Tokio 2020 +1 - Olympijské cyklistické souboje pod horou Fuji

Největší akce sportovního světa se nezadržitelně blíží. Olympijské hry startují 23. července v japonském Tokiu a hned v úvodních dnech je na programu cyklistika. Na jakých tratích se závodníci poperou o olympijské medaile?

Olympiáda se bez debat řadí k vrcholům sportovních klání, na kterých se mohou atleti utkat o cenné kovy. Ty lze ovšem lze získat pouze jednou za 4 roky a titulem olympijského vítěze se tak mohou pyšnit po celou tuto dobu, jako to například dělal Greg Van Avermaet, zlatý medailista silničního závodu z Ria 2016. Ten celých 5 let vozil například zlatý rám či helmu nebo jeho dresy byly doplněny o zlaté pruhy. Záleží však na přístupu jednotlivých atletů či týmů. Olympijské hry pro mužský peloton nejsou z pohledu sponzorů a reklamy zvláště důležité, ale pro ženský peloton jsou hry pokaždé velkou událostí, protože televize vysílají všechna sportovní klání, a fanoušci tak mají možnost zhlédnout celý závod.

Silniční závody

Vše začne v tokijském Musashinonomori parku, kde nalezneme centrum veškerých cyklistických sportů. Odtud se trasa klikatí na úbočí ikonické hory Fudži. Trať jistě poskytne nádherné výhledy na Tokio či samotnou horu, ale olympijský závod je řazen mezi nejtěžší závody, a jeho účastníci tak budou mít zcela jistě úplně jiné myšlenky. Na mužskou elitu čeká porce 234 kilometrů s celkovým převýšením 4865 výškových metrů – náročnější než hlavní horské etapy na Tour 2021. Pro porovnání nejtěžší etapa z letošní Tour měřila 171 kilometrů s celkovým převýšením 3 400 výškových metrů. Ženská trať bude měřit 137 kilometrů s porcí 2992 výškových metrů. Jak parametry napovídají, trať je určena především pro vrchaře, ale myslím, že i klasikáři mohou do bojů promluvit.

Profil trati mužůProfil trati žen

V ženském závodě jsou jasně favorizované Nizozemky, konkrétně Anna Van Der Breggen a Marianne Vos, které mají doposud po jedné medaili z her. Breggen letos jasně dominovala na Giro Rosa a vyhrála jarní klasiky jako Omloop Het Nieuwsblad nebo Valonský šíp. Nutno ještě podotknout, že obě cyklistky jsou ve stejném týmu zde na hrách, což ani jedné nemusí hrát do karet, a může tak do boje o titul promluvit někdo třetí.
V mužích je situace velmi otevřená. Do Tokia se chystá vítěz z Ria Greg Van Avermaet, který je spíše klasikářem, ale pomoc belgického reprezentačního týmu by mu mohla usnadnit se s tratí vypořádat. Ovšem je tu velký háček v podobě Van Aerta a Evenepoela, kteří tento rok prokazují mimořádnou formu na jednorázových závodech a jeden z této dvojice bude lídrem pro olympijské hry. Do bojů také mohou promluvit Kolumbijci, kteří jsou experty na horské dojezdy.

Časovka

Ani jízda proti chronometru nebude nic jednoduchého. Souboje časovkářů se budou odehrávat na a v okolí Fuji International Speedway, která se nachází na úbočí hory Fudži, takže rovinu zde opravdu nečekejme. Muži si okruhy dají hned dva a ženy jeden, přičemž jeden okruh měří 22,1 kilometru a časovkáři zde naberou 423 výškových metrů, což znamená, že trať bude mít průměrný sklon 2 % a my jsme všichni zvědaví, na jakých kolech nastoupí například Filippo Ganna či Tom Dumoulin. Využijí časovkářských speciálů, nebo si vezmou normální kolo?

Profil trati mužůProfil trati žen

I u boje proti chronometru se vede divoká diskuse, kdo by mohl opanovat časovku, když 2 ze 3 posledních olympioniků v Tokiu nejsou. Je zde pouze Tom Dumoulin, který na posledních hrách obsadil 2. místo, ale jeho přerušení kariéry začátkem roku nám toho o jeho letošních schopnostech moc nenapoví. Kdo by nám mohl předvést perfektní výkon je Ital Filippo Ganna, který na posledním Giru vyhrál všechny časovky, z nichž poslední dokonce zvládl vyhrát i s defektem. Dále samozřejmě může promluvit Tadej Pogačar, jehož oblíbenou a silnou disciplínou je právě časovka, jak jsme viděli na posledních dvou ročnících Tour. Nebo se snad blýskne univerzál Van Aert nebo mistr Evropy Stefan Küng?
V ženské časovce jsou favoritkami Chloé Dygert a Anna Van Der Breggen, které si již několik let výrazně konkurují na světových šampionátech. Breggen je současnou mistryní světa v jízdě proti chronometru, ale nebýt nepříjemné nehody Dygert na posledním šampionátu v Imole, byl by souboj mezi nimi velmi těsný. Dygert ovšem letos zatím nezávodila a na sociálních sítích není příliš sdílná ohledně stavu své nohy po zranění. Můžeme zatím jen spekulovat, ale všichni doufáme, že se Chloé dokáže vrátit ve skvělé formě a obhájit či vylepšit svou stříbrnou medaili z posledních her v Riu 2016.

