Moravské Toskánsko - tip na celoroční výlet nebo marketingová past?

Moravské Toskánsko. Už jste tento název někdy slyšeli? Itálie v České republice? Stojí toto místo za návštěvu?

Moravské Toskánsko je poměrně malá oblast. Když si vyhledáte na mapě ČR město Kyjov, tak se rozkládá přibližně západně až jihozápadně od něj. Krajina je charakteristická svým zvlněným terénem, výhledy do zemědělské krajiny, osamocenými stromy, pásy vinic a sadů, které by měly připomínat pravé italské Toskánsko. Právě díky tomuto specifickému vzezření je oblast v posledních letech častým cílem fotografů z celého světa. Zdejší výhodou je absence rušných silničních komunikací a větších měst s výškovými stavbami, které by jinak kazily celkový dojem.

Oblast jsem několikrát navštívil na kole, a to v různých obdobích od brzkého jara přes horké léto až po sychravý podzim. A tak jsem pro vás připravil takový základní vyhlídkový okruh. Výhodou pro výlet do Moravského Toskánska je jeho poloha. Je totiž snadno dosažitelné např. z Brna nebo z turisticky frekventovanější jižní Moravy. Takže si sem můžete zaskočit třeba i jen na jednodenní výlet.

Trasa je naplánována tak, že vám postačí i starší kolo, vše od trekového, gravelu po mtb kolo. Pro vášnivé krajináře (fotografy se zaměřením na krajinu) je zde ideální přepravní prostředek e-bicykl, protože těžká fototechnika v batohu je prostě znát. K popiskům fotografií jsem se snažil přidat i GPS souřadnice míst, odkud byly vyfoceny a poskládat je tak, aby poskytovaly lepší přehled vzhledem k pestrosti ročních barev.

Výlet začínáme v Kyjově, kam nejčastěji přijíždím vlakem. V centru je i dostatečné množství parkovišť pro automobily, např. přímo u vlakového nádraží. Já vysedám raději na stanici Kyjov-zastávka na okraji města. Kousek odtud totiž začíná rovinná cyklostezka Mutěnka. První tři kilometry po hladkém asfaltu jsou zatím bez námahy, z cyklostezky odbočíme na obec Svatobořice-Mistřín. Zde se napojíme na polní cesty, po kterých vede cyklotrasa značená jako Mutěnická. Tento úsek má cca. 6 km. Zhruba v půlce, po krátkém stoupání za vesnicí, máme první dvě místa s výhledem, a to na kapličku svaté Barborky a o kousek dál za zatáčkou na protější hřeben.

Kaplička svaté Barborky
Kaplička svaté Barborky
Dál sjíždíme pozvolna zpět do vesnice (trasa A) a pokračujeme směrem na Šardice a Stavěšice.


Nebo si můžete vybrat “terénnější” trasu B (i podle druhu svého bicyklu). Před sjezdem do Mistřína odbočíte a polní cestou vyjedete na protější kopec s výhledem na tzv. Šardické biopásy a další krajinné prvky na protějších kopcích.

Šardické biopásy
Šardické biopásy
Tento úsek je díky svým serpentinám vyhledávaným cílem vyznavačů rychlé jízdy...
V případě silniční varianty A, kdy pošlapete po slušném asfaltu z odbočky před Šardicemi směr Stavěšice, vás možná upoutá levostranná cesta k bývalému dolu Dukla. Mladší generace budou možná překvapeny, ale celá oblast byla až do začátku 90. let známá těžbou lignitu, tedy méně kvalitního a nejmladšího hnědého uhlí. A právě důl Dukla postihla, podobně jako stejnojmenný důl v Havířově, velká tragédie, když zde na následky záplav v roce 1970 zahynulo 34 horníků. I propady půdy v důsledku důlní činnosti se podepsaly na tváři místní krajiny.

pozůstatky dolu Duklapozůstatky těžby uhlí

Rovněž i zde můžete narazit na zajímavé výhledy do krajiny, např. po pravé straně místní lokality Šardický díl, Jámy, Losečky.

Šardický díl
Výrubkova kaplička
Dále pokračujeme kolem Výrubkovy kapličky a rybníku Zápověď. Kousek dál se následně u pomníku obětem 2. světové války spojíme s trasou B a odbočíme doleva na další polní komunikaci, která po necelém kilometru navazuje opět na Mutěnickou cyklotrasu vedoucí od Šardic. Ta vede po hřebenu, kopírujícím trasu A a B, a můžete se zde zastavit např. u vyhlídky “Soudek”. Odsud jsou rovněž výhledy na okolní hřebeny, kousek pod ní začínají Šardické biopásy a celá západně orientovaná polovina svahu je posázená vinohrady.



V Šidlenách si můžete zajít na pohárek vína či koupit nějaký ten suvenýr na památku domů...
Mutěnickou cyklotrasou jedeme chvíli nahoru, chvíli dolů. Kopce nejsou příliš strmé a zvláště na jaře občas vyskočí z houští zajíc či bažant. Pole střídají vinice, výhodou polních cest je téměř úplná absence automobilů, tudíž je tu bezpečněji i pro malé cyklisty. Dorazíme na rozcestí mezi obcemi Hovorany a Karlín. Směrem na Karlín se nachází přírodní památka Hovoranské louky, na druhou stranu se pak opět táhnou proužky jednotlivých vinohradů a polí.

