Přestože na bezdušácích (nejdříve UST pak TLR) jezdím už pár let a nějakou tu zkušenost s nimi mám (znám např. UST Mavic ráfek prasklý u ventilku), přesto se vyskytl problém, o kterém bych se rád poradil.
Na záložním páru kol (Specialized Roval) jsem měl svůj první "defect" za celou tu dobu co bezdušáky jezdím. Prostě to najednou změklo a zadní kolo začalo plavat. Od počátku se to jevilo jako netěsnost mezi ráfkem a ventilkem, a za pomoci dofukování jsem na tom domů dojel. To zadní kolo bylo ale nafouklé a používané ( s přestávkami - na závody používám jiné) déle než rok bez náznaku problému.
Sundal jsem plášť, ventilek byl v ráfku lehce pootočen, což bylo jasně vidět , protože tento ventilek má obdelníkovou gumovou patku. Řekl jsem si - je to jasné - ventilek jsem tedy správně usadil a dotáhl - jenže ucházelo to dál - kolem ventilku. Zkusil jsem vyměnit ventilek - nový Mavic - ucházelo to zas. Sundal jsem tedy pásku (No Tube), zkontoloval jsem ráfek, speciálně jsem hledal prasklinu kolem otvoru pro ventilek, ale nic! Nasadil jsem tedy pásku a ventilek znovu - bohužel to uchází dál. Zkoušel jsem i gumový těsnící kroužek pod matku. U ventilku to ucházet přestalo, ale za to fučelo kolem drátů!
Mám tedy pár dotazů:
Chápu správně, že pokud by i byl ráfek u ventilku prasklý, přesto by to páska měla udržet těsné?
Hnědá páska Specialized, která se dodává s koly Roval je zároveň i těsnící (u bezduší není třeba jiná páska), nebo je jen pro použití s duší?
A to nejdůležitější - kde je podle vás chyba? Kudy nebo proč to uchází a co s tím?
Vyřešeno, snad. Mezi gumovou koncovku ventilku a vnitřní stranu rafku jsem dal gumovou podložku viz obr. vlevo v sáčku. Ventilek dotažený s citem ručně.
Můj dotaz se tentokrát netýká ventilku, ale mlíka NoTubes. Zhruba před měsícem jsem na zadní kolo nasadil novou Scyllu Top Design Tubeless Supra Textra 29x2,25. Nalil jsem dostatek mléka (spíše více než méně). Nasazení proběhlo bez problémů, zaznamenával jsem pouze lehký pokles tlaku, dofukoval jsem lehce cca 1x týdně.Odjel jsem na tom i jeden závod, a opět bez problémů. Toto úterý jsem na vyjíždce po cca 15 minutách zjistil, že zadní kolo je měkčí, lehce začínalo plavat v zatáčkách. Zastavil jsem a kolo dofouknul. Jenže po asi 45 minutách bylo kolo opět měkké.Dojel jsem opatrně domů, s tím že ve středu se na to podívám. V hlavě jsem měl teorie s páskou, ventilkem nebo netěsností mezi ráfkem a pláštěm, prostě hledání a zkoušení. Včera jsem tedy kolo nafouknul a cvičně ponořil do vody. K mému překvapení jsem našel malinkou dirku v běhounu. Hned mě napadlo, jak je možné, že to mlíko nezalepilo? Sundal jsem plášť z ráfku a odpověď byla hned jasná - v plášti už nebylo žádné tekuté mlíko! Uvnitř pláště bylo jen ztuhlé mléko, částečně pokrývající vnitřek pláště. Doplnil jsem mléko, kolo jsem ještě včera na chvíli projel a drželo a ani přes noc na dnešek neušlo. Takže vlastně žádný problém.
Jen mi není jasné, proč to mlíko tak rychle (během jednoho měsíce) zmizelo? Napadly mě nějaké možnosti, ale jsou to jen teorie. Jako první je plášť - jezdil jsem teď několik let Fast Track, Scylla může být prodyšnější a proto bylo potřeba více mlíka na prvotní zatěsnění. Druhé možnost je mlíko, použil jsem mlíko z originálního balení, které ale bylo otevřené možná i více než rok, mohlo nějak degradovat? A třetí možnost jsou vysoké teploty poslední dobou.
Mohu poprosit o doporučení ventilku pro bezduše na ráfek DT swiss 1900 , Stávající ventilek začal mít vůli a nelze jej dotáhnout a dochází k rychlé ztrátě tlaku(rok byl v klidu) .A doporučit i nějaký ten tmel na doplnění .Děkuji
Tak jsem se dneska zastavil v cykloservisu a nakoupil propriety a málem jsem omdlel. 2 ventilky 599 Kč??? No nic, jednou si je vezmu s sebou do hrobu. Neměli ale vhodnou pásku, tak jsem koupil nějakou vulkanizační v baumaxu a šel jsem montovat. Dával jsem RaRa na giant ráfek.
