Chtěl jsem se zeptat, jestli by se v nějaké rozumné ceně dalo vyměnit pár věcí na mém kole, které mám cca 8 let složené od Scalara (skvělá práce) a trošku ho zrychlit.
Teď na kole mám disky remerx 7325 , kliky Deore 42 32 24, kazetu Sunrace 11-36 10sp a pláště CST Xpedium One (ty jsme měnil loni).
Rád bych přešel na nějakou variantu převodů 1-11,1-12, jestli to je vůbec možné a zkusil jiné pláště, ale jestli třeba když se do toho investuje 5-10t jestli to vůbec bude znát?
Jenom plaste a hlavne nohy, zbytek je aero a az posledni mozna vaha kdyz jezdis veci nad 10%. Ted jsem jel kopec cca 4% a na starem jednoprovodovem schwartzi mam cas cca 7 min s cenou do 3 tisic komplet a na silnicce, aero rafky, ultegra vaha do 8kilo, kde tolik stoji jen plaste a je o x kilo lehci mam 6:30, powermetr cca 360w, tepy srovnatelne, prumer nekde pres 20 km/h. Plaste rozdil celkem asi 25w celkem podle bike rolling resistance.
Děkuju všem za reakce... Měl jsem to více specifikovat a napsat detaily. Samozřejmě vím, že tohle jsou v konečném důsledku opravdu detaily. Ale zbytek mám nějak tak vyřešený a vzhledem k tomu, že to kolo má najeto třeba 10tkm a třeba něco budu muset stejně měnit, tak sem chtěl vědět jestli třeba změna něčeho by ještě víc pomohla. Oka investuji jen do výměně kvalitních plášťu a zbytek nebudu řešit.
Dělal jsem přestavbu z hodně podobné konfigurace na starším Treku a přešel jsem na 1x11. Jsem totální amatér ve stavbě nebo servisu kola, takže pouze moje subjektivní hodnocení. Nově převodník 38 a kazeta 11/42. Nové komponenty mi ušetřily asi 1 až 1,5kg (nepamatuju si to přesně), ale já to na ovládání nepoznám, kolo je samo o sobě těžší. Nevím jestli díky jednoduššímu ovládání, nových ložiscích nebo hlavně středovému složení, které se volně točí (původní bylo hodně špatné), jsem na původním obutí stejně rychlý jako dřív. I přes ztrátu nejtěžších převodů. Samozřejmě vzhledem k menšímu převodníku jsem naopak přišel o nejrychlejší převody. Z větších kopců bych jel rychleji, na rovinkách mě to osobně stačí. Možná mám lepší frekvenci šlapání, ale jezdím teď hodně na nejtěžších převodech. A tady nastává problém co už někdo zmiňoval. Chtělo by to ( z kopce) vetší převodník a došlo by zároveň k rovnoměrnějšímu využití jednotlivých pastorků kazety. Mě se větší převodník nevejde do rámu. Kdybych posunul převodník dál od rámu, tak bych měl úplně nepoužitelnou řetězovou linku takže na to pozor. Celkově investice nemalá a u mého starého kola asi i nesmyslná.
Ještě se zeptám. Na 80% jsem měl na kole původně pláště 29", ale teď tam mám velikost pláště 28 x 1,75 (47-622). Na ráfku mám napsáno jen 622 x 17 (i když to bude asi 47).
Jasný, největší odpor je mých 190cm a 105kg, takže opravdu nejde o to shánět komponenty kde uspořím desítky nebo stovky gramů, to kolo mě samo o sobě přijde dost lehké.
Jinak jezdím na pohodu, ale k výše zmíněnému a tomu, že jezdím fakt rekreačně, tak se snažím držet průměr kolem 25kmh na rovinkách a menších kopcích, co máme v polabí, to není špatné. Ale tak rád si trochu ulehčím námahu :-)
Plácni tam pláště Continental race king 2.0 nebo 2,25. Popřípadě schwalbe racing Ralph 2,1 nebo 2,25. Popřípadě schwalbe G oné 2,0 a více. Všechny tyhle pláště dobře jedou a navíc nepříjdeš o převody. Dále nestratíš pohodlí. 32 uzouny budeš hustit na velké tlaky. Kolo bude kostitřas a na rozbitých cestách spomalíš. Zmenšení kol příjdeš o nejtěžší převod. Nejlepší je něco zhubnout a dostat řídítka níže. Potom určitě zrychlíš. Sám s váhou dlouhodobě válčím. Momentálně 100kg na 193cm. V plánu je 90-, ale je to dřina.
