brain 2.0 epic 2018
Caute,
kupil som si v posezonnom vypredaji Epic Comp 2019 s hore spomenutym brainom.
Zatial som stihol nabehat iba okolo 250 km, ale nezda sa mi, ze ten brain funguje optimalne.
Pokial je uplne otvoreny (5 z 5), tak s nim nie je najmensi problem a vyzehli v zjazde vsetko co potrebujem.
Pokial ho ale zavriem (na 3 z 5, 2 z 5 alebo 1 z 5) a vtedy na nom trafim nejaku nerovnost ako kamen, koren alebo nerovnost na ceste, tak mam pocit, ako keby som s nim trafil doraz - tak neprijemne to "kopne do zadku". Ked ale skusam s tym istym nastavenim pruzit na mieste, tak to ide uplne plynule a nevydava ziaden zvuk.
Nestalo sa vam to uz niekomu? Vdaka!
To je ale vlstnost brainu jako taková ne?
Myslím, že je to jen expanzní komora, která prouští určitý tlak a podle toho to (ne)pruží.
Když je otevřený...tak je vlastně vypnutý a do tlumení vůbec nezasahuje.
popsal jsi uplne presne jak ma brain fungovat "prvni rana ho otevre" :)
aha, tak to je dobre vediet!
Doteraz som jazdil stary epic s brainom uplne prvej generacie a tam to bolo krasne plynule, bez takehoto "otvarania" kopancom. Tak som dufal, ze nova generacia bude minimalne rovnako pohodlnna ak nie este pohodlnnejsia :)
pokud u první generace (polo)kopanec nebyl, tak bylo něco špatně
Je to závodní raketa.
Jestli chceš pohodlný kolo, měl si jít od něčeho s dw linkem:)
hned som spokojnejsi, tak si na tom budem musiet zvyknut, vdaka za informacie!
mam este otazku pre tych, co jazdia na epicu aj mtb maratony.
ako si nastavujete brain, pokial sa vystriedaju na trati pocas pretekov rozne typy povrchov, od rychlych hladkych singletrailov az po velke korene a kamene?
co nejmin utazene, ale at to jeste nehoupe prilis pri slapani v sede.
Nastav si to jak ti to vyhovuje, to neni uplne prenositelny :)
Vetsinou na zavody volim jedno / dve kliknuti podle delky a narocnosti. Na normalni jezdeji 2-3 kliknuti. Uplne otevreny jen na nejakem dlouhem singletrecku, trailu pri celodennim jezdeni.
To je normální, takhle se uzavřený brain chová vždy, náraz musí být dostatečně silný aby to drnclo se závažíčkem uvnitř a tlumič se otevřel.
Takže buď otevřenej tlumič kterej nejde zamknout, nebo přizavřenej tlumič kterej je totálně necitlivej. Gratuluju, perfektní výběr.
ehm. jezdil jsi na tom vůbec? slova zveličujou. v reálu to vyžehlí i na firm sebemenší nerovnost, pouze je otevření tlumení cítit, ale to neznamená že to kope, pouze že o tom člověk ví.
Asi tak na 100 různých kusech. :)
Na Firm to nevyžehlí skoro nic. Oproti hardtailu ano, oproti jiným xc fullům ne, reaguje to až na větší nerovnosti. V otevřené poloze to i celkem hezky žehlí (na poměr xc fullů), ale pak to nemáš jak zamknout za jízdy, což je na xc docela naprd.
Dobře, už chapu jak to myslíš :). Když řeknu řádově, že to zareaguje na 1cm vysokou nerovnost? Možná min. Beru to z hlediska určení toho kola - na XC racing je to perfekt, kdo chce, maximální pohodlicko, vozenicko, pro toho epic není určen, byť proti HT je komfort furt neporovnatelne větší.
Řádově 1cm může být taky 9cm, furt stejný řád. :) Pravítkem jsem to neměřil, ale prostě když na tom jedu ve firm nastavení na nějakém členitějšim terénu (stezka se spoustou kořenů nabo kamenitým povrchem, například některé části Lávek nebo Hočimina na Točný), je to v podstatě nefunkční, to už rovnou můžu jet na hardtailu. A to ať už mám to kolo nastavené tlakama na sebe (autosag), nebo si to asi o dalších 10psi ufouknu.
S otevřenym Brainem je to ve stejných místech výrazně lepší, pohodlnější, ale takové nastavení je na svižné ježdění trvale nepoužitelné. Na jiných XC fullech (ideálně s ovládánim tlumiče z řídítek, což většina má) máš tlumič otevřený a zavřený podle pořeby, tam kde to chceš citlivé je to citlivé a naopak. Epic je prostě kompromis, navíc aktuální řešení celkově ne moc spolehlivý a nějak výrazně lehký ten rám oproti konkurenci taky neni.
