Ahoj lidi,na kolik foukáte? Já na MTB 26 kola, předek i zadek 5 Barů. Není to moc??? Měl jsem to nafoukaný od oka a furt se mi to zdálo měkký. Tak jsem koupil kvalitní pumpu i s manometrem a nafoukal jsem to na 5 Barů a zdá se mi to OK ale ještě jsem na tom nejel páč fest chcalo. Doufám, že jsem to nepřepísk:-)
Když jsem měl 108kg,(dušáky) tak jsem foukal vzadu 4,2 bar a vpředu 3,8 bar teď mám 88kg a foukám vzadu 3,8 bar, když je rychlá trať a předek 3,5 bar. Když je pomalá – tím myslím technicky obtížná, mokro atd… tak uberu vpředu i vzadu o 0,5 baru. Víc ne, bojím se abych necvak. A zatím v pohodě.
Odjel jsem cca za 2roky 35 závodů a pouze 1× defekt, a to byla ještě hodně sjetá schwalbe RR., Teď vozím už dlouho continental king race 2,1 a musím říct, že jsou lepší (za závod nejsou tak rozsekaný jako schwalbe), zřejmě lepší složení gumy :-)
To co vozíš ty je zbytečně velký tlak, pokud jezdíš v terénu, tak se tím připravuješ o konfort a jistotu jízdy, zvlášť na předním kole ten tlak může být opravdu nízký.
Tak mě napadá takové zamyšlení – nevím, jestli se to už řešilo.
Když si vezmu stejný plášť v 26" a 29", tak jeden má menší objem než druhý – to je jasné. Když najedu na lokální nerovnost a ta se vtlačí do pláště, tak se jeho objem zmenší o nějakou konkrétní hodnotu – ta bude vzhledem k plášti 26" větší, než k plášti 29" (poměrně) – takže u 26" dojde k většímu stlačení vzduchu, většímu tlaku, většímu odporu, proti tomuto stlačení…
Dá se říci, že menší rozměr je více progresivní? Měl by se větší rozměr foukat na o něco vyšší tlaky, aby se zabránilo cvaknutí? Teoreticky to tak podle mě vychází, ale zajímalo by mě, jestli tenhle fenomén není spíš naprosto zanedbatelný.
Paradoxně by to mělo být opačně, než u stejného rozměru různé šířky – tam jde o to, že stejná nerovnost vyvolá na širším plášti větší objemovou změnu a navíc je širší plášť i vyšší (je to tak, ne?), takže by muselo dojít k hlubšímu promáčknutí.
Máte někdo zkušenost s tlaky ve větším a menším rozměru daného pláště?
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
Mám rovných 80kg, na pevnější cesty vepředu 25psi vzadu 30psi, do terénu ubírám 5psi. Jezdím 26×2,1 RoR UST.
jako těžkotonážní jezdec foukyfouky horskáče na 30-až max40psi(momentálně bontrager xr4/2,25)na 32mm ráfkách
PS: nikdy jsem na této šířce ráfku neprorazil
Ve předu 1,5–1,9 sucho/mokro vzadu tak 2,2–2,5bar
FA 2,4, ráfky 23mm váha 75kg
Na boku pláště bývá napsáno rozmezí, na kolik by se měl daný plášť foukat. Pak začít zkoušet, co ti vyhovuje.
Momentál jsem vyměknul a jezdím kolem 2.5 atm.
Foukám na 25–30/30–35 PSI vpředu/vzadu. Gumy GEAX Saguaro 2,2 bezduše, hmotnost 105 kg.
Když jsem měl 108kg,(dušáky) tak jsem foukal vzadu 4,2 bar a vpředu 3,8 bar teď mám 88kg a foukám vzadu 3,8 bar, když je rychlá trať a předek 3,5 bar. Když je pomalá – tím myslím technicky obtížná, mokro atd… tak uberu vpředu i vzadu o 0,5 baru. Víc ne, bojím se abych necvak. A zatím v pohodě.
