sdílená objednávka EIE carbon
Máte někdo zkušenosti jak jsou na tom EIE vs. Nextie co se týče kvality?
za rok si povíme :-)
no nextie mám 4-5let a porád dobrý.
druhý na silničce jsem rozštípal po roce ale jedecká chyba.
podstatné bude jak budou řešit reklamace a na crash jakou budou dávat selevu. těch 30% od nextie je výsměch když k tomu zaplatíš ještě dopravu.
Zatím se nikomu ráfek EIE koupený přes mě zničit nepovedlo. Pár desítek už jich v ČR jezdí, jen u nás v týmu a po kamarádech 11 párů.
I mě samotného zajímá, jestli splní, co slíbili. Tak nezbývá než čekat.
Máte na to 3 roky a po celou dobu dopravu nového ráfku zdarma.
2021 vyrobeno 11.000 ráfků s 20 reklamacemi. Pokud tedy budeme věřit informaci, kterou jsem včera dostal z EIE. I mě to číslo reklamací přijde nízké, protože rozstřelit karbon není zas tak složité.
Druhá věc je rozdíl kvality mezi značkami, které jsou všechny z jednoho města. Náhoda?
Včera jsem viděl fotku ze společné večeře majitelů EIE s majitelem Light Bicycle. Tak nějak mi to zapadá do mozaiky "jedna velká rodina" :-)
Vozil jsem obojí.
Na bajku mám ještě pořád Nextie Premium Ultralight, protože mají sotva 2 roky a nebudu měnit za EIE jen pro změnu.
Ale s váhou 297 g už jsou trochu měkké. Uhýbají při dotahování a prakticky hned po docentrování a zajetí se trošku rozhodí, ale pak se to už nezhoršuje. Za ten let do kopce s koly 1.270 g mi tohle malé mínus stojí.
Na silnici s ráfkovými brzdami jsem najel na Nextie za 2,5 sezony 20 tisíc a na EIE loni 9 tisíc. Měnil jsem kvůli výšce. Z Nextie Premium 30 mm (445 g) jsem přešel na EIE 38 mm (397 g).
Oba záplety jsem vozil na stejném kole, takže tam nebyla jiná proměnná. Nebudu vyzdvihovat pocitovou i reálnou lehkost EIE (1.350 kg), váhu Nextie (1.550 g) srážel těžký watmetr v zadním náboji. Každopádně obě značky snesou docela tvrdé zacházení - koleje v plné rychlosti, sem tam trefená díra.
Za 30 tisíc km s plášti Continental GP 4000/5000 a Pirelli P-Zero Velo, tedy se střední ochranou běhounu, vždy s dušemi Continental Race Light 80 g, jsem neměl defekt. Totéž loni v létě při testování mnohem pohodlnějších latexů Vredestein 50 g. Brzdný výkon i zvukový projev při brdění byl výrazně lepší u EIE. Přičítám to hlavně drážkování v brzdné ploše. Aero vlastnosti byly samozřejmě lepší u vyšších EIE.
Z osobní zkušenosti tedy nevidím rozdíl ve spolehlivosti a odolnosti obou značek. Pocitově lepší byly vyšší a lehčí EIE.
Vše je samozřejmě nutno brát v kontextu mojí váhy 66 kg.
V nové sezoně budu jezdit kombo 45/35 mm s vnitřní/vnější šířkou 21/28 mm a plášti Veloflex Corsa 25 mm (reál 27,5 mm) + plastovými dušemi Revoloop 39 g. Zapleteno na CX-Ray a keramice DT 180. Set má 1.274 g, už se na ně docela těším.
Tomáši, oceňuju praktické poznatky a zkušenosti, a hlavně taky zkušenosti někoho, kdo fakt jezdí, někdy se tady na bf zbytečně teoretizuje, i lidmi, co nejezdí, ale někde slyšeli, četli apod… :)
Měl bych jen jednu otázku mimo téma. Kdybys měl vybrat mezi Contikama a Pirelli, které bys vzal? Dlouhou dobu jsem jezdil Contiky a právě jsem uvažoval, že testnu ty Pirreli.
Conti GP 5000 mají podle testů prokazatelně nejnižší valivý odpor ze všech klasických pláštů. Asi o 2-3 watty nižší než konkurence mezi top dušovými plášti. S latexovou duší jsou téměř srovnatelné s bezdušovým provedením, rozdíl je do 1 W.
Já jsem je na doporučení loni nahradil Pirelli P Zero Velo. Hlavní rozdíl bylo citelně větší pohodlí. Pirelli byly asi o 10 gramů lehčí a v reálu o dost širší než udávaných 25 mm. Na karbonových rafcích 19/26 mm (vnitřek/vnějšek) udělaly 28,5 mm, zatímco Conti 27,5 mm.
Pocitově Pirelli lépe tlumily nerovnosti, jako by stěny pláště byly z měkčí gumy. Jízda na P Zero Velo, hlavně na vyšší tlaky 90-100 psi, byla opravdu citelně pohodlnější. Nevím, jestli to bylo jen šířkou. Přišly mi pohodlnější celkově.
Nový model Pirelli P Zero Race oficiálně nahrazuje stále ještě sehnatelný starší model P Zero Velo. Valivý odpor Race sice výrobce prezentuje jako nižší, ale dle testů zůstal stejný, rozdíl oproti Zero je v desetinách wattu. Co se změnilo, je reálná šířka - model Race 26 mm je stejně široký nebo dokonce užší než model Velo 25 mm.
Co se týče životnosti, rychleji jsem ojel vzorek Conti. Takže ta pocitová větší měkkost pirellek není na úkor výdrže.
Třetí cestou, kterou teď budu zkoušet, jsou pláště s bavlněným kordem. Ty by měly tlumit nerovnosti z klasických plášťů nejlépe. Nejznámější je Vittoria, ale ta se zaměřuje především na bezduše. U nich se opakovaně setkávám s názory, že kdo jednou zkusil Vittorii, už nic jiného nechce.
Narazil jsem na značku Veloflex. Což jsou taky Italové, taky ruční výroba a taky bavlněný základ zaručující velkou pružnost stěn. Oproti známější Vittorii jsou levnější.
Model Corsa Race v šířce 25 mm má reálně 26-27,5 mm (podle šířky ráfku) a váží do 200 g. Co mě kromě nízké váhy a očekávaného pohodlí zaujalo, je v testu deklarovaná vyšší odolnost proti defektu přes běhoun než u Conti i Pirelli. Takže zkusím a uvidím. O zkušenosti se pak rád podělím.
Tak ve vláknech k výběru silničních plášťů toho je poměrně hodně, například i já jezdil 4000ky + 5000ky a nyní vozím Pirelli, však jsem toho také celkem dost napsal...
Ve zkratce k tomu, co napsal Tomaschek, dá se s tím prakticky souhlasit - Pirelli sice měkká směs, ale jistá a pohodlná, 4000ky tvrdá směs, výdrž, 5000ky měkké, hůře čitelné, rychle se sjíždí, slabší boky, více defektů...
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41