Sokolovská 24hodinovka nově zavádí gravel kategorii

Další ročník této západočeské sportovně kulturní ULTRA akce na 24 a 12 hodin pro MTB i gravel se nám opět pomalu blíží. Pro neznalé je to klasická MTB 24 a 12hodinovka (v kategoriích sólo, dvojice, čtveřice), která se už počtvrté koná v areálu příjemného přírodního koupaliště Michal nedaleko Sokolova.

Letošní čtvrté dějství se bude konat opět první víkend v září (2. - 4. září 2022) a přináší pár novinek. První podstatnou novinkou je vypsání kategorie gravel, jedinou podmínkou je účast alespoň tří závodníků v dané kategorii. Druhou novinkou je úprava tratě v její první třetině. Trať byla po tři ročníky neměnná (okruh doposud měřil cca 8,5 km a měl převýšení téměř 150 m, nejvyšší bod na trati 535 m n. m). Pro letošní ročník však odpadá dlouhý výjezd po asfaltu a stoupání lesem k vrcholové slavobráně a je nahrazen alternativní, možná i příjemnější, v terénu vedenou trasou s nejvyšším bodem v 520 m n. m. Poslední novinkou či spíše takovým zpestřením pátečního úvodního večera bude technicko-dovednostní cyklo trojboj. Zázemí na S24 je vždy velice příjemné, snad i letos budou mít na starosti bufet učitelky ze Základní školy Březová.

Občerstvení po celou dobu závodu...... a noční party ve stanech - prostě klasická čtyřiadváca.

První zářijový víkend je v gravel kalendáři celkem živo. S24 totiž termínově koliduje s další parádní akcí, kterou je ve stejném termínu pořádané Gravel Blinduro. Minulý rok jsem si užil obojího, jak kroužení v Sokolově, tak i RZety ve Starém Městě pod Landštejnem. No kluci z Blinduro to letos maličko posunuli a bohužel to padlo na stejný víkend, který už počtvrté v řadě má zabraný moje srdcovka na západě Čech.

Obě akce mají něco do sebe. Blinduro je pohodová dvoudenní sociální rajda, plná rychlostních zkoušek, relaxu a pohody. Předzávodní rozprava do druhého dne závodu trvá mnohdy až do nedělního rána a vítězí nad sebou ten, kdo je schopen nasednout na kolo a držet dropy a úhel. Sokolov je prostě o něčem jiném, víceméně takový komplexní test tělesné zdatnosti, technické připravenosti a mentální zralosti a odolnosti. Není to určitě pro každého, v partě ve čtyřce se to dá užít relativně bezbolestně (při pravidelném střídání je zde jistota minimálně hodinového odpočinku, okruh se dá v relativní pohodě zvládnou do 30 minut), kategorie 12 sólo je už trošku výzva, nicméně kategorie 24 h, ať už sólo, nebo ve dvojici je velice slušný test všeho výše uvedeného.

Start stylem Le Mans...... k připraveným strojům.

Po třech ročnících, které jsem na cyklokrosce/grevlu absolvoval, mohu podepsat, že i bez odpružení je trať relativně snesitelná. Nicméně s časem a odkrouženými okruhy sil značně ubývá a 12 hodin na kostitřasu po ne vždy luxusně hladkém povrchu je už slušná porce, o 24 hodin jsem se raději osobně sám nikdy nepokoušel. Dost živě si pamatuji, jak jsem vypadal po 23 odkroužených kolech a které všechny části těla dostaly tehdy nejvíce naloženo.

Rána bývají náročná, ale vidina cíle pohání vpřed.
Letos to konečně zkusíme s kamarádem Honzou jako "12h dvojka", respektive "gravel 12h dvojka". Dvakrát po sobě nám to společně nevyšlo a bylo z toho vždy "12h sólo", tak snad do třetice to klapne. Pokud se všechno sejde, jak je plánované, budeme oba sedlat anglické mostergravel plnotučníky Stooge, takže budeme stoprocentně nepřehlédnutelní mezi těmi stády XC celopér, nicméně odhodlaní jim dát co proto, abychom je vyklepli. A pokud neklapne plán A, plán B “vyklepat sami sebe” určitě klapne.

Zajímavé linky a odkazy:

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Sokolovská 24 MTB: 5. ročník – Mistrovství ČR na 24 hodin MTB

Sokolovská 24 MTB: 5. ročník – Mistrovství ČR na 24 hodin MTB

Již po páté vyjedou bajkeři a bajkerky na trať pokořit dvacet čtyři dlouhých hodin v sedle na oblíbené akci SOKOLOVSKÁ 24 MTB v rámci sportovně kulturního víkendu na koupališti Michal v Sokolově, letos v termínu 1. – 3. 9. 2023.
Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Pozvánka: Měsíc duben - vlak plný závodů už se rozjíždí

Soustředění, jarní kilometry a zimní přípravu máme za sebou a tak přišel čas přetavit tréninkové hodiny do závodů.
Odstartujte léto s VALACHY MANem: legendární triatlon má opět trasy i pro hobíky a děti

Odstartujte léto s VALACHY MANem: legendární triatlon má opět trasy i pro hobíky a děti

Největší triatlonový závod pro širokou veřejnost v ČR se opět blíží. Odstartujte léto jedinečným sportovním víkendem u vodní nádrže Bystřička na Vsetínsku!
keyboard_arrow_up