Servisní minimum, které zvládne i začátečník

Kolo, stejně jako každý jiný kus techniky, vyžaduje alespoň základní péči. Jaké úkony zvládne i nováček v této disciplíně?

Základní servis souvisí nejen s prodloužením životnosti komponentů, ale mnohdy také s elementární bezpečností během jízdy. Na většinu servisních úkonů, o kterých si dnes napíšeme, postačí i základní nářadí a některé z nich je nutno zopakovat během sezóny i několikrát.

Huštění kol

Správné nafoukání pneumatik (nebo duší) je základním předpokladem pro pohodlnou a bezpečnou jízdu. Zároveň je třeba zvolit správný tlak – u podhuštěných plášťů hrozí zvýšené riziko defektu, naopak pláště tvrdé jako kámen ubírají na pohodlí při průjezdu horším terénem a zhoršují grip.

Každý plášť má na bočnici udaný interval tlaků, na které jej lze nafoukat a neměl by být překročen ani z jedné strany. Většinou je nejlepší přihlédnout k hmotnosti jezdce a na základě toho zvolit správný tlak. Základním a jediným nářadím, které potřebujeme, je pumpa.


Proto je třeba vidlici (případně tlumič) očistit hadříkem po každé jízdě.
V domácnosti se nejlépe uplatní velká servisní pumpa, ideálně s manometrem. Ten udává, na jaký tlak je kolo momentálně nafoukané. Většina pump má otvory pro dva typy ventilů. Na moderních kolech najdeme povětšinou ventily typu Presta. Na starších, případně levnějších modelech duší bývá osazen autoventil (AV). Podle typu ventilu zvolíme na pumpě správný otvor, zajistíme a kolo nafoukáme. Tlak v pláštích je třeba kontrolovat na pravidelné bázi, ideálně před každou jízdou.


Čistota - půl života

Jedno anglické přísloví říká: „A clean bike is a fast bike“ (čisté kolo je rychlé kolo). Kromě toho, že dvoukolový mazlík dobře vypadá, pravidelnou očistou zvyšujeme životnost některých komponentů. Vezmeme si je pěkně po pořádku:

  • Pohon – pohonné ústrojí (kazeta, řetěz, převodníky, přehazovačka) je na nečistotu snad nejcitlivější. Částečky prachu či bláto se na řetěz nalepí a spolu s mazivem tvoří „brusnou vrstvu“. Ta následně negativně ovlivňuje životnost ostatních částí pohonu, což pak vede k dřívější výměně. Při viditelném znečištění je třeba řetěz ošetřit odmašťovačem a následně řádně vydrhnout nástrojem k tomu určeným. Jako pomocník umí posloužit i pračka na řetěz, do které se odmašťovač naleje a o očištění se postarají vnitřní kartáče.


  • Tlumení – dalším komponentem, který trpí nečistotami, je tlumení. V případě vidlic s černým či jiným eloxem může zanedbání vést až k ošoupání vrchní vrstvy a následné korozi. Proto je třeba vidlici (případně tlumič) očistit hadříkem po každé jízdě. Dražší vzduchové vidlice mají kromě toho udaný interval, po jehož uplynutí je nutno vidlici rozebrat a provést malý, případně velký servis.

  • Rám – ačkoli v tomto případě jde spíše o „vizuál“ kola, nezaškodí pravidelně umýt i rám kola. V případě použití tlakového čističe je třeba si dát pozor, aby proud vody nesměřoval přímo na otáčející se komponenty kola – tedy na hlavové složení, kliky a středové složení či náboje kol. Po umytí lze na rám aplikovat ochrannou vrstvu.

servis bicykla
Kromě výše zmíněných komponent se vyplatí na pravidelné bázi kontrolovat i stav hlavového a středového složení. Toto jsou však o něco náročnější úkony, které v některých případech vyžadují použití specifického nářadí.

Mažeme nejen kvůli snížení tření

Přestože maziva aplikujeme především za účelem snížení tření, mnohdy plní i ochrannou funkci vůči vlhkosti a následné korozi. Pro mazání pohyblivých komponentů existuje hned několik přípravků:
  • Oleje – nejrozšířenější mazivo řetězu. Při mazání to s ním není třeba přehánět – stačí malá kapka na každý článek očištěného řetězu. Po zatečení přebytečný olej otřeme suchým hadříkem. Pozor: olej neaplikujeme na boky řetězu, kladky přehazovačky, kazetu ani převodníky. Na těchto místech by se na něj zbytečně zachytávaly nečistoty a vznikala by již zmiňovaná brusná pasta.


  • Vosky – v poslední době populární alternativa k olejům. Voskovat lze za studena i za horka, ale jde o mírně náročnější proces.
  • Silikonové spreje – lze jimi promazat nohy vidlice, případně lanka a bowdeny. Po aplikaci několikrát propružíme a zbylý olej otřeme suchým hadříkem.
  • Teflonová vazelína – aplikujeme na závit pedálů a také do ložisek hlavového a středového složení či nábojů (náročnější úkony).

