STRAVA KOM HUNTING – průvodce pro lovce

Aplikaci STRAVA zná asi každý zapálený cyklista. Její název pochází ze švédského slova sträva, což znamená usilovat. Jedná se vlastně o sociální síť pro sportovce, kteří si zaznamenávají a analyzují své sportovní výkony pomocí aplikace v mobilu nebo kompatibilním zařízení.

STRAVA OCENĚNÍ

Jednou z funkcí STRAVy je možnost získání titulu King of the Mountain (KOM), Queen of the Mountain (QOM) nebo Course Records (CR), určený běžcům. Vzhledem k dnešní "pokrokové" době očekávám do budoucna i (XOM) pro třetí pohlaví. Titul získává ten, kdo zvládne nejrychleji překonat daný segment. Segmenty jsou úseky, většinou vymezující nejzajímavější části trasy, kterou jste absolvovali a mohou být vytvořeny kterýmkoliv z uživatelů STRAVy. Obecně se dají segmenty rozdělit dle profilu trasy na stoupání, roviny, sjezdy nebo jejich kombinace. Stoupání se dále dělí podle obtížnosti na HC, 1, 2, 3 a 4, kde HC značí nejvyšší obtížnost. V České republice je stoupání s HC obtížností méně, protože nám zkrátka chybí nějaké ty vysoké kopce. KOMy lze získat i při indoorové cyklistice na aplikacích ZWIFT a ROUVY, které mají na trasách také vyznačeny své segmenty.

Nejrychlejší muž a žena segmentu získávají virtuální zlatou korunku, která ale nemusí být na věčné časy. Pokud váš rekord někdo překoná, o korunku přijdete. Další ocenění, které lze získat, jsou trofeje ve tvaru poháru za umístění od druhého do desátého místa a zlatá medaile za nejlepší osobní výkon Personal Record (PR) v daném segmentu. Dále pak stříbrná a bronzová medaile za druhý a třetí nejlepší osobní výkon. Poměrně nové ocenění je Local Legend. Jde o vavřínovou korunku, která označuje "místní legendy" a lze ji získat na vybraných segmentech za nejvíce průjezdů v období 90 dnů.


POZOR NA ZÁVISLOST

Nejprestižnějším oceněním je ale stále KOM a QOM. Pozor, jedná se o návykovou záležitost! Manželka se mi smála, že to "občas" sleduji. Podlehla tomu však stejně snadno jako já poté, kdy jsem jí pořídil hodinky s GPS. Když si ale člověk pročítá cyklistická fóra, tak jsem jen slabý odvárek toho, kam až lze v "art of KOM hunting" zajít. Zcela v pořádku je, když si segment dopředu nastuduji v aplikaci, zjistím, kde se přesně nachází start a cíl a jaký čas potřebuji k překonání držitele KOMu. Před samotným pokusem o překonání si jej projedu a znovu, odpočinutý, do něj najíždím už plné v rychlosti. Výhodou je, využívá-li někdo větru v zádech, ale někteří jsou schopni počkat si i na vichřici. Dalším zvýhodněním je jízda ve skupině nebo v háku za vozidlem.

Vyloženě za hranou ale považuji, pokud někdo segment projede na elektrokole a opomene svou jízdu označit jako e-ride. Úseky si někteří podvodníci projíždí také v autě nebo na motorce. První případ je ale často způsoben zapomnětlivostí, kdy si jezdec nevypne záznam po naložení kola do auta. Cesta domů se tak změní ve žně KOMů. Jiní jsou schopni dvacet metrů před koncem úseku svůj Garmin do cíle hodit, aby tam byli rychleji. Někdy v tom ale ani nemusí být úmysl podvádět, jen byla špatně označena aktivita, např. namísto běhu nastavíte aktivitu kolo nebo dojde ke špatnému načtení GPS dat. Také mohou být vedle sebe paralelně podobné trasy, jedna v terénu a druhá na asfaltu, které se navzájem duplikují. Rovněž sjezdové traily si někteří zkracují tzv. narovnáváním zatáček. Takové situace lze, pokud o tom víte, nahlásit pomocí tlačítka Flag přímo v aplikaci. Opravdu spravedlivé KOMy jsou tedy asi jen za dlouhá prudká stoupání, kde už nikomu nepomůže ani vítr, a také sjezdy, které si nelze zkrátit.


