Teče mi tlumič? - Fox FLOAT DPX2 EVOL
Přes vyrovnávací kanálky se dostane velice malé množství mazného oleje. Proto má určitou hustotu aby neprotékal a hlavně mazal těsnění . Pokud bude protékat do negativky tak nebude mazáno těsnění na hlavě a pozitivní komora bude suchá . Proto jsou nastaveny servisní intervaly na 50 hodin. Z praxe má mazný olej životnost když tlumič dostává za uši životnost 30 hodin pak už ho tam je v negativce opravdu málo v poz.komoře olej zůstane. Většina úniku vzduchu je na koncovém těsnění vzduchové komory a tam bývá i vydřená pístnice (protože to přeci servis nepotřebuje . U vzduchové komory vidlice je to jiné. Tam nemá kudy utéci a unik do negativky je opravdu minimální nepozoroval jsem nějaký větší únik a chod vidlice na oleji je někde jinde než na vazelíně . Fox používá mazný olej o hodnotě cst 98,9 Rock shox cst 47. Samozřejmě máme na trhu i mnohem lepší kluzné oleje.
Souhlas, zní to logicky ověřeno praxí.
Jaké lepší? Používám f gold...
Abych se ale vrátil k tématu. Tlumič rosil (viz. úvodní fotka) čím dál tím méně až se postupně uklidnil úplně. Teď na víkendových Trutnov Trails už víceméně bez ničeho.
Ad tvůj koment - evidentně víš o čem mluvíš, nicméně jsem tlumiče ještě nikdy neviděl rozdělaný takže nemám páru. Mohl by jsi napsat polopaticky jak by ses o tlumič staral v průběhu sezony nad rámec utření bordelu a trochu silikonového spreje na pístnici? Roční servis mám v plánu ale jestli tlumiči nějak ulehčím práci tak to rád udělám.
Záleží jak moc jezdíš v bordelu (ať už v bahně/prachu, nebo v hodně rozbitym terénu). Jednou za 40-150h jízdy je dobré vyčistit a namazat vzduchovou část, záležitost na 10 minut maximálně, těsnění u toho měnit není třeba.
To že tlumič stříkneš silikonem nic neřeší. Při prvním stlačení je olej dole. Vždy je potřeba sundat vzduchovou komoru a tlumič domazat po 50 hodinách. Najdi si video a pokud to nezvládneš požádej někoho kdo na to má vybavení a hlavně potřebný olej a vazelínu. Věř mi že namazaný tlumič se chová jinak než suchý. To samé platí pro vidle .
Chápu. Na bezpečnou demontáž a montáž si věřím. Dovnitř přijde tedy Fox Float Suspension Fluid, je tak? A stím můžu potřít i kroužky a ten quadring co tam tuším je. Kam potom specificky aplikovat valezínu a popřípadě jakou?
Videí jsou na YT tři zadky takže pokud doporučíte nějaké obsahově správné, tak bych byl taky vděčný.
Ano Fox fluid do komory a na těsnění jakákoli vazelína uřčená na o kroužky vzduchových komor třeba R.S.P. Slick klick .
Zaver: kupte si pruzinu! :D
Tak! :-)
poslední komentář: 28. 8. 2026 o 10:15