Pozor: při aplikaci maziva či spreje si musíme dávat pozor, aby se nedostaly do kontaktu s brzdovými kotouči nebo plotýnkami. Způsobily by tak jejich kontaminaci a trvalé znehodnocení.

servis bicykla, vazelínasedlovka

Každá drobnost se počítá

S otázkou bezpečnosti souvisí množství drobností, které dokážeme zhodnotit i pohledem, případně za pomoci drobného nářadí a je dobré tak učinit minimálně na začátku sezóny.

  • Pláště – u pneumatik je třeba si dát pozor na dvě věci: sjetý dezén a všeobecné opotřebování pneumatiky. Množství plášťů (zejména silničních) má na sobě indikátor, který signalizuje nutnost výměny. U MTB plášťů lze vizuálně posoudit i stav výstupků. Pneumatika by zároveň neměla být popraskaná či jiným způsobem narušená.

  • Brzdový systém – každý kotouč má vygravírovanou minimální šířku, při které jej lze ještě používat a tento údaj se liší v závislosti na výrobci. Nejjednodušší je zkontrolovat šířku brzdné plochy posuvným měřítkem (lidově „šuplerou“). Totéž platí o brzdových plotýnkách. Zde hodnotíme množství brzdící hmoty, minimum je 0,5mm. Pokud brzdy brzdí slabě, nebo jsou pocitově „měkké“, je možné, že je bude třeba odvzdušnit. Tento úkon se však opět řadí mezi složitější a je třeba na něj použít speciální sadu.


  • Řetěz – „vytahaný“ řetěz pohon rovněž negativně ovlivňuje. Následkem ježdění s takovým řetězem je výraznější opotřebení ostatních komponentů pohonu. Úroveň opotřebení lze zkontrolovat jednoduše, a sice měrkou na řetěz podle toho, jak moc do řetězu zapadne. Na toto téma máme zpracováno podrobné video.

servis bicykla

  • Šrouby a spoje - na kole se nachází hned několik spojů, kterým bychom měli pravidelně věnovat pozornost. Šrouby na řídítkách, představci a na objímkách řazení mají předepsané maximální momenty síly, kterými je lze dotahovat. V případě nedostatečného dotažení se mohou přetáčet. Maximální moment síly je zase dán ze dvou důvodů. Jednak se jeho dodržením předchází poškození materiálu (stržení hlavičky šroubu či praskliny v materiálu) a jednak umožňuje jejich přetočení v případě pádu.

    Časem se určitě vyplatí investovat do momentového klíče, který celý proces kontroly a případného dotažení výrazně urychluje. Pro lepší fixaci komponent lze aplikovat adhezivní pastu, samovolnému uvolňování šroubů zase dokáže zabránit lepidlo na závity.

momentový kľúč
  • Lanka a bowdeny – míru opotřebení lanka je náročné určit objektivně, ale zhoršený projev řazení může signalizovat, že je čas na výměnu. Při rekreační cyklistice je tak nutné učinit alespoň každou druhou sezónu.

    Zimní spánek bez poruch

    Pokud nejezdíte celoročně, je nutné kolo správně uložit pro přezimování. Ideální je místnost se stabilní teplotou a nepříliš vysokou vlhkostí, která by mohla mít za následek korozi. Důležitý je také způsob uložení. Ideální je, aby kolo nestálo na kolech, ale bylo zavěšeno ve vzduchu. K tomuto účelu lze navrtat do zdi držák na kolo. V případě jednoduchého opření kola o zeď může přijít při ztrátě tlaku k deformaci pneumatiky a na jaře najdete „osmu“.


    Toto jsou hlavní úkony, kterými si na kole zajistíme množství spokojených kilometrů v následující sezóně. Pokud máte na kole nějakou vážnější závadu, případně si na některý z těchto úkonů netroufáte, můžete se klidně obrátit na náš servis a mechanici vám ochotně pomohou. Momentálně u nás navíc platí posezónní 25% sleva na servis.
    Zdroj fotografií: archiv redakce
  • report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
    redakcia 
    clear
    Proč se Ti článek nelíbí?
    Odeslat zpětnou vazbu
    Formulář se odesílá

    Komentáře

    Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

    Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
    Formulář se odesílá
    Přidej komentář
    Formulář se odesílá

    Podobné články

    Od základu: Mechanické vs. elektronické řazení na silničním kole - otázka vkusu?

    Od základu: Mechanické vs. elektronické řazení na silničním kole - otázka vkusu?

    Dnes otevřeme další palčivé téma. Je elektronické řazení nutností nebo raději „starou“ dobrou mechaniku?
    Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě PR článek

    Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě

    Počasí si z nás dělá poslední týdny dobrý den a zažíváme bláznivé podmínky - sníh, déšť i bláto. Jakou výbavu zvolit do takového počasí?
    Od základu: Jaký materiál rámu je nejvhodnější?

    Od základu: Jaký materiál rámu je nejvhodnější?

    Nabízí karbon bezkonkurenčně nejlepší vlastnosti? Je hliník pouze „low-cost“ záležitostí? V tomto článku se podíváme na materiály rámů silničních i horských kol.
    keyboard_arrow_up