Ahoj přátelé, mám dotaz a nerad bych zakládal nové vlákno, tak využiji jedno starší. Pár let jezdím na MTB Kellys Gate 30, dostal jsem se do fáze, kdy bych chtěl kolo o něco zrychlit na rovině na asfaltu. Důvodem je to, že když vyrážíme na kola s kamarády ve složení 3x gravel, 1x cross a 1x můj MTB, absolutně nestíhám. Většina cest je po silnici a terén tak pár procent. V okolí bydliště se snažím jezdit v terénu co nejvíc, ale většinou je to mix silnic a polních cest, málokdy těžší terén, takže bych to využil i pro klasické ježdění.
změny: 1) Co se týče plášťů, momentálně mám MICHELIN Country Racer 54–622 (29×2.10). Úžší by určitě zrychlení pomohly - kámoši doporučují TUFO GRAVEL THUNDERO 700x44C TR plášť - jaký názor máte na tyto, případně jaké alternativy byste doporučili?
doporučeno mi bylo též vyměnit převodník, v tom už se nevyznám vůbec, ale prý abych získal větší rozsah, více lehčích , což by mě taky mělo zrychlit.
Samozřejmě chápu, že na MTB nelze těmito změnami dosáhnout zázraků, protože jde o celkem těžké kolo, ale i tak bych ocenil i menší zrychlení. Protože i když jsem jezdil na kole víc, tak jsem stejně měl průmernou rychlost nejvíc 20-22 km/hod.
Pokud si myslíte, že je to celé blbost a měl bych si rovnou koupit gravel, tak mi to klidně také napište :D
No, za me:Ja mam plaste 29x2.2 conti crossking, prevody 1x11-32 ve predu, vzadu 11-51 udrzet rychlost na rovince nad25+ me nedela zasadni problem.
Ma fizicka je spatna 110kg, po lehcim srdecnim selhani, ale zatim po 14 dennim rozjezdovani dokazu jet prumer 20km na 11km okruhu, s mirnyma kopeckama-3x tam a zpet.
Takze:1. kondicka
2.kondicka
3kondicka
Vim o cem mluvim-ma kondice je za posledni pul rok uplne marna.
Pred 14 dny jsem jel tech 11km za 40min i s prestavkami, ted uz klidne za 30 min s polovicnim poctem prestavek.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
Změnou převodů na 1x11 ani 1x12 kolo nezrychlíš, spíše zpomalíš (přijdeš o nejtěžší převod). Změna plášťů trošku znát může být.
Zrychlit tě mohou 2 věci, rychlé pláště (trochu) nebo lepší tělo (hodně)
To jedině pláště s menším valivým odporem a pak odlehčit kolo a co kliky 1x10 ,zrušit přesmykač
Převody tě nijak nezrychlí, pláště by docela mohly, spolu s přechodem na bezduše nebo aspoň nějaké lehké rychlé duše (Tubolito apod.).
A odlehčit kolo lehčí sedlo, pedály, a na 95% závicí na tvoji fyzické kondici
Zrychlení kola, asi agresivnější posed a víc šlapat. Všechno ostatní jsou spíše subjektivně vnímané změny.
Jenom plaste a hlavne nohy, zbytek je aero a az posledni mozna vaha kdyz jezdis veci nad 10%. Ted jsem jel kopec cca 4% a na starem jednoprovodovem schwartzi mam cas cca 7 min s cenou do 3 tisic komplet a na silnicce, aero rafky, ultegra vaha do 8kilo, kde tolik stoji jen plaste a je o x kilo lehci mam 6:30, powermetr cca 360w, tepy srovnatelne, prumer nekde pres 20 km/h. Plaste rozdil celkem asi 25w celkem podle bike rolling resistance.
A odlehčit kolo lehčí sedlo, pedály, a na 95% závicí na tvoji fyzické kondici
Oholit nohy. To prida 0,00001 s na 10 km. Skoro nic to nestoji.
