Zdroj: Dovolena Mallorca

Už se to blíží. Čas jarních cyklistických kempů v zahraničí. Jak si dovolenou užít a během balení na nic nezapomenout? Jedete se svým kolem, nebo letíte a kolo půjčíte na místě? V článku naleznete pár užitečných tipů a triků.

Letím, nebo jedu s vlastním kolem

Mnoho cyklistů dává přednost evropským destinacím dostupným z ČR autem. Přináší to flexibilitu na místě a možnost si popojet někam dál od vaší destinace. Ať už tedy jedete do Chorvatska, Toskánska, nebo na Francouzskou riviéru autem, nebo letíte na Mallorku nebo Kanáry, můžou se vám hodit tipy níže.


  • Pedály do treter - Pokud letíte do teplých krajů a budete si půjčovat kolo až na místě, nesmíte zapomenout pedály. Povětšinou se za drobný poplatek dají půjčit pedály Look Keo nebo SPD, ale u specifičtějších pedálů, jako jsou Speedplay, to může být oříšek. Když balím do teplých krajů, tak si vždy dávám pedály do treter, levý do levé a pravý do pravé pro lepší orientaci při montáži. Zjednoduší to potom přípravu a můžete během pár okamžiků vyrazit.
  • Vycpat helmu ponožkami nebo oblečením - Nechcete po přistání nebo po dojezdu řešit novou helmu? Pokud cestujete s helmou v odbaveném kufru, doporučuji ji co nejvíce vycpat zevnitř různými ponožkami, tričky a následně ji pak obalit dalším oblečením, pokud nemáte v zavazadle místo pro tvrdý obal na helmu. Vycpáním a obalením helmy oblečením tak zamezíte jejímu poškození během přepravy, kdy se s batohy různě hází. Samozřejmě si ji můžete vzít i na palubu s sebou a během vzletu a přistání ji mít na hlavě jako ochranu při pádu letadla. Pár cestujících a letušek tím určitě pobavíte. Stejný postup doporučuju, i pokud jedete ve více lidech autem. Většinou se batohy v kufru auta nakonec různě otáčejí a přehazují, a přilba tak může dojít k úhoně.
  • Extra místo v bidonech - V každé půjčovně vám řeknou, ať si vezmete své bidony a pokud neletíte na Mallorku, kde se dá vše pohodlně sehnat či půjčit, na místě může být celkem oříšek nějaké sehnat. Další zádrhel je pak přeprava, aby nám někde po cestě nepraskly. Uvnitř bidonů je spousta volného prostoru, takže jeden bidon můžete vycpat například ponožkami, hygienickými potřebami nebo nabíječkami k tachometrům a drobnou elektronikou. Většinou si s sebou beru ještě třetí bidon, který si dám do příručního zavazadla prázdný a po letištní kontrole ho naplním vodou z pítka, která jsou na každém letišti, a ušetřím tak peníze za mnohdy drahou vodu na letišti.
  • Trik je ve vrstvení - Pokud máte kufr na kolo s tvrdým obalem, máte vyhráno. Ještě vycpete volná místa oblečením a můžete letět. Pokud jste ti méně šťastní a letíte s krabicí či s kufrem s měkkým obalem, nezoufejte. Trik je ve vrstvení. Před balením doporučuji zajít do jakéhokoliv hobbymarketu a nakoupit dostatek papírové izolepy, instalatérskou izolaci na trubky, polystyren na dno krabice a pár metrů bublinkové fólie. Kolo odstrojíte, aby se vešlo do krabice a následně všechny části začnete obalovat buď izolací na trubky nebo bublinkovou fólií. U kotoučových brzd doporučuji sundat přední kotouč a zabalit ho zvlášť a u zadní přehazovačky doporučuji použít co nejvíce obalovacího materiálu. Poté vložte kolo do krabice a zbylá místa vycpěte oblečením. Ušetříte tak peníze za odbavené zavazadlo.

  • Pedály do treter...... a Garmina a kabely do bidonů.

  • Sledování kola - Někdy se stane, že při letu s přestupem se kolo někde zatoulá a vy tak musíte absolvovat dlouhé čekání v nejistotě. Využijte Air Tag od společnosti Apple, který primárně slouží pro jednodušší nalezení vašich klíčů či peněženky, ale na internetu kolují různá videa, jak Air Tag používat jinak. Můj tip sice nezabrání ztracení kola, ale alespoň budete mít při přestupu klid, že máte kolo ve stejném letadle jako jste vy.
  • Nabíječky - To máte Garmina, radar, telefon, světlo, blikačku, wattmetr a všechno se musí nabíjet. Ještě jsem nenarazila na hotel, kde by bylo dost zásuvek, o USB portech nemluvě. Doporučuji si tedy s sebou zabalit nabíječku s více USB porty, USB rozbočovací kabely a případně rozdvojku na 230V. Nezapomeňte také zkontrolovat, jestli nemají v destinaci, kam se chystáte, jiné zásuvky.
  • Dostatek oblečení - Po zkušenostech z minulých let s sebou neberu sady oblečení na každý den, ale raději na místě koupím prací prášek a využiji buď pračku v apartmánu, služby hotelu nebo vlastní sílu. Trochu to navíc uvolní místo v kufru, a zároveň umožní vzít více variací oblečení na vrstvení, pro případ horšího počasí. Nemluvě o sadě slušného civilního oblečení, když chce cyklista poznat noční život a nevypadat přitom jak slovanský gopnik.

