Mazání řetězu parafínem
Tak to máme: odmastit řetěz, sundat řetěz, nandat řetěz, naporcovat parafin, přidat olej, hledat kastrůlek, zahřát kastrůlek, čuchat výpary, nechat zaschnout, olámat otřepy.... NIKDY.. :-)
Nemáš to nějaký přeházený?
A jinak je to: sundat řetěz, ředidlo (při vybalení z origo pytlíku), strčit do hrnce, vyndat, nandat...
Starej hrnec určitě někde máš a rozpuštění vosku společně s máčením, schnutím, olamováním probíhá tak nějak samo... A parafín ne*****.
A má to smysl do pořádného mordoru jako je teď? Pořád si říkám, že to zkusím, ale kolo komplet od bahna mě odrazuje.
Je to prostě záležitost pro fajnšmekry. Jednou za čas si vyčleníš odpoledne a zamakáš na řetězech :-).
Tak tak. Ten cisty pohon za to stoji. BR jsem taky zkousel, ale s cistotou to nelze srovnavat.
jednou za 500km? Klidně! Ale navíc to vidíš děsně složitě:)
Anebo, koupit řetěz, odmastit řetěz, nasadit řetěz, nakapat Squirt, nechat zaschnout přes noc, měsíc jezdit a nesahat na řetěz, nakapat Squirt, nechat zaschnout přes noc, měsíc jezdit a nesahat na řetěz, ... NIKDY JINAK
Hele, tak jsem to googlil a maličko tápu???
Fakt "squirt"? Zkusil jsem i "squirt cycling".
Na výraz squirt oil to sem nemám ani odvahu dát :)))
ano název je pro otrlé googlery trochu zavádějící :)
:-D
Jako že měsíc jezdit mtb v bordelu, prachu a nemuset nic dělat? A kolik to je asi km?
Navíc odmašťování v domácích podmínkách je samo o sobě akt ropáctví... :)
odmaštění nového řetězu lze jednoduše i v domácích podmínkách. No a měsíc jezdím v bordelu a fakt nic nedělám. Když chytnu průtrž mračen, nebo ostříkám kolo hadicí, tak nečekám a dám Squirt hned, za to se omlouvám :-)
Aha, tak km jsme se nedozvěděli, zato však víme, že to není voděodolné...
A to odmašťování jde zajisté dobře, protože si ostatní v bytě, či ve společných prostorách zacpou nos...
Hele a ten slavnej BelRay stříkáš rovnou na řetěz, kterej jsi po nákupu jen vyndal z krabičky, zkrátil a nasadil na kolo?
Vím kam míříš:-)
Odpověď zní ne. Do hadru stříknu trochu spreje na kotouče a zkrácený řetěz jím před montáží protáhnu abych jej zbavil povrchové impregnace od výrobce. Tedy žádné hloubkové odmašťování v lázni, které doporučuje výrobce Squirtu.
Nechtěl jsem tady srovnávat Squirt s jinými mazadly, jen jsem napsal, proč bych ho nemohl používat já. A to jsem ani nezmínil tu šílenou cenu za 120ml...
no ale ta šílená cena je na dvě kola a za rok. Prostě to zkus a pak se ozvi, jinak jsou tvoje závěry na vodě.
Dle mých zkušeností vyjde Squirt výhodněji, než olej. 120ml oleje jsem kupoval kolem 150Kč a mazal jsem každých 50 km. Squirt stojí 320Kč a mezi každých 100-150 km (a to to mažu spíš preventivně, protože ani při těch 150km nic nerachotí a ani nevrže)
tak to pr, při odmašťování si nikdo nos nezacpává, protože používám ekologický a voňavý cyklostar. A o voděodolnosti nikdo nemluvil, pouze přemažu po průtrži, to je jen a jen moje rozhodnutí. A je pravda, jak už tady někdo psal, že po vodní koupeli řetěz nikdy nezrezne, na rozdíl od toho, když je ošetřován olejem.
Problem je, ze kola meju po kazde vyjizdce, protoze je davam do baraku do cista a nechci tam mit bordel. To bych musel "Squirtovat" pokazde a na to se muzu vite co. Pouzivam MucOff a retez mam cistej, takze parafin mne nelaka.
vůbec nemusíš Squirtovat, to je jenom moje rozhodnutí. Já nikoho nepřemlouvám, používej muc-off vesele dál, já jen sděluji svoje zkušenosti k tématu vosku.
pokud tě zajímají km, tak roční nájezd mám přes 9 tisíc na dvou kolech, řekněme na půl, takže ten měsíc vyjde tak na 380 km.
Palmáč má pro potravinářství super vlastnosti (nežlukne, nepřepaluje se) proto se tak masově používá, navíc je poměrně levný. Při pokojové teplotě je pevný, v ůstech se rozpouští, takže další žádoucí vlastnost zejména v cukrovinkách.
Asi ano, ale koho to trápí ;)...
Tolik se v tom nevyznám, ale mám pocit, že přimíchávání biosložky (olej? není to ethanol?) do paliva sice iniciovala EU - měla určitý plán, jak postupně navyšovat její podíl, který pak přehodnotila a naopak se přiklonila k biosložkám 2. generace (ne řepka) - nevím, jak to šlo dál. Nicméně to, že jsme si tady u nás rovnou zavedli ten nejvyšší podíl a nezměnili to, ani když bylo zřejmé, že to není cesta - to těžko můžeme vyčítat nějaké "vyšší moci z EU".
jako ten tvoj BR tiez neni nic moc ale suhlasim ze toto by som kvoli retazi nikdy nerobil, to uz radsej spinavu retaz rovno vyhodit.
poslední komentář: 28. 8. 2026 o 10:15