Video: Cyklokros Tábor - 3. závod seriálu TBC na vlastní kůži

V minulém článku jsem vás zval na cyklokrosovou sezónu. Pojďme se podívat, jak takový závod vypadá z pohledu jezdce.

TBC je jihočeská amatérská cyklokrosová série, jejíž název vznikl spojením slov - TÁBOR, BUDĚJOVICE a CYKLOKROS. A pokud si nějaký cyklokros chcete zkusit, pak právě Tébécéčko je, myslím, ideální možností. Můžete totiž jet klidně na gravelu nebo MTB. Zazávodíte si na pěkných tratích a v početném startovním poli. Zažijete pro cyklokros tak typické boje o ideální stopu, sprinty za každou zatáčkou, skrumáž po startu i hledání svých limitů při průjezdech vracečkami. Na úzkých pláštích budete zkoušet a hledat nejrychlejší stopu, správný nájezd do prudkých výjezdů i to, jak se nejrychleji proplést mezi "mlíkem" nebo spirálou smrti.


Závod odehrávající se na videu z pohledu jezdce řečí čísel znamená následující. Hmotnost jezdce 77 kg, normalized power 264 W, maximum potom 1426, tepák jezdec nevezl, protože by ho zbytečně rozptylovalo číslo pravidelně atakující 190. Pro podrobnosti se mrkněte ke mně na Stravu. Jelo se na 60 minut, což znamenalo nakonec 10 kol. Počet kol se přitom určuje podle času průjezdu prvním kolem těmi nejlepšími, takže dopředu není nikdy přesně znám. Pro lepší přehled závodníků je pak zbývající počet kol vedoucího závodníka na tabuli při průjezdu cílem. Na rozdíl třeba od Toi Toi Cupu, pomalejší jezdci předjetí o kolo nejsou stahováni z trati. Zazávodíte si tak celých 60 minut, respektive dokud vedoucí závodník neprojede cílem. Jestli nakonec zvládnete plný počet kol, je už jen na vás.

V minulém článku jsem zmiňoval drobnosti, které byste jako začátečníci měli před prvním závodem vědět. Přidávám tedy pár dalších, které mi přijdou také důležité.

Celorozepínací návleky na nohy

Jedna z příjemných maličkostí jsou celorozepínací návleky nebo kalhoty. Dva dlouhé boční zipy umožní svléknutí návleků bez zouvání. Detail, ale zvlášť, když dojde na pravé cyklokrosové počasí, hodí se svlékat až opravdu těsně před startem.

Teplotní komfort

Lidské tělo není dokonalý stroj a jeho účinnost je jen kolem 30 %. Pokud tedy pojedete s průměrem kolem 250 W, pak dalších téměř 600 W vyzáříte do okolí jako teplo. Jednoduše řečeno i v 5 stupních nad nulou vám bude teplo v krátkých kalhotách a dresu s dlouhým rukávem. Je ovšem třeba se rozjíždět dobře oblečený, abyste se na provozní teplotu dokázali před startem dostat.

Pití na závod

Dovolím si tvrdit, že pokud ze sebe při závodě vydáte všechno, pití bude to poslední, co vás bude zajímat. Na amatérských cyklokrosech je občerstvení povoleno (na rozdíl od pohárového cyklokrosu s licencí), ale opravdu mě nikdy ani nenapadlo, že bych měl čas řešit jídlo či pití během závodu.

Obutí – galusky

Jestli to myslíte s cyklokrosem opravdu vážně, nakonec se ke galuskám dříve nebo později dopracujete. Míra adheze v zatáčkách i výjezdech je u kvalitních galusek s měkkou směsí taková, že jim ani nejlepší bezdušové pláště nedokážou konkurovat. Kvalitní galdy přežijí několik cyklokrosových sezón a dojížděl jsem je pak na jaře na gravel jízdách, kde jsem si užíval skvělé tlumení, rychlost i grip.

I na amatérských závodech jede špice na kvalitních galuskách.

Po závodě

Stejně jako jsem zmiňoval dlouhé a kvalitní rozjetí pro zahřátí a prokrvení svalů, je velmi vhodné po dojetí nesednout rovnou do auta, ale kvalitně se vyjet a umožnit tak odkyselení svalů, zklidnění organizmu a případně se protáhnout a v mém případě si i srovnat záda. Mytí kola počká.

Mytí kola

Aspoň základní očistu si po bahenním závodě kolo zaslouží a usnadní pak detailní čištění doma. Použijte určitě wapku, pokud je k dispozici, jen se vyvarujte přímého zásahu do všech ložisek na kole. Pro lepší představu koukněte na video.

Tohle se vyplatí aspoň nahrubo omýt už na místě.Jinak riskujete, že doma budete potřebovat spíš dláto.

Snad se vám video líbilo, pokud ano, napište do komentářů a já vezmu kameru zas na další závody. Doufám také, že se vám budou hodit moje tipy, jak začít s cyklokrosem. Nezapomeňte také na rozsáhlou fotogalerii pod článkem. Budu se těšit, že se příště potkám s dalšími novými tvářemi z Bike-fora, jak se stalo v Táboře.

Zajímavé odkazy a linky:

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Cyklokros - nejkomplexnější disciplína ve světě cyklistiky?

Cyklokros - nejkomplexnější disciplína ve světě cyklistiky?

Bláto. Sníh. Písek. Hlína. Toto vše na maximálně 33 mm pláštích. Vítejte v cyklokrosu, který měl minulý víkend v Táboře svůj největší svátek.
Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
Video: Hledáte inspiraci na nadcházející rok?

Video: Hledáte inspiraci na nadcházející rok?

Taky občas nevíte, kam vyrazit, a už vás nebaví jezdit jen tak, bez cíle? Že ještě nemáte nejen plán, ale ani představu? V tomto videu se můžete nechat inspirovat a možná najdete tipy, kam vyrazit nebo kde si dát pořádně do těla.
keyboard_arrow_up