Zdroj: Knihy Cyklo

Léto se s námi rozloučilo a letos mám pocit, že to bylo ještě rychlejší než vloni. Podvečerní vyjížďky v krátkém rukávu jsou už jen vzpomínkou a do skříně se vrátily teplejší svršky.

Pro ty, kdo s klesajícími teplotami kolo odkládají, ale i pro ty, které vrtochy počasí nezastaví, přinášíme krátký, v pořadí již druhý tip na čtení. Samozřejmě s cyklo tematikou, tedy až na jednu výjimku.


Krásy Alp pěkně pohromadě v 35 trasách.

Alpami na kole

Autor: Alena Zárybnická

Kdykoliv zahlédnu na obálce knihy cokoliv ve spojení s Alpami, zbystřím. Alpy jsou moje srdcovka, a to jsem tam nikdy nebyl. Tedy bajkovat. Takže kniha Alpami na kole pochopitelně nemohla v mé knihovně chybět.
Je to jakýsi průvodce rakousko-švýcarsko-italsko-slovinskými horami, kulturou a v neposlední řadě kuchyní. Na 217 stranách autorka představí 35 tras. Každá z nich je velmi čtivě popsána, doplněna o velké množství fotografií, nechybí recepty na místní speciality a fakta v podobě délky, převýšení či povrchu jsou samozřejmostí. Dostanete tak do rukou ucelený návod téměř ke každé oblasti výše zmiňovaných zemí.


Věk je pouze číslo...... co myslíte?

Sázka - biking začíná po padesátce

Autor: Otta Matoušek

Přestože mi do padesátky ještě desítka chybí, řekl jsem si, že není na škodu být připraven a podívat se, jak možná jednou budu cyklistiku a vůbec život vnímat. Na knihu jsem narazil náhodou a zajímalo mě, co se za názvem skrývá. Nechci to profláknout, kdyby si to chtěl někdo přečíst, tak řeknu jen, že se jedná o typicky chlapskou záležitost, vlastnost, chcete-li, a to o poměřování a soupeření. Kvůli tomu nebo spíše díky tomu se autor vydal na “cestu” plnou dobrodružství, zážitků, přátelství i závodů, plynoucích z aktivního pojetí vlastního života.
Ve dvaadvaceti kapitolách nám autor přiblíží svoji přípravu, podělí se o pocity a zkušenosti ze světových etapových závodů, nakoukneme do “batohu” s jídlem či výbavou a v závěru samozřejmě nezapomene ani na výsledky samotné sázky.
Tato útlá kniha mě bavila, jelikož jsem se s ní “podíval” do různých koutů světa, ale hlavně taky proto, že si rád přečtu takové příběhy, příběhy “obyčejných” lidí, kteří mě ohromí svou ctižádostí, trpělivostí a odhodláním.
Za mě palec nahoru.


Co je UPRT?No přece ULTRA PAKA RACING TEAM Dana Polmana

Dreaam - Race Across America

Autor: Dan Polman

Představovat Dana Polmana asi není třeba. Tento ultra pako, jak se sám Dan tituluje, je mimo extrémní cyklistiku taky spisovatel. Nemůže být lepší kombinace, než si něco odžít, v tomto případě odjet závod napříč Amerikou, a ještě o tom umět napsat, a nemuset tak předávat informace někomu dalšímu, kdo by třeba nezachytil všechny emoce, aby o Vás napsal knihu. A o tom tato kniha je. Je plná ryzích emocí.

V prologu Dan upozorňuje, že knihu psal, jako by ji sám vyprávěl, a tak, jak mu “podkrkonošskej zobák” narostl, což mohu jen potvrdit a konstatovat, že uvolněný jazyk knize maximálně prospěl. Skutečně jsem při čtení měl pocit, jako bych s Danem seděl někde na pivku a on mi vyprávěl své zážitky. O tom, jak složitá a trnitá cesta vede k nominaci na tento závod. O přípravách, že tento závod nejsou jen tisíce tréninkových hodin v sedle. O trenažéru, že ho skutečně nemá rád. O týmu, že bez těchto lidí by byl sen stále jen snem. Prostě a jednoduše o všem, co vedlo k tomu, že v roce 2019 úspěšně zdolal RAAM jako třetí Čech v historii. Klobouk dolů.

V závěru bych rád zmínil ještě jeden titul, který, jak jsem v úvodu avizoval, s cyklistikou přímo nesouvisí, ale budeme-li se na cyklistiku dívat jako na sportovní činnost, kterou pochopitelně je, můžou se vybrané informace z knihy hodit.


Jídlo, vitamíny, suplementy...... to je Moderní výživa

Moderní výživa - ve fitness a silových sportech

Autor: Lukáš Roubík a kolektiv

Kniha podrobně popisuje všechny myslitelné oblasti sportovní výživy. Vysvětluje její základy, věnuje se využití energie, vitamínům, suplementům. Nabízí modelové jídelníčky. Troufám si říct, že na více než 500 stranách najdete veškeré potřebné informace k zdravějšímu životu, vyššímu výkonu nebo třeba větší síle. Tato kniha v domácí knihovně rozhodně není šlápnutím vedle ani pro cyklistu.

A to by pro tentokrát bylo vše. Snad se některý z tipů bude hodit, a pokud máte nějaké své tipy, budu rád, když se o ně podělíte v komentářích.

[Úvodní foto: Knihy Cyklo]

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě? PR článek

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě?

Ježdění v zimě má své kouzlo. Důležitým faktorem je ochrana před chladem, srážkami, ale i vhodné odvětrávání a viditelnost. Opět přinášíme několik tipů.
Zimní rukavice na kolo - abychom nepřimrzli k řidítkům PR článek

Zimní rukavice na kolo - abychom nepřimrzli k řidítkům

Jízda na kole může být příjemná i v zimě, základem je samozřejmě tepelný komfort. Přinášíme vám několik tipů na ochranu rukou před chladem.
12 otázek pro výběr správného cyklotrenažéru

12 otázek pro výběr správného cyklotrenažéru

Který trenažér získal podle tvých odpovědí nejvíc bodů? Klasika s bržděním o plášť, moderní s vlastní kazetou, válce nebo Smart Bike?
keyboard_arrow_up