Horská kola

Bikeři mají svou trať v Izu parku, hned vedle velodromu. Čeká na ně okruh plný rock garden sekcí, travnatých výjezdů, skoků a hromad kamení. Závodníci dokonce přirovnali jeden kamenitý úsek k downhillovému sjezdu. Trať je ale zároveň hodně jezdivá a spousta bikerů mělo problém si vybrat mezi fullem a hardtailem. Třeba společnost Trek podobné dilema vyřešila uvedením nového kola Supercaliber, které bylo vyvinuto speciálně pro olympijské hry pro Jolandu Neff, která na něm ve finále obráží všechny závody.


Bikeři již mohli před 2 lety otestovat trať na akci zvané „Ready steady Tokio“, kterou vyhrála Jolanda Neff a Nino Schurter. Nešlo zde o umístění, ale o zkoušku trati a test biků. Do závodu tenkrát nenastoupila Kate Courtney a Pauline Prévot, které jsou Jolandinou velkou konkurencí. Ovšem po dvou letech je vše jinak. Jolanda se trápí, Kate se lepí na paty smůla a bikům kraluje teprve 21 letá Loana Lecomte. Dokáže Pauline konečně prolomit její kralování? Ve spekulacích se objevuje ještě divoká karta Rebecca McConnell, která umí na světových šampionátech pravidelně zajíždět bednu, ale zlatá jí stále ještě uniká.
U mužů je situace také velmi otevřená. Schurter v posledních několika dílech světového poháru nezajel bednu a jeho krajan Mathias Flückiger opanoval poslední 2 závody. Ondra Cink je Mathiasovým silným konkurentem, který prokazuje stoupající formu směrem k hrám, ale do hry se vrací mimozemšťan Mathieu Van Der Poel, který se vrací rozjetý z Tour. A v neposlední řadě tu máme britského všeuměla Thomase Pidcocka, který sice v prvních 2 kolech světového poháru ukázal neskutečnou sílu a dokázal se ze 100. místa dostat na páté a poté i vyhrát v Novém Městě, ale jeho forma je pro nás po pádu, kdy si zlomil kličku, záhadou.

Kdy se můžeme dívat?

  • Silniční závody:
  • Sobota 24. července: mužský závod od 4:00 našeho času
  • Neděle 25. července: ženský závod od 6:00 našeho času
  • Časovky:
  • Středa 28. července: mužský i ženský závod od 4:30 našeho času
  • Horská kola:
  • Pondělí 26. července od 8:00 našeho času
  • Úterý 27. července od 8:00 našeho času

Veškerá klání by měly odvysílat kanály Eurosport či ČT4 sport.

Jaké jsou vaše tipy na olympijské stupně vítězů? Obhájí minulí medailisté, nebo se na stupních vítězů objeví někdo nový? Své tipy můžete psát do komentářů!
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
bohemiacyclingirl 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

XC kola pro první závody - na tréninky i maratony PR článek

XC kola pro první závody - na tréninky i maratony

Máte už něco natrénováno a za sebou i první soutěžní zkušenosti? Narazili jste na limity svého kola? Vyberte si u nás své nové závodní „náčiní“...
Malevil Cup spouští registraci k jubilejnímu 25. ročníku

Malevil Cup spouští registraci k jubilejnímu 25. ročníku

Čas pokročil nezadržitelně k roku 2024. Roku, který bude nejen olympijský, ale i roku, kdy bude Malevil Cup slavit 25. výročí. Biková narozeninová párty se uskuteční první červnovou sobotu, konkrétně 1. června 2024 v Jablonném v Podještědí, v resortu Malevil, v Lužických a Žitavských horách.
FFWD Outlaw 30 – novinka, která mi pomohla přejet Alpy

FFWD Outlaw 30 – novinka, která mi pomohla přejet Alpy

Nizozemská značka se opět vrátila ke karbonovým MTB kolům a jejich novinku pro rok 2023 jsem vzal na skutečně pořádný test. Jak dopadly?

keyboard_arrow_up