Technické rychlodotazy 5
Ok díky
Věnuj taky pozornost rozdílu v uložení kladek přehazovačky (ložiska, kluzná pouzdra).
To vše najdu v popisu? Tam jsou snad automaticky ložiska, ne?
Nejsou, kuličkový mají jen XT a XTR. od SLX dolů mají jen kladky s kluzným pouzdrem. Ale to je vcelku jedno, s XT páčkou neni třeba mezi XT a SLX přehazkou skoro žádnej rozdíl (měl jsem obojí kombinace) a ty lepší kladky kdyžtak pasují i do SLX a Deore a stojí pár korun.
Na poklidné cyklostezkové ježdění stačí úplně Deore přehazka, podle požřadovaných funkcí pak vybrat páčku. Je mnoho důležitějších míst, kde se na kole dají utratit peníze lépe.
Kde tedy raději utratit víc peněz? Musím zadat sestavu komponentu.
Dobrý pláště a duše (zvážit bezduše). Nějaký adekvátně lehký výplety s kvalitníma nábojema. Vidlice, která za něco stojí. Slušný spolehlivý brzdy, pedály, který nekloužou (zvášit nášlapný), dobře vybrat sedlo, nějaký lepší pohodlnější gripy...
Mám tedy v plánu kazeta Deore 10-51, prehaz. Deore, řazení XT, převodník Deore,řetěz Deore, brzdy Deore, vidlice Suntour Raidon, pevná osa, řidítka, Gripy a sedlo jeste nevim. Jaké adekvátně lehké výplety a pláště? To zatím nemám ponětí. Nechci za to dát majlant. Diky
majlat je jaka cislovka?
Do 25tis
DT Swiss XR 1700
To bude na bezduse? Výhody nevýhody? Časté defekty?
Za 25 tisic zapleteš pěkný karbony i na nabojich DT 240 :)
Myslím celé kolo do 25tis????
Tak proc se potom vyse ptas na ty XR1700, ktere taky vyjdou na cca 16-17tKc?
Protože jsem se na ně jeste nedíval a myslel, že jsou za normální peníze. Psal jsem celé kolo do 25tis.
Ono to tve psani se dalo vysvetlit ruzne a proto asi ty reakce s koly do 25tKc.
jo taaak :D a kolipa jsi uz utratil < kolik tedy zbyva na kola? >
Ještě jsem neutratil nic. Zatím to dávám dokupy na papíře. Vše chci na Deore krom té páčky razeni. Ta bude XT. Vidlice Suntour Raidon, pevné osy. Rám, sedlo, řidítka, pedály a kola stále nevim. Chci se vlézt do 25.tis
jak jsem pochopil, ty sito kolo nebudes stavet sam?
No uvažoval jsem o tom, ale spíš to nechám někomu udělat.
Tak si nejdrive vyres ram a kola - protoze podle toho budes osazovat zbytek (treba kazeta zavisi na orechu atd.). A pokud resis prachy, tak za
*a) postav si to sam, nic to neni, lego pro kluky; navic s Youtube to zvladne i spise typ silnejsi nez sikovnejsi (napr. ja:)
*b) koukej po bazarech, spousta veci se da v "Deore" radach koupit sundana z novych kol za dobre penize
Hodně jsem nad tím uvažoval, že si sloužím sám. Jsem manuálně zručný, běžný servis dělám sám a zamlada jsem skládal i pár kol. Ale to byla doba favoritů. Mám trošku strach z montáže vidlice a středové osy. A taky hydraulické brzdy. O kolik vyjde cca levněji když si složím sám?
Se zeptej tam, kde to budou skladat
Hele to netusim, ale pochybuju ze to bude pod 2k -> tzn. v tvem pripade skoro 10% ceny kola. Na druhou stranu, profesionalni stavitel o dost lepe nez ty nakoupi dily a tim ti kolo zlevni. Kazdopadne bych zkusil par lidi tady poptat, treba mistni uzivatel scalar stavi hodne a lidi jsou s nim evidentne max spokojeni.
Ale jinak na vidlici neni co zkazit a na brzdach taky ne - a ani na jedno nepotrebujes super drahy pripravek. Navic tohle chces umet rozdelat i v pripade bezneho servisu doma...
Manuálně zručný je super na základní servis doma. Při skládání potřebuješ pár druhů nářadí, který z dob Favoritů doma určitě nemáš, a to jsou další nemalý peníze. U nových rámů se občas musí zafrézovat středová mufna, návarky na brzdy, u 12s potřebuješ nářadí na patku - aby tě nářadí nevyšlo na stejný peníze co to kolo. Zmínění stavitelé už tyhle cajky mají, taky díly kupují za úplně jiný ceny. Vzal jsi to podle mě ze špatnýho konce. Vypisovat si tabulku dílů s cenama a pak s nakoupeným materiálem jít na někoho, ať ti to smontuje ... nadšení neočekávej, ty lidi to zpravidla živí a na dílech mají marži, o kterou bys je připravil. Seznam si zpracuj a pak někoho oslov za kolik ti to postaví, zmíněný scalar je naprosto v pohodě.
Já to vím, že mi chybí nějaké nářadí a že se necítím na některé úkony. Takový byl původní plán dát seznam dílů a ať to ten stavitel nakoupí a složí. I vlastně záruka bude . Jen nemám ten komplet seznam. Nevím jaká kola, řidítka,sedlo a pedály. Aby to nebyl nějaký ausus,ale taky ať mě kolo ve finále nevyjde na majlant. Scalara už jsem oslovil a zdá se mi solidní a v pohodě.
Od Scalara jsem kdysi bral kolo pro ženu a za poslední roky několik kol pro známé či kolegy z práce - vždycky naprostá spokojenost. 25 není věru moc, ale i za ty prachy se dá spokládat solidní funkční kolo, který v krámu v tomhle setupu nenajdeš. Řada Deore by ti měla naprosto vyhovovat, XT řazení je fajn, ale i Deore řadí dobře, žádnej aušus to není. Nevím, jak máš v plánu jezdit přes zimu, ale možná počkat a do února ještě něco pošetřit by taky nebylo od věci. Limity jsou od toho, aby se překračovaly, takže kolo za 25 tě nakonec stejně vyjde lehce nad 30 :-D
Kolo je taková opička, která chce spoustu banánů: D
Vidím to fakt na max 25 tis. Najezdím toho málo. Vezmu to asi od Scalara. Jak jsem viděl ty kola v prodejnách tak nic moc a předražené
XT páčka, zbytek klidně Deore, pokud ti nevadí hmotnost třeba u kazety.
Proč?
Zrovna tohle je něco co fakt nepoznám, jestli je na keramickém kluzném pouzdru nebo ložisku. Ať už jde o životnost nebo funkci, přehazoval jsem různý kolečka mnohokrát a rozdíl nepoznal žádný.
Deore nemají keramické pouzdro, jen ocelové v plastu. Stejne tak slx.Keramické měly starší XT, nahradila je kuličková ložiska. Pokud jsou kladky nové, fungují všechny, později chytnou vakl, ztratí přesnost a musí se vyměnit.
poslední komentář: 23. 8. 2026 o 2:41