sdílená objednávka EIE carbon II
Chystám se otestovat insert z Mirelonu 25 mm :-)
Nenasákavý, hmotnost okolo 15 g jedno kolo, cena cca 15 Kč/metr.
Nejsem znalec ale kudy se dostane mléko k defektu když je to z jednoho kusu ?
Všechny road inserty jsou z jednoho kusu a nevyplňují 100 procent pláště.
Po nafouknutí to tlak ještě zkomprimuje, místa pro mlíko tam zůstává dost.
Pokud se ptáš, jak se tam mlíko dostane, jsou speciální ventilky pro inserty, které mají uvnitř ráfku díry z boku gumové patky a mlíko přes ně naliješ ventilkem, i když se ventilek opírá zevnitř o insert.
Nebo nalít klasicky venkem před nahozením pláště do patek.
Jo to je ono, materiál stejný, jen od jiného výrobce.
Takže dle odkazu už i vyzkoušeno a podle předpokladů to funguje stejně jako x-násobně dražší originály.
Tak pokud tam ještě nějaké místo zůstane tak asi ok ale na první pohled v to fakt nemám důvěru :) tak hezky testuj a pak se s námi poděl jak to funguje ;)
Nafouklý plášť má průměr 32 mm, insert před komprimací tlakem v plášti 25 mm, takže mezi vnitřkem běhounu a vložkou bude při tlaku 3-4 bary mezera několik milimetrů.
Dost na to, aby se nezhoršil valivý odpor a tmel měl kde cirkulovat.
Při rychlém defektu třeba ve sjezdu, hlavně na předním kole, by to mělo mechanicky stížit rychlé svléknutí pláště a tím i udržet jezdce v sedle.
Plus ochrana patek proti impaktu.
Teoreticky by na tom mělo jít i nouzově dojet, aspoň to uvádějí výrobci rozměrově podobných originálů.
Tu mezeru mezi pláštěm a insertem musíš mít větší. Jde o to, aby se při jízdě při deformaci pláště při běžném zatížení nedeformoval i insert. Pokud by docházelo i k deformaci insertu zvýšil by se valivý odpor. Vycházelo mi, že průměr insertu by měl být cca jako vnější šířka ráfku - pokud je ráfek užší než plášť - to platí pro mtb a gravel. U moderních silničních kombinací plášť/rafek to budeš muset odhadovat jinak.
Nouzové dojetí celkem v pohodě na gravelu i mtb - většinou mi zbyl nějaký minimální tlak v pláti - jednotky psi - a ten i díky insertu držel na ráfku a dalo se dojet. Totéž ostatní tebou popisované vlastnosti. Píšu to v tom článku.
Jo nad tím vnitřním kontaktem jsem uvažoval. Ale jsme oba blechy pod 70 kg a nemyslím, že bych vozil pláště tak měkké, že by šly při běžné jízdě do kontaktu s insertem. Snad mimo náraz na nějakou hranu.
Foukám na naši váhu spíše o něco více než méně, takže pod 4 bary málokdy a i opticky je promáčknutí pláště po zatížením váhou jezdce skoro neviditelné.
Vnější šířka nového ráfku je 32 mm, insert má 25 mm.
Jinak je to tento produkt a výrobce shodou okolností sídlí pár ulic vedle :-)
Ta fotka dost klame takhle bych řekl že insert je min stejnej jako ráfek :)
:-)
Tohle mi přijde dost na nic. V čem jsem super inserty je to, že člověk nebouchne ráfek nebo neprovalí pášť o ráfak. Tyhle inserty, které jsou užší než ráfek, podle mě dost postrádají smysl...
a není to tak, že se to zmáčkne, "přeteče" to přes hranu ráfku a ochrání ho to?
To jde u bajku nebo širšího gravelu, kde je plášť mnohem širší než ráfek, u silnice to tak být nemůže.
Navíc impakt na silnici moc nepředpokládám při tom tlaku.
Zato s bleskovými defekty předního kola ve sjezdu, kdy roztrhlý plášť v sekundě ztratí tlak, sloupne se z ráfku a sletíš na zem, není vzácný případ. Nepomůžou ani háčky.
