brzda XT 8100 - problém
Ačkoliv je brzdovej systém XT8100 konstruovanej velmi odolně, nikdy bych nesouhlasil s tím, aby mi někdo převážel kolo se zmáčknutou brzdovou pákou, i kdyby to bylo jen minimálně.
Jestli jsi dosáhnul toho, že vlivem tlaku na páku začal protékat původní třmen a pokud teď páka "drhne", s největší pravděpodobností jsi zničil membránu na servu uvnitř páky, což znamená, že potřebuješ novou páku. Starou si nech na díly.
Jenom upozorňuji, že Shimano nově nabízí membrány do brzd. pák jako samostatný náhradní díl. Lze ho najít v aktuálních rozkresech pák. Mají je na bike-discount.de třeba, akorát že tam aktuálně mají jen typ pro BL-M6100/4100/MT401/402.
Membrana v pace s tim nemuze mit nic spolecneho, je pouze soucasti expanzni nadoby do ktere se otvira prutok az pri pusteni paky. Tipuji, ze to je problem ve trmenu a "rozpadlem pistku"..
Dal nový třmen a páka stále drhne.
Ta membrána může být i deformovaná právě tím, že páka brzdy byla dlouhou dobu stlačená a vlivem převozu v přívěsu (drncání během jízdy) snášela tlaky mimo toleranci. Protékající původní třmen je toho důkazem.
Aha, novy trmen jsem prehledl, tak pak uz opravdu nezbyva nez dat novou paku :-/ I tak vidim jako pricinu pistek v pace, ne membranu.
Ačkoliv se snažím předcházet problémům, tady se to nepovedlo a sere mě to, je třeba se poučit a jít dál. Z rozkresu páky není moc co ladit. Asi půjde vytáhnout membrána expanzky, ale těsnění pístu páky bude uvnitř. Membrána nemůže způsobovat drhnutí pístu páky. Samotnou membránu jsme našel všude nedostupnou. Dnes zkusím vytáhnout membránu, ale vidím to na novou páku, nebo tomu dám pár dní jestli se neopraví sama. Díky
poslední komentář: 28. 8. 2026 o 10:15