Odjel jsem cca za 2roky 35 závodů a pouze 1× defekt, a to byla ještě hodně sjetá schwalbe RR., Teď vozím už dlouho continental king race 2,1 a musím říct, že jsou lepší (za závod nejsou tak rozsekaný jako schwalbe), zřejmě lepší složení gumy :-)
Vozím duše. Na normální ježdění foukám 25/27psi(přední/zadní). Když vím, že pojedu jen po asfaltu nabuším to někdy až na 35psi. Vážím 66kg.
Foukám 26×1.9 na předek 3 bar a zadek na 3.5 bar. Občas když jedu jen tak na projížďku a neřeším esi cvaknu nebo ne. Tak foukám 2.5. Vážím 75 kg :)
2,4 duše (Fat Albert) cca 2bary (AM-Freeride)
2,5 duše (MuddyMary) cca 1,5–1,7bar (Freeride)
2,3 bezduše (WTB Bronson FR TCS) cca 1,5–1,8 (AM-Freeride)
Mám 82Kg, defektů minimálně.
Je to můj názor, ale je legrace jak spousta lidí řeší citlivost vidlic a tlumičů a pak fouká pneu na 3–4bary.
Chlapi když má přední kolo tendenci v zatáčce na štěrku uklouznout, mám upustit? Jezdím Schwalbe RoR 2,25 na tlaku 2bary.
Já nakonec foukám u 26" přední (xking2,4) 1,7atm a zadní (xking2,2) o něco víc tak 1,8atm mám 70kg
pneumatiky jsou buržoazní přežitek na zvýšení hmotnosti kola…já mám už bezplašťáky, když jedu na pivko…
Čím nejpřesněni změříte tlak v pneu, obyč.pneuměřič na auto nebo existuje něco lepšího co pasuje i na galuskový ventilek.
Má vůbec smysl to řešit přesně? Nebo jen pocitově podle tlaku co ukazuje pumpa.
Já podle mojí pumpy cca 2 atm a jen pro zajímavost by mě zajímalo kolik to je přesně.
Já při své váze cca 95 kg na svym endurku 160/160mm foukám takhle (vše verze s duší):
musíš nafoukat tolik, aby se ti kolo samo vzneslo a cajti z toho byli paff…
Ahoj, vážím 105 – 110kg, a vozím tyto tlaky:
Bezdušové 2.1" předek 1.5bar, zadek 2.5bar
Dušové 2.25" předek 2bar, zadek 2.5bar
To co vozíš ty je zbytečně velký tlak, pokud jezdíš v terénu, tak se tím připravuješ o konfort a jistotu jízdy, zvlášť na předním kole ten tlak může být opravdu nízký.
Tak jak to je z tím foukaním.
Mám v předu i v zadu Continental Mountain King II 26×2.2 z duší foukám zadek 2 bary a předek 1,5 BAR
není to málo ? važím 85 Kg
na kolik foukat pláště kolem 54mm na enduru 140mm při 67kilo? na xcčku v tom mám jasno ale tady se to těžko odhaduje, prozatím sem dal 2/2,5
Mám 29 kola, bezduší, vepředu WTB Nano 29×2,1 s 1,7 bar, vzadu Maxxis Ikon 29×2,2 s 1,8 bar.
Tak mě napadá takové zamyšlení – nevím, jestli se to už řešilo.
Když si vezmu stejný plášť v 26" a 29", tak jeden má menší objem než druhý – to je jasné. Když najedu na lokální nerovnost a ta se vtlačí do pláště, tak se jeho objem zmenší o nějakou konkrétní hodnotu – ta bude vzhledem k plášti 26" větší, než k plášti 29" (poměrně) – takže u 26" dojde k většímu stlačení vzduchu, většímu tlaku, většímu odporu, proti tomuto stlačení…
Dá se říci, že menší rozměr je více progresivní? Měl by se větší rozměr foukat na o něco vyšší tlaky, aby se zabránilo cvaknutí? Teoreticky to tak podle mě vychází, ale zajímalo by mě, jestli tenhle fenomén není spíš naprosto zanedbatelný.
Paradoxně by to mělo být opačně, než u stejného rozměru různé šířky – tam jde o to, že stejná nerovnost vyvolá na širším plášti větší objemovou změnu a navíc je širší plášť i vyšší (je to tak, ne?), takže by muselo dojít k hlubšímu promáčknutí.
Máte někdo zkušenost s tlaky ve větším a menším rozměru daného pláště?