Sram Eagle AXS
Takže se shodnem že nejlepší poměr cena/výkon je GX AXS hazka a SLX kazeta?
Já sem bohužel do této varianty nemoh jít, jelikož kolo neumí micro spline.
Jop. Záleží jak moc jdeš po hmotnosti, i Deore kazeta řadí úplně stejně, akorát je těžší.
A k tomu řetěz a převodník shimano?
A já doplním podotázku - pokud převodník (vhodný pro) Shimano 12spd (Hyperglide+) a zároveň chci ponechat kliky SRAM DUB, tak mám jinou možnost než toto od Wolf Tooth: https://www.wolftoothcomponents.com/collections/mountain/products/direct-mount-chainrings-for-cane-creek-and-sram-cranks-for-shimano-12spd-hyperglide-chain?
No a proč nedáš Sram převodník? Chapu to dobrě že máš pohon Shimano a kliky Sram?
Sram převodník se nemá rád se Shimano řetězem.
Se Shimano řetězem se rád má. Nemá se rád se Shimano rychlospojkou. Takže se dává Sram rychlospojka, která je i lepší než Shimano
Aha, už to vidím. Tohle řešení zabrání zasukování na rychlospojce, ale příliš těsný kontakt řetězu s převodníkem zůstává, díky se to asi celé rychleji opotřebuje (a může to být trochu hlučnější). Každopádně funkční to řešení je.
Takže oválná alternativa k Wolf Tooth je od Absolute Black: https://absoluteblack.cc/sram-oval-boost-direct-mount-chainring-for-12spd-shimano-hyperglide-hg-plus-chain/
Nebo Garbaruk
Jo, jo, včera před usnutím jsem taky objevil: https://www.garbaruk.com/gxp-mtb-round-boost.html?category=3
Přesně, tohle se obecně tvrdí o 12spd řetězu Shimano na SRAM převodníku. S poměrně věrohodným vysvětlením.
Já mám nové kolo s komplet SRAM pohonem. Zatím nejeté. GX AXS na stojanu super, ale nabíhání řetězu na pastorky hrůza. Já měl doposud vždy Shimano a tohle je prostě mimo standard. Tak trochu jsem doufal, že si to třeba sedne při reálném provozu, ale jestli je obecná zkušenost taková, že to takto běhá i v reálu, tak bych možná rovnou vyměnil ořech, kazetu i řetěz za Shimano. No ale co s tím převodníkem, když ty karbonové kliky SRAM mi zásadně nevadí...
A co ti nabíhá pomalu? 52z pastorek?
To není o konkrétním pastorku. Mě prostě přijde, že ten řetěz nabíhá neochotně a hlavně hlučně. Měl jsem to na stojanu koneckonců zatím jen jednou, takže jsem žádné závěry nedělal. Ze Shimana jsem prostě zvyklý na celkově příjemnější umělecký dojem. Nicméně ta diskuze tady mě nahlodala.
Mimo to mi hlava nebere ten poslední skok na kazetě o 10 zubů.
Tak to třeba bude stačit doladit mikroadjustem. Mně to teda nahoru lítá parádně, žádný zvuky, ale zvukový projev toho, když řadíš na menší, to se kámoš kolikrát koukne, jestli mi něco vzadu neupadlo, jaká je to rána :-) Jinak je to celkově velmi povedené a řadit s tím je radost, jen ten zvuk, no.
No jo no. To je proste sram eagle kazeta, viz moje komenty vyse. Kdyz mas srovnani s Shimano kazetou, tak ti ty prechody u sramu vadi. Mam to stejne a seam kazetu uz nikdy. Kdyz uz xd orech, tak garbaruk, ale nejlip shimano kazetu.
Řešit zvukovej projev je nesmysl důležité je ze přiřadíš a prostě tam ten převod u AXS je víc neřeším :)
Najdeš lidi co jim nechodí shimano. To je jako se vším. Někdo je na něco zvyklý a najednou je to hlučný, tu to nechodí jak je zvyklý atd. Mně zas Shimano přijde při stisku řazení, jako by v něm bylo něco vylomeného, má takovou divnou odezvu, ale je to tím, že jezdím asi 10 let sram.
Jo, ale ja mluvim ciste o kazete shimano vs sram na axs. Na fullu vozim axs s shimano kazetou a na ht axs s xo1 kazetou. Prechod mezi pastorky je proste u sramu hlucnejsi. Vzdy kdyz sednu na fulla s shimano kazetou tak to je proste lepsi, muzu rict kvalitnejsi projev. Axs jako takove je pecka a vsech kazetach.
Zdendys2: a neni to pravda? Nebo mi chceš říct že elektrika je na nic, a mechanika od Shimana je to nejlepší (budoucnost)?
Se ma to vykašli a projeď to. Nebo výměň jen kazetu za.10-50. měnit něco dalšího je finančně nesmysl.
Píšou že umí 12s shimano snad je to pravda jdu stejnou cestou a mám ho teď objednaný
Ten převodník je úplně pecka. Já mám na shimano, ale profil zubů to má stejný, jen jiný mount a s XT řetězem chodí skvěle.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41