sdílená objednávka EIE carbon
Byl tady před pár dny dotaz na karbonové dráty v nabídce EIE.
Zjišťoval jsem další podrobnosti, jsou dostupné v kulaté i ploché variantě.
Jak už jsem psal, reference jsou zatím dobré. Zapletli prý tisíce kusů a nikdo nereklamuje. Jen pocitová tvrdost kol je logicky vyšší než u oceli.
S lehkými UL ráfky a nábami se dá nicméně dostat pod kilo - na fotkách je ráfek A29C22D23 UL, který je parametrově už spíše pro gravel/CX než MTB, s kulatými karbonovými dráty a hliníkovými niply.
DT 240 EXP váží cca stejně jako Bitex 312 - okolo 320 g pár.
Ale asi jen SP, takže nic pro mě....
To je paráda! :)
Takže vyměnit ráfek za A29C24D24 UL a je z toho top XC varianta pro vetsi dite / juniora / zenu co jezdi na MTB gravel tereny :)) Dle specifikaci rafku a fotky s vahou by to melo vyjit tak 1005g.
Zhruba tak, já to příští rok testnu na CX/gravel kolo ve specifikaci viz foto, tam i22 mm stačí :-)
Ještě je třeba brát v potaz, že je to na road nábách 24H, které lze pro light MTB použít jen v no-boost verzi 100x15 a 142x12 (přední osa jde i 15 mm).
Pro boost MTB by se tam musely dát v economy variantě náby Novatec 411/412 28H, protože Bitex MTB modely jsou na rozdíl od road verzí o dost těžší.
Nebo nechat ráfky, co jsou na fotkách - dodnes vozíme LB i22 mm z roku 2015 a pro pláště 2.25 je to pořád v pohodě, i když se trendy ohledně XC vnitřní šířky mezitím posunuly někam mezi 25-30 mm.
Ten ráfek je ale 29ˇ´ , že?
Gravel má 700c či 622 rozměr. Možná jsem to nepochopil
Prumer rafku u silnicek/trekovych/gravel kol s prumerem 28"/700c/622 a 29" horskych kol je stejny.
Průměr ráfku pro 28" silnici/gravel/trek a 29" MTB je stejný.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41