Byl to porod, ale nakonec jsem to nahodil, ale:
plášť má mírné trhliny u ráfku, takže tím utíkal vzduch, ale to snad ten tmel zacelí
hodně utíkalo kolem ráfku, ale to snad taky tmel utěsní
utíkalo mi ale taky přímo ventilkem – s tím jsem se dosud nesetkal – co s tím?
a na různých obrázcích jsem našel různé využití této podložky – je to takto správně? (já ji tam radši nedal vůbec, ale možná mi to kvůli tomu utíká okolo :))
Chci zkusit poprve bezduse... Rafek mam DT X361 vnitrni sirka 22,5mm, jakou pasku vzit? 25mm pasku tam asi uz nedostanu ne? A jake ventilky? Rafek je asymetricky (rekl bych, ze to roli nehraje, ale pro jistotu). Doporucite nakou overenou znacku?
prosím o nějaký tip, jak nejlíp vyčistit ventilky od mlíka. Skoro pokaždý, když povolím ventilek a nasadím pumpu, tak mi z něj vyprskne trochu mlíka. Na jednom kole už to pomalu nejde pumpovat. Těsní, ale je ucpanej. Jaký je nejšetrnější způsob? Mám vložku očistit mechanicky nebo to do něčeho namočit? Používám tmel od Bikeworkx.
Nenasel jsem lepsi tema k dotazu, tak se zeptam tady. Cas od casu dolevam tmel a tedy vysroubuji a opet zasroubuji vnitrek ventilku a dotahnu vyrezem cepickou ventilku. Dotahuji tak nejak na cit a vzdy mam strach, abych to neutrhnul. Je to tak, ze vnitrek ventilu tesni tim tesnicim krouzkem po obvodu tela ventilu a nesroubuje se to na zadny “end stop” nebo si to ma nekam sednout a poznal bych to vyraznym odporem pri sroubovani ?
obsahuje skleněná vlánka a udrží vysoké tlaky, za mě gamechanger. Jedinou nevýhodou je nutnost nalívat do otřevřeného pláště, přes ventilek to nenaplníš.
Zasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání zajímavých akcí a novinek e-mailemZasílání dárků a možností výhodnějšího nákupuZasílání Akce týdne
Vyber si, prosím, o které informace máš zájem:
Jednou za týden/měsíc posíláme souhrn toho, co je na MTBIKERu nového. Nikdy neposíláme reklamu ani jiný spam.
K narozeninám a svátku Ti budeme posílat drobný dáreček s možnostmi výhodnějšího nákupu a občas posíláme e-mail s akcemi na zboží, které by Tě mohlo zajímat.
Jednou týdně posíláme souhrn naší Akce týdne a občas posíláme e-mail o speciálních akcích a novinkách v našem e-shopu.
Dávám společnosti MTBIKER community s.r.o., se sídlem 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, souhlas k zasílání bezplatných informací podle specifikace uvedené výše a se zpracováním mých osobních údajů pro tento účel. Můj souhlas je dobrovolný a beru na vědomí, že mám právo jej kdykoli odvolat v sekci Nastavení e-mailů. Zároveň potvrzuji, že jsem se seznámil(a) s informacemi v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
check_circle
error
MTBIKER používá cookies
Soubory cookies používáme na zabezpečení funkčnosti webu a na personalizaci obsahu. S Tvým souhlasem je budeme používat k měření užívání webové stránky, k personalizaci a na zobrazení relevantních reklam a informací. Pokud nám udělíš souhlas, můžeš ho zrušit nebo můžeš změnit své preference v sekci Nastavení cookies. Pokud nesouhlasíš s ukládáním cookies, můžeš je odmítnout. Víc o cookies si můžeš přečíst v sekci Ochrana soukromí a osobních údajů.
Ahoj, uniká mi to taky kolem ventilku. Myslíte, že může být problém i v mlíku? Datum expirace viz foto.
Jemně dotáhnout kleštěma :-)
Jemně na krev? :)
Předpokládám, že Grafik zkoušel štěrchat s kolem ventilem dolů, aby mlíčko zatěsnilo spoj ventilku a pásky.
Zkoušel, ale je normální aby mlíko bylo konzistence jako med a barvou jako brokolicova polivka? Zkusím znovu nalepit pásku.
Dneska dělají chemičky všechno. Klidně mohlo ve výrobě dojít k záměně bezdušového mléka s brokolicovou polévkou :-D
Chutnal jsi ?
blink :)
To pak musí bejt super když řízneš plášť, potřebuješ někde v lese vyndat ventilek abys tam mohl dát duši a nemáš s sebou ty kleště :-)
plastový klíč na ventilek - velikostně jako rychlospojka na řetěz :)
Vyřešeno, snad. Mezi gumovou koncovku ventilku a vnitřní stranu rafku jsem dal gumovou podložku viz obr. vlevo v sáčku. Ventilek dotažený s citem ručně.
Do rafku jsi daval tu stribrnou pasku?
Ano. Je to provizorní řešení na víkend.
Tak to bych ten vikend radsi odjezdil s dusi, nez se s tim znovu drbat a cistit rafek od toho lepidla, ktery paska zanechava.