Hovoranské louky

Kam dále? Můžete se vydat například na silnici č. 419 směrem doprava na Násedlovice. Tento úsek je díky svým serpentinám vyhledávaným cílem vyznavačů rychlé jízdy, kdy prožitek z jízdy umocňují ještě výhledy do okolí. Do Násedlovic také můžete zkombinovat nepřeberné množství zpevněných polních cest, kdy odbočíte trochu dříve a pofrčíte kolem nádrže Nynek a obory Želetice.

Násedlovicenádrž Nynek

My se ale vydáváme dál sjezdem do Hovoran, kde se opět napojíme na Mutěnickou cyklotrasu a pak dál pošlapeme přibližně 7 km k Jarohněvickému rybníku. Tento rybník, stejně jako okolní vodní plochy na říčce Kyjovce, je na jaře a na podzim zastávkou pro velké množství tažných ptáků. Divoké husy zde můžete spatřit ještě hluboko v měsíci květnu.

Pokud se zadíváte do map, možná vás zaujala krátká odbočka k památníku Moravské Rovnosti. Tento památník k návštěvě nedoporučuji. Přestože to není bůhvíjaká zajížďka, jedná se jen o malý neudržovaný pomník se zanedbaným okolím.

Jarohněvický rybníkhejna divokých husí

Vzhledem k liduprázdným silnicím se tu rád zastavuji na šťavnaté ovoce, které je v parném horku skutečně osvěžující.
U Jarohněvického rybníka se podle svých sil a času můžete rozhodnout. Buď se napojit na cyklostezku Mutěnka a po rovině dojet rychlou a celkem nudnou cestou zpět na začátek trasy do Kyjova (11 km), nebo si udělat odbočku členitějším terénem přes blízké vinné sklepy Šidleny a zámek se zámeckou zahradou v Miloticích (18 km). V Šidlenách si můžete zajít na pohárek vína či koupit nějaký ten suvenýr na památku domů, naopak v Kyjově si kousek od vlakového nádraží můžete doplnit tekutiny v Kyjovském pivovaru.

Zámek Milotice
Abych udělal závěrečné zhodnocení. Dnešní základní trasa vychází na padesát kilometrů s převýšením přibližně 400 výškových metrů, pokud nebudete zbytečně bloudit. Profil trasy není náročný a je vhodný i pro rodiny s menšími dětmi. Vzhledem k tomu, že krajina se výrazně mění s každým ročním obdobím, je to dobrý tip na celoroční výlet. Jen musí přát počasí. Sluníčko dává zdejší krajině okouzlující malebnost, ale je to něco jiného, než panoráma horských velikánů. Výhledy vám tu navíc často „obohatí” sloupy elektrického vedení či fotovoltaická elektrárna.

Zde je odkaz na trasu na mapy.cz, s trasou A a přes Milotice.

Na první pohled to není moc. Pokud se ale rádi kocháte, tak na první seznámení s Moravským Toskánskem to bohatě stačí. Poznáte, jestli vám krajina padla do oka nebo ne. Třeba jste zahlédli po cestě něco zajímavého, ale z nevhodného místa. Příště si už můžete připravit trasu podle svých vlastních představ.

Alternativa - doplnění

Lokalita je na kole dobře přístupná i po místních pěšinách.
Moravské Toskánsko vás nezaujalo? Je na vás už moc zprofanované? Nebo je to naopak úžasná krajina a hledáte v okolí něco podobného? Přesuňme se kousek na sever. Autem, na kole nebo vlakem do Brankovic je to z Kyjova kolem 20 kilometrů příjemnou údolní krajinou. Z jedné strany Ždánický les, z druhé Chřiby. Od Brankovic dál začíná Litenčická pahorkatina. Stranou rušných dopravních tepen a mimo turistický ruch se rozprostírá klidná, téměř zapadlá oblast. Sice zde nenajdete vinice, ale krajina je tu Moravskému Toskánsku velmi podobná.

Litenčickou paharkatinou
V létě zde kolem cest postupně dozrávají mirabelky, švestky, jablka a hrušky. Vzhledem k liduprázdným silnicím se tu rád zastavuji na šťavnaté ovoce, které je v parném horku skutečně osvěžující. Od Brankovic je to jen pár kilometrů k větrným mlýnům v Kunkovicích a Chvalkovicích.

Větrný mlýn KunkoviceVětrný mlýn Chvalkovice

Několik vesniček dál za Chvalkovicemi zůstává skryt místní poklad. Národní přírodní památka Větrníky. Na relativně malé ploše zde najdete vzácné teplomilné rostliny na jedné straně a na druhé straně jsou odsud podobné výhledy jako v Moravském Toskánsku.


Lokalita je na kole dobře přístupná i po místních pěšinách. Větší část z nich není na mapy.cz zakreslena i když na místě je zřetelné barevné značení tras vedoucích z okolních vesnic. Pro orientaci můžete použít mapku z přiložené fotografie. A kdybyste toho ještě neměli dost, můžete se na zpáteční cestě zastavit třeba u zámku v Bučovicích, který je od NPP Větrníky vzdálený jen pár kilometrů.

Bučovice
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
IRIDIUM 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
Mini bikepacking na ostrově Utö

Mini bikepacking na ostrově Utö

Brázdění štěrkových cest na ostrovech v Baltském moři představuje snad to nejpříjemnější, co může Švédsko cyklistům ze světa nabídnout.
Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Projet se po trase bývalé železnice, prozkoumat její okolí a přiblížit si bývalé stanice, to vše nabídne Železná cyklotrasa neboli Żelazny Szlak Rowerowy v česko-polském pohraničí nedaleko Karviné.
keyboard_arrow_up