Od základu: Celoodpružené vs. hardtail MTB – rozdíly a benefity

Dva různé světy, dva rozdílné principy, dva odlišné pocity z jízdy, ale jedna stejná zábava. Jaké jsou rozdíly mezi pevným a celoodpruženým rámem kola?

Jízda na horském kole se nedá úplně zobecnit. Máme několik disciplín, pro které jsou vhodné různé typy kol. Samotné disciplíny horské cyklistiky jsme si představovali v minulém článku. Horská kola se však obecně dělí na dva typy: hardtaily (pevný rám) a full suspension (celoodpružené).

hardtailfull suspension

V čem je rozdíl?

HT (hardtail)

Slovo hardtail (v doslovném překladu – pevný ocas) napovídá, že půjde o pevný rám. Pevný rám, který tvoří jeden celek. Tedy přední trojúhelník a zadní trojúhelník (zadní stavba) nejsou rozděleny, ale tvoří dohromady jednu součást rámu (obvykle tzv. dvojitý diamant). U horských kol doplňuje pevný rám odpružená vidlice, která tlumí nerovnosti. Hardtail tedy nepruží?

Pokrokem celého segmentu horské cyklistiky vznikly pevné rámy, které mohou být komfortnější i přesto, že mají pevnou zadní stavbu. Využívají ohýbání materiálu pod zátěží. Příkladem je toto karbonové kolo Ghost Lector.

hardtail vs. full suspension

FS (full suspension)

Slovo full suspension (doslovný překlad – plné odpružení) naznačuje, že jde o celoodpružené kolo – má tedy pružení nejen vpředu (odpružená vidlice), ale také vzadu (tlumič).

hardtail vs. full
Aby mohl rám správně fungovat a tlumit nerovnosti (díky tlumiči), je rozdělen do více částí. Základní princip je ten, že přední trojúhelník je pevný a spojením zadního trojúhelníku s tlumící jednotkou (tlumič) za pomoci vahadla dosáhneme toho, že přední trojúhelník a zadní stavba se mezi sebou hýbou. Tím pádem, když přejede kolo přes nerovnost, pruží nejen přední vidlice, ale i samotný rám.

hardtail vs. full suspension

Do hloubky

Samozřejmě, princip vysvětlený výše by (kromě výjimek) nefungoval bez použití míst otáčení - čepů. V jednoduchosti – mezi přední a zadní stavbou jsou ložiska, díky kterým se zadní stavba mezi předním trojúhelníkem hýbe a tlumič se může mačkat.

hardtail alebo full

Ještě více do hloubky

Systém pružení celoodpružených rámů má i své neduhy. Blokování pérování během brzdění a pedal-kickback (pootočení pedálů a klik při pružení směrem vzad). Tyto problémy lze vyřešit různými systémy pružení. A to zejména díky použití designu odpružení s více čepy (body otáčení) a vahadly. Pokud vám to ještě nestačí, doporučuji velmi dobrý článek, kde jsou popsány mechanismy pružení detailněji.

celoodpružený vs. hardtail MTB

Výhody HT

  • nižší pořizovací cena
  • lepší údržba (absence čepů a tlumiče)
  • lepší efektivita při šlapání do pedálů (obecně)
  • nižší hmotnost
  • jednoduchost
  • levnější servis

celoodpružený vs. hardtail MTB

Nevýhody HT

  • horší komfort
  • téměř žádná absorpce nerovností
  • horší trakce (rám nepruží, a tak může zadní kolo při jízdě náročnějším terénem ve vyšších rychlostech odskakovat)

celoodpružený alebo hardtail MTB

Výhody FS

  • lepší komfort
  • lepší kontrola a trakce
  • menší únava v náročném terénu
  • všestrannost (vhodnější i pro technicky náročnější disciplíny)


Nevýhody FS

  • vyšší pořizovací cena
  • složitější a finančně náročnější servis
  • vyšší hmotnost
  • horší efektivita při šlapání do pedálů

porovnanie celoodpružený vs. hardtail MTB

Které kolo je pro koho vhodné?

Obecně to nelze jednoznačně určit. Záleží na tom, jakou preferujete disciplínu a jak hluboko máte do peněženky. Častokrát zaznívá i otázka - koupím si (příklad) za 50 000 Kč celoodpružené kolo nebo hardtail - na kterém jsou lepší komponenty? Pravidlem je, že hardtail bude lépe osazen. Kromě toho vás umí naučit správné technice a výběru stopy, jelikož nemáte zadní tlumič, který vám chybičky více odpustí. Určitě platí fakt, že náročnější disciplíny, kde se jezdí na náročných tratích a ve vysoké rychlosti, jsou vhodné zejména pro celoodpružená kola.

celoodpružený vs. hardtail MTB
Jednodušší disciplíny jsou vhodné i pro kola s pevným rámem. Avšak všechny ostatní faktory, jako jsou finance, komfort či servisovatelnost, jsou již na zvážení samotného cyklisty.

Věděli jste, že?

První systém pérování na celoodpruženém kole nadesignoval Brian Skinner, a to už v roce 1983? Je to právě kolo MCR Descender.

Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
tomasmartinak 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenasytný maratonec

Hledáš nekompromisní kolo do přicházející maratonské sezóny, se kterým si užiješ výlet hřebenem i moderní cross-country tratě? Máme pro tebe skvělý tip.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE - na traily i maratony

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE - na traily i maratony

Moderní XC kolo by mělo nabídnout víc, než jen rychlost. Technicky náročné tratě vyžadují moderní geometrii i vyšší zdvih. Splňuje tohle všechno Fourstroke LT ONE?
Dostupná celoodpružená kola - ke štěstí stačí málo PR článek

Dostupná celoodpružená kola - ke štěstí stačí málo

Pro začátky v náročnějším terénu není potřeba hned co nejvíc „nadupaný“ stroj. Oslovit dokáží i dostupnější modely.
keyboard_arrow_up