Výměna kazety
Pokud nevážíš metrák :-) , tak 3000 km by neměl být problém. Já bych ten nový řetěz zkusil. Stejně ho budeš muset koupit. Je na rychlospojku, takže se dá případně snadno vrátit starý a dojezdit ho.
Asi máte pravdu.. Za to nic nedám, když zkusím ten nový řetěz.. Na tom starém to ještě jde ale už hobluji kazetu..
Dík za odpověď
3tis km na gx retezu i na drobnou vahu je fakt moc...
Vazim 63, jezdim na pohodu a pres 2tis jsem se nedostal. A dalsich tisic kilometru na zniceni kazety i prevodniku bohuzel bohate staci...
Tak to jsem netušil, že je na tom Sram tak zle. Já mám na XT řetězu najeto 3200 km a prodloužení proti novému je neměřitelné. Až mne to překvapilo. Starší řetězy před 1x12 tolik nevydržely...
To je zase jen o tom, že se tu snažíte srovnávat nájezdy na řetěz mezi různými jezdci, což je úplně k ničemu.
V extrémech se stává, že na stejný typ řetězu jsou ty mezní hodnoty klidně až 10x rozdílné. Tedy extrém jezdce, který najede nejméně je vs extrém jezdce, který najede nejvíce.
Takže tvrdit něco podle svého nájezdu, že to má platit pro někoho jiného nemá vůbec žádný smysl.
Mně třeba Sram 11s řetězy (které na tom nejsou lépe než 12s) vydrží 5tis. km a to pro včasnou výměnu, kde nový nestřílí ani náznakem. Stejně tak i jen v mojem okolí jsou tací, co na stejný řetěz nedají ani celé 2tis. km a to si myslím, že ani jedno nebude ještě úplný extrém a budou případy, kdy někdo dá ještě daleko méně nebo někdo o trochu více.
Když nemá ani údaj, kolik ten řetěz měl při změření v servisu, tak to může v jejím případě být zcela jakkoliv. Tzn. nový klidně sedne zcela bez problémů bez náznaku střílení a servis chtěl jen zbytečně měnit kazetu (časté v servisech).
Nebo to může střílet trochu chvíli a sednout si a klidně i může být kazeta opravdu v háji a nový řetěz nesednout.
V každém případě, jak už bylo řečeno, nový řetěz vyzkoušet a dát tomu aspoň tak 100km šanci dle toho jako moc to bude nebo nebude střílat a případně na jakých pastorkách.
+1
poslední komentář: 28. 8. 2026 o 10:15