce a podle mého profilu kdy jsem umístil fotky svého stroje, tak sice asi nemohu doporučit konkrétní značku a šířku pláště, ale vycházim jen z toho jaký plášt mám nasazen od koupi a jaké mám jízdní dojmy z cca 2 měsíčniho ježdění. Mám Teda panaracer gravel king SK v šíři 38mm což určitě není nějaká hitparáda do terénu, ale po předělání po koupi na bezduse byl jednoznačný posun k lepšímu co se týče pohodlí. Dovolil jsem si foukat méně a to je v mém případě 2bary vzadu a 1,8baru vepředu na tuhle šíří při mých 74kg. Zkoušel jsem i méně, ale už to na silnici tak nejelo ale v terénu to určitě bylo znát. Je mi jasné že tato šířka není do terénu ideální ale byl jsme sakra překvapen jak to parádně jede na cestě a v terénu a teď myslím sucho až polosucho jak je to pořád docela fajn svezení. Tím terénem nemyslím žádné traily, ale běžné polní a lesní cesty normálního charakteru. Žádné Kořeny a kameny. Přece jen je to gravel.. Jelikož to tak parádně jede na cestě a při té rychlosti bych chtěl zůstat uvažuji po sjeti, že zakoupim to samé jen v 42mm. Jiný snad ani myslím nemají a ani bych asi už nechtěl. Snad nepřijdu o tolik rychlosti a pomůžu si hlavně v pohodlí v terénu. Vím že jsem asi nepomohl v rozhodnutí jaký plášt na gravel, ale snad můj pohled na tento model někomu pomůže a pokud nejezdí někdo ve sračkach a má rád i rychlost je to skvělá volba. Navíc na silnici je velmi tichý až jsem byl překvapen. Ale jak se člověk podiva na vzorek nemá tam co hučet.