Kolo z půjčovny na místě

Létání do zahraničí na cyklistickou dovolenou s sebou nese určitá úskalí. Jedním z nich je kolo. Při volbě varianty „beru si svoje kolo“ se celou cestu modlím, aby ho někde na letišti nevytratili nebo mu nedejbože neublížili. Prasklý rám, ohnuté kolo, ohnutý kotouč a další nepříjemnosti mohou pěkně zkomplikovat dovolenou. Kdo nechce riskovat, nebo je líný rozkládat a mumifikovat kolo do krabice, může si ho půjčit přímo na místě. A to, pokud neletíte na Mallorku, kde mají půjčovny vyšperkované novými nebo zánovními modely, s sebou může nést další úskalí.

První je asi hledání půjčovny v okolí našeho ubytování. Pokud letím na Mallorku, kde je půjčovna na každém rohu, jsem za vodou. Tentokrát jsem ale letěla na víkend do Malagy, která je sice cyklisticky hojně navštěvovaná, ale půjčoven silničních kol je zde pomálu, a k tomu nabízejí spíše městská kola, což se míjí s mými úmysly. Doporučuji si tedy před koupí letenek zjistit, jak je to s půjčovnami v dané lokalitě, a podle toho koupit ubytování, protože nechcete zabít půl dne cesty přes celé město pro kolo. Bohužel v Malaze se nám několikrát stalo, že půjčovny chtěly vrátit kolo až v pondělí s přirážkou dalšího dne nebo si účtovaly extra poplatek ve výši kauce za vrácení v neděli (v pondělí v 6 ráno jsme už museli sedět v letadle).
Jediná půjčovna, která byla ochotna nám dovolit vrácení kol v neděli večer, měla pouze kola na 23 mm pláštích s ráfkovými brzdami, což pro Španělské cesty byla celkem zabijácká kombinace. Výlet jsme naštěstí přežili ovšem s konstatováním, že příště letíme v týdnu a půjčíme si pořádná kola.

Španělské silnice jsou jako bonboniéra. Nikdy nevíš, která pokračuje polňačkou.Připlaťte si za lepší řazení. Tahle sada Shimano 105 měla nejlepší časy dávno za sebou.

Tipy, jak na kola z půjčovny:

  • Zjistit si možnost vracení kol o víkendu. Někde je to problém a trvají na vrácení až v pracovní den, ale občas se dá v klidu domluvit a kolo nechat například na hotelu, pokud se nachází poblíž nebo v lepším případě sousedí s půjčovnou.
  • Zjištění, co mají za kola. Jiné kolo si půjčí kamarád, co se bude chtít jet projet jen po pobřeží, a jiné si půjčím já, která chce na kole prosedět celé dny. Určitě doporučuji prozkoumat okolní půjčovny přes Google Maps a připlatit si za lepší kolo, které bude odpovídat mým schopnostem a bude výbavou podobné tomu, co mám doma. A hlavně pak nakonec do vybrané půjčovny zavolat nebo napsat a zjistit, jaká kola reálně v nabídce mají.
  • Porovnejte geometrii svého kola a kola z půjčovny. Umožní vám to tak vybrat správnou velikost kola. Spousta výrobců má odlišné značení velikostí kol, a tak občas půjčování bývá trošku loterie.
  • Změřte si výšku a délku posedu na svém kole. Ušetří to spousty času a nervů při vyzvedávání kola a nebude vám otravovat jízdu následné neustálé zastavování a ladění posedu.
  • Nezapomenout svoje pedály. Na Mallorce se zapomenutí pedálů dá hravě řešit nebo si je půjčit v jiné půjčovně, ale jinde byste si mohli půjčit leda tak platformy a jezdit v pantoflích.
  • Vzít si svoje sedlo, protože není nic horšího než sedlo, na kterém osedělo před vámi hromada zadků tak perfektně, že se na něm nedá sedět.

Doufám, že vám moje poznatky a zkušenosti ulehčí balení i cestování a pomůžou předejít nechtěným situacím, které by mohly zkomplikovat váš výlet za novými místy a zážitky na kole. Vše zabaleno a teď už jen přežít cestu do vaší cílové destinace a užít si dovolenou. Kam se letos chystáte? Dejte vědět do komentářů pod článkem.

[Úvodní foto: Dovolena Mallorca]

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
bohemiacyclingirl 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Mallorka - ježdění v každém ročním období

Mallorka - ježdění v každém ročním období

Malorka je prý snem každého zaníceného cyklisty - tak proč si ho nesplnit?
Tip na výlet: Na návštěvě u řeckých bohů

Tip na výlet: Na návštěvě u řeckých bohů

Božská stoupání, božské cesty, božské výhledy. Navštivte na silničním kole řecké bohy v pohoří Olymp.
Tip na výlet: Calp - po stopách Zwift Academy

Tip na výlet: Calp - po stopách Zwift Academy

Pojďte se se mnou podívat do populární tréninkové lokality profesionálních týmů vyhledávané díky ideálnímu mikroklimatu a krásnému prostředí – na Costa Blancu.
keyboard_arrow_up