Proc bezduse?
Má to své výhody a nevýhody, netvrdil bych ani že je to IN, ani že duše už nemají smysl. Nějaké důvody proč vozím bezduše:
- obecně méně defektů, protože ty malé to zalepí. S velkými defekty naopak může být větší problém než u duší.
- lépe to jede, menší valivý odpor.
- možnost vozit nižší tlaky => větší pohodlí a grip. Větší pohodlí a grip ale platí i při stejném tlaku (plášť je bez duše poddajnější).
- hmotnost oproti duším sice moc nižší není, ale je to kapalina, chová se to v gumě jinak, takže při rotaci se to jako lehčí kolo chová (ale to nevím jestli někdo reálně pozná). Někdy do gumy stačí i 100ml, to máš na obě gumy 200g, tomu klasické duše konkurují těžce. Někdo by sice mohl argumentovat, že bezdušové gumy jsou těžší, já bych zase mohl argumentovat, že bezduš guma + málo tmelu je co se defektů týče spolehlivější volba, než ultralight guma + ultralight duše.
- když vyjedeš na rychlý švih bez čehokoli (nářadí, lepení atd.) tak s bezdušema je větší šance, že se vrátíš bez defektu.
Neber to zle, ale jak může bejt nižší valivej odpor, když se ti to dejme tomu při 1,7 rozplizne do šířky daleko víc než když fučim 3-4 (mtb-ht)? Jediný co chápu je to, že ti to nenaklepe pr del, ale s tim tak nějak počítám, pže kolo. No a jelikož jezdím celoročně, tak jsem zvyklej.
A silnice? Tam bych nad tím neuvažoval nikdy, to musí zvonit.
ps; fyzikální zákony znám, neztrácíš na nerovnostech minidrncanim, ale to asi je tak všechno. Nedokážu si představit jezdit silnici pod 6 bar (85kg/25mm). Zkusil jsem na trekovejch "zimákách" Conti Contact jet na 3 bar a peklo, vůbec to nejede.
Vozit 3-4 bary na MTB, ajajaj...
Při stejném tlaku bude mít bezduš vždy nižší valivý odpor, o to tu jde.
jj, poskakuje, takže žehlí, chápu... měl jsem na mysli spíš lehčí terén, mám to jako zimaka do práce, když je fakt hnusně, většinou po silnici, občas les. Vozíval jsem i 4,5 na gumách Spec Resolution, bylo tam doporučení 2,5-5,5 :-D.
Spíš jde o to, že mezi pláštěm a duší dochází k mikropohybům a tření, což žere energii. Proto má plášť bez duše nižší valivý odpor. Kdysi se to tu dost řešilo, byly i odkazy na testy měření valivého odporu v závislosti na tlaku. U MTB gum bylo celkem zbytečné foukat více, než 2 bary, pak už totiž ten valivý odpor klesal jen minimálně nebo vůbec. Vozit 3+ tak nemá žádný smysl, jen je to hrozně nepohodlné a v terénu nepoužitelné.
Osobně mám vyzkoušeno, že rozdíl mezi 1,5 a 2,5 bary na zadním kole pocitově nepoznám, ale jakmile to klesne k 1,0 nebo i pod, tak tam už to opravdu o dost hůře jede.