Mazání řetězu parafínem
Tak co hoši je klasický squirt nejlepší volbou do 10°C?
Na 10C urcite normal. Low temp je dost mazlavej a zda se mi vhodny az okolo 0C.
A opravdu bělení na sebe bordel a vydrží potichu cca 250km?
To nemusis resit, nez nahodis bezduse, bude uz teplo
Lepeni bordelu na standardni Squirt je minimalni, skoro zadne. Retez je urcite hlucnejsi. Na silnici jsem parkrat 250 jel, stejne jako takove ty standardni 120km maratony na mtb a vzdy ok.
Jezdím ho v klidu do nuly, nějaké výraznější hlučnosti jsem se nevšiml. A i když jsem jel za deště a na kole nebylo poznat co tam je vůbec za kliky a pohon, řetěz připomínal spíše hnědý provaz, tak po dojetí a osprchování čistou vodou, bylo vše čisté.
Voda vrstvu nesmyje?
Nikdy jsem nejel dlouho v dešti, aby to začalo vydávat nějaké pazvuky. Taková nejvíce zatěžující mě potkala cca před 14 dny v Brdech, kdy mě zastihlo opravdu hnusné počasí a přes 30km jsem jel v dešti a blátě. Za jízdy to bylo v pohodě, minimálně nic nevrzalo, akorát byl problém trochu s řazením na plackách, jelikož byly docela obalené a pár otáček trvalo, než si je řetěz vysochal z nánosů. Bez skřípání a vrzání jsem dojel na chatu, tam jsem kolo splách a druhý den po uschnutí jsem znova aplikoval vosk.
Takto vypadá pohon po lehce blátivém výletu. Nic nevrže.
Tady na Mostecku jsou bahení lázně
Já bych řekl, že největší nápor na řetěz je suchá prašná nebo písčitá cesta, to mám vždy řetěz i kazetu úplně černé od směsi prachu s olejem.
Co takhle používat mazivo do sucha a povrvh řetězu o namazání a zaschnutí maziva otřít?0
To je stejná rada, jako říkat zdejším adminům ať opraví díry v zabezpečení fóra :D Je to očividné, ale ne každého to napadne.
Rekl bych, ze ano, ale podstatne vic lepi bordel nez samotny vosk, ktery zas pri teplotach kolem nuly nevydrzi a celkem rychle se vydroli a retez pak chrasti.
Mě teda normální vosk při teplotách kolem nuly moc nefunguje; teda při novém nasazení - řetěz zůstane tuhý a přeskakuje. Při teplotách cca od 10°je to už v pohodě. Asi musím na zimáka přidat trochu oleje kvůli změkčení...
Vsak to pisu :-) Kazdopadne pridanim oleje bude vosk zas vic lepit. Pak uz muzes rovnou pouzivat Squirt.
Asi nechápu
https://www.koloshop.cz/mazivo-na-retez/Squirt-chain-wax-mazivo-120-ml.html
pripadne delaj jeste zimni verzi, ktera je lepivejsi, ale lepe odolava nizkym teplotam a vode
https://www.koloshop.cz/mazivo-na-retez/Squirt-chain-wax-low-temperature-mazivo-120ml.html
Tak to je parafín výrazně levnější :)
Když bude malinko lepit, tak to přežiju, teď jsem to musel operativně řešit lehoulinkým stříknutím WDčkem a to bylo určitě horší řešení ;-)
Je levnejsi, ale taky je s nim vyrazne vic prace. Navic, kdyz nekam jedu, tak je snazsi si vzit lahvicku Squirtu. Navic oboji lze kombinovat.
Pri posledním voskovani jsem do rendliku nahazel nejake cajové svicky, které jsou mekkci nez parafinove vločky, které normalne pouzivam, MTB jezdeno spis po cestách, zadny bordel - vydrz cca stejna. Extrem byly ty predminule tydny (teplo, sucho, prasno) - na jeden retez cca 300-400km ale to uz byl fakt slyset.
Zkousel jsem i ciste z cajovych svicek, ale jedina vyhoda je, ze retez pekne voni :-) Jako mazani retezu je o pak uz moc lepive.
Ovšem TOTO je ohledně vůně absolutní šampión.
Parada. Vzdycky jsem chtel retez, co voni po boruvkach :-D
Ten co jsem měl, tak voněl jako žvýkačka PEDRO :-)
A jak ti to fungovalo ? Ted sem to poprve namatlal na kolo a je to dost tuhe. Trochu se bojim aby to nebylo vsude jinde nez ve valeccich. Ale je oravda ze mi zas krasne voni cela garaz :)
No...když už se Ti podaří to zapracovat do řetězu, tak to celkem funguje, ale výdrž to moc nemá. Prostě za ty prachy je největší přidaná hodnota fakt ta vůně ;-)
myslis ze jsem udelal zivotni chybu kdyz jsem to v utery vyhodil z kosiku v kupkole?
mozna bych mel jeste lepsi :)
:-))
To bych nedelal. Budou se za tebou otacet vsichni (hetero) chlapi :-D
Když jsem kupoval u Jeřichy vločky, tak měl pěknej výběr. Vzal jsem s 1,5% oleje a zatím dobrý i v zimě. Jezdím když je sucho/umrzlo. Za normálního počasí najedu na řetěz cca 300km.
Takze nesquirtujes jen opakovane voskujes v lazni?
Přesně tak. Točím tři řetězy. Čištěni provozuju tak, že řetězy vyvářím (zbytky vosku vyplavou), pak řetězy vysuším a dávám do vosku. Nejblbější práce je očistit řetěz po voskování, to musím ještě vypilovat
Vytáhnu, nechám okapat, zatuhnout, pak všechny články rozhýbu a řetěz vyfoukám stlačeným vzduchem. Pak už z toho při jízdě nic moc nepadá.
Mám tři řetězy, měním kolem 500 km a v mezičase obvykle 1x Squirt.
To okapání právě nepraktikuju. Podle informací tady vyčtených, jsem vyzkoušel metodu rychle do kýble s vodou a druhou metodu vyndat řetěz z tuhnoucího vosku. Při obou způsobech je mezi článkama hodně vosku. Ta druhá je lepší, že řetěz za horka otřu hadrem a vosk v článcích opadá v provozu. Ten nápad s komresorem je fajn, jen se musím s voskováním přesunout z kuchyně do garáže :-)
Ta menší výdrž voskování jde na vrub asi měkčímu parafinu.
Taky to nenechávám moc okapat, spíše to rovnou položím na plocho na hadru a nechávám vychladnout. Potom to "rozlámu". S kompresorem je to dobrý nápad, vyzkouším to vyfoukat. Možná si časem ze starých pastorků udělám nějakou protahovačku na rozlámání a vytlačení vosku z vnitřních článků.
Jinak vosk nahřívám ve vodní lázni, abych ho nepřehřál.
Na čištění používám různá rozpouštědla (benzín, aceton) a nakonec jsem posledně vyvařoval v silně koncentrované jarové vodě (tablety do myčky nám zrovna došly). Jak je to nahřáté, tak to i celkem pěkně rychle oschne, posledně jsem to ale na chvíli dal i na teplé kamna.
A jak snasi caste rozpojovani spojky?
Bez problému. Na spojkách dávám klidně 15 rozpojení a furt fungujou.
poslední komentář: 28. 8. 2026 o 10:15