To je ale zlomyslné. On chce ubírat a ty mu radíš opak.
Vsichni rychle jezdici profici je maji oholene.
Neco za tim bude.
Jeste si muze koupit elastaky na cele telo. Sprinterum to tez pridava :D
Apropo - na 10 km bude rychlejsi o tech 0,00001 s. Tedy prida na rychlosti!!!
Ale psal jsi, že mu to přidá na výsledném čase...
Může koupit skinsuit, Aero helmu, návleky na tretry a nohy...
https://www.velonews.com/news/news-wind-tunnel-data-shows-shaved-legs-faster/
Těch vteřin je ve vysokých rychlostech poměrně dost.
No vidis To. Ale to mas jeste aero posed, pronajem vetrneho tunelu...
A moc dobre jsi vedel, jak to bylo s temi s na 10 km. Vidim Ti to na ocich.
Hoši děláte z toho vědu, přitom stačí vyhodit brzdy
A jeste nabarvit kolo cervenou. Bo ta pridava dalsi m/s...
černá je rychlá !
Běh jim jde...no
Jenže v létě je na tom vedro :D
Tak ve stoje.
Cerny latex?
Koukni na Vybijenou, jak jim to v nem slo.
A napsat Strabag works.
Samozřejmě, že věděl, ale hrozně rád chytám za slovo ;-)
Te chytnu za neco, az Te potkam!
Hadej za co a co udelam?!
Za pravou ruku, pevně chytneš a potřeseš. Jako každý slušně vychovaný člověk.
A jeste se predstavim!
A zeptam se, jestli si dame pivo! :D
Ušetří asi 1.5W při 25 km/h a to se vyplatí :)
A oholit pláště :D
Kola máš dobrý, takže jen ty pláště, ostatní bude už jen pro potěchu oka a vyprázdnění peněženky, ale na rychlosti nepřidá.
Zrychlení na čistě technické rovině jsou založené na aerodynamickém odporu, valivému odporu, hmotnosti jednotlivých komponent.
Co se týče techniky nemáte žádné disky , ty se dávají tak na dráhovou cyklistiku a časovku. Vy máte běžný výplet na diskové brzdy.
Vzhledem k možnosti kterou do toho chcete investovat ... stavíte na start mrtvého koně....
Výplety a pneu udělají dost.
Změna řazení z 3x10 vna treba 1x12 prakticky vůbec.
Děkuju všem za reakce... Měl jsem to více specifikovat a napsat detaily. Samozřejmě vím, že tohle jsou v konečném důsledku opravdu detaily. Ale zbytek mám nějak tak vyřešený a vzhledem k tomu, že to kolo má najeto třeba 10tkm a třeba něco budu muset stejně měnit, tak sem chtěl vědět jestli třeba změna něčeho by ještě víc pomohla. Oka investuji jen do výměně kvalitních plášťu a zbytek nebudu řešit.
Dělal jsem přestavbu z hodně podobné konfigurace na starším Treku a přešel jsem na 1x11. Jsem totální amatér ve stavbě nebo servisu kola, takže pouze moje subjektivní hodnocení. Nově převodník 38 a kazeta 11/42. Nové komponenty mi ušetřily asi 1 až 1,5kg (nepamatuju si to přesně), ale já to na ovládání nepoznám, kolo je samo o sobě těžší. Nevím jestli díky jednoduššímu ovládání, nových ložiscích nebo hlavně středovému složení, které se volně točí (původní bylo hodně špatné), jsem na původním obutí stejně rychlý jako dřív. I přes ztrátu nejtěžších převodů. Samozřejmě vzhledem k menšímu převodníku jsem naopak přišel o nejrychlejší převody. Z větších kopců bych jel rychleji, na rovinkách mě to osobně stačí. Možná mám lepší frekvenci šlapání, ale jezdím teď hodně na nejtěžších převodech. A tady nastává problém co už někdo zmiňoval. Chtělo by to ( z kopce) vetší převodník a došlo by zároveň k rovnoměrnějšímu využití jednotlivých pastorků kazety. Mě se větší převodník nevejde do rámu. Kdybych posunul převodník dál od rámu, tak bych měl úplně nepoužitelnou řetězovou linku takže na to pozor. Celkově investice nemalá a u mého starého kola asi i nesmyslná.