DO SJEZDŮ S ROZUMEM

Sjezdové pasáže, které jedete na hraně svých možností v místech, kde je větší výskyt osob a vozidel, by se měly jezdit s rozumem. Nemusí to vždy dopadnout dobře. Někteří cyklisté jsou schopni projet křižovatku na červenou za účelem získání jedné zlaté korunky, která se bude lesknout na jejich STRAVě možná jen na několik hodin. V minulosti čelila STRAVA žalobě od rodiny cyklisty, který zemřel, když ve sjezdu v rychlosti nejméně 64 km/h brzdil, aby se vyhnul vozidlu. V tu chvíli se snažil na segmentu získat zpátky KOM, na kterém byl před tím překonán. Možná i v důsledku těchto událostí nelze dnes využívat přenos sjezdových segmentů do zařízení STRAVA - LIVE SEGMENTS. Zákaz bohužel platí na nahrávání segmentů s klesáním od 0,25 %, do kterých jsou zahrnuty i rovinaté pasáže.

ŽEBŘÍČEK PRO NEJLEPŠÍ

Pro nejlepší borce byl vytvořen žebříček WORLD KOM/QOM HUNTERS TOP 200. Jsou zde zařazeni ti nejlepší KOM lovci a QOM lovkyně. Podmínkou zařazení do tohoto žebříčku je souhlas na vašem účtu STRAVA. První místo momentálně patří padesátiletému všestrannému cyklistovi Keithu DeFiebre z Kalifornie, který měl v době psaní tohoto článku neuvěřitelných 12 752 KOMů. Nejlepší žena Eva Lindskog ze Švýcarska je na třetím místě s počtem 5 687 QOMů. V první dvoustovce není žádný Čech, i přesto, že se u nás údajně vyskytují jedinci, kteří přesáhli 1 000 KOMů, ale zřejmě zde nechtějí být zařazeni nebo o této možnosti nevědí. Z našich top závodníků jsou na špici Kristián Hynek, který měl na kontě 597 KOMů a Ondra Cink, se svými 537 KOMy. U takových borců už nepočítáme jednotlivé KOMy, ale spíše stránky KOMů, přičemž na jednu stránku se jich vejde dvacet. Největší počet korunek má sice nějakou vypovídající hodnotu, ale automaticky neznamená, že se jedná o nejlepšího cyklistu. O tom, kdo je nejlepší, se rozhoduje na závodech.

HLAVNĚ SI TO UŽÍT

Co k tomu dodat, bohužel někteří lovci stráví nad aplikací STRAVA tolik času, že zapomínají na to nejdůležitější: na samotný pohyb venku. KOM hunting by měl být hlavně zábavou a zpestřením tréninku, protože vhodně sestavený "lov" KOMů může nahradit slušný intervalový trénink, dodat novou motivaci, nebo přidat další dimenzi do vzájemného předhánění se s kamarády.


Rád(a) se dělíš o své zážitky ze závodů nebo každodenního ježdění? Máš pocit, že jsi odborníkem na cyklistické technikálie a uměl(a) bys komukoliv pomoci na dálku? Jsi velký cestovatel a rád(a) bys nám ukázal(a) nějaká nová místa, která ještě cyklisté dostatečně neobjevili? Nebo chceš jen zkusit nějaká vylepšeníčka na svoje kolo a na rovinu všem říct, jestli za ty peníze stojí? Výborně! Přesně tebe hledáme do našeho týmu! Nemusíš být profesionální redaktor ani nemusíš u počítače prosedět víc času, než najezdíš na kole. Stačí, když tě chytne spisovatelská slina, něco sepíšeš tak, jak to cítíš, a pošleš nám svůj masterpiece na redakce@bike-forum.cz! Nezapomeň se také podívat na užitečné informace, jak psát článek, ať se s ním zbytečně netrápíš.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Homo connectus (člověk připojený): Jeden den v životě Stravoslava Komiče

Homo connectus (člověk připojený): Jeden den v životě Stravoslava Komiče

Zvoní budík, chytré hodinky monitorující můj spánek zjevně vyhodnotily, že je ideální čas vstávat. Hodinky mi gratulují k získání odznáčku za kvalitní a dostatečně dlouhý spánek. Super! Ještě dvě noci v řadě a dostanu další odznáček, za dlouhodobé dodržování spánkového režimu. Když mi tedy hodinky tvrdí, že jsem vyspinkaný do růžova, měl bych toho využít a dát si pořádně do těla, jak jinak než na kole.
Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

Když milovníka kola chytnou záda, tak jediné, co ho zajímá je kdy tato nepříjemnost odezní a bude moct opět naskočit do sedla. Tento stav právě prožívám, tak bych se s vámi chtěl o tuto zkušenost podělit.
keyboard_arrow_up