Shimano 1x12
tak přidám moji zkušenost a sadu.
hazka XT 8100, kazeta SLX 10-51, řetěz XT, převodník AB ovál
po prvotním seřízení hazky dle pokynů provedeno, následně jsem ale ještě zkrátil řetěz o 2 články (1link) a vyjel jsem na tom.
Bohužel to řadilo neřadilo a byl jsem zoufalej, ale pak jsem si říkal, že to opět zkontroluji a uzjistil jsem, že jsem si neuvědomil, že zkrácením řetězu došlo k posunutí hazky. Nyní hazka opět seřízena a chodí to krásně, ba líp než předtím 1*11 na předešlém kole.
Na fotkách to máš už po zkrácení? Mám tu samou sadu akorát převodník OneUp a chodí to luxusně.
jj já zase naopak dal o článek víc a pak to zkoušel až to bylo na kole nachystaný
Taky jsem napřed dával délku podle návodu Shimana a následně zkracoval. Na několika kolech....
Tak jak on se ti to zdá ok?
ja bitte
Přemýšlel jsem jestli neubrat článek?
Vyfoukni tlumič, stlač kolo úplně dolů a zjisti, kolik má ramínko ještě možnost jít dopředu. Ta tvá fotka není úplně z boku, tak úhel ramínka nejde úplně vidět. Jak psal Lubin výše, pak zase povolíš b šroub, tak se to celé zase posune.
"2 články (1link)"
Tohle by mě zajímalo jaký expert kdy vymyslel. 1 článek je 1 link. 1 link je 1 kus řetězu mezi 2 piny. Posledních pár let slýchám tyhle myšlenky že 1 Link je dohromady vnitřní a vnější,což je absolutní hovadina.
moc to řešíš, to bylo kdyby náhodou někdo myslel, že spojuji samec-samec :-D
Já vím, to ani není moc reakce na tebe spíš jako povzdech že to tak lidi nazývají. :(
tak ono je u klasickýho řetězu podle mě nesmysl nazávat článek to od pinu k pinu. Prostě článek je nejmenší stavební jednotka to jsou v současný terminologii články dva ;-)
Ale chápu že singlspeed řetězy v tom dělají bordel :-)
Singlspeed řetězy jsou úplně stejný. Akorát některé BMX řetězy jsou zvláštní, mají jen jeden typ článků, které jsou na jedné straně vnitřní a na druhé vnější. Ale to je v celkovém průřezu cyklistiky naprosto okrajová oblast.
1 článek je jeden článek, dvojice plíšků mezi dvouma čepama, článek vnitřní, článek vnější. Používají to tak všichni výrobci (řetěz 114 článků má 114 čepů), netušim proč se to někomu nelíbí a snaží se v tom dělat zmatek.
Protože mám vzdělání v oboru polymerů, kde se prostě bere jako nejmenší díl základní opakující se jednotka :-) To že to výrobci udávaj jak to udávaj mi žíly netrhá, pro svoje potřeby si to prostě dělím dvěma :-)
Mimochodem, když počítáš kolik máš článků - jedeš jeden po druhým, nebo bereš jen vnější nebo jen vnitřní?
Nepočítám. :) K čemu.
Buď si pamatuju jak dlouhej řetěz kupuju a o kolik ho zkracuju, nebo novej zkrátim při nasazování podle potřeby.
Na 1x12 mám 116, na 2x11 jsem míval 112 a na zbývajících dvou kolech si nepamatuju. Ale tam taky měnim řetěz tak jednou za 2 roky.
+1
Výrobci to tak udávají, když se podíváš na obyčejný řetěz (ne řetěz co něco pohání) třeba na zámek na kolo, taky je jeden článek jen úředně neohebná část.
Já vím že dneska je v módě měnit význam slov když se někomu něco nelíbí, ale řetěz je pořád zatím ještě řetěz, a článek řetězu je článek řetězu. Až po mě někdo v shopu bude chtít přidat jeden, tak mu to snejtuju vnější do vnějšího nějak silou. :)