Každopádně vyfoť to kolo a napiš víc komponent. Jakou tam máš vidlici?
Ještě se zeptám. Na 80% jsem měl na kole původně pláště 29", ale teď tam mám velikost pláště 28 x 1,75 (47-622). Na ráfku mám napsáno jen 622 x 17 (i když to bude asi 47).
Takhle úzký plášť na něj asi už nedám co? https://www.hupnakolo.cz/schwalbe-marathon-racer-30-622-raceguard nebo
https://www.hupnakolo.cz/schwalbe-marathon-plus-40-622-smartguard?
Popřípadě doporučíte něco, když jezdím tak 98% po silnicích a 2% po polnačkách, v dešti prakticky nejezdím.
Přikládám foto, když to kolo bylo nové a fotku ráfku a pneu
Jasný, největší odpor je mých 190cm a 105kg, takže opravdu nejde o to shánět komponenty kde uspořím desítky nebo stovky gramů, to kolo mě samo o sobě přijde dost lehké.
Jinak jezdím na pohodu, ale k výše zmíněnému a tomu, že jezdím fakt rekreačně, tak se snažím držet průměr kolem 25kmh na rovinkách a menších kopcích, co máme v polabí, to není špatné. Ale tak rád si trochu ulehčím námahu :-)
Plácni tam pláště Continental race king 2.0 nebo 2,25. Popřípadě schwalbe racing Ralph 2,1 nebo 2,25. Popřípadě schwalbe G oné 2,0 a více. Všechny tyhle pláště dobře jedou a navíc nepříjdeš o převody. Dále nestratíš pohodlí. 32 uzouny budeš hustit na velké tlaky. Kolo bude kostitřas a na rozbitých cestách spomalíš. Zmenšení kol příjdeš o nejtěžší převod. Nejlepší je něco zhubnout a dostat řídítka níže. Potom určitě zrychlíš. Sám s váhou dlouhodobě válčím. Momentálně 100kg na 193cm. V plánu je 90-, ale je to dřina.
OBNOVA VLÁKNA:
Ahoj přátelé, mám dotaz a nerad bych zakládal nové vlákno, tak využiji jedno starší. Pár let jezdím na MTB Kellys Gate 30, dostal jsem se do fáze, kdy bych chtěl kolo o něco zrychlit na rovině na asfaltu. Důvodem je to, že když vyrážíme na kola s kamarády ve složení 3x gravel, 1x cross a 1x můj MTB, absolutně nestíhám. Většina cest je po silnici a terén tak pár procent. V okolí bydliště se snažím jezdit v terénu co nejvíc, ale většinou je to mix silnic a polních cest, málokdy těžší terén, takže bych to využil i pro klasické ježdění.
změny: 1) Co se týče plášťů, momentálně mám MICHELIN Country Racer 54–622 (29×2.10). Úžší by určitě zrychlení pomohly - kámoši doporučují TUFO GRAVEL THUNDERO 700x44C TR plášť - jaký názor máte na tyto, případně jaké alternativy byste doporučili?
Samozřejmě chápu, že na MTB nelze těmito změnami dosáhnout zázraků, protože jde o celkem těžké kolo, ale i tak bych ocenil i menší zrychlení. Protože i když jsem jezdil na kole víc, tak jsem stejně měl průmernou rychlost nejvíc 20-22 km/hod.
Pokud si myslíte, že je to celé blbost a měl bych si rovnou koupit gravel, tak mi to klidně také napište :D
No jo, zrychlení je jedna věc a udržování rychlosti (setrvačnost) je věc druhá.
No, za me:Ja mam plaste 29x2.2 conti crossking, prevody 1x11-32 ve predu, vzadu 11-51 udrzet rychlost na rovince nad25+ me nedela zasadni problem.
Ma fizicka je spatna 110kg, po lehcim srdecnim selhani, ale zatim po 14 dennim rozjezdovani dokazu jet prumer 20km na 11km okruhu, s mirnyma kopeckama-3x tam a zpet.
Takze:1. kondicka
2.kondicka
3kondicka
Vim o cem mluvim-ma kondice je za posledni pul rok uplne marna.
Pred 14 dny jsem jel tech 11km za 40min i s prestavkami, ted uz klidne za 30 min s polovicnim poctem prestavek.