U xc fullu je potreba aby zehlil i nejmensi nerovnosti? Jen si zaujaty proti brainu (mozna speslu) ale xc zavodne ani nezavodne nejezdis, tak to je pak tezky... Takze si jel 100x na ruznych testovackach a moudra tahas z klobouku, ale hlavne ze ses chytre vyjadril, co je na xc potreba, ostatne takova BF klasika :-)))
No nevím, já bych to chtěl, tupé kolo drncá, drncání vysiluje a unavuje.
Proti Spešlu nejsem, umí udělat moc dobrý kola. Byť si za to teda nechaj zaplatit. Jestli jsem zaujatý proti nějaký značce celkově, je to Cannondale.
Koncept Brainu je dobrý na elitní xc závody, když je zamknutý, nehoupe se, ale pohlcuje větší nárazy (narozdíl od jiných xc kol které jsou v zamknutém stavu zamknuté tak, že to musí dostat už fakt velký podnět podnět aby propružily, skok z obrubníku apod.). Takže v tempu "podlaha" je to super věc. Když teda funguje.
Jenže hodně lidí si to kupuje z důvodu "když jedu na výlet po lesní cestě, na hardtailu to drncá, chtěl bych fulla, ale abych se zase moc nenadřel".
100x na testovačce jsem nejel, jen asi 5x nebo 6x, zbytek jsou servisované nebo reklamované kusy, čas od času na požádání majitele prověřené i delší jízdou. Takže si myslím že netahám moudra z klobouku, spíš od ponku. A podobný názor na to mají i kluci co jezdí ty různý KPŽ apod. na předních příčkách.
Je to střet pohledů na to kolo a vnímání jeho vlastností - na tocny s tím jezdím, protáhl jsem ho tam i po těžších úsecích, přes hřebeny na Šanci atd... Jsou tam skutečně kamenitý úseky a nikde jsem si na pružení nemohl stěžovat (to když už, tak i když sedim na špičce sedla a ležím na riditkach tak mi jde na zadní a neprudsi věci kvůli tomu nevyjedu - tady si na to mohu stěžovat).
Co tím chci říct - > nepopírám že jsou lepší kola, ale na mě, jako uživatele bez zkušenosti s jiným řešením působí funkce kola silně nad všechna očekávání, proto mi nějak nesedí jak o tom kole píšeš. V místech kde už se na tom necejtím by často bylo na místě sedět na pořádným enduru...
A ještě jedna věc.... Když je to jak říkáš, proč na tom jezdí váš SBCR Team? Jde jen o prachy (sponzoring)? To se mi prostě nezdá....
Si to sjeď jednou na obvyklym nastavení a jednou si Brain otevři a sjeď si to znovu. Třeba tu hřebenovku z Šance přes Hočimin, Plot, tam jak se místama nemusí šlapat a jen se vezeš a nebo pumpuješ, tak je to cítít dost dobře. Právě na jinym xc fullu si to otevřeš kde chceš, na Epicovi to všude vezeš v tom tvrdšim nastavení. Kolo pro tvrďáky prostě. :-)
Já na to koukám z opačnýho pohledu, trail/enduro kola žehlí celkově líp než xc kola, proto je to asi jedna z věcí na kterou jsem na xc kolech citlivý, když vim jak to může odpružení žrát.
Každý z nich k tomu má asi jiné důvody, nevím přesně. Geometrie, jejich ceny a tak dál. Ale minimálně 2 zvažují něco jiného kvůli poruchovosti Brainu, jsou tam nějaký druhý reklamace, kolo x týdnů visí na háku bez tlumiče a tak. Buď ten Supercaliber, čeká se trochu co novej Scalpel, ten starej je taky docela mizernej - vrže v nich jak v chroptící chýši a praskaj okolo hlavního čepu.
kdyz te to kope i ve sjezdech jako je hochimin, tak to musis mit brutalne prefoukane a pretazene.
No ano, když jsem to zkoušel utažený úplně na firm, na čtvrtou pozici. Ale už na té druhé cítim že to s citlivostí neni úplně vončo, když je to úplně otevřený tak to bere pěkně. A to v tom tlumiči mívám 10psi pod to co nastaví autosag a pláště asi 1,4 a 1,7 baru.
Ale jak říkám, jsem zvyklej tam profrčet na Jeffsy což je prostě jiná liga a ovlivňuje to moje "požadavky" na výkon citlivého odpružení.
To jsem si trochu myslel, že to tím tam do toho chtě nechtě leze zkušenost z endura. Seděl jsem na takovem kole jednou a to samozřejmě zcela bez debat úplně o něčem jiném.
poslední komentář: 28. 8. 2026 o 10:15