Brzdy Shimano - údržba, servis, opravy
Zdravím. Pár dní zpátky jsem při mytí nechal kolo tak hodinku kolama nahoru. Jaké bylo moje překvapení, když jsem potom zjistil, že se změnil chod pák. Nejspíš asi došlo k zavzdušňení. Brzdy MT200. Nerad bych kvůli tomu vozil kolo do servisu, takže by mě zajímalo, zda by stačilo řešení podle tohoto návodu: . To znamená jen koupit nádobku a trochu kapaliny.
Kup este v lekarni striekacku a sadu na infuziu, z ktorej pouzijes hadicku (odstrihnes kusok, kolko treba), dokopy tak za 20 korun a mas komplet sadu na odvzdusnenie :)
A kalisek si udela z papiru?
Ze strikacky.
Citaj s porozumenim. On pisal o kalisku a tekutine, ja som pridal striekacku a hadicku, pouzijuc slovo este = komplet sada. A este na spacer sme zabudli.
To je v pohodě, nemusíte se tady hned hádat :) Jen bych rád věděl, zda to odvzdušním tím způsobem v odkazu.
Fajn, díky za odpověď. Nebudu se do toho teda pouštět tímto způsobem.
Ono hodně záleží na konkrétním případu jak je vedená brzda. Asi málokomu se chce sundavat celé vedení brzdy, aby dostal brzdu do ideální pozice pro odvzdušnění.
A když se odvzdušňuje bez sundání a tedy třmen není v ideální pozici a často ani hadice (i když samotné kolo na stojanu natočíš do co nejlepší pozice), tak o to důkladnější musí být postup. Zejména u zadní.
Já tedy proháním olej vždy v obou směrech. Nejprve směrem nahoru, abych viděl v jakém je stavu a neposílal směrem dolu špatný olej. Nejezdím moc v bordelu, takže mívám většinou spíš úplně čistý olej. Když je více zasraný, tak ho proženu směrem nahoru hodně, aby se komplet vyměnil a pak dám na další krok do kalíšku nový.
Většinou to proženu 2x. Tedy po prvotním prohnání směrem nahoru ještě 2x dolu a mezitím jednou nahoru. Ono je to pěkně vidět, že i při druhém prohnání sem tam nějaká malá bublinka se ještě najde.
A samozřejmě vždy do proložit poklepáním na hadice ve více místech.
Ono to udělat pečlivě trvá jen o málo déle a brzdu mám pak vždy perfektní.
Třeba nové brzdy vždy rovnou odvzdušňuji, ještě jsem nedostal jediné Shimano brzdy, které by nebyly aspoň trošku zavzdušněné. Je pravda, že většinou si nechávám při objednávce zkrátit hadice (ne že bych si je nezkrátil sám, ale jen se mi většinou nechce s tím přidělávat práci) a je mi jasné, že na to kašlou a zrakcují bez odvzdušnění (což se jim nikdy perkfetně nepovede, aby se tam nedostal žádný vzduch).
V naproste vetsine pripadu ten zpusob z videa staci. Dokonce ani nepotrebujes kalisek, staci pri pumpovani pakou postupne kapat olej do zasobniku (dokud mizi). Dnes jsem zrovna montoval rozpojene MT200 a olej jsem doplnil jen tim dokapanim (kalisek sice mam, ale na tohle jednoduche doplnovani se s nim nasvini vic, nez pri tom kapani, smysl ma hlavne na kompletni vymenu oleje nebo odvzdusnovani s protlacovanim oleje od trmene)
Aha. Jestli jsem odvzdušnění pochopil špatně, tak mě kdyžtak opravte, ale mě přece jde o to, abych dostal pryč bublinku jestli tam bude ne? Nějak nechápu jak tomu pomůžu, když tam budu dokapávat olej.
Pochopil si to na rozdil od nekoho spravne. Nesmi se plest odvzdusneni a preplneni. Pri rozpojeni hadice se vzdy neco malo vzduchu do obehu dostane. Bublinka se pak vetsinou presune do paky do expanzky, kde nezlobi, pokud neotocis kolo na krovky.
Jen kvalitne odvzdusnena brzda poskytne max vykon a bezproblemovou funkcnost. Neni to zadna veda.
Vzduch musíš ideálně nahradit olejem, takže jste to nejspíš nepochopili oba
Pochopil jsi to správně. To co je na videu nemá s odzvdušněním nic společného. Možná dostane pryč jednu dvě bublinky z expanzky, ale pořádně odvzdušněné to nebude ani omylem.
nemusi to byt zavzdusneny. Nekolikrat promackej paky a uvidis.
Díky za radu, ale to už jsem samozřejmě zkoušel. Páky jsou pořád měkčí než předtím.
Pokud při operaci cíleně neroztahoval pístky a otočením kola změkne páka, tak je brzda zavzdušněná asi tak na 100% :-)
to jo, ale po promackani paky by se mel dostat do stavu pred otocenim kola.
Mohl a nemusel, záleží jak je vedená brzda. Někdy se dostane bublina zpět do expanzky snadno a někdy drží ve třmenu nebo nějakém větším oblouku hadice (zvlášť u některých full u zadní brzdy, kde vede hadice směrem ke třmenu někdy i dost směrem nahoru).
V každém případě i kdyby se dostal do původní stavu, tak to nic neřeší. Pokud je tam vzduchu více, tak není pak nic příjemného, kdy v pořádném sjezdu najednou brzda jde až na řídítka a na první stisk vůbec nezabrzdí.
V hodně rozbitém sjezdu se to stane hned. Otřesy posílají bubliny z expanzky kousek směrem do hadice, zmáčkneš brzdu a uzavřeš tak cestu zpět do expanzky a jsi v ...
Samozřejmě pak nové napumpování pákou zase bublinu vyžene zpět do expanzky, ale na to v takovém sjezdu fakt nemáš čas.
Zavzdušněnou brzdu je potřba odvzdušnit vždy, ať je vzduch kdekoliv. Otočení kola je pak dobrý indikátor, že je třeba se do toho pustit.
poslední komentář: 28. 8. 2026 o 10:15