Můj dotaz se tentokrát netýká ventilku, ale mlíka NoTubes. Zhruba před měsícem jsem na zadní kolo nasadil novou Scyllu Top Design Tubeless Supra Textra 29x2,25. Nalil jsem dostatek mléka (spíše více než méně). Nasazení proběhlo bez problémů, zaznamenával jsem pouze lehký pokles tlaku, dofukoval jsem lehce cca 1x týdně.Odjel jsem na tom i jeden závod, a opět bez problémů. Toto úterý jsem na vyjíždce po cca 15 minutách zjistil, že zadní kolo je měkčí, lehce začínalo plavat v zatáčkách. Zastavil jsem a kolo dofouknul. Jenže po asi 45 minutách bylo kolo opět měkké.Dojel jsem opatrně domů, s tím že ve středu se na to podívám. V hlavě jsem měl teorie s páskou, ventilkem nebo netěsností mezi ráfkem a pláštěm, prostě hledání a zkoušení. Včera jsem tedy kolo nafouknul a cvičně ponořil do vody. K mému překvapení jsem našel malinkou dirku v běhounu. Hned mě napadlo, jak je možné, že to mlíko nezalepilo? Sundal jsem plášť z ráfku a odpověď byla hned jasná - v plášti už nebylo žádné tekuté mlíko! Uvnitř pláště bylo jen ztuhlé mléko, částečně pokrývající vnitřek pláště. Doplnil jsem mléko, kolo jsem ještě včera na chvíli projel a drželo a ani přes noc na dnešek neušlo. Takže vlastně žádný problém.
Jen mi není jasné, proč to mlíko tak rychle (během jednoho měsíce) zmizelo? Napadly mě nějaké možnosti, ale jsou to jen teorie. Jako první je plášť - jezdil jsem teď několik let Fast Track, Scylla může být prodyšnější a proto bylo potřeba více mlíka na prvotní zatěsnění. Druhé možnost je mlíko, použil jsem mlíko z originálního balení, které ale bylo otevřené možná i více než rok, mohlo nějak degradovat? A třetí možnost jsou vysoké teploty poslední dobou.
Máte nějakou podobnou zkušenost?
Mohu poprosit o doporučení ventilku pro bezduše na ráfek DT swiss 1900 , Stávající ventilek začal mít vůli a nelze jej dotáhnout a dochází k rychlé ztrátě tlaku(rok byl v klidu) .A doporučit i nějaký ten tmel na doplnění .Děkuji
Tak jsem se dneska zastavil v cykloservisu a nakoupil propriety a málem jsem omdlel. 2 ventilky 599 Kč??? No nic, jednou si je vezmu s sebou do hrobu. Neměli ale vhodnou pásku, tak jsem koupil nějakou vulkanizační v baumaxu a šel jsem montovat. Dával jsem RaRa na giant ráfek.
Byl to porod, ale nakonec jsem to nahodil, ale:
Chci zkusit poprve bezduse... Rafek mam DT X361 vnitrni sirka 22,5mm, jakou pasku vzit? 25mm pasku tam asi uz nedostanu ne? A jake ventilky? Rafek je asymetricky (rekl bych, ze to roli nehraje, ale pro jistotu). Doporucite nakou overenou znacku?
nějaké zkušenosti s bezdušovými ventilky PMP VT+ ?
Ahoj,
prosím o nějaký tip, jak nejlíp vyčistit ventilky od mlíka. Skoro pokaždý, když povolím ventilek a nasadím pumpu, tak mi z něj vyprskne trochu mlíka. Na jednom kole už to pomalu nejde pumpovat. Těsní, ale je ucpanej. Jaký je nejšetrnější způsob? Mám vložku očistit mechanicky nebo to do něčeho namočit? Používám tmel od Bikeworkx.
Díky
Nenasel jsem lepsi tema k dotazu, tak se zeptam tady. Cas od casu dolevam tmel a tedy vysroubuji a opet zasroubuji vnitrek ventilku a dotahnu vyrezem cepickou ventilku. Dotahuji tak nejak na cit a vzdy mam strach, abych to neutrhnul. Je to tak, ze vnitrek ventilu tesni tim tesnicim krouzkem po obvodu tela ventilu a nesroubuje se to na zadny “end stop” nebo si to ma nekam sednout a poznal bych to vyraznym odporem pri sroubovani ?
Nezná někde bezdušové ventilky s širokým otvorem, tak aby šlo nalít hustém mléko přes ventilek?
Našel jsem pouze ventilky od Milkit, u jiné značky jsem je neviděl.
Jde mi o to, abych nemusel shazovat pláště za účelem doplnění hustého mléka.
Zkus:
https://www.ferdus.cz/opravne-materialy-a-roztoky-ferdus/utesnovace-defektu/tls-leak-seal-0-5-l.html?&force_ferdus_sid=ucg9irr8bq2e9b5v8nqgltvgbi
obsahuje skleněná vlánka a udrží vysoké tlaky, za mě gamechanger. Jedinou nevýhodou je nutnost nalívat do otřevřeného pláště, přes ventilek to nenaplníš.