Zadek se dá vybalancovat, předek ve vyšší rychlosti moc ne. Takže každá pojistka dobrá.
Někdo věří v toho nahoře, jiný v pojištění, další v Kloistra+Fušál a někdo že mu pomůže kus mirelonu proti svlečení. Tak hodně štěstí.
Díky
Já vozil zelenou vložku od Vittorie vpředu na gravelu, právě kvůli rychlému defektu předního kola, který jsem si už jednou "užil".
Po posledním přezutí jsem ji dal ale pryč, protože sundat plášť byl porod, i když jsem použil speciální kleště na stahování. Rukama někde venku naprosto nemožné. Tzn. vložka funguje dobře, určitě udrží plášť v ráfku, ale pak se fakt musí člověk spolehnout, že dojede na insertu a nebude dávat třeba duši.
Zkoušel jsem to cvičně na prázdném a teda víc než pár km bych na tom jet nechtěl. U gravelu to bylo pro ráfek relativně ok, ale u silničky s širokým ráfkem teda nevím...
Tak jsem zvědavý na zkušenosti, hlavně jestli by šel plášť s mirelonem sundat jen montpákami.
Už jsem to vozil vepředu a pak sundával Tufo TT plášť s podobně tvarovanou vložkou Tubolight Evo Road podobných rozměrů. Nebyl problém.
Zelenou gravel vložku od Vittorie, která je podstatně širší a tužší i těžší než silniční vložky, jsme oba vozili celý poslední půlrok na gravelech pro CX závody s plášti 40 mm Kenda Booster Pro - nejlehčí a nejpružnější gravel plášť s terénním vzorkem.
Byl to jen krajský pohár, takže bez UCI omezení na 33 mm. Mohli jsme si dovolit velmi nízké tlaky pod 1 bar a bez defektu.
Sundával jsem pláště zrovna před týdnem, přezouváme na nová thundera. Problém byl jen s vyháknutím plášťů z patek, pak už to šlo sundat relativně snadno montpákami.
Jo přesně, jakmile člověk dostane plášť z patky, tak už to jde.
Já na to použil kleště, ono i rukama/montpákama by to asi šlo, ale úplně na první dobrou ne. Zase je vidět, že to opravdu funguje a z patky to asi jen tak při defektu nevypadne.
Mirelon taky vyzkouším, s tím to bude snazší, navíc je lehčí a skoro zadarmo :)
Nekdy pred rokem byla kauza v profi ve ktere byla silnicni vlozka vittoria a kde to moc dobre nefungovalo :-). Za me jedina vlozka, kterou jsem mel v ruce a u ktere bych si rekl, ze je jista ze plast nesvleknes je cush core DH, respektive cush core obecne. Mam tu prime srovnani cush core xc a vittoria light xc a cush core je jinde. Tyhle penovky jsou jen takova siditka.
Hookless ráfky, Arábie, teploty nad 30 stupňů.
Zřejmě zahřátím překročený hraniční tlak pro udržení úzkých nabušených pneu 28 mm v hookless ráfcích.
Nebo opravdu destrukční impakt, jak to vysvětlili.
https://www.bikeradar.com/news/vittoria-statement-de-gendt-crash-hookless-rims
Při takové kombinaci asi od insertů nelze čekat zázraky. A s hookless už vůbec ne.
Navic ty uzke 28mm pneu muzou mit na sirokych rafcich klidne 32mm a ma se pocitat s limitem tlaku podle realne sirky.
Pro představu, jak se chovají vložky používané u silniček.
Den Braven 25mm
Fotky 0-0,5-1-2-3-4-5-6 bar
Když vypustíš tlak, za jak dlouho se to vrátí do původního tvaru?
Tvar to mění kontinuálně, rozdíl mezi stlačováním a rozpínáním při změně tlaku vizuálně nebyl žádný. Spíš mě překvapilo, že už při 0,5 bar je to stlačené poměrně dost. Možná to bude jeden z důvodů, proč je Vittoria tužsí. Materiál bude nejspíš stejný, jen struktura je jiná. Odpovídala by tomu i hmotnost, Vittoria při přibližně stejném průměru bude mít více hmoty a méně vzduchu než Tubolight nebo Den Braven.
Otázka je, když se to při testu vrátí do původního rozměru, proč po sezoně to původní průměr nemá. Alespoň Tubolight ne, průměr byl zhruba o 20% menší, než u nového. Takže aby to bylo funkční, musí se vložky včas vyměnit.
Co se týká obouvání, padla tady zmínka o obtížnosti. Hodně si pomůžeme, když nejprve obujeme kolo bez vložky, dáme do něj cca 30ml tmelu, kolo roztočíme nebo projedeme aby se tmel roztáhl po celé vniřní ploše. Potom shodíme dolů jen jednu stranu, tak, aby druhá patka zůstala zaskočená, dáme tam vložku. Při nahazování patky tmel působí jako mazadlo a vložka se dá vtlačit do pláště tak, oba nasazovaná patka byla ve vybrání uprostřed ráfku. S trochou cviku je to docela jednoduché. Stejné je to při demontáži.
Vittoria je podstatně tužší u gravel modelu, tam si troufnu říct, že se to zkomprimuje gravel tlakem 1-3 bar naprosto minimálně.
Všechny silniční modely vložek jsou z na pohmat stejného materiálu s podstatně nižší hustotou. Nakonec je to vidět i na váze - gravel vložka Vittoria má okolo 45g, silniční vložky různých značek i mirelon/den braven okolo 15 g kus.
Pokud by se to při úplné ztrátě tlaku roztáhlo rychle zpátky, je ta komprese spíše plus. Nehrozí, že by tlakem zmenšená vložka zhoršovala valivý odpor kontaktem s vnitřní stranou pláště. Samozřejmě padá ochrana proti impaktu, ale to třeba pro mě není podstatné - jde mi o to, aby v plášti při úplné ztrátě tlaku v jednotkách sekund zůstalo něco, co mechanicky sníží šanci na okamžité svléknutí pláště z háčkového ráfku.
Za tipy pro snazší nazouvání díky, mnohým to může pomoct. Zatím jsem testoval silniční vložku Tubolight světle modrou s tufem TT 28 mm a neměl jsem problém nasadit to normálně nasucho, s následným dolitím tmelu přes speciální ventilek pro vložky.
Naopak při sundávání pláště z druhého páru gravel kol - pláště 40 mm, zelená vložka gravel Vittoria - jsem se docela nadřel. Vložka držela patky pláště v hookless ráfcích jako čert :-) Asi 15 minut jsem trpělivě tlačil na patky a tam, kde se udělala trošku mezera, jsem to prolíval vodou, což výrazně pomohlo.
Jsem si naprosto jistý, že v případě bleskového defektu by plášť v hookless ráfcích zůstal. Ale bavíme se o té festovnější hustší vložce 45 g viz foto.
Pohrávám si s myšlenkou dát ji dopředu do Tufo TT 28 mm. Reálně bude mít plášť 32 mm a tuto vložku jsem vozil na CX pláštích Challenge 33 mm. Navíc na výrazně užších MTB ráfcích interně 22 mm, než budu mít na silničce (i26 mm).
Gravel vložka je zároveň nižší než kulaté silniční. U ní bych věřil i ochraně patek ráfku a zároveň by se neměla zevnitř dotýkat běhounu.
Je to sice 45 g navíc, ale pořád bude mít tohle kombo 260 g, což je cca o 40 g méně než reálně stejně široké Conti 5000 GP TLR 30 mm nebo Pirelli P-Zero TLR 30 mm (300 g).
Když porovnáš silniční Tubolight s 19 g https://tubolight.bike/products/tubolight-evo-road/ a Vittorii, která se na silničky dělá ve třech rozměrech, https://int.vittoria.com/products/air-liner-road?variant=47236978540861 , tak i nejlehčí Vittoria (24 g) je těžší než Tuboligt. Vittoria v silniční verzi má možná trošku nešťastný tvar, tím že je šestihranná nemusí úplně vždy přitlačit patky do ráfku. Když nasadím novou vložku na ráfek tak při určité poloze nemusí dotlačit patky tak, jako kulatá nebo jinak tvarovaná vložka. Večer se to pokusím vyfotit, jestli to